Iulian Capsali: O ÎNVIERE PE PARCURSUL UNEI MORȚI ANUNȚATE

De Iulian Capsali  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Viziunea lui Iezechiel (cap.37), care se citește în noaptea de Paști, are o valoare eshatologică enormă, întrucât Domnul îi arată, iar el relatează, ce se va întâmpla la Învierea morților. 
Cine nu a citit textul biblic să-l citească. E un pasaj de o forță mistică absolut copleșitoare. 

Peste aproape 600 de ani de la această viziune, se naște din Theotokos/Născătoarea de Dumnezeu, Mesia, cel anunțat de marii profeți ai poporului evreu. 

În Evanghelia lui Ioan (capitolul 11), ucenicul atât de apropiat de Iisus Hristos relatează o minune cum nu se mai pomenise niciodată. Pe scurt, un prieten al Domnului, pe nume Lazăr, a murit în Betania. Surorile lui, Marta și Maria, trimiseseră vorbă că fratele lor este bolnav, dar Domnul nu se grăbește; mai adastă două zile până să purceadă la drum. Domnul știe și le spune inițial  ucenicilor că Lazăr  "a adormit" (termen pe care-l folosesc creștinii până azi), iar ucenicii nu pricep, cred că e vorba despre somn, care arată vindecare. Se va face bine, spun ei. Atunci Iisus le spune "pe față" că Lazăr că a murit.

Din momentul morții și până ajunge la casa îndoliată, trec patru zile. Ucenicii, îngrijorați, ar fi vrut să-L oprească, întrucât oricum Lazăr era mort, iar iudeii intenționau deja "să Te ucidă cu pietre, și iarăși Te duci acolo?"
Domnul însă arată că nu venise ceasul, iar Toma, viitorul apostol, le strigă celorlalți ucenici îmbărbătându-i: "Să mergem și noi și să murim cu El". 

Auzind că trebuie să vină, Marta Îi iese în întâmpinare la capătul satului și are loc acest dialog: 

"Doamne, dacă ai fi fost aici, fratele meu n-ar fi murit. Dar și acum știu că oricâte vei cere de la Dumnezeu, Dumnezeu îți va da.
Iisus i-a zis: Fratele tău va învia." 
Marta crede în înviere, dar rațional nu percepe că Domnul nu vorbește metaforic: "Știu că va învia la înviere, în ziua cea de apoi".
Iisus își revelează atunci dumnezeirea: "Eu sunt învierea și viața; cel ce crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi.
Și oricine trăiește și crede în Mine nu va muri în veac. Crezi tu aceasta?"
Marta, inspirată de Duhul Sfânt, răspunde sinodal: "Da, Doamne. Eu am crezut că Tu ești Hristosul, Fiul lui Dumnezeu, Care a venit în lume." 

Și iată, Iisus arată că este Hristosul: înviază un om, un prieten mort de patru zile. O minune care zguduie tot establishmentul puteri religioase din Israel, căci evreii încep să creadă în El. Se convertesc în masă, cum am spune azi. 

Este interesant că, întocmai ca astăzi când evreii așteaptă un Mesia politic, spaima liderilor lor religioși era că poporul își va pierde conștiința etnică și a suveranității statale, oricum opresată de Imperiu: "Dacă-L lăsăm așa, toți vor crede în El, și vor veni romanii și ne vor lua țara și neamul". 

E o zi hotărâtoare. Speriați că Domnul Iisus le strică "Legea", arhiereii și fariseii convoacă sinedriul.  Sf. Ioan Evanghelistul punctează: "Deci, din ziua aceea, s-au hotărât ca să-L ucidă." 
Caiafa, fără să vrea, profețește asupra rostului morții anunțate: "Ne este mai de folos să moară un om pentru popor, decât să piară tot neamul." 

Sensul însă nu este unul mărunt și limitat în cadre mundane ca la acest prigonitor al Dumnezeirii, ci unul care schimbă total planul ontologic: Iisus Hristos, prin torturile și moartea sa, va răscumpăra tot neamul omenesc, toată Creația. 

