Înălțarea Sfintei Cruci. Cum se face corect semnul crucii

De Andreea Ilie  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Credincioșii ortodocși prăznuiesc Înălțarea Sfintei Cruci, în fiecare an, pe 14 septembrie, fiind, conform unui comunicat al Patriarhiei Române, cea mai veche sărbătoare închinată lemnului Sfintei Cruci și, totodată, una dintre cele mai vechi sărbători creștine.

Obiceiul datează încă din anul 335, când, la data de 14 septembrie, a fost descoperită Crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul. Tot astăzi a avut loc înălțarea solemnă a Crucii, în fața poporului, de către episcopul Macarie al Ierusalimului, în biserica Învierii.

Aflarea Sfintei Cruci a devenit posibilă din porunca Sfintei Împătătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare. Conform Tradiției, sub Golgota au fost găsite 3 cruci, iar pentru a afla care dintre ele a fost cea pe care a fost răstignit Mântuitorul, Patriarhul Macarie a sugerat să fie atinse, pe rând, crucile, de o femeie moartă. Respectiva femeie a înviat în momentul în care a fost atinsă cu cea de a treia cruce, cea pe care a fost răstignit Hristos.

Al doilea eveniment deosebit din istoria Sfintei Cruci, sărbătorit în această zi este aducerea în Ierusalim a Sfintei Cruci de la perșii păgâni, în anul 628, după 14 ani de „sechestru”. După reîntoarcerea „acasă”, Lemnul Sfintei Cruci a fost împărțit în părticele mici și trimis la diferite biserici, în întreaga lume.

În București, o parte din Sf. Cruce a Mântuitorului se găsește la Biserica Sfintei Cruci și a Sf. Vasile cel Mare, din Calea Victoriei, nr. 198, sectorul 1. 

„La Botez, omul primeste cruce; cand moare, de aseme­nea primeste cruce. Pe biserici se pune cruce. Toate Sfintele Taine se savarsesc cu ajutorul crucii: Mirungerea, Spove­dania, Maslul etc. Prin ce ne deosebim noi de cei necredin­ciosi? Cand ne insemnam cu semnul crucii, ne unim prin Iisus Hristos cu Tatal Ceresc si ni se iarta pacatele prin mar­turisire. Multi se rusineaza sa poarte cruce (o cos la haina, o ascund), nerusinandu-se in acelasi timp de desfranare si alte pacate.

Odata, o femeie credincioasa si-a scos crucea cand a fa­cut baie. Alaturi se spala o vrajitoare care, observand acest lucru, s-a oferit sa o spele pe spate. Dupa aceea, femeia cre­dincioasa a zacut doua zile fara sa se poata misca. Acum este periculos sa ramai fara cruce chiar si pentru o clipa. Mancarea fara cruce si fara rugaciune poate deveni otra­va. Semnul crucii trebuie facut cu atentie, evlavios. Sfantul Ioan Gura de Aur spune ca de cel care isi face semnul crucii fluturand mana in graba se bucura diavolii, iar crucea facuta corect ii bucura pe ingeri.

Lumineaza-te si insemneaza-te in fiecare dimineata si seara cu semnul crucii, cu Rugaciunea lui Iisus, de trei ori, in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Asadar acum stim: cine vrea sa dobandeasca Imparatia cerurilor trebuie sa cinsteasca Crucea Domnului”.

(Din: Pr. Valentin Mordasov, duhovnicul de la Pskov: Invataturi si intamplari minunate, Editura Sophia), via Cuvântul Ortodox. 

Înălțarea Sfintei Cruci se prăznuiește cu post, din dragoste și respect pentru suferința Mântuitorului.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews

Susține ActiveNews
PayPal
Participă prin sprijinirea noastră
la lupta pentru Adevăr!
Buton Donează acum
căci mâine nu se știe ce ne mai așteaptă.
Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

Top 5 autori
VideoNews

ULTIMELE ZILE - FINAL DAYS - VIDEO TRADUS ÎN ROMÂNĂ:

Arafat judecat pentru cei legați de pat - Remember Plandemia. Dr. Geanina Hagimă despre vaccinare și Marea Resetare - Exclusiv ActiveNews

Olivia Steer și Florin Chilian despre ActiveNews și Libertatea Presei:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (0)
Ultima oră

13:24

Sindicatele din Educație, din nou în stradă. Protest cu 20.000 de persoane și marș în București

12:38

"Cinci milioane de dolari pentru un Biden, cinci milioane de dolari pentru celălalt Biden". Presa din SUA confirmă implicarea președintelui într-o schemă de mită

11:58

Rușii au distrus primul tanc german Leopard 2 (VIDEO)

11:45

Sfidarea continuă! Arhitectul maghiar care a proiectat reabilitarea străzii Kogălniceanu din Cluj NU a ținut cont de solicitarea primăriei ca grupul statuar Școala Ardeleană să fie amplasat pe soclu

10:44

Zoe Dantes: În numele Fiului!

09:41

Alianța Familiilor din România: Solicităm voluntari pentru Luna Identității Creștine

09:29

Iulian Capsali: TREI PROBLEME ȘI CÂTEVA IDEI

09:21

Mihai Tîrnoveanu: Sâmbătă 10 iunie și vineri 16 iunie, pomenirea Părintelui Justin Pârvu la Mănăstirea Petru Vodă!

08:47

Pușcării pentru copii! Au apărut sistemele de recunoaștere facială, la o școală din Capitală

23:30

8 iunie 1967: Trecerea la Domnul a Otiliei Cazimir, poeta care a încântat generații întregi de copii. O furnică duce-n spate Un grăunte jumătate...

22:17

Banca Reglementelor Internaționale va folosi IA pentru a monitoriza tranzacțiile bancare globale - Instaurarea unei societăți fără numerar

21:25

OMS plănuiește „simularea” unei noi pandemii

20:35

Bijuteria românilor bucovineni din Boianul canadian, Biserica Maicii Domnului, distrusă de un incendiu. FOTO / VIDEO și cu Biserica originară din Boianul românesc din nordul Bucovinei pomenit de Eminescu în Doină

19:48

Adrian Pintea: În șa, drept, imposibil de uitat

19:18

Zice lumea: Marea contra-ofensivă a Ucrainei a început