Maria Tănase sărutându-i mâna lui George Enescu și Mircea Diaconu despre Angela Gheorghiu: O incultă muzical dominată de propriile frustrări și mofturi mondene

De Alesandru Anghel  /  

Angela Gheorghiu, diva din Adjud

Angela Gheorghiu, diva din Adjud

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Între oamenii mari care au venit să mă asculte la New York, a fost și George Enescu. Mi-a mulțumit frumos, iar eu i-am sărutat sfioasă mâna, așa cum i-o sărutasem lui Nicolae Iorga la Văleni. I-aș fi sărutat-o și lui Constantin Brâncuși, oltean de-al meu, sculptor vestit în toată lumea. Numai că el mi-a luat-o înainte, sărutând-o dânsul pe a mea. Venise, chiar în ajunul întoarcerii mele în țară, să mă mai audă o dată. În timp ce-i cântam "Lung e drumul Gorjului", Brâncuși s-a ascuns cu fața la perete, să nu-i văd lacrimile ce-l podidiseră.” - Maria Tănase

Citiți și Marian Ghițeanu: Angela merge prea departe!

Mircea Diaconu:

 
„Este dezamăgitor să vezi cum una dintre cele mai mari soprane europene este incultă muzical și dominată de propriile frustrări și mofturi mondene. Vorbesc de interviul dat de Angela Gheorghiu la hotnews. Adevărul e că nu e destul să cânți sau să joci pe scenă ca să ai discernământ riguros în legătură cu istoria muzicii și a teatrului. Virtuozitatea poate implica doar un acces formal exterior la muzică și nu presupune neapărat asimilarea temeinică a conținutului artistic. Pe de altă parte, când cânți operă italiană, care este un capitol mediocru în istoria muzicii culte moderne și te lași dus de valul snob al ceremonialului bombastic care însoțește și înconjoară întotdeauna mediul specific al acestui tip de operă poți avea impresia că valoarea muzicii stă în special în acest ceremonial mediatic. Carierismul este alt criteriu adus în discuție. Cultura este redusă la celebritatea mediatică și instituțională dată de o carieră bine pusă la punct. După acest criteriu virtuoșii kitschului simfonic (Nigel Kennedy, André Rieu și Richard Kleiderman) ar fi cei mai mari cântăreți ai lumii, nu-i așa că doar sunt celebri și respectați peste tot de toți snobii pasionați de opera italiană. Carierismul și snobismul pedant al marilor evenimente simfonice occidentale este o poleială strălucitoare care ocultează adevărata istorie a muzicii. Celebritatea mediatică și prestigiul instituțional sunt astăzi criteriile cele mai importante ale aprecierii. Noroc că marii simfoniști germani au ajuns celebri înainte ca mass-media capitalistă să facă legea în cultură (și să o dizolve în subcultură), că altfel Count Basie, Bennie Goodman, George Gershwin sau Bing Crosby ar fi fost marile genii ale omenirii și nu Bach, Mozart, Beethoven sau Wagner.
 
Când nu ești în stare să faci diferența valorică între o banală operă de Verdi (care e mai mult o butaforie muzicală pedant elaborată) și simfoniile lui Enescu e clar că nu ai discernământ serios și poate ar trebui să te rezumi la cântat și să nu mai faci pe criticul sau istoricul muzical. Cică ”lucrările cu adevărat ale lui Enescu sunt doar acelea care sunt foarte moderne și foarte speciale în stilul muzicii franțuzești al epocii sale.” Când nu ai cultură muzicală serioasă (adică germană) e greu să observi că Enescu a fost puternic influențat de marii simfoniști germani și de Wagner. Spiritul lui Wagner este prezent în simfoniile lui Enescu, dar și în opera Oedip. Dar nu-i așa, mai bine cânți Verdi decât Wagner, câștigi mai bine și te aplaudă mai mulți. Și ajungi să ai o carieră ”prodigioasă”. Spune mai departe că Enescu a cântat doar de două ori la New York, prima oară a înlocuit un dirijor, iar a doua oară într-un muzeu (vai ce ratat!). Deci, nu este la fel de ”bazat” ca Count Basie.
 
