Papirusurile de la Herculaneum dezvăluie locul în care a fost înmormântat Platon

De Iustina Filimon  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Papirusuri descoperite în orașul antic Herculaneum au dezvăluit locul în care Platon a fost înmormântat în perimetrul Academiei Platonice din Atena, a declarați marți un cercetător italian, informează ANSA, citată de agerpres.ro

Papirusurile de la Herculaneum sunt peste 1.800 de suluri de papirus descoperite în secolul al XVIII-lea în Vila Papirusurilor din orașul antic Herculaneum, care au fost carbonizate atunci când vila a fost lovită de erupția vulcanului Vezuviu din anul 79 d.Hr., care a distrus și străvechiul oraș Pompeii.

Citirea manuscriselor este extrem de dificilă și prezintă riscul de a le distruge. În prezent, ele sunt descifrate datorită noilor tehnologii, ceea ce aduce speranța redescoperirii unor texte clasice antice, considerate pierdute.

"Locul în care se află mormântul lui Platon a fost descris în mii de cuvinte recent descoperite și în cuvinte interpretate până acum diferit despre istoria Academiei Platonice scrise de Philodemus din Gadara, un poet și filosof epicureu care a trăit în Herculaneum", a declarat Graziano Ranocchia, un cercetător de la Universitatea din Pisa.

Cercetătorul italian a făcut acest anunț la Biblioteca Națională din Napoli, unde a prezentat rezultatele intermediare ale proiectului de cercetare "Școli grecești", realizat împreună cu Consiliul Național de Cercetare din Italia.

Graziano Ranocchia a declarat că textele sugerează că locul de înmormântare al celebrului filosof se află într-o grădină rezervată lui Platon într-o zonă privată a Academiei Platonice, în apropierea altarului sacru al Muzelor. Academia Platonică a fost distrusă de dictatorul roman Sulla în anul 86 î.Hr.

Noul text descifrat a dezvăluit că Platon a fost vândut ca sclav pe insula Egina în anul 404 î.Hr., când spartanii au cucerit insula, sau, alternativ, în anul 399 î.Hr., imediat după moartea lui Socrate.

Până acum se credea că marele filosof a fost vândut ca sclav în 387 î.Hr. în timpul șederii sale în Sicilia, la curtea lui Dionysios I de Siracuza. Textul vorbește, de asemenea, despre ultima noapte a lui Platon.

Numele lui Filon din Larissa este, de asemenea, corectat în Philio, un elev al gramaticianului Apollodoros din Atena timp de doi ani și al stoicului Mnesarchus timp de șapte ani, care a murit la vârsta de 63 de ani în Italia, în timpul unei pandemii de gripă.

Noua tehnologie care a permis examinarea multiplelor straturi problematice ale textului carbonizat include două tehnici inovatoare, tomografia în coerență optică și imagistica hiperspectrală în infraroșu, realizate cu ajutorul unui laborator mobil furnizat de Universitatea Nottingham Trent.

Graziano Ranocchia a declarat că straturile multiple ale acestor papirusuri au reprezentat până acum o "problemă dramatică" în încercarea de a descifra textele. Situl Academiei lui Platon a fost redescoperit abia în secolul al XX-lea, în cartierul modern Akadimia Platonos din Atena.

S-au efectuat săpături considerabile, iar vizitarea sitului este gratuită. Situl conține monumente importante, printre care Casa Sacră a Epocii Geometrice, Gimnaziul (secolul I î.Hr. - secolul I d.Hr.), Casa boltită proto-eladică și Clădirea Peristilă (secolul IV î.Hr.), care este probabil singura clădire majoră ce a aparținut, de fapt, Academiei lui Platon.
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (2)
  • Patriot Roman 23.04.2024 22:53
    Civilizația Romei antice a fost fondata de grecii antici, italieni știu asta și îi apreciaza,îi iubesc pe greci..Etruscii vechea enigmatica civilizație de pe teritoriul de azi al Italiei erau greci de origine. Iar din limba română veche a derivat limba latina , apoi limba italiana.Pina-n secolul VIII in Franța ,limba greaca se vorbea oficial .Paris numit după numele regelui lor și Troyes după Troia..
  • Miss Ter 24.04.2024 10:20
    Mamă cum își confirmă reciproc grecii și romanii personajele fictive. Știți cum se spune: manus manum lavat sau pe românește o mână spală pe alta.
    Stați liniștiți, Platon nu a existat niciodată. Este doar invenția masoneriei ca să lupte contra lui Hristos.
    Platon este o invenție și la fel și cărțile lui.
    Poftiți un argument: dacă într-o perioadă scurtă de timp pe un areal limitat și la o populație redusă din punct de vedere demografic avem un număr mare de genii, înseamnă că aceste genii sunt invenții, scorneli de la părintele minciunii care a scris prin mâna slujitorilor lui carți cu care să ne pierdem noi timpul.
    Au apărut desigur și busturi pentru că - nu-i așa? - o imagine face cât o mie de cuvinte și se imprimă în mintea celui înșeuat și înșelat.
Ultima oră

23:30

SATANISME pe față la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. Cina cea de Taină cu TRANSSEXUALI - FOTO/VIDEO

23:00

Părintele Mihail Săsăujan îl pune la punct pe prolectultistul Alexandru Florian în cazul Sfântului Mărturisitor Dumitru Stăniloae: ”Elie Wiesel” aplică manipulator o metodă lipsită de profesionalism care ”convine ideii otrăvite” a autorilor înșelători

22:00

MĂRTURISITORII: Cum a plecat la Domnul sfântul neomartir Constantin Oprișan (26 iulie 1959). MĂRTURII

21:00

Dan Radovici: ROMÂNIA SCUFUNDATĂ. Opinie Invitat ActiveNews: "Nici o șansă să (mai) pocnească vestita mămăligă românească!"

19:30

UN DRAM DE NORMALITATE: Comunicatul Mănăstirii Petru Vodă despre Șoșoacă - ”cel mai firesc gest al ultimelor luni”. REVISTA PRESEI

18:47

Fapte, informații, date și... cifre: Dan Cristian Turturică, PDG al TVR, și-a mărit salariul brut la 42.000 lei/luna (5000 EURO NET)

17:55

BĂIEȚII CU FUSTIȚE. Luminița Arhire: O ”FEREASTRĂ OVERTON” LA NOI ÎN OGRADĂ

16:40

”Cine conduce SUA?” Acad. Eugen Mihăescu: De dragul DEMOCRAȚIEI

15:44

Senatorii AUR Ionuț Neagu și Andrei Dârlău solicită declararea premierului Ungariei, Viktor Orban, drept persoană INDEZIRABILĂ în România. Măsura ar atrage automat expulzarea extremistului antiromân de la Băile Tușnad

14:45

Mihai Tîrnoveanu: Viktor Orban și-a început descălecarea în România în uniforma de husar a criminalilor de români

13:50

ÎNCĂ UN PROFESOR HOMOSEXUAL VIOLATOR DE COPII! Acuzat de viol și abuz homosexual asupra unor minori, pederastul Sorin Spineanu Dobrotă, profesor la Liceul de elită Sf. Sava, a fost pus doar sub control judiciar. E un propagandist homosexualist notoriu

13:31

Jocurile sunt făcute: Obama o sprijină pe Kamala (VIDEO)

12:23

e-Factura B2C: Fiecare român ar putea avea un cod pentru cumpărături

12:05

Jocuri Olimpice incendiare - Franța acuză: "Atac masiv pentru paralizarea Căilor Ferate"

11:35

Carmen Iohannis, ținută de 5.000 de euro, la Paris - FOTO