Religia domnului Gabriel Liiceanu

De Alexandru Racu  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Domnul Liiceanu se întreabă pe contributors ce fel de mântuire e mântuirea neamului, mântuirea care se limitează la neam și/sau derivă automat din apartenența la el, concluzionând cu acribie de doctor al Bisericii că avem de-a face cu o erezie pe care BOR ar promova-o fără niciun fel de jenă .

Mărturisesc că, într-un timp, și eu mi-am pus problemele pe care continuă să le atace domnul Liiceanu și, dacă memoria nu mă înșeală, am avut în urmă cu ceva ani și unele intervenții publice care reluau unele din argumentele domniei sale. În realitate însă, asemeni lui Don Quijote, domnul Liiceanu mai degrabă se bate cu inamici plăsmuiți de propria sa imaginație, cu deosebirea că, dacă Don Quijote era splendid în desuetudinea sa, domnul Liiceanu e la modă, e pe val, cum s-ar spune (sau cel puțin se vrea a fi), făcând rating din critica unor mentalități și instituții care, aparent, nu reușesc să țină pasul cu moda. Astfel, în măsura în care domnul Liiceanu are un argument, argumentul său nu depășește acest nivel, mai degrabă estetic. Că așa stau lucrurile o demonstrează textul unei comunicări de acum opt ani a Patriarhului Daniel, disponibilă pe basilica.ro, care lămurește ce implică de fapt denumirea de Catedrală a Mântuirii Neamului :

„Numele de Catedrala Mântuirii Neamului a fost sugerat după ce românii au trecut prin experiența Războiului pentru independență (1877), iar apoi, după experiența Primului Război Mondial și după Unirea cea mare din 1918, acest nume fiind, de fapt, o manifestare de recunoștință sau de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru izbăvirea neamului românesc de asuprire și înstrăinare. Mântuirea în expresia „Catedrala Mântuirii Neamului” nu se referă la mântuirea ontologică a omului în Hristos, pentru că această mântuire nu depinde de locul unde este amplasată o biserică ortodoxă. Mai precis, când vorbim de „Catedrala Mântuirii Neamului” nu înseamnă că ea este singurul loc în care se mântuiesc românii, ci ea este simbol al recunoștinței pentru mântuirea sau izbăvirea românilor de mari și multe primejdii și necazuri. Mântuirea, în limba greacă „soteria”, înseamnă izbăvire sau eliberare dintr-o situație dificilă, dar și vindecare de o boală. Când spunem că Iisus Hristos este Mântuitorul sau Eliberatorul omului de păcat și de moarte, înseamnă că El este și vindecător de păcat și de moarte. Iar în limba latină cuvântul „salvator” poate fi înțeles și ca vindecător, pentru că salus, salutis înseamnă, în același timp, sănătate și mântuire. Deci când vorbim despre Mântuirea Neamului, ne referim la izbăvirea poporului de dominație străină și dobândirea libertății de-a trăi în comuniune națională exprimată mai ales în unirea tuturor provinciilor românești într-un singur Stat național. Aceasta era, în mod constant, gândirea Patriarhului Miron și a contemporanilor săi care doreau o Catedrală nouă.” 

Cu alte cuvinte, dacă dublul sens al termenului lasă loc de vreo ambiguitate teologică, atunci aceasta nu se referă la mântuirea colectivă a unui unic neam în lumea de dincolo, ci pur și simplu la o mântuire politică a românilor, limitată la cadrul acestei lumi. Vorbim așadar de o potențială, cu toate că nu necesară, derivă care pândește orice teologie a eliberării (în Biserica Romano-Catolică au fost dezbateri detaliate și foarte interesante pe această temă), fie ea și în versiunea naționalistă a Balcanilor de secol XIX, anume răsturnarea ierarhiei teologico-politice. Într-o atare situație, creștinul nu mai este întâi de toate cetățean al cerului și abia apoi, și în limitele pe care i le impune prima apartenență, cetățean al patriei sale terestre, ci invers. Este bine de precizat acest lucru pentru că de obicei aici se alunecă în două erori : în primul caz, cel deja menționat, prioritatea creștinului devine patria lumească, iar în cel de-al doilea caz, preocuparea prioritară pentru patria de dincolo se traduce în indiferență față de cea de-aici.