Apoi, Angela Gheorghiu o întoarce vorbind de marii compozitori necunoscuți de la noi, care ar fi mai mari ca Enescu, adică Pascal Bentoiu, Nicolae Bretan și Paul Constantinescu. Cine știe, Bretan o fi la fel de mare ca Beethoven, însă propagandiștii ceaușiști l-au promovat pe Enescu în schimb. Apoi promovează inexactități cum e cea că Dinu Lipatti nu ar fi cunoscut publicului românesc (care e medieval, nu-i așa?). Despre Enescu spune că nu a cântat la nici o mare sală din occident ca și cum un compozitor ar trebui să se valideze ca instrumentist. Amestecă instrumentiști cu compozitori ca și cum ar fi același lucru.
 
Dincolo de aceste intrigi ridicole, adevărul este că în ultimii ani Enescu a devenit important în occident, este descoperită opera lui de maturitate și apreciată la adevărata valoare, pentru detalii vedeți interviuri cu Lucian Ban pe această temă.
 
Să asculți Simfonia 3-a a lui Enescu și să nu înțelegi nimic. Nu credeam că cineva cu o carieră muzicală serioasă în spate se poate face de rușine în așa hal arătând că are un discernământ atât de limitat.", a scris Mircea Diaconu, semnalat de EVZ.
 
Rapsodia Română - VIDEO:
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Veridicitatea Datei Paștelui Ortodox - Minunea Mâinii Sfântului Damaschin:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (19)
  • Enya 10.10.2021 17:14
    Situatia e mult mai grava ca in interviul scris. Urmariti aici, in interviul televizat, care este opinia domniei sale cu adevarat:

    https://m.youtube.com/watch?v=3yt-3_iYyV0

    Deci, Enescu, Tanase, Porumbescu sunt "legende false", iar talentata soprana Angela Gheorghiu vrea sa ne "deschida ochii in aceasta tentatie in a construi fake personalitati".

    Dar despre asta ce spuneti? S-a casatorit prima oara cu fiul violonistului Stefan Gheorghiu care

    "la vârsta de 5 ani începe studiul viorii și la 9 devine student al Conservatorului Regal de Muzică din București. George Enescu îl recomandă împreună cu fratele său mai mic Valentin Gheorghiu pentru o bursă de studii la Conservatoire National de Musique din Paris unde studiază vioara cu Maurice Hewittși armonie și contrapunct cu Noel Gallon."

    Interesant, nu? Fostul socru, al carui nume il poarta chiar si dupa un al doilea divort, fusese recunoscut de insusi George Enescu ca fiind un real talent!

    O intrebare de prost gust: casatoria cu fiul unui mare muzician i-a deschis usi (la tv, radio, colaborarea cu Madrigal, cum reiese din interviu etc) si a ajutat-o in lansare (in '87, ' 88 a spus ca a fost in turneu in Finlanda, Rusia, Austria, cine putea iesi din tara atunci), sau nu? Putea sa se piarda si domnia sa, ca multe alte mii, zeci de mii de talente din tara si lume? Daca isi construia cariera in comunism si nu avea sansa marilor teatre si scene, mai spunea la fel despre emblemele noastre nationale? De ce si-a pastrat numele dupa divort si nu si l-a reluat pe cel de Burlacu? Of, la cate mizerii se poate ajunge de ambele parti doar pentru ca un talent in opera vrea sa demoleze simbolurile unui popor care nu pot fi nici macar clintite!

    In ceea ce priveste aversiunea fata de Maria Tanase ("canta printre mese"), sa fie profesoara de canto popular, Mia Bratu, de la liceul de muzica unde intrase la 14 ani, cea care o influentase? Poate a fost contemporana cu Maria Tanase si invidioasa pe cea care devenise un mit inca din timpul vietii, si si-a susurat frustrarile in urechile elevilor mici si fara nici o experienta profesionala si de viata, otravindu-le perceptia asupra marii cantarete????

