Înălțarea Sfintei Cruci. Cum se face corect semnul crucii

De Andreea Ilie  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Credincioșii ortodocși prăznuiesc Înălțarea Sfintei Cruci, în fiecare an, pe 14 septembrie, fiind, conform unui comunicat al Patriarhiei Române, cea mai veche sărbătoare închinată lemnului Sfintei Cruci și, totodată, una dintre cele mai vechi sărbători creștine.

Obiceiul datează încă din anul 335, când, la data de 14 septembrie, a fost descoperită Crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul. Tot astăzi a avut loc înălțarea solemnă a Crucii, în fața poporului, de către episcopul Macarie al Ierusalimului, în biserica Învierii.

Aflarea Sfintei Cruci a devenit posibilă din porunca Sfintei Împătătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare. Conform Tradiției, sub Golgota au fost găsite 3 cruci, iar pentru a afla care dintre ele a fost cea pe care a fost răstignit Mântuitorul, Patriarhul Macarie a sugerat să fie atinse, pe rând, crucile, de o femeie moartă. Respectiva femeie a înviat în momentul în care a fost atinsă cu cea de a treia cruce, cea pe care a fost răstignit Hristos.

Al doilea eveniment deosebit din istoria Sfintei Cruci, sărbătorit în această zi este aducerea în Ierusalim a Sfintei Cruci de la perșii păgâni, în anul 628, după 14 ani de „sechestru”. După reîntoarcerea „acasă”, Lemnul Sfintei Cruci a fost împărțit în părticele mici și trimis la diferite biserici, în întreaga lume.

În București, o parte din Sf. Cruce a Mântuitorului se găsește la Biserica Sfintei Cruci și a Sf. Vasile cel Mare, din Calea Victoriei, nr. 198, sectorul 1. 

„La Botez, omul primeste cruce; cand moare, de aseme­nea primeste cruce. Pe biserici se pune cruce. Toate Sfintele Taine se savarsesc cu ajutorul crucii: Mirungerea, Spove­dania, Maslul etc. Prin ce ne deosebim noi de cei necredin­ciosi? Cand ne insemnam cu semnul crucii, ne unim prin Iisus Hristos cu Tatal Ceresc si ni se iarta pacatele prin mar­turisire. Multi se rusineaza sa poarte cruce (o cos la haina, o ascund), nerusinandu-se in acelasi timp de desfranare si alte pacate.

Odata, o femeie credincioasa si-a scos crucea cand a fa­cut baie. Alaturi se spala o vrajitoare care, observand acest lucru, s-a oferit sa o spele pe spate. Dupa aceea, femeia cre­dincioasa a zacut doua zile fara sa se poata misca. Acum este periculos sa ramai fara cruce chiar si pentru o clipa. Mancarea fara cruce si fara rugaciune poate deveni otra­va. Semnul crucii trebuie facut cu atentie, evlavios. Sfantul Ioan Gura de Aur spune ca de cel care isi face semnul crucii fluturand mana in graba se bucura diavolii, iar crucea facuta corect ii bucura pe ingeri.

Lumineaza-te si insemneaza-te in fiecare dimineata si seara cu semnul crucii, cu Rugaciunea lui Iisus, de trei ori, in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Asadar acum stim: cine vrea sa dobandeasca Imparatia cerurilor trebuie sa cinsteasca Crucea Domnului”.

(Din: Pr. Valentin Mordasov, duhovnicul de la Pskov: Invataturi si intamplari minunate, Editura Sophia), via Cuvântul Ortodox. 

Înălțarea Sfintei Cruci se prăznuiește cu post, din dragoste și respect pentru suferința Mântuitorului.