Revenind la domnul Liiceanu, în măsura în care conceptul de mântuire a neamului alunecă în erezie, în sensul indicat mai sus, mă tem că vorbim de același tip de erezie întru care și domnul Liiceanu și prietenii domniei sale și-au investit, în perioada post-decembristă, fervoarea religioasă. Pentru că dacă la 1877 mântuirea neamului însemna izbăvire de turco-fanaro-crație, în 2016, odată cu divizarea neamului în societatea civilă (tinerii frumoși și liberi) destinată mântuirii întru euro-atlantism și masa damnată a asistaților destinată măsurilor de austeritate, mântuirea se identifică cu izbăvirea de Rusia, corupție și comunism.

Din acest punct de vedere, sugestive sunt observațiile finale din articolul domnului Liiceanu, domnia sa plângându-se de faptul că, în loc să-i amenințe pe politicienii corupți cu flăcările iadului, preoții și profesorii de religie i-ar amenința în acest mod (conform unor surse ASUR) pe adolescenții care, duminică dimineața, în loc să fie prezenți la Liturghie pentru a se hrăni cu pâinea vieții, stau acasă pentru a consuma produsele culturale ale Hollywood-ului. Departe de mine gândul că astfel de admonestări la adresa liderilor politici n-ar fi deseori binevenite, sau că propovăduirea Cuvântului lui Dumnezeu în rândul adolescenților n-ar trebui să se facă cu tact și blândețe pastorală (cu toate că, personal, n-am prea auzit de cazuri precum cele care par să-l îngrozească pe domnul Liiceanu). Acestea fiind spuse, mă tem că în cazul religiei domnului Liiceanu, lupta împotriva corupției, în sensul de prăduire a banului public, se substituie sensului autentic creștin al acestei lupte, anume lupta cu stricăciunea la care sunt condamnate trupurile noastre ca urmare a căderii, luptă care trece prin lupta cu păcatul -indiferent dacă acesta presupune sau nu și încălcarea legii- și, evident, prin împărtășirea cu Sfintele Taine.

Că așa stau lucrurile în cazul domnului Liiceanu o demonstrează un alt text al domniei sale, al cărui subiect este paralela dintre Iisus Hristos și Prințul Mîșkin, cu toate că, în mod simptomatic, chiar și în această atmosferă de transfigurare nepământeană, domnul Liiceanu simte nevoia să aducă în discuție statul de drept și lupta anticorupție. Așadar, domnul Liiceanu face următoarea mărturisire:

„După ce am publicat Dragul meu turnător, am întâlnit cititori tineri care m-au întrebat: „Dar cum se putea supraviețui într-o lume atât de urâtă?” Am răspuns: Prin câteva personaje-reper, prin acei oameni (nu mulți), pe care i-am iubit fără rest și din care s-a alcătuit edificiul afectiv al ființei mele, stratul meu uman de protecție care m-a ajutat să trec prin viață. Dacă ura celorlalți, invidia lor, mârșăvia lor au fost neputincioase, este pentru că am avut șansa să-i întâlnesc – și să-i recunosc – pe acei oameni a căror frumusețe a făcut ca lumea să țină. La un moment dat, pe măsură ce plecau de aici și îi pierdeam unul câte unul, am început să mă gândesc că sunt printre noi ființe care n-ar trebui să moară. Apoi mi-am dat seama că ele continuă să facă parte din edificiul meu afectiv chiar și după ce au încetat să fie. Și atunci mi s-a părut că înțeleg și ce înseamnă de fapt a reînvia și a nu mai muri: a fi purtat la nesfârșit în memoria celor care te-au integrat, ca să poată traversa viața, în edificiul lor afectiv.” 

Dincolo de delicatețea impusă de astfel de mărturisiri, nu pot totuși, în condițiile în care domnul Liiceanu se întreabă ce fel de mântuire e aia al cărei subiect e neamul, să nu mă întreb și eu, la rândul meu, ce fel de înviere e aia care se reduce, în fond, la o neveșnică pomenire care, asemeni oricărui proiect politic, este inevitabil sortită extincției generale către care s-ar îndrepta universul nostru, evident, în ipoteza în care Învierea lui Iisus chiar s-ar fi rezumat la persistența amintirii sale în rândul ucenicilor.