    Recunosc, nu mai pot asculta cu placere imensa nici o partitura de-a marii artiste pentru ca-mi voi aduce aminte de fiecare data cum nu a mai avut loc pe scenele lumii de titanii muzicii romanesti.
  • sergent X 10.10.2021 17:38
    Ii statea bine nud, intr-un calendar de perete acum 20 de ani, d-nei.
  • INJECTIA FINALA 10.10.2021 18:51
    Angela Gheorghiu
    Si'a bagat burghiu'
    In matzu'i prea gros

    Hara-kiri caraghios

    Angela canta binisor
    Dar da cu'un topor
    In genialul nostru popor

    Ce Alzheimer devastator !

    Ce mila mi'i, ca sa constat
    Creierul ei fosilizat
    Românii toti au judecat

    Ca e doar bun de impaiat !
  • Aljones 10.10.2021 20:01
    Mircea Diaconu? Nu sunt vreun fan al lui Angela Gheorghiu , dar tu ne-a mirciulica Sa nu vorbesti de muzica romaneasca si de istoria muzicii ca nu stii tu cine e Paul Constantinescu sau Alexandru Pascanu, Enescu , Cuclin sau Brediceanu. Sa iti vezi de treaba ta ca ai jucat numai roluri de 3 lulele toata viata ta. Vezi? Pai tu te compari cu Emanoil Petrut, cu Toma Caragiu , mircea albulescu sau altii adevarati? Din actoras ai ajuns tradator de neam. Usor e sa vorbim de altii. Pai ce Pavarotti stia muzica? Nu stia nimic , dar a avut vocea vocilor, ma interesa pe mine ca nu stia el cine e Palestrina sau Brahms? Nu. Da rupea pe scena. Si inca ceva, asta a canta cu daia cu 7 stim noi ce la viata ei la New York, Tokyo, Londra, Paris. Tu cu cine ai jucat in viata ta? Cu Kirk Douglas, Ava Gardner, Yul Brinner? Tu ai jucat cu Septilici si cu caciulescu care si aia erau mai buni ca tine. Romania sa dus la vale cu dal de diaconu, Cîtu, Bulai, Arafat. Vai mama voastra de asa zici politicieni si filozofi anti romani si anti Romania.
  • Aljones 10.10.2021 20:05
    Ca Gheorghiu vorbeste prost despre Enescu sau altii o sai vina randul si ei. Ce m-a deranjat e ca sa bagat asta In seama cu remarcile lui. Lasa nene pe altul Care e muzician sa vorbeasca .
  • Mirror 10.10.2021 22:11
    AG pare să aibă un criteriu valoric și de înțelegere personal, CARE AR TREBUI SĂ RĂMÂNĂ PERSONAL. și să nu derapeze în pretenții de adevăr...
    Vizionînd interviul de mai jos nu mă miră că a spus ce a spus despre ENESCU, atât timp cât despre însuși tatăl sau spune că e un laș, deoarece dupa moartea subită a surorii ei la doar 24 de ani, tatăl sau, de comun accord cu soția, a decis să renunțe la viața in lume pt a intra în monahism (la Muntele Athos).
    Să nu realizezi măreția acestei decizii, denota un handicap sufletesc destul de sever.
    Nu a lăsat sa pară ca ar avea vreo părere prea bună despre monahism... Sărmana!
    Oricum e nădejde la Dumnezeu că prin rugăciunile tatălui își va reveni în fire... Dă Doamne!

