

În ziua de 10 mai 2025, IPS Acad. Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a primit o frumoasă diplomă de apreciere din partea Accademia Internazionale Léopold Sédar Senghor din Milano. Se știe că IPS Acad. Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, este membru în mai multe academii internaționale, academii din Paris, Salzburg, Ulaanbaatar, Bari, Milano etc. Eminentul teolog a primit și foarte multe premii internaționale ca recunoaștere a operei sale științifice.
De curând, tot din partea Accademia Internazionale Léopold Sédar Senghor din Milano, a primit și calitatea de Ambasciatore di Pacee del Dialogo Interreligioso. De curând, printr-o muncă tăcută și asiduă, IPS Acad. Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a încheiat o opera monumentală (la care lucrează de peste cinci ani), în 100 de volume, intitulată „1700 de ani de la Sinodul din Niceea din anul 325. Marcus metropolitanus Tomensis, participant la Sinodul de la Niceea". Recunoașterea sa internațională are fundamente profunde și cinstite. Iată cele două diplome recente de recunoaștere internațională:


Colecția „1700 de ani de la Sinodul din Niceea din anul 325. Marcus metropolitanus Tomensis, participant la Sinodul de la Niceea" cuprinde cele mai vechi și mai importante manuscrise privitoare la celebrul Sinod de la Niceea din anul 325, Sinod la care a participat Marcus, Mitropolitul Tomisului. Mărturiile privitoare la Marcus metropolitanus Tomensis există în șase limbi, și anume latină, greacă, coptă, siriacă, arabă și armeană. Aceste manuscrise și documente în rescripturi celebre se află în cele mai mari arhive ale lumii, anume în Vatican, Paris, Oxford, Cambridge, Berlin, Heidelberg, Milano, Torino, Reims, Madrid, Autun, Berna, Zürich, Viena etc. Arhiepiscopul Tomisului a văzut în realitate Palimpsestul din Torino și un rescript din Ioan Cassian din anii 800, aflate în Bibliotecă Națională Universitară din Torino. Iată celebrul Palimpsest din Torino și, de asemenea, rescriptul din Cassian:










Documentele din colecția „1700 de ani de la Sinodul din Niceea din anul 325. Marcus metropolitanus Tomensis, participant la Sinodul de la Niceea" în 100 de volume, tipărită de curând de IPS Acad. Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, sunt manuscrise compuse între secolele V și XVI, și cuprind cele mai importante documente care sunt izvoare ale Sinodului de la Niceea. Colecția este însoțită de mai multe fotocopii color ale unor papirusuri originare, papirusuri ale Sinodului de la Niceea din anul 325. Documentele colecționate de IPS Acad. Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, prezintă câteva mărturii fenomenale între care amintim cuvântul Împăratului Constantin la Sinodul de la Niceea, scrisoarea Împăratului către toate Bisericile, epistola Împăratului către Biserica din Alexandria, scrisoarea Împăratului către Athanasius, o copie după originarul din Pageus, o copie după originarul din Callistus, multe fotocopii după rescripturile din Athanasius etc. Așa cum se știe, prin grija specială a Arhiepiscopul Tomisului, Academia Tomitana pe care o conduce marele teolog a tipărit colecția Monumenta Romaniae Historica, o colecție de manuscrise în facsimil de peste 1000 de volume, cu mărturii pentru secolele I-XIV, mărturii pentru străvechea și vechea istorie a străromânilor și a românilor. E demn de ținut minte că Monumenta Romaniae Historica este cea mai mare lucrare de acest gen din lume. Nici o biserică din lume, nici o academie, nici o universitate, nici un guvern și nici o țară n a tipărit o carte în peste 1000 de volume așa cum a tipărit Academia Tomitana pentru Biserica Ortodoxă Română și pentru România.
Îndrăznesc să spun și știu bine ce spun și ceea ce scriu că lucrarea „1700 de ani de la Sinodul din Niceea din anul 325. Marcus metropolitanus Tomensis, participant la Sinodul de la Niceea", o colecție de documente fundamentale ale Sinodului de la Niceea din anul 325, este o lucrare fundamentală pentru Biserica Ortodoxă care va sărbători în această lună a anului 2025 chiar 1700 de ani de la Sinodul de la Niceea din anul 325. Această carte în 100 de volume va fi darul Arhiepiscopiei Tomisului pentru marea sărbătorire a Sinodului de la Niceea, Sinod la care a participat Marcus, Mitropolitul Tomisului.
Iată câteva dintre coperțile celor 100 de volume:



Această colecție în 100 de volume „1700 de ani de la Sinodul din Niceea din anul 325. Marcus metropolitanus Tomensis, participant la Sinodul de la Niceea" va produce ierarhilor noștri ortodocși și credincioșilor noștri o mare bucurie. Colecția „1700 de ani de la Sinodul din Niceea din anul 325.
Marcus metropolitanus Tomensis, participant la Sinodul de la Niceea" va fi un dar de preț pentru Patriarhia Ortodoxă din Constantinopol, păstorită de patriarhul ecumenic Bartholomeu I, Arhiepiscop de Constantinopol, Noua Romă și Patriarh Ecumenic, un vechi și statornic prieten al Arhiepiscopului Tomisului.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.