Aici, dacă tot veni vorba de Dostoievski, ar mai trebui spus ceva. Prințul Mîșkin, după cum bine a observat domnul Liiceanu, este un eșec. Un eșec nu doar sublim, ci și deosebit de sumbru. Frumusețea, în sensul în care este reprezentată de Mîșkin, transfigurează lumea, așa cum o transfigurează și arta, dar nu o mântuie, nu doar pentru că nu o poate sustrage domniei păcatului, ci, mai important – a se vedea meditația referitoare la tabloul lui Holbein din Idiotul -, pentru că nu o poate sustrage domniei morții, care consumă și ființa cea mai deosebită care a existat vreodată (tema revine în discursul lui Kirilov, din Demonii, rostit înainte ca acesta să se sinucidă). Eșecul lui Mîșkin este eșecul idealului romantic al „sufletului frumos”, dar mai important de precizat este faptul că Dostoievski, așa cum precizează A. Boyce Gibson, nu s-a oprit la acest eșec. În ordinea cronologică a operei dostoievskiene, Mîșkin este de fapt o etapă a strădaniei lui Dostoievski de a găsi un personaj care să întrupeze ideea de frumusețe absolută, capabilă să biruie nu doar răul din lume, ci, mai presus de toate, biruind moartea, să biruie religia ateistă a Occidentului modern. Iar Mîșkin, conform aceluiași comentator, eșuează ca icoană a lui Hristos pentru că este insuficient de întrupat. Dezrădăcinat din solul Rusiei și pribeag, el vine dintr-un sanatoriu elvețian, simbol al putreziciunii (corupției) Occidentului ateu, și, în ciuda nobleței, sincerității și empatiei sale nepământene, tot acolo sfârșește. Șatov, din Demonii, reprezintă al doilea răspuns al lui Dostoievski la provocarea care l-a doborât pe Mîșkin. Dar dacă acesta sesizează corect că cine se rupe de popor îl pierde și pe Dumnezeu, pe de altă parte, în nevoia sa de a venera o zeitate palpabilă, care indică mai degrabă nevoia de a crede decât o credință autentică -a se vedea dialogul cu Stavroghin- Șatov îmbină idolatrizarea lui Stavroghin cu etnolatria. Poporul devine Dumnezeu, creștinismul regresează în tribalism, Șatov fiind, spre deosebire de insuficient de întrupatul Mîșkin, excesiv de întrupat. Așadar, eșecul lui Șatov este eșecul mântuirii neamului în sens strict și exclusiv, a mântuirii limitate la coordonatele lumii de aici. Răspunsul final al lui Dostoievski la eșecul inițial al lui Mîșkin, care indică și adevărata natură a credinței lui Dostoievski, este Alioșa, din Frații Karamazov, cel care rezistă la ispita care îl dărâmă pe Mîșkin, cel care îmbină forța telurică cu transfigurarea angelică, rădăcina rusească cu misiunea de a binevesti tuturor neamurilor reconcilierea universală în Hristos.

Revenind, după acest scurt excurs exegetic, la domnul Liiceanu, trebuie spus că, în definitiv, departe de a apăra dreapta credință de erezie, așa cum ar vrea să ne facă să credem, domnia sa nu face decât să înlocuiască, la nivel strict estetic, un ideal romantic, cel al destinului colectiv al națiunii, cu un alt ideal romantic, cel al sufletului frumos. Ieșind din sfera rigorii teologice, cel din urmă ar prevala asupra celui dintâi pentru că cel din urmă e sublim, pe când cel dintâi ar fi, aparent, de prost gust, și pe deasupra și desuet. Dar dacă teologia domnului Liiceanu este o fraudă, întrucât este doar o estetică, mă tem că și estetica domnului Liiceanu este tot o fraudă, întrucât este de fapt o politică, prea puțin estetică dacă o privim mai îndeaproape. Astfel, cred că modelul sufletul frumos versus destinul colectiv se traduce de fapt, în actualul context, prin conflictul dintre tinerii frumoși și liberi (adică individualiști) și poporul înapoiat, habotnic și colectivist-asistat. Nu neg faptul că există suficient naționalism ridicol și/sau de prost gust în lumea ortodoxă contemporană. Pe de altă parte, dacă Mîșkin este o copie eșuată a lui Hristos, și, în același timp, o pecetluire a eșecului la care este condamnată orice Imitatio Christi (pentru a se dovedi mântuitoare, raportarea la Hristos nu trebuie să fie imitarea, ci cuminecarea), în narcisismul, infatuarea și lipsa sa de empatie, tânărul frumos și liber este o caricatură a lui Mîșkin. De altfel, mă îndoiesc că reprezentanții acestei categorii s-ar raporta la acesta din urmă, icoana lor fiind mai degrabă Sfânta Monica Macovei.