    https://youtu.be/YMLBiOqd38E
  • balaurul de aur 10.10.2021 22:51
    Dar domnica, daca vi se pare ca avem valori si talente ascunse, faceti ceva sa le puneti in valoare, sa le promovati, sa le dovediti statutul meritat. Bateti la usile ambasadelor, operelor, teatrelor, prietenilor d-voatra globalisti si educati. Nu e nevoie sa dati cu noroi in valorile deja consacrate. Credeti ca mai sint in Romania alti zeci de Enescu,ascunsi in umbre? Puneti lumina pe ei, promovati, cantati, convingeti, este loc de si de alte valori, nu avem un numar limitat, nu va faceti griji duduita din pricina asta. Sau va face cu ochiul ideologia "cancel culture" care e pusa pe distrus orice e traditie si valoare consacrata, si va prefaceti ca va pasa de cultura "reala si adevarata", cand, de fapt, va limitati la manjit si distrus, ca deh, de construit si muncit e mai greu. Sa darami pe cei de sus ca sa ajunga la nivelul de jos, la egalitate cu cei de nivelul dumitale e mult mai simplu si unde pui ca pozezi in curajoasa si erudita. Daca taceai filosof ramaneai si fiecare pasare pe limba ei piere si gura bate curu. dar sa ma scuzati ca nu stiu alte citate din filosofi germani sau francezi, sint eu mai needucat si nu am depasit nivelul taranului roman, sper sa ma iertati espèce de connasse.
  • Scorilo 11.10.2021 01:35
    The 20 Greatest Sopranos of all time

    https://www.classical-music.com/features/artists/20-greatest-sopranos-all-time/

    Angela Gheorghiu nu este enumerata!
  • adria 11.10.2021 08:20
    Lista cu cele "20 cele mai bune soprane din toate timpurile" a fost făcută în martie 2007 de către revista "BBC Music" pe baza unui sondaj realizat de 21 de critici de muzică britanici și prezentatori BBC.
  • Scorilo 11.10.2021 01:47
    The 20 Greatest Sopranos of all time

    https://www.classical-music.com/features/artists/20-greatest-sopranos-all-time/

    Angela Gheorghiu nu este enumerata! Renunt la comentarii suplimentare.
  • Eugen Onu 11.10.2021 09:56
    Totul se invarte in jurul banilor ...
  • Epreamult 11.10.2021 13:15
    Iata ce comentarii interesante despre George Enescu pe Youtube.com:

    "Acum vreo 20 si ceva de ani am cunoscut un american care venise in Romania special pentru a vizita locul nasterii compozitorului si casa memoriala George Enescu din judetul Botosani. Era fascinat de muzica lui George Enescu (mi-a fredonat din Rapsodia Romana :-). Era profesor de muzica intr-un orasel din statul Iowa. I-am pastrat cartea de vizita si l-am cautat pe Google cativa ani mai tarziu. Am fost mahnit sa aflu ca murise destul de tanar, in 2007. I-am gasit necrologul pe internet. Se numea David Howard Williams. Am mai aflat ca a organizase un festival international de muzica in onoarea compozitorului George Enescu la colegiul unde preda, in orasul Pella, statul Iowa. De asemenea, scrisese cateva teze de specialitate despre muzica lui Enescu, si organizase un schimb de studenti cu Universitatea de muzica din Bucuresti." scrie un domn MArius.

    "Acum 20 de ani am intâlnit în Italia un om de o vârstă respectabilă, care, aflând că sunt român, mi-a vorbit cu lacrimi în ochi și cu o admirație greu descris, despre marele său profesor de la Conservatorul din Paris: George Enescu. Îl numea "cel mai bun profesor pe care l-a avut în anii de studii". scrie un domn Liviu Dumitru Baciu
  • INJECTIA FINALA 11.10.2021 14:44
    CHINASKI

    TU DE'ATATA SKI IN CHINA
    TE DOARE MINTEA SI MANA
    TU ESTI "CULTUL" PERIFERIC
    TE'OM PUNE IN TELEFERIC
    DIN CHINA PAN'LA PARIS
    SA TE'APLAUDE CU BIS
    TOTI "FRATII"TAI CULTIVATI,

