IPS Teodosie a sfințit o icoană a Maicii Domnului Siriaca și a stropit la Dervent cu Aghiazmă ca să ajungă până la București unde e MARE NEVOIE. Tradiții la Izvorul Tămăduirii, sărbătoarea Maicii Domnului. Unde se găsesc la noi IZVOARE TĂMĂDUITOARE

De Anca I. Apostol  /  

Icoană pictată de artistul George Sorin Nicolae, colaborator ActiveNews, și sfințită în ajunul praznicului Izvorului Tămăduirii, la mănăstirea Crucea, așezământ monahal care are și hramul Izvorul Tămăduirii

Icoană pictată de artistul George Sorin Nicolae, colaborator ActiveNews, și sfințită în ajunul praznicului Izvorului Tămăduirii, la mănăstirea Crucea, așezământ monahal care are și hramul Izvorul Tămăduirii

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Biserica Ortodoxă sărbătorește în prima vineri din Săptămâna Luminată un praznic închinat Maicii Domnului. Sărbătoarea este numită  Izvorul Tămăduirii în cinstea izvorului din preajma Constantinopolului, unde Preasfânta Născătoare de Dumnezeu Fecioara Maria a săvârșit o serie de minuni.

Se spune că, înainte de a fi împărat, Leon cel Mare se plimba printr-o pădure din apropierea Constantinopolului, unde va întâlni un bătrân orb care îi cere să-i dea apă și să-l ducă în cetate. Leon va căuta în apropiere un izvor, dar nu va găsi. Deodată, el aude glasul Maicii Domnului, spunându-I : „Nu este nevoie să te ostenești, căci apa este aproape! Pătrunde, Leone, mai adânc în această pădure și luând cu mâinile apă tulbure potolește setea orbului și apoi unge cu ea ochii lui cei întunecați". Găsind izvorul și făcând ascultare de Maica Domnului, orbul s-a vindecat.

După ce a ajuns împărat, Leon a construit lângă acel izvor o biserică. Mai târziu, ca semn de mulțumire, împăratul Justinian (527-565), care suferea de o boală grea, s-a vindecat după ce a băut apă din acest izvor. Împăratul a construit o biserică și mai mare, care a fost, ulterior, distrusă de turci, în anul 1453.

In aceasta sfanta biserica din Vlaherne a avut loc in secolul 9 minunea Acoperamantului Maicii Domnului cand in cadrul unei slujbe de noapte Pururea Fecioara Maria a fost vazuta de Sf. Andrei cel nebun pentru Hristos si de Epifanie ucenicul acestuia cum si a intins omoforul Ei cel luminos peste poporul aflat la rugaciune.

Daca in Vinerea Patimilor Maica Domnului S-a tanguit pentru patimile suferite de Fiul Sau si Mantuitorul, in Vinerea Luminata S-a veselit pentru Invierea Celui Nascut al Sau, bucurandu-ne astfel pe toti cei care o cinstim dupa cuviinta pe Maica Vietii Noastre.

In Preasfanta Fecioara Maria S-a odihnit Sfanta Treime fiind smerita si ascultatoare fara sa se impotriveasca glasului arhanghelului Gavriil ci cu toata credinta a rostit: "Iata Roaba Domnului! Fie Mie dupa cuvantul Tau" si astfel a devenit izvor de binecuvantare pentru neamul omenesc care I se va ruga Ei cu credinta. 

Apa acestui izvor de la Vlaherne a tămăduit multe boli și suferințe, de-a lungul timpului. Izvorul încă există în Paraclisul, datând din secolul V, al actualei biserci. Credincioșii care merg la Istanbul îl pot vizita.

Există și în România mai multe biserici care poartă hramul Izvorului Tămăduirii.

De asemenea, este cunoscut faptul că avem și câteva izvoare prin a căror apă au avut loc multe vindecări minunate. Mănăstirea Ghighiu este cunoscută atât pentru icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, adusă aici în anul 1958, ci și pentru izvorul ei tămăduitor.

La Mănăstirea Dervent, pe locul unde Sfântul Apostol Andrei a făcut o minune, există un alt izvor cunoscut pentru apa lui vindecătoare. Aici, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a susținut slujbe ieri și astăzi iar în ajunul praznicului Izvorului Tămăduirii a oficiat slujba Vecerniei și slujba de Sfințire a Apei la mănăstirea Crucea (localitatea Crucea), așezământ monahal care are și hramul Izvorul Tămăduirii și unde a sfințit o icoană a Maicii Domnului Siriaca, o copie perfectă realizată de artistul George Sorin Nicolae. IPS a apreciat între altele că este cea mai fidela copie a icoanei pe care a vazut-o. FOTO SUS

Vedeți și CALENDARUL MĂRTURISITORILOR - 2023 - Cadoul ActiveNews de Ziua Unirii Principatelor Române - PDF/FOTOGRAFII. La Mulți Ani!