În fond, atitudinea domnului Liiceanu este similară cu cea a unui alt intelectual și prieten al domniei sale, anume Horia-Roman Patapievici, care după ce a defecat pe destinul colectiv al neamului și și-a trimis conaționalii în purgatoriul statului minimal, sustrăgându-se pe sine de la astfel de cazne, și făcând acestea toate, chipurile, în numele adevăratului creștinism, a ajuns în cele din urmă la concluzia că singurul mod de a mărturisi creștinismul în fața adversității lumii contemporane este leșinul lui Pascal. Altminteri, nu cred că ereziile domnului Liiceanu reprezintă o mare problemă. La urma urmei, datorită unor profesiuni de credință mult mai puțin ambigue decât cea a domniei sale, care e mai degrabă o profesiune de necredință, prieteni și/sau discipoli ai domniei sale au reușit să câștige, în mediile bisericești, suficientă credibilitate încât să poată semăna acolo tot felul de aberații teologice: de la identificarea providenței secularizate a lui Adam Smith cu providența lui Dumnezeu și identificarea pieței libere cu ordinea naturală, așa cum, chipurile, ar vedea-o Ortodoxia, în cazul unora ca Patapievici și Mihail Neamțu, până la ereziile legionaroide, altminteri asumate, ale lui Sorin Lavric, care nu demult scria următoarele: „Aici sunt iarăși eretic: pentru mine, un creștin fără pecete etnică nu înseamnă mare lucru (...) Când mă duc în biserică, merg să mă întâlnesc mai întâi cu înaintașii, adică cu ecclesia mea, și abia apoi cu Dumnezeu. Pe Dumnezeu îl presimt și singur, în clipele de panică, dar pe înaintași, doar în biserică.”  Deci, dacă domnul Liiceanu și-a găsit o nouă vocație de inchizitor, ar putea să înceapă curățenia chiar din propria sa ogradă, Editura Humanitas. Altminteri, e ridicol faptul că în ciuda profesiunii sale de credință, al cărei tragism, potențial fertil, e din păcate sabotat de narcisism, domnul Liiceanu se simte îndreptățit să călăuzească Biserica Ortodoxă Română, cu ierarhie cu tot, pe calea dreptei credințe.

P.S. În ceea ce privește denumirea viitoarei Catedrale Naționale consider că denumirea este, într-adevăr, cam triumfalist-desuetă, și în plus, din motivele menționate mai sus, susceptibilă de a genera confuzii teologice, mai ales într-un context precum cel al Ortodoxiei românești, unde orice spirit care adulmecă o vagă transcendență se simte îndreptățit să apere dreapta credință, și unde orice aberație teologică ce zboară se mănâncă, atâta timp cât beneficiază de girul reperelor dreptei anticomuniste de rit neolegionar sau neoliberal. Cred că denumirea Catedrala Națională Înălțarea Domnului, dedicată memoriei soldaților români, care s-au jertfit pentru independența și integritatea României, ar fi mai potrivită. Este doar o părere, iar actuala titulatură nu m-a împiedicat să donez o modestă sumă pentru terminarea catedralei, în speranța că se va termina cât mai repede, și că, odată cu ea, se va termina și bâlciul tembel care a însoțit construirea ei. E o părere pe care o emit în calitate de român, care nici nu se rușinează că este român, nici nu se mândrește că este român (nu văd de ce m-aș rușina sau m-aș mândri cu ceva care, în fond, nu ține de mine), ci își asumă condiția ca fiind rânduită de Pronie, și, în limitele lumii acesteia, altminteri plină pretutindeni de locuri frumoase cu potențial de îmbogățire spirituală, trăiește cu sentimentul că doar țara în care s-a născut și a copilărit este acasă.