    COLCAIND PRIN INTUNERIC
  • INJECTIA FINALA 11.10.2021 14:47
    CHINASKI

    TU DE'ATATA SKI IN CHINA
    TE DOARE MINTEA SI MANA
    TU ESTI "CULTUL" PERIFERIC
    TE'OM PUNE IN TELEFERIC
    DIN CHINA PAN'LA PARIS
    SA TE'APLAUDE CU BIS
    TOTI "FRATII"TAI CULTIVATI,
    SI LA CREIER, DEGERATI

    COLCAIND PRIN INTUNERIC
  • Kino 11.10.2021 16:45
    Aș spune : "Incredibil !"... sau "Nu vreau să cred ! "...
    Škoda . . .
    Maestrul Diaconu a făcut o expunere completă și complexă...
    Daca mâine am auzi la News că pământul e "reevaluat" a fi plat, nu m-as simți atât de deznădăjduit precum m-a făcut Doamna Gheorghiu să mă simt.
  • StefaninDublin 11.10.2021 20:28
    Măcar la sfîrsitul acestei isterii create de o vocalistă cam nechibzuită, există și ceva beneficii:

    ... ne-am amintit cu plăcere butada strălucitei Anna Russell, soprană și ea:

    "you're better off with resonance where your brains ought to be"

    ... ne-am mirat de ce Valentin Gheorghiu, încă în viață și sperăm sănătos, un MARE artist al pianului de superbă virtuozitate și adîncă muzicalitate, nu a fost pomenit (poate pentru că familia Gheorghiu, de unde i-a rămas și numele de familie, a fost una dintre cinicele "treptele spre carieră" ale cîntaretei? nu știm)

    ... poate pe unii ne-a invitat să [re]vizităm muzica incredibil de complexă dar și incredibil de "rewarding" a giganticului Enescu, un compozitor care merită stimat, explorat, iubit și ascultat nu PENTRU că a fost român ci pentru că a fost mare pentru cultura universală - din punctul acesta de vedere pot fi menționate SUTE de aprecieri superlative de la SUTE de mari muzicieni din toată lumea, nu, cum își pune doamna intervievată un citat ridicol din tabloidul New York Sun pe post de frontispiciu confirmator. Am ascultat mai mult Enescu în ultima saptamina decit în anul dinainte. Pentru asta îi mulțumim.

    ... ne-a amintit că celebritățile lumii operei de astăzi pot fi incredibil de proeminente în termeni de grandomanie, orgoliu, răutate și "self-promotion" exacerbat, în vreme ce calitățile vocal-artistice concrete pot de multe ori fi definite drept stridente, meschine și, în unele cazuri, chiar pipernicite

    ... este o maniera foarte urîtă să dai cu copita în cineva care s-a născut cu o sută de ani în urmă, ți-a fost profesor, și e mort de mult, deci nu se mai poate apăra, nu mai poate replica

    ... pînă și acea profesoară, comunista într-adevăr, Arta Florescu, a lăsat înregistrări mult mai bune decit orice a cîntat eleva nerecunoscătoare - un mic exemplu

    https://www.youtube.com/watch?v=-OgjjZn73Rk

    La fel au lăsat o moștenire mult mai substanțială elevele CU ADEVĂRAT realizate ale profesoarei hulite - printre ele (dar nu numai) Viorica Cortez, Maria Slătinaru-Nistor, Leontina Ciobanu-Văduva.

    Cînd Eugenia Moldoveanu, de asemenea o elevă a Artei Florescu, a spus

    "Această femeie, de o amplitudine unică, printr-o inteligență, printr-o forță, printr-un curaj, printr-o voință care s-au transformat pentru noi, elevii, ca un motor, ne-a făcut să pășim în fiecare zi mai sus, acolo unde harul fiecăruia dintre noi ne-a așezat de-a lungul anilor.

    A fost nu numai primă artistă a Operei Române, dar cred că adevărata ei vocație, cea care face ca astăzi să omagiem numele ei, este aceea de profesoară.

