Misiunea sondei spațiale Juno: cum va putea descifra misterele planetei Jupiter

De Roxana Ruscior  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Lansată de NASA în anul 2011, sonda spațială Juno a ajuns la destinație, pe orbita planetei Jupiter, pe data de 4 iulie 2016, chiar de ziua națională a Statelor Unite. Tot simbolic este și numele sondei care va cerceta în amănunt cea mai mare planetă din sistemul nostru solar. Juno (sau Junona) era numele soției lui Jupiter, cel mai puternic zeu din panteonul roman. Asemeni energicei zeițe, care era mereu cu ochii pe soțul său infidel, sonda Juno trebuie să înregistreze cât mai multe informații despre planeta pe care o însoțește pe orbită.

Dincolo de aceste simboluri amuzante, atent gândite, misiunea sondei Juno este cea mai importantă dintre proiectele recente ale NASA menite să exploreze sistemul nostru solar. Juno se va afla pe orbita planetei Jupiter până în februarie 2018, când este programată să se prăbușească pe planetă.

Ce trebuie să afle Juno

Cercetătorii vor să afle, cu ajutorul informațiilor care vor fi furnizate de Juno, cum s-a format Jupiter, ce conține atmosfera sa, care este compoziția planetei și cum au loc deja celebrele și uimitoarele aurore boreale de pe uriașa planeta gazoasă.

Juno nu este o simplă sondă spațială, ci un adevărat laborator spațial, având la bord cea mai avansată tehnologie de care dispune acum NASA și instrumente care pot face analize detaliate.


Astfel, ea va putea spune câtă apă și cât amoniac este în atmosfera lui Jupiter și cât de puternic este câmpul său magnetic. Informațiile îi vor ajuta pe astronomi să înțeleagă mai bine cum s-a format sistemul nostru solar.
Cercetătorii cred că Jupiter este prima planetă formată, luând naștere din același nor de praf ginatic din care a apărut și steaua noastră. Asemeni Soarelui, Jupiter conține în special hidrogen și heliu. Astronomii nu știu însă exact cum s-a format această planetă și nici dacă are sau nu un miez solid, dincolo de norii de gaze.

Misterele celei mai mari planete din sistemul nostru solar

Jupiter este o planetă din categoria gigantelor gazoase. Nu are o suprafață solidă ca Terra, ci doar gaze, care se află sub o presiune atât de mare încât dincolo de atmosferă hidrogenul gazos devine, sub acțiunea presiunii, hidrogen fluid, numit hidrogen metalic, aflăm de pe site-ul NASA. Din cauza magnetismului foarte puternic, pe Jupiter au loc cele mai strălucitoare aurore boreale din sistemul nostru solar. Iar sonda Juno va analiza particulele încărcate magnetic eliberate în timpul acestui fenomen.

După doar câteva zile de la sosirea pe orbita lui Jupiter, Juno a transmis deja prima sa fotografie color, care arată planeta, alături de câțiva dintre sateliții ei naturali, Europa, Callisto, Io și Ganymede. Este uimitor că instrumentele sensibile ale sondei, inclusiv camera foto, nu au fost deloc afectate de lungul drum făcut prin spațiu și nici de radiațiile puternice pe care le emite Jupiter.

Priviți această fotografie, realizată pe 10 iulie, de la o distanță de peste 4 milioane de kilometri de Jupiter. Primele poze făcute la rezoluție mare vor ajunge la noi abia în sfârșitul lunii august.

Juno va orbita Jupiter de la altitudinea de 5.000 de kilometri și va înconjura planeta de 37 de ori, scriu responsabilii proiectului, pe site-ul special dedicat misiunii.
Un alt mister pe care va încerca Juno să-l descifreze este regiunea numită Marea Pată Roșie, o zonă unde are loc o furtună extrem de puternică, activă de cel puțin 300 de ani. Fenomenul extrem apare din cauza presiunii uriașe la care sunt supuși norii din atmosfera planetei Jupiter.

Marea Pată Roșie este cunoscută de mult timp astronomilor, fiind fotografiată și de misiunile anterioare. Iată o poză realizată în decembrie 2000 de sonda spațială Cassini. În depărtare se vede Io, satelitul care se află cel mai aproape de Jupiter. Planeta are în total peste 60 de sateliți naturali cunoscuți până în prezent. 

Planeta Jupiter a mai fost studiată în detaliu în cadrul misiunii Galileo. Lansată în anul 1989, sonda spațială Galileo a ajuns lângă Jupiter în 1995 și a funcționat timp de 8 ani, cercetând planeta și lunile sale. Galileo a oferit informații prețioase pentru astronomi. Astfel, ei au aflat că sateliții Europa, Ganymede și Callisto ar putea avea oceane de apă sărată sub crusta groasă de gheață de la suprafața lor, scrie publicația Space.com.
Misiunea sondei Juno face parte din Programul Noi Frontiere lansat de NASA, care cuprinde și sonda New Horizons, care a zburat pe lângă planeta pitică Pluto în iulie 2015.