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Top 5 autori
VideoNews

Călin Georgescu la vot cu George Simion:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (2)
  • Andrei Dirlau 24.05.2016 13:10
    Splendid articol, felicitări domnului Alexandru Racu. Exegeza dostoievskiană e o încântare, tonul este civilizat, stilul - cel al unui polemist de forță.
    Stimate domnule Telceanu, vă reamintesc că dl. Racu are tot dreptul să-și exprime un punct de vedere divergent față de dl. Liiceanu și de oricine altcineva. Este firesc ca într-o cultură să existe polemici, e o dovadă de sănătate intelectuală și de normalitate a unui climat cultural de libertate și respect reciproc. Dl Racu se menține în limitele unui dialog civilizat, cu argumente solide, elegant formulate.
    Că D-Voastră, domnule Telceanu, poate nu sunteți de acord cu ele, e un lucru normal. E firesc să avem fiecare idei diferite. Dar ceea ce nu puteți face e să-i contestați d-lui Racu dreptul de a avea altă opinie decât dl. Liiceanu, doar pentru motivul că acesta ar fi "cel mai mare filosof român în viață". E posibil să fie așa, nu știu, las specialiștii să-i judece opera și sistemul filosofic. Oricum posteritatea e cea care dă asemenea verdicte. Dar asta nu înseamnă că e infailibil. Nimeni nu e infailibil, domnule Telceanu. Nici măcar Papa!
    Și nici nu înseamnă că nu putem avea opinii diferite de ale domnului Liiceanu, doar fiindcă este „prea mare ca să poată greși”. Au fost și sunt criticați sau contraziși filosofi și gânditori chiar și mai mari. Și totuși, nimeni nu-i atacă pe autorii acelor critici, atâta timp cât schimbul de idei are loc pe terenul unei dezbateri civilizate. Civilizat, domnule Telceanu, nu înseamnă ne-polemic. Să nu confundăm noțiunile.
    Vă reamintesc, domnule Telceanu, că până și pamfletul este un gen literar legitim, deși articolul de mai sus nu este un pamflet. Chiar și o propoziție precum "se închină la sfânta Monica Macovei" nu e decât o glumă, chiar una izbutită, nicidecum o injurie. Deci, repet, totul e în limita unei polemici civilizate, chiar dacă uneori cu accente un pic mai acide. Polemica poate fi viguroasă, fără a cădea în mojicie sau mitocănie. Și articolul de față este un excelent exemplu de polemică elegantă, întru totul civilizată. Mi-aș dori ca toate polemicile din spațiul nostru public să se poarte astfel, cu atâta eleganță și finețe.
    Domnule Telceanu, presupun că ați fost la Roma și ați văzut Catedrala Sf. Petru. Ce părere aveți de dimensiunile ei? Sau la Roma e voie, dar la București nu?
  • Andrei Dirlau 24.05.2016 13:11
    În cu totul altă ordine de idei, dacă mi se îngăduie, legat de articol, am o singură întrebare, de natură teologică:
    La un moment dat în articol e vorba de "eșecul la care e condamnată orice Imitatio Christi (pentru a se dovedi mântuitoare, raportarea la Hristos nu trebuie să fie imitarea, ci cuminecarea)".
    E aplicată aici o logică aristotelică de tipul "SAU-SAU": FIE imitare (urmare) a lui Hristos, FIE cuminecare".
    Mă întreb, oare de ce nu am putea aplica aici o logică de tipul "ȘI-ȘI": atât imitare, cât și cuminecare? Și urmare a lui Hristos, și euharistie.
    Gândirea creștină e obișnuită cu gândirea antinomică, fără care nu pot fi acceptate adevăruri precum Dumnezeu Cel Unul în Treime, nașterea din Fecioară, dubla natură divin-umană a Mntuitorului. Știm că adevărul poate include aspecte aparent contradictorii pentru logica umană pur rațională. De ce n-am accepta simultan atât urmarea cât și cuminecarea, care de altfel nu se exclud câtuși de puțin reciproc?
    Ortodoxia a vorbit întotdeauna de „urmarea lui Hristos”. Sf. Ap. Pavel repetă insistent îndemnul să fim următori lui Hristos și Sfinților care Îl urmează pe El: „vă rog să-mi fiți mie următori, precum și eu lui Hristos” (1 Cor 4:16; 11:1); „Fiți dar următori ai lui Dumnezeu, ca niște fii iubiți”(Evr 5:1); „să nu fiți greoi, ci următori ai celor ce, prin credință și îndelungă-răbdare, moștenesc făgăduințele” (Evr 6:12) etc.
    Euharistia nu este – nu trebuie să fie – un substitut al urmării lui Hristos, ci o încununare și o desăvârșire a ei. Euharistia nu ține loc de urmare a Domnului în viața noastră concretă, urmare la care suntem chemați și care e chiar o îndatorire a creștinului. Hristos este un Model, ba chiar Modelul suprem, pe care suntem chemați să-L urmăm.
    „Imitarea” e doar un sinonim pentru „urmare”. Nu trebuie să ne deruteze folosirea unui latinism. „Urmarea” înseamnă efectiv „imitare”, o spun de astă dată ca filolog. Biserica ne cheamă să-L urmăm pe Hristos și pe Sfinții care I-au fost următori. Nici faptul că în Occident a circulat „Imitatio Cristi” a lui Thomas a Kempis nu trebuie să ne facă că respingem obligația de a-L urma pe Hristos, doar din teama că am putea fi confundați cu „ei”.