Un alt loc din România unde există un izvor cu o astfel de apă este Mănăstirea Horăicioara. Pelerini din toată țara vin la cele trei mănăstiri pentru apă de la aceste izvoare binefăcătoare.

În această vineri, toți cei care au mers la  biserică au luat parte la slujba de sfințire a apelor, cunoscută sub numele de Aghiazmă Mică, cu care preotul îi va stropi pe credincioși. Se spune că această apă arde duhurile rele. Recomandată mai ales pentru Vasile Bănescu, conform surselor de la Patriarhie.

Tot astăzi, în unele zone ale țării, tinerii adolescenți obișnuiau să facă legământul juvenil. Acest legământ era făcut, cu sau fără martori, în casă, în grădini sau în jurul unui copac înflorit. Tinerii treceau prin mai multe momente rituale după care urma pronuntarea cu voce tare a jurământului, schimbul colacului și al altor obiecte cu valoare simbolică, de obicei o oală sau o strachină din lut, însoțite întotdeauna de o lumânare aprinsă, îmbrățișarea frătească, ospățul și dansul, scrie crestinortodox.ro.

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Vlad Țăranu, elevul prigonit pentru Basarabia, la ActiveNews:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (2)
  • Mu5ai 21.04.2023 20:52
    Cine este această CĂZĂTURĂ MORALĂ care tulbură cele mai frumoase săptămâni din an? Săptămâna Patimilor, când el și alte iude au întinat liniștea și rugăciunea adâncă, iar Săptămâna Luminată, când, neavând ce face, au vrut să întineze Sfânta Lumină. Pe cine și cu ce are "la mână" această SPURCĂCIUNE de-și permite să tulbure viața Bisericii?
  • George 22.04.2023 06:58
    O icoană care conține șfinții, aureola și numele lor (ale sfinților), nu se sfințește. Este sfântă fără a necesita sfințire. Știam asta de la un prieten care a absolvit și Facultatea deTeologie, Artă Sacră și masterul de Artă Sacră. Și ne--a zis și părintele profesor Holbea la un curs. ÎPS ar trebui să cunoască aceasta. Asta nu prea este în regulă. Mă rog,... este și profesor.
Ultima oră

19:50

Cozmin Gușă, candidat independent la Cotroceni, având susținerea Clubului de gândire Gold - “Vrea ca naționaliștii pro-europeni și pro-NATO, dar care luptă pentru independența României în UE, să ajungă la putere”

19:21

Amendamentul Marjorie: Orice Congresmen care votează ajutoare pentru Ucraina să fie înrolat în armata lui Zelenski

19:09

Biserica din lemn de peste două secole din satul Măcăreuca, din Moldova, se poate prăbuși în orice moment. Inițiativa Mitropoliei Basarabiei de-a o restaura poate fi stopată de Mitropolia Moldovei, posesoarea terenului

18:40

Ungaria, sfidare totală în România: Un demnitar ungur s-a plimbat prin Transilvania timp de 3 zile fără să menționeze o singură dată numele României

17:55

De ce nu trebuie semnat Tratatul pandemic al OMS! VIDEO

17:22

CONTROLUL INTERNETULUI. O legislație propusă în SUA ar putea deschide calea către implementarea globală a identificării obligatorii online sub pretextul verificării vârstei

16:37

Orwell a prezis Războiul Permanent de astăzi

16:25

Valerian Stan, candidatul PNȚ-MM la Primăria București, despre problemele din Capitală, banii pierduți din PNRR, și averea fabuloasă a doctorului Cîrstoiu

15:17

Suceava ar putea avea un preot ca primar. Cătălin Axinte de la Biserica Sf. Mina va candida din partea AUR

14:46

Se retrage Cătălin Cîrstoiu? Gabriela Firea anunță că situația medicului va fi discutată în weekend

14:37

Fotografia anului 2024: O femeie din Gaza îmbrățișează corpul neînsuflețit al nepoatei sale

13:45

Episcopul înjunghiat la Sydney și-a revenit: ”Îl iert pe atacator. Îl iubesc și mă voi ruga pentru el” - VIDEO

13:13

Eugen Tomac este liderul PMP! Eurodeputatul a câștigat definitiv procesul cu Cristian Diaconescu

12:45

Cursuri de prim ajutor pentru firme, instituții de stat, instituții private și persoane fizice. Dr. Alexandru Radulian: Și copiii pot salva viața cuiva în nevoie!

12:29

Soroca, cetatea construită de Ștefan cel Mare, a fost restaurată - VIDEO