    De-a lungul a 50 de ani, această femeie a pregătit toți artiștii români lirici – cei foarte importanți, cei care au făcut o mare cariereă, cei care au fost slujitorii de zi cu zi, zeci de ani, în teatrele românești și chiar cei care au devenit pe urmă profesori."

    n-a vorbit numai despre profesoară, poate iertîndu-i postum scăderi mai mult sau mai puțin majore, ci și despre PROPRIA sa noblețe, capacitate de a ierta, capacitate de a simți GRATITUDINE

    ... Vă las cu un gînd final despre marea, într-adevăr, Maria Tănase. Nu a avut abilitatea - sau poate dorința - de a behăi operatic cîteva arii, întotdeauna aceleași, din ce în ce mai prost, cu inevitabila înaintare în vîrstă.

    Consumată de un "foc sacru" REAL, mult dincolo de o tehnică superficială, repetată papagliceste după alții, putea să facă dintr-un simplu cîntec de leagăn o bijuterie estetică de valoare inconfundabilă. Un DAR unic. Vor mai fi multe soprane cu intonație grosieră și cu nasul pe sus, dar numai O Maria Tănase. Mai mult decît o cîntareață, mai mult decît o actriță. O ARTISTĂ. Doamna Gheorghiu va ramine o voce minora, vestejita, "who slept her way to the middle".


    https://www.youtube.com/watch?v=Mb6ia2Xm3_M
  • adria 20.10.2021 01:16
    Arta Florescu a fost vocea marii soprane române Hariclea DARCLEE (interpretată de Silvia Popovici) în filmul artistic de lung metraj Darclee (1961).
  • INJECTIA FINALA 11.10.2021 21:37
    CHINASKI
    ESTI MAI PRESUS DE NATII SI TALENTE
    AMERICANO-BAVAREZ, FACI FENTE
    INGROPI GENII REALE SI REVELEZI
    CULTURILE NATIONALE NU LE VEZI

    MAI BINE TE"AI PLIMBA PRINTRE LIVEZI

    CI POMII S"AR USCA
    AFLAND CE CREZI!
  • George Romeo Diaconu 12.10.2021 20:38
    Domnule Mircea Diaconu, Nu doream sa intervin in aceasta polemica legata de controversatul interviu al Angelei Gheorghiu, dar parcurgand cele scrise de domnia voastra, am fost frapat de comentariul legat de Verdi si opera lui. Sa afirmi ca operele lui Verdi sunt banale si o butaforie, denota ca domnia voastra sunteti o mare nulitate. O nulitate umana ! O nulitate actoriceasca! La varsta dvs. sa faci o asemenea afirmatie , denota o crasa lipsa de bun simt uman, ce sa mai spun de cultura! Nu pot fi de acord cu afirmatile Angelei Gheorghiu, dar ale domniei dvs sunt o rusine!
    Ar trebui sa cadeti in genunchi si sa va rugati la Dumnezeu sa va ierte pentru cele afurmate despre VERDI, caci dvs blamati intreg bell canto-ul si iubitorii teatrului liric. Grav pentru dvs! Mai reflectati ! Cu o oarecare simpatie pentru activitatea dvs profesionala din trecut, ing. George Romeo Diaconu ( simpla coincidenta de nume , de al meu sunt mandru ! )
  1. Bomba silențioasă a lui Rafila: OMS anunță azi că ”tocmai a semnat cu România Strategia de Cooperare 2024 - 2030”. REACȚII

  2. Care este ultima dorință a lui Celine Dion – artista măcinată de o boală cruntă, depistată în 2022, s-a destăinuit fanilor

  3. La 38 de ani de la Cernobîl, Zelenski se dă de gol

  4. Analiza ”Prafului Saharian”: arsenic, bariu, nichel, zinc, fier, aluminiu. Cum au acționat alte state în timp ce oficialitățile din România tac mâlc. Documente de la Institutul de Inginerie Chimică din Bosnia