    În sfrșit, în virtutea aceleiați logici, cred că putem accepta că termenul „mântuire” are simultan ambele sensuri: cel istorico-politic, de izbăvire de ocupanți străini, dar și cel teologic, de ajungere în Împărăția lui Dumnezeu. Ele nu se exclud și în conștiința creștină ele co-există. De ce să reducem termenul la unul singur din ele?
    Înțeleg că în contextul actualei dezbateri privind Catedrala se poate dori accentuarea unuia dintre cele două sensuri. Dar termenul în sine nu poate fi sărăcit, văduvit de celălalt sens, și orice am face el va evoca întotdeauna ambele sensuri. De aceea e o argumentație sofistă să pretindem că el semnifică DOAR primul lucru, eliberarea de invadatorii străini. De ce să ne ascundem? Doar fiindcă unora nu le place celălalt sens?
    Acestea fiind spuse, sunt totuși de acord că denumirea „Catedrala Națională” e cea mai potrivită. Poate că totuși e mai bine să nu zgâriem urechile fine ale domnului Liiceanu și ale celorlalți alergici la ideea că există o viață după moartea biologică și că țelul vieții este mântuirea, în înțelesul creștin de viețuire în iubirea, slava și eternitatea Împărăției pe care o cerem zilnic în „Tatăl Nostru”.
  1. George Simion "l-a făcut ZOB" pe Nicușor Dan - FOTO/VIDEO. Liviu Pleșoianu: Impecabil răspunsul lui Simion legat de CENZURAREA jurnaliștilor LIBERI și a tuturor românilor ale căror opinii nu convin Sistemului!

  2. NU e o lovitură pentru Trump! Primul Papă american la Vatican, Leon al XIV-lea, "e mai rău decât Francisc". "Va pune Biserica Catolică contra lui Trump"

  3. Radu Cristescu - PSD: 10 motive pentru care nu-l votez pe Nicușor Dan!

  4. Horațiu Rădulescu: Ca să înțeleagă ceea ce nu s-a văzut la dezbaterea a doua: ”Matematicianul” știa dinainte întrebările iar staff-ul lui i-a pregătit răspunsurile. Dacă Nicușor Dan a fost candidatul aflat pe poziția 11, ce rost a avut afișajul Euronews?

  5. SRS: Nicușor Dan turnător la Securitate cu acte! Sorin Roșca Stănescu publică documentele. NOTE INFORMATIVE de POLIȚIE POLITICĂ

  6. Paradă militară la Moscova. ”Întregul” popor rus susține ofensiva din Ucraina, afirmă Vladimir Putin în discursul său din Piața Roșie - Transmisie Live

  7. Cornel Nistorescu: ”Jos Simion!”, ”Jos Georgescu!”, Jos Leul și România!

  8. DOCUMENTE: Casele de avocatură care au contracte de peste 11.000.000 de euro cu Primăria Capitalei condusă de Nicușor Dan, deși Aparatul Juridic al Primăriei are peste 80 de angajați. DEZVĂLUIRE CETĂȚEANUL.NET

  9. Valer Marian aruncă bomba: Dacă președintele CCR este omul rușilor?

  10. Dan Diaconu: Nicușor Dan a avut întrebările de la Euronews livrate dinainte și a fost antrenat cu ele

  1. Ciolacu scoate PSD de la Guvernare dar nu-și dă încă demisia de la șefia PSD. Progresistul Daniel David, propunerea PNL pentru premier intermar. Președintele interimar a luat act și anunță pe 6 mai un prim ministru interimar

