Sfântul Spiridon, "sfântul călător"

De Andreea Ilie  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La data de 12 decembrie, în fiecare an, Biserica prăznuiește sărbătoarea Sfântului Spiridon, ale cărui moaște se află în insula Corfu, din Grecia.

Deosebit la acest sfânt foarte iubit al Ortodoxiei este faptul că, periodic, papucii din mătase care îi acoperă picioarele, în raclă, se tocesc. Mai mult decât atât, de multe ori au prezentat urme de praf și de iarbă. Nimeni nu știe unde și când „pleacă” sfântul, însă mărturiile despre minunile pe care le săvârșește nu sunt deloc puține.

Din acest motiv, părinții slujitori la catedrala din Corfu se văd nevoiți să îi schimbe, anual, încălțăminte tocită. Acest eveniment are loc, an de an, la data de 12 decembrie, ocazie cu care, vechile veșminte și încălțări sunt dăruite lăcașurilor de cult din întreaga lume.

Datorită minunilor pe care credincioșii susțin că sfântul le săvârșește, în „călătoriile” în care își tocește papucii, Sf. Spiridon a fost numit „sfântul călător”.

Din aceleași motive, în Acatistul Sfântului Spiridon pot fi citite următoarele versuri: "Bucură-te, cel ce ești cu îngerii slujitor; Bucură-te, că ești și cu oamenii cu trupul petrecător; Bucură-te, al cărui trup astăzi săvârșește minuni; Bucură-te, că încălțămintele tale slujesc drept dovadă."

Marele făcător de minuni s-a născut în jurul anului 270, în localitatea Askia, insula Cipru, în vremea Sfântului Împărat Constantin cel Mare. Originea numelui său este grecească, provenind din cuvântul grecesc "σπυρις", care înseamnă "coșuleț împletit".

Sf Spiridon, înainte de a fi hirotonit episcop, a fost căsătorit și a avut o fiică. La început, Spiridon a fost păstor de oi. A rămas văduv încă de tânăr, a continuat să-și crească fiica, pe nume Irina, de unul singur, iar mai târziu, după ce fiica sfântului va trece, la rândul ei, la cele veșnice, „fiind plin de dragoste dumnezeiască, sfântul va îmbrățișa o viață ascetică, cheltuindu-și întreaga avere cu îngrijirea bolnavilor și găzduirea străinilor.”

Părintele Spiridon s-a învrednicit, încă din timpul vieții, să înfăptuiască nenumărate minuni. În vreme de secetă, a adus pe pământ ploaie. Când a fost nevoie, a oprit ploaia. A prefăcut șarpele în aur, după care l-a prefăcut la loc. La Sinodul de la Niceea, a aflat de la o femeie care murise unde a ascuns ceva de valoare, dezvăluind, astfel, rudelor acelei femei informația pe care doar răposata o putea ști, fiindu-le de mare ajutor, în acest fel.

A vindecat muțenia unui slujitor porucindu-i să zică o mică rugăciune. În timpul verii, când soarele dogorea, capul sfântului era plin de rouă. Una dintre cele mai cunoscute minuni ale sale, reprezentată și în iconografie, printr-o flacără pe care o ține Sf. Spiridon în mână a avut loc la Sinodul intai Ecumenic (Niceea, 325). Aici, pentru a combate erezia lui Arie, care nu recunoștea Sfânta Treime, „Sfântul ia în mână o cărămidă, face deasupra ei semnul Crucii și se roagă, zicând: "În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh." Apoi, strângându-o în mână, cărămida se descompune în cele trei părți din care fusese compusă: focul se înalță în sus, pământul îi rămâne în palmă, iar apa curge pe podea. Așa a arătat sfântul cum trei lucruri pot exista simultan într-unul: precum într-o cărămidă se află simultan și foc și apă și pământ, tot așa, Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt sunt Trei și Unul în același timp.”

Sfântul Ierarh Spiridon a trecut la cele veșnice în anul 348, la vârsta de 78 de ani, fiind îngropat în Biserica Sfinții Apostoli, din cetatea Trimitunda. Pentru a le păzi de pericolul saracin, ciprioții au mutat Moaștele Sfântului Spiridon în Constantinopol. În anul 1453, înainte de cucerirea capitalei bizantine de către turci, Sfântul a fost mutat în Serbia, ulterior fiind aduse în insula Corfu unde se află și astăzi, făcând minuni, dintre care, cea mai cunoscută este tocirea papuceilor.
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (0)
Ultima oră

19:26

Moldova va implementa votul prin corespondență. Alte țări care pot introduce acest tip de vot

18:16

Bomba silențioasă a lui Rafila: OMS anunță azi că ”tocmai a semnat cu România Strategia de Cooperare 2024 - 2030”. REACȚII

17:25

Un fotbalist de primă ligă, de 29 de ani, a anunțat că se retrage: A dat în judecată Pfizer și consideră că vaccinul Covid are legătură cu vătămările sale - “se află într-un calvar medical”

16:45

Procuratura a clasat dosarul penal deschis împotriva lui Mihai Tîrnoveanu. Revista Profesionistă a Presei

15:16

S-a stins Nicolae (Nic) Iliescu, publicist la Ziarul Național

14:31

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătății, condamnată la 3 ani și șase luni cu executare de Tribunalul Cluj

13:35

Noul comunism cu față climatică. Analiză înspăimântătoare a documentelor UE realizată de Prof. dr. av. Gheorghe Piperea și Arina Vasilescu, de la Piperea & Asociații: UNIUNEA EUROPEANĂ, CARBONUL ȘI NOI

12:44

Ce făcea Ceaușescu în ziua în care s-a născut Bănescu, 2.06.'66? Document în atenția CNSAS: PROCES VERBAL

12:02

La 38 de ani de la Cernobîl, Zelenski se dă de gol

12:00

Zece noi studii detaliază riscurile pentru sănătate ale tehnologiei 5G. Radiațiile telefoanelor mobile. Analiză realizată de Dr. Joseph Mercola (ENG/VIDEO/PDF)

11:56

Pr. Viorel Cojocaru: Patriarhia Română si Patriarhia Moscovei: dialoguri diplomatice nefinalizate referitor la teritoriul canonic dintre Prut și Nistru. Odiseea Mitropoliei Basarabiei în anii independenței de stat a Republicii Moldova

11:05

Xi Jinping îi înfige un cuțit în spate lui Putin. 4.000 de drone și sisteme antiaeriene chinezești vor ajunge în dotarea Ucrainei

10:33

REACȚIUNEA: Dorel Vișan, Mare Maestru cu grad 33 și jumătate al Ordinului Masonic Umaniterra din Cluj (FOTO/VIDEO)

10:15

Premierul Australiei, cu nervii la pământ, după ce a cerut interzicerea MEME-lor și a devenit ținta glumelor pe X

09:55

26 aprilie: 38 de ani de la catastrofa nucleară de la Cernobîl. Începutul unui coșmar care a durat ani de zile. FOTO