FOTO: QMagazine (Bogdan Gheorghiu și Raluca Turcan la expoziția MNAC)
Ministerul Culturii afirmă că nu a fost implicat în organizarea evenimentului de redeschidere a Muzeului Național de Artă (MNAC) și nici a concertului unor travestiți care au stârnit reacții vehemente zilele trecute, arată un drept la replică al instituției trimis pe adresa ActiveNews.ro.
În comunicatul menționat se reiterează faptul că Ministerul Culturii a alocat 2 milioane de lei pentru achiziția de artă contemporană și se respinge „orice încercare de denigrare a campaniei”.
De asemenea, Ministerul afirmă că echipa guvernamentală va promova „incluziunea, deschiderea și liberalismul exprimării artistice. Ministerul Culturii are misiunea de a fi atât garantul păstrării valorilor tradiționale și istorice, cât și al asigurării continuității actului artistic. Arta, asemenea tehnologiei, nu poate să rămână încremenită în timp, iar creatorii de astăzi merită a fi recunoscuți, valorificați și în final recompensați pentru creațiile lor”.
Iată comunicatul Ministerului Culturii:
• Ministerul Culturii nu a fost implicat în organizarea evenimentului de redeschidere a Muzeului Național de Artă Contemporană, nici la nivel conceptual, nici financiar.
• Ministerul Culturii nu a fost implicat în organizarea evenimentului de redeschidere a Muzeului Național de Artă Contemporană, nici la nivel conceptual, nici financiar.
• Muzeul Național de Artă Contemporană își asumă responsabilitatea organizării evenimentului, care a fost finanțat în mod exclusiv prin parteneriat public-privat.
Ministerul Culturii, prin demersurile făcute către Guvernul României, a reușit să aloce, anul acesta, suma de 2 milioane de lei pentru achiziția de artă contemporană, pentru prima dată după 12 ani. Au fost 12 ani în care Statul Român nu a mai achiziționat artă contemporană de la artiști români în viață.
Respingem ferm orice încercare de denigrare a campaniei de achiziție de artă contemporană și solicităm organismelor media, în spiritul deontologiei profesionale, o informare corectă a cititorilor lor.
Demersul Ministerului Culturii are drept scop îmbogățirea patrimoniului muzeal și reprezintă o măsură de ajutor pentru artiști, în această perioadă dificilă, dar mai mult decât atât, reprezintă respectul pe care Statul Român îl acordă creatorilor de artă autohtoni. Comisia de achiziție, în acest caz, este formată din artiști consacrați, critici de artă și alți membri.
Bunele practici vor fi continuate deoarece reprezintă viziunea echipei guvernamentale despre promovarea artiștilor români, deseori marginalizați în administrațiile anterioare. Vor fi promovate incluziunea, deschiderea și liberalismul exprimării artistice. Ministerul Culturii are misiunea de a fi atât garantul păstrării valorilor tradiționale și istorice, cât și al asigurării continuității actului artistic. Arta, asemenea tehnologiei, nu poate să rămână încremenită în timp, iar creatorii de astăzi merită a fi recunoscuți, valorificați și în final recompensați pentru creațiile lor.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
“Our plan is to promote ugliness, repulsive, meaningless art.”
Un video de 3 minute, intitulat "The Assault On Art", care lamureste multe:
http://youtu.be/ZQ4CeNu6Vr4