  2. Nicușor Dan a aprobat Marșul homosexualilor - ”Bucharest Pride” pentru sâmbătă, 7 iunie, în ajunul Rusaliilor

  3. REZULTATE OFICIALE: Suveraniștii au luat peste 40% - VICTORIA LUI CĂLIN GEORGESCU ȘI GEORGE SIMION! LUPTA se duce în TURUL II cu NICUȘOR SOROS DAN! Au votat peste 9,5 MILIOANE de ROMÂNI! Mobilizare istorică pentru ROMÂNISM la ALEGERILE PREZIDENȚIALE 2025

  4. 3 mai 1997: 28 ani de la una dintre cele mai mari TRĂDĂRI din istoria României: TRATATUL CU UCRAINA. Cum au fost cedate teritorii ale patriei-mamă la îndemnul lui Silviu Brucan - Bruckner și prin mâna lui Adrian Severin - Skvosnik, nepot al Anei Pauker

  5. Cu cine votăm la alegerile prezidențiale din 4 mai

  6. George Simion l-a spulberat pe Nicușor Dan: Căzut în "falia satanistă"! VIDEO de la prima confruntare, față în față, dintre candidații la prezidențiale, dintre suveranism și progresism

  7. Instigare la uciderea lui George Simion după o postare a Victoriei Stoiciu. Singura LGBT-istă din PSD care îl susține pe Nicușor Dan, soroșista s-a plasat împotriva deciziei partidului de neutralitate în Turul 2, alături de pro-LGBT-istul Victor Negrescu

  8. Pericolul celor două specii: Românul de Diaspora și Românul de Casă

  9. Călin Georgescu deconspiră OLIGARHII CARE FURĂ ALEGERI și MAFIA INTERNAȚIONALĂ - “SECRETELE ONU”. Av. Reiner Fuellmich: “Un curajos luptător pentru Libertate” - VIDEO TRADUS

  10. FEAR FACTOR 2

Ultima oră

15:32

ȘTIAȚI CĂ tânărul criminal Vlad Pascu a fost OLIMPIC LA MATEMATICĂ? E bun de președinte?

15:04

Atenție, Harap Alb: Să nu faci aceeași greșeală ca acum 35 de ani!

14:44

Ginerele unui torționar al Securității, Victor Rebengiuc, a donat 5.000 de euro lui Nicușor Dan cu condiția să nu fie nominalizat: ”Contribui și eu acolo cu câte ceva”

14:27

Iulian Capsali: Bietul NICUȘOR are o boală din spectrul AUTIST - Asperger

14:09

Ilustrația Zilei: România veselă - cadavrul lui Șora îl susține intens pe Nicușor Dan!...

13:52

Dan Diaconu: Nicușor Dan a avut întrebările de la Euronews livrate dinainte și a fost antrenat cu ele

13:10

Valer Marian aruncă bomba: Dacă președintele CCR este omul rușilor?

12:39

Horațiu Rădulescu: Ca să înțeleagă ceea ce nu s-a văzut la dezbaterea a doua: ”Matematicianul” știa dinainte întrebările iar staff-ul lui i-a pregătit răspunsurile. Dacă Nicușor Dan a fost candidatul aflat pe poziția 11, ce rost a avut afișajul Euronews?

11:14

Portretul susținătorilor lui Nicușor Dan. Pro-europeanul Dan Șucu, care ne dă lecții de democrație, a fost turnător la Securitate. Document CNSAS

10:48

Nicușor Dan, continuatorul lui Klaus Iohannis. Cultul evanghelist de care aparține fostul președinte îndeamnă la vot împotriva ”candidatului naționalist, amenințător pentru minorități” - DOCUMENT

10:20

Psih. militar Laurențiu Niculescu: Lupta pentru România - între suveranism și neomarxism, fenomenul narcisismului colectiv

09:54

Paradă militară la Moscova. ”Întregul” popor rus susține ofensiva din Ucraina, afirmă Vladimir Putin în discursul său din Piața Roșie - Transmisie Live

09:18

Se transformă în război total: Armata pakistaneză a lansat atacuri de-a lungul întregii frontiere de vest a Indiei

09:00

Lucian Ciuchiță: România, distrusă pas cu pas: Sărăcia ca proiect de țară

08:50

Cornel Nistorescu: ”Jos Simion!”, ”Jos Georgescu!”, Jos Leul și România!