Traian Vuia, primul om din lume care a zburat cu un aparat mai greu decât aerul auto-propulsat. 18 martie 1906: primul succes aviatic al lui Vuia. Români care au marcat istoria

De Anca Apostol  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La data de 18 martie 1906, Traian Vuia devine primul om din lume care a zburat cu un aparat mai greu decât aerul, respectiv primul zbor auto-propulsat.

La 16 februarie 1903, în Copmtes rendus hebdomadaire des seances de l’Academie des sciences din Franța apare o notă despre un memoriu primit, relativ la un „aeroplan – automobil”.

Pe 18 martie 1906, Vuia, al cărui drum către succes a fost pavat cu numeroase piedici, a realizat primul zbor autopropulsat din lume cu un aparat mai greu decât aerul, la Montesson, lângă Paris. Înainte să plece în capitala Franței, i-a spus mamei sale: „Mă duc departe, la Paris, dar lasă, mamă, să nu-ți pară rău; că am să viu de acolo în zbor sau n-am să mai vin niciodată acasă."

Poreclit „Liliacul”, avionul care semăna cu un liliac și care a scris istorie, era gata din decembrie 1905. Pe 18 martie 1906, la Montesson, lângă Paris, aparatul Vuia I a zburat pentru prima dată. După o accelerație pe o distanță de 50 de metri, aparatul s-a ridicat la o înălțime de aproape un metru, pe o distanță de 12 m, după care palele elicei s-au oprit și avionul a aterizat, conform enciclopediaromâniei.ro.

Vuia a continuat să își perfecționeze avioanele, primul motor utilizat fiind înlocuit cu altul, de 24 cai-putere, astfel că aparatul Vuia nr. 1 a devenit Vuia nr. 1 bis, apoi Vuia nr. 2. În colaborare cu Marcel Yvonneau, a realizat două elicoptere care aveau mai multe rotoare de sustentație, cu axe separate. Pe lângă acestea, Vuia a construit torpila aeriană, în 1917, în colaborare cu Victor Tatin, și generatoarele de aburi de joasă și înaltă presiune.

În 1946, a fost ales membru de onoare al Academiei Române. Patru ani mai târziu, s-a stins din viață, fiind înmormântat la cimitirul Bellu din București.

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Urmărește programele Gold FM
Top 5 autori
VideoNews

VICTOR RONCEA și PETRIȘOR PEIU azi la GOLD FM. “Dincolo de propagandă” cu Andrei Gușă - VIDEO:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (4)
  • GrammarNazi 18.03.2017 18:13
    Greșit! Nu Traian Vuia a fost primul pilot care a zburat cu un aparat mai greu decât aerul (fie și motorizat). În trecut, în special la sfârșit de secol XIX, început de secol XX, înaintea lui Vuia au fost destul de mulți care au zburat cu planoare ușoare. Frații Wright, intens promovați de americani (sunt ai lor, firește) au un zbor motorizat atestat fotografic și cu martori în 1903 (conform nu doar americanilor ci și Federation Aeronautique Internationale). Nu e corectă această "propagandă" ieftină, se aseamănă comunismului. Nouă nu de puține ori ne-au spus la școală că Aurel Vlaicu ar fi efectuat primul zbor și, ulterior, citind și alte izvoare istorice n-am știut cine minte (noi sau restul lumii). Cu toate că, fără dar și poate, am dat lumii pionieri ai aviației, care au adus inovații tehnice reale și recunoscute mondial (motoarele lui Vlaicu și turbina lui Coandă) nu am fost noi cei care am efectuat primul zbor. Trebuie să fim cinstiți, nu ipocriți.... avem valorile pe care le avem - să nu le mânjim cu minciuna.
  • picard 18.03.2021 17:32
    Gresesti dumneata! Traian Vuia s-a ridicat primul de la sol cu mijloace proprii, adica fara sa fie tras de cai, de masina sau sa fie catapultat, ca in cazul fratilor W. Iar comparatia cu planoarele de dinainte este de-a dreptul jenanta.
  • Galapagos Resident 19.03.2023 20:46
    Gresiti ! Dumneavoastra faceti o ieftineala propagandistica pe principiul ca deh ,stars in stripes pe indispensabili trebuie sa aiba tot mapamondul nu ? Vuia a decolat de pe plan orizontal avand ca mijloc unic de propulsie motorul de la bord. Americanii nu pot sa fie pe locul doi asa ca mistifica ordinea. Fratii Wright decoleaza de pe un plan inclinat ce le imprima o anumita viteza si folosesc si motorul de la bord. Asa si ott Lilienthal a zburat cu planorul in 1891 de pe un deal .
  • Costin Cirstea 18.03.2022 18:54
    Într-adevăr, Traian Vuia este primul inventator din domeniul aeronauticii care s-a ridicat de la sol cu mijloace proprii de zbor nu însă precum frații Wright care desigur au zburat înainte ,însă cu un sistem de catapulta cu greutatea ce cădea de pe o piramidă instalată la Kitty Hawk ,deci meritul este al românului nostru Traian Vuia care ca orice român celebru a murit în sărăcie "datorită "unor persoane influente care au încercat să îl "ajute ".
Ultima oră

22:30

Între nădejdea harului și deznădejdea lumii. La prăznuirea Sfântului Părinte Dimitrie Bejan (21 septembrie)

21:39

Pr. Bogdan Florin Vlaicu - Emisiune despre prăbușirea natalității în Europa, excesul de cezariene în România și efectele adverse ale noului ser împotriva variolei maimuței - VIDEO ÎN DIRECT

20:07

Mănăstirea Văcărești renaște la Constanța! Brâul Maicii Domnului și Sfântul Banatului Iosif cel Nou au ajuns la Mănăstirea Văcăreștii Noi

19:00

20 septembrie: Sfântul Mare Mucenic Eustatie, cu cei doi fii: Agapie și Teopist

17:55

Cătălin Pena: Recunosc: M-am înrolat! Familie, școală, biserică, Coroană… Români adevărați!

16:50

Luminița Arhire: SE CAUTĂ UN POST DE ”DUS TAVA” PENTRU DER GROSSE FICUS

15:42

Stoltenberg: ”Cu cât dăm mai multe arme Ucrainei, cu atât mai repede va veni pacea”

14:38

BTI: Ciucă refuză să spună ce a făcut la Revoluție: ”Am executat misiuni specifice”

14:06

Ținta: Trump – Victima e de vină!

12:48

VICTOR RONCEA și PETRIȘOR PEIU azi la GOLD FM. “Dincolo de propagandă” cu Andrei Gușă. Mossad vs Liban/ Principalele CONTRAperformanțe ale Regimului Iohannis-Ciolacu-Ciucă

12:10

Iranul promite un ”răspuns zdrobitor” după exploziile din Liban

11:12

Parlamentul European a cerut statelor UE să ridice restricțiile care opresc Ucraina din atacarea unor ținte din Rusia. Reacție dură a Kremlinului

10:14

Sorin Roșca Stănescu: Klaus Iohannis, un președinte SF

09:48

Ursula, tot un zâmbet, a ajuns la Kiev - FOTO

08:00

Avocatul Cuculis: Este obligatorie semnarea contractelor educaționale? Pot să fiu amendat?