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Top 5 autori
VideoNews

Călin Georgescu la vot cu George Simion:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (0)
  1. Ciolacu scoate PSD de la Guvernare dar nu-și dă încă demisia de la șefia PSD. Progresistul Daniel David, propunerea PNL pentru premier intermar. Președintele interimar a luat act și anunță pe 6 mai un prim ministru interimar

  2. Nicușor Dan a aprobat Marșul homosexualilor - ”Bucharest Pride” pentru sâmbătă, 7 iunie, în ajunul Rusaliilor

  3. REZULTATE OFICIALE: Suveraniștii au luat peste 40% - VICTORIA LUI CĂLIN GEORGESCU ȘI GEORGE SIMION! LUPTA se duce în TURUL II cu NICUȘOR SOROS DAN! Au votat peste 9,5 MILIOANE de ROMÂNI! Mobilizare istorică pentru ROMÂNISM la ALEGERILE PREZIDENȚIALE 2025

  4. 3 mai 1997: 28 ani de la una dintre cele mai mari TRĂDĂRI din istoria României: TRATATUL CU UCRAINA. Cum au fost cedate teritorii ale patriei-mamă la îndemnul lui Silviu Brucan - Bruckner și prin mâna lui Adrian Severin - Skvosnik, nepot al Anei Pauker

  5. Cu cine votăm la alegerile prezidențiale din 4 mai

  6. George Simion l-a spulberat pe Nicușor Dan: Căzut în "falia satanistă"! VIDEO de la prima confruntare, față în față, dintre candidații la prezidențiale, dintre suveranism și progresism

  7. Instigare la uciderea lui George Simion după o postare a Victoriei Stoiciu. Singura LGBT-istă din PSD care îl susține pe Nicușor Dan, soroșista s-a plasat împotriva deciziei partidului de neutralitate în Turul 2, alături de pro-LGBT-istul Victor Negrescu

  8. Pericolul celor două specii: Românul de Diaspora și Românul de Casă

  9. Călin Georgescu deconspiră OLIGARHII CARE FURĂ ALEGERI și MAFIA INTERNAȚIONALĂ - “SECRETELE ONU”. Av. Reiner Fuellmich: “Un curajos luptător pentru Libertate” - VIDEO TRADUS

  10. FEAR FACTOR 2

Ultima oră

19:30

UNTOLD, festivalul satanist aprobat de Nicușor Dan în București, mituiește alegătorii. Ion Cristoiu: Ar trebui arestați!

20:00

Pălitură de osândă pentru UDMR: Viktor Orban a ascultat de Donald Trump și îl susține pe George Simion, ca lider al suveranismului în Europa: ”În lupta pentru creștinism și suveranitate trebuie să ne sprijinim reciproc” - VIDEO

19:50

Un adevărat cavaler! Nicușor Dan își dă la o parte concubina pentru a fi primul în fața camerei - VIDEO

19:40

Patrick André de Hillerin: Nicușor Dan refuză să comunice numele donatorilor săi din precampania electorală

18:23

Adrian Onciu: Marile puncte de divergență ale celor doi finaliști

18:00

BEC și AEP ar trebui să investigheze DEZBATEREA ARANJATĂ de la Euronews. Boala OCULTEI din spatele lui Nicușor Dan. George Simion: Voi pune interesele României pe primul loc. TEMELE fierbinți: AVORT, LGBT, BANI, UCRAINA, RĂZBOI - Analiza ActiveNews

17:30

A început conferința "Dragostea dintre părinți și creșterea armonioasă a copiilor" - VIDEO ÎN DIRECT

17:17

Un celebru artist a anunțat că suferă de cancer în stadiul 4, la 46 de ani

16:00

9 mai: ZIUA INDEPENDENȚEI ROMÂNIEI. Discursul integral al lui Mihail Kogălniceanu

15:32

ȘTIAȚI CĂ tânărul criminal Vlad Pascu a fost OLIMPIC LA MATEMATICĂ? E bun de președinte?

15:04

Atenție, Harap Alb: Să nu faci aceeași greșeală ca acum 35 de ani!

14:44

Ginerele unui torționar al Securității, Victor Rebengiuc, a donat 5.000 de euro lui Nicușor Dan cu condiția să nu fie nominalizat: ”Contribui și eu acolo cu câte ceva”

14:27

Iulian Capsali: Bietul NICUȘOR are o boală din spectrul AUTIST - Asperger

14:09

Ilustrația Zilei: România veselă - cadavrul lui Șora îl susține intens pe Nicușor Dan!...

13:52

Dan Diaconu: Nicușor Dan a avut întrebările de la Euronews livrate dinainte și a fost antrenat cu ele