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (0)
  1. Culmea ”României educate”: Un turnător al Securității ajuns vicepreședinte al Academiei deschide o conferință organizată de un plagiator. Mircea Dumitru alias ”Negulescu II” la braț cu ”Rectorul-plagiator” II de la Universitatea Ovidius din Constanța

  2. Prezentatorul scoțian și “conspiraționistul” Neil Oliver, la Tucker Carlson: În eforturile globaliștilor de a ne împinge către neofeudalism electronic, s-au expus singuri. Marea Resetare a provocat Marea Deșteptare! - VIDEO

  3. Se zgâlțâie Biserica Catolică: Papa Francisc îl cheamă la Judecată pe arhiepiscopul Viganò acuzându-l de Schismă

  4. Pr. Ioan Istrati: Puii din cimitir

  5. Este Inteligența Artificială un cal troian Demonic?

  6. Umoristul Guillaume Meurice a fost demis de Radio France pentru "abatere gravă" după ce l-a făcut pe Netanyahu "un nazist fără prepuț"

  7. Pr. Bogdan Florin Vlaicu, în dialog cu Dr. Oana Mihaela Secară și Dr. Pascal Sacré, despre rezistența împotriva minciunii, caracterul hipnotic al propagandei pandemice, efectele inoculării și tratatul pandemic al OMS – VIDEO LIVE

  8. Secretarul general al ONU a cerut eradicarea la nivel global a "discursului instigator la ură"

  9. SOROS, Macovei, Coldea. Presa din Albania știa. De la ActiveNews: ”Fantomele românești - Iată cum a preluat Soros puterea în România!” GDS, ”o armata de soldați loiali ai societății civile finanțate de Soros”

  10. Kovesi, tartora binomului cu Coldea, scapă prin prescripție de dosarul în care era urmărită penal pentru constituire de grup infracțional organizat și complicitate la represiune nedreaptă

Ultima oră

01:10

22 iunie 1941, declanșarea Războiului Sfânt pentru Reîntregirea Țării. Ordinul Mareșalului Antonescu: Ostași, vă ordon: Treceți Prutul! Sdrobiți vrăjmașul din Răsărit și Miază-Noapte. Desrobiți din jugul roșu al bolșevismului pe frații noștri cotropiți!

23:48

Prezentatorul scoțian și “conspiraționistul” Neil Oliver, la Tucker Carlson: În eforturile globaliștilor de a ne împinge către neofeudalism electronic, s-au expus singuri. Marea Resetare a provocat Marea Deșteptare! - VIDEO

22:46

Pr. Bogdan Florin Vlaicu, în dialog cu Dr. Oana Mihaela Secară și Dr. Pascal Sacré, despre rezistența împotriva minciunii, caracterul hipnotic al propagandei pandemice, efectele inoculării și tratatul pandemic al OMS – VIDEO LIVE

22:26

Pr. Ioan Istrati: Puii din cimitir

21:24

Medalie de aur pentru România: David Popovici, campion european la proba de 200 m liber

20:20

Se zgâlțâie Biserica Catolică: Papa Francisc îl cheamă la Judecată pe arhiepiscopul Viganò acuzându-l de Schismă

20:07

Umoristul Guillaume Meurice a fost demis de Radio France pentru "abatere gravă" după ce l-a făcut pe Netanyahu "un nazist fără prepuț"

19:30

EMINESCU ȘI AMERICA. De vorbă cu prof. Constantin Barbu. Cel mai important scriitor român în viață continuă seria confesiunilor sale literare

18:47

Kovesi, tartora binomului cu Coldea, scapă prin prescripție de dosarul în care era urmărită penal pentru constituire de grup infracțional organizat și complicitate la represiune nedreaptă

17:49

Secretarul general al ONU a cerut eradicarea la nivel global a "discursului instigator la ură"

16:45

A murit marele povestitor basarabean Spriridon Vangheli, un demn urmaș al lui Ion Creangă. Pe 14 iunie împlinise 92 de ani. A fost creatorul faimoșilor Guguță și Ciuboțel și a scris despre ”Copii în cătușele Siberiei”. Trenule, unde ne duci? (Extrase)

15:45

Fotografiile săptămânii - Putin și Kim Jong Un conduc alternativ limuzina rusească blindată AURUS

14:39

Este Inteligența Artificială un cal troian Demonic?

14:24

Comisar ONU: Israelul are una dintre cele mai criminale armate din lume

14:05

Cumnatul infractor al lui Mircea Geoană a prejudiciat bugetul statului cu peste 3 milioane de lei și aproape 2 milioane de euro