  5. REACȚIUNEA: Dorel Vișan, Mare Maestru cu grad 33 și jumătate al Ordinului Masonic Umaniterra din Cluj (FOTO/VIDEO)

  6. Noul comunism cu față climatică. Analiză înspăimântătoare a documentelor UE realizată de Prof. dr. av. Gheorghe Piperea și Arina Vasilescu, de la Piperea & Asociații: UNIUNEA EUROPEANĂ, CARBONUL ȘI NOI

  7. Canada: Un oficial din Alberta dezvăluie că “aproape toate” incendiile din provincie din acest an au fost provocate de om, nu de “schimbările climatice” - VIDEO

  8. Pr. Bogdan Florin Vlaicu, în dialog cu Ingrid Ileana Bauer, doctor în teologie ortodoxă, și Prof. Florin Popescu, despre calculul datei Paștilor, semnificația Duminicii Intrării Domnului în Ierusalim, Săptămânii Patimilor și a Învierii – VIDEO LIVE

  9. FDA semnalează că vaccinurile ARNm Covid pot provoca convulsii la copiii mici

  10. Sorina Pintea, fost ministru al Sănătății, condamnată la 3 ani și șase luni cu executare de Tribunalul Cluj

Ultima oră

06:30

Sâmbăta lui Lazăr. Ultima zi a Postului Mare în care se mai fac parastase pentru cei adormiți. Arhim. Ioanichie Bălan despre Cuvântul Domnului: ”Lazăre, vino afară!”

06:00

27 aprilie: Sfântul Sfințit Mucenic Simeon, ruda Domnului

23:45

Sorin Gheorghe Suciu: Schimbarea la Față a României și Rostul creștin în opera lui Vasile Voiculescu

23:30

O, țara mea, mâncată de jivine,/ Pe drumurile-ți albe-n triste sate,/ Cu traistă de cerșetor în spate,/ Azi iar colindă Dumnezeu prin tine - Vasile Voiculescu, poetul coborât din icoană (13 octombrie / 27 noiembrie 1884 - 26 aprilie 1963)

23:10

RADU GYR din MANUSCRISE: Vasile Voiculescu avea o figură de sfânt bizantin cu mâinile subțiri cu degete lungi, desprinse parcă dintr-o icoană. MĂRTURISIRI la 61 de ani de la plecarea la Domnul - 26 aprilie 1963

23:00

26 aprilie: Poetul, medicul, rugătorul mistic și deținutul politic Vasile Voiculescu. 61 de ani la Ceruri

22:35

FDA semnalează că vaccinurile ARNm Covid pot provoca convulsii la copiii mici

22:13

Pr. Bogdan Florin Vlaicu, în dialog cu Ingrid Ileana Bauer, doctor în teologie ortodoxă, și Prof. Florin Popescu, despre calculul datei Paștilor, semnificația Duminicii Intrării Domnului în Ierusalim, Săptămânii Patimilor și a Învierii – VIDEO LIVE

21:50

Care este ultima dorință a lui Celine Dion – artista măcinată de o boală cruntă, depistată în 2022, s-a destăinuit fanilor

19:47

Canada: Un oficial din Alberta dezvăluie că “aproape toate” incendiile din provincie din acest an au fost provocate de om, nu de “schimbările climatice” - VIDEO

19:26

Moldova va implementa votul prin corespondență. Alte țări care pot introduce acest tip de vot

18:16

Bomba silențioasă a lui Rafila: OMS anunță azi că ”tocmai a semnat cu România Strategia de Cooperare 2024 - 2030”. REACȚII

17:25

Un fotbalist de primă ligă, de 29 de ani, a anunțat că se retrage: A dat în judecată Pfizer și consideră că vaccinul Covid are legătură cu vătămările sale - “se află într-un calvar medical”

16:45

Procuratura a clasat dosarul penal deschis împotriva lui Mihai Tîrnoveanu. Revista Profesionistă a Presei

15:16

S-a stins Nicolae (Nic) Iliescu, publicist la Ziarul Național