Mâine Hristos intră în Ierusalim pe umilul mânz al asinei, primit cu toată slava de locuitorii cetății, împlinind și profeția făcută de Zaharia cu peste cinci secole înainte: "Bucură-te foarte, fiica Sionului, veselește-te, fiica Ierusalimului, căci iată Împăratul tău vine la tine drept și biruitor; smerit și călare pe asin, pe mânzul asinei."
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

UN „CONDENS” EFECTUAT CU UN AVION MILITAR LA MARE:

DOVEZI CHEMTRAILS DE LA ARMATA SUA:

ARTICOL PE ACTIVENEWS

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (1)
 • IC XC NI KA 27.04.2024 21:55
  “Caiafa, fără să vrea, profețește asupra rostului morții anunțate: "Ne este mai de folos să moară un om pentru popor, decât să piară tot neamul."
  Sensul însă nu este unul mărunt și limitat în cadre mundane ca la acest prigonitor al Dumnezeirii, ci unul care schimbă total planul ontologic: Iisus Hristos, prin torturile și moartea sa, va răscumpăra tot neamul omenesc, toată Creația.”

  Da! Pentru că “planul ontologic” se schimbă de fiecare dată, indiferent de ce rău ne-ar face ..prigonitorii, DACĂ și noi credem ce ne-a învățat Hristos..”oricine trăiește și crede în Mine nu va muri în veac.”

  Credem noi aceasta?

  Doamne, miluiește.
Ultima oră

11:30

Un pumn în nas pentru idioții utili cu ”E DOAR CONDENS”. Armata SUA obligată să recunoască oficial pulverizările chemtrails de pesticide toxice, întreprinse fără acordul populației. CUM ARATĂ AVIONELE DE CHEMTRAILS ÎN INTERIOR - FOTO US AIR FORCE

07:00

21 iulie: Sfinții Cuvioși Rafael și Partenie de la Agapia Veche. Sf. Cuv. Simeon și Ioan Pustnicul; Sfântul Proroc Iezechiel

23:00

”Îl rog fierbinte pe Dumnezeu să aibă grijă de România!”. Marele actor Radu Beligan s-a născut la 14 decembrie 1918, ”odată cu România Mare” și de Sf. Mc. Filimon, ocrotitorul artiștilor, și a plecat la Domnul pe 20 iulie 2016, de Sf. Ilie. VIDEO-POVESTE

22:00

Virgiliu Gheorghe: BĂRBĂȚIĂ DUHOVNICEASCĂ

21:19

Părintele Arsenie Papacioc, blândețea și bunătatea întruchipată

20:15

Polițist de frontieră mort subit în baie la 47 de ani

19:44

Pentru cei care se plâng de căldură îmbrăcați sumar vedeți cum a oficiat IPS Teodosie rugăciunile pentru ploaie la 40 de grade Celsius în mijlocului câmpurilor aride din Constanța - FOTO

18:46

Cea mai rușinoasă coadă din istoria Europei (VIDEO)

18:35

20 Iulie: Adrian Păunescu ar fi împlinit 81 de ani. Ascultă cele mai frumoase scrieri ale poetului între care și celebrul Doamne, ocrotește-i pe Români! VIDEO

17:45

20 iulie 1927: Moartea Regelui Ferdinand ”Întregitorul” și urcarea Regelui Mihai pe tronul României

16:30

Mănăstirea Petru Vodă: Comunicat despre Diana Iovanovici Șoșoacă

15:16

”Regele fițelor” găsit mort în casă fără urme de violență

15:00

Pandemia informatică globală - Bill Gates și Microsoft aruncă lumea în haos

14:32

Comandor (r) dr. Ștefan Popa: Preotul și pilotul – doi slujitori ai cerului. 20 IULIE - PRAZNICUL PROROCULUI ILIE. ZIUA AVIAȚIEI ROMÂNE ȘI A FORȚELOR AERIENE

14:05

Homosexualul Kristoff Lajos de la Mentor în Romania prins în flagrant în timp ce viola un minor de 14 ani. A fost săltăt de Poliție din sectorul 4 al Capitalei