ÎNTOARCEREA LA HRISTOS! 5 februarie: Urcarea la Ceruri a lui Ioan Ianolide, unul dintre marii SFINȚI MĂRTURISITORI din închisorile bolșevice. Scrisoarea soției DEȚINUTULUI PROFET și CĂRȚILE LUI (PDF) / MĂRTURII VIDEO

De Victor Roncea  /  

FOTO: Ioan Ianolide ca elev (1939)/Studentul Ianolide/Ianolide în 1959/ Ianolide la Aiud

FOTO: Ioan Ianolide ca elev (1939)/Studentul Ianolide/Ianolide în 1959/ Ianolide la Aiud

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mărturisitorul Ioan Ianolide a fost pomenit sâmbătă, 3 februarie 2024, la împlinirea a 38 de ani de la trecerea sa la veșnicele lăcașuri, la Mănăstirea Cernica, acolo unde și-a aflat vremelnica odihnă întru nădejdea învierii.
 
Pe 5 februarie se împlinesc 38 de ani de la trecerea la Domnul a lui Ioan Ianolide, mărturisitor al credinței în temnițele comuniste. „Cu acest prilej, ne-am adunat la mormântul său, în cimitirul Mănăstirii Cernica, pentru a-i aduce prinos de recunoștință prin participarea la slujba de parastas”, au transmis tinerii de la ASCOR - București.

Anul trecut, la Slujba Parastasului săvârșită de către părintele protosinghel Vasile Pîrjol, starețul obștii monahale, împreună cu părintele conf. univ. dr. Gheorghe Holbea, cadru didactic al Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, au participat reprezentanți ai filialelor din București și din Brașov ale Asociației Studenților Creștin Ortodocși Români, precum și credincioși care îi cinstesc memoria, între care s-a distins și doamna Maria Trifan, fiica mărturisitorului Traian Trifan, surprinsă de fotograful Basilica:
 
Ioan Ianolide s-a născut pe 27 ianuarie 1919, în comuna Dobrotești, județul Teleorman, în același an cu Părintele Justin Pârvu (născut pe 10 februarie). A fost al doilea fiu al lui Nicolae (aromân) Ianolide și al Aspasiei.

În 1937, pe vremea când era elev de liceu, Ioan Ianolide se înscrie în Frățiile de Cruce, iar în 1941, în urma unei înscenări a Siguranței, este arestat.

Timp de 23 de ani trece prin mai multe locuri de detenție, de suferință și biruință: Aiud, Gherla, Pitești, Tîrgu Ocna, Galda de Jos, Caransebeș, etc.

În timp ce își ispășea condamnarea la Galda de Jos, o cunoaște pe Valentina Gafencu, sora lui Valeriu Gafencu, Sfântul Închisorilor.

În 1958, autoritățile îi înscenează un nou proces. Acuzațiile sunt demente: că ar fi organizat o bandă de legionari la Târgu Ocna și că a dispus ca cei ce se eliberează să mențină organizația și să realizeze o contrarevoluție împotriva ”clasei muncitoare”.

În timpul anchetelor, Ianolide află că o nuntă poate fi considerată „adunare legionară contrarevoluționară”, un cadou făcut la botez ar putea fi „ajutor legionar” organizat în scopuri antistatale; un pelerinaj la mănăstire este „marș legionar de antrenament” în „scopul cuceririi puterii politice” și multe astfel de interpretări absurde pe care le întâlnim și azi.

Ioan Ianolide primește o condamnare de 25 de ani de muncă silnică. După ce ispăsește 23 de ani din pedeapsă, este eliberat în 1964, ca urmare a decretului general de amnistiere a tuturor deținuți politici.

După eliberare, încearcă să intre ca monah la o mănăstire, dar este oprit de autoritățile comuniste. În 1965, se căsătorește cu Constanța, o femeie care îl va iubi și îngriji cu devotament până la final.

Deși este urmărit permanent, hărțuit și amenințat cu moarte de către Securitate, Ioan hotărăște să își riște din nou viața și sufletul pentru a lăsa o mărturie scrisă despre cele trăite și văzute în temnițele comuniste. Astlfel, vreme de trei ani, din 1981 până în 1984, deși se afla sub teroarea continuă de a fi depistat de Securitate, scrie sute de pagini, ce vor fi editate mai târziu, după 1990, sub titlul „Întoarcerea la Hristos. Document pentru o lume nouă" – PDF AICI, carte de referință a fenomenului Sfinților Închisorilor bolșevice.
 
Pe una din aceste file va nota: „am scris în pripă, pe furiș, singur și fără corecturi. Rog să se facă corecturi. Nu am avut documente, nici prieteni cu care să mă consult, nici cel puțin nu am putut reciti cele însemnate căci imediat ce o filă este scrisă, este bine ascunsă. (…) Am scris ca o mărturisire. Am scris ca un testament. Am scris cu speranța că aceste rânduri vor supraviețui mie.”
 
Vrednicul de pomenire mitropolit Bartolomeu Anania scria: „În închisoare s-a desăvârșit, era ca un sfânt. După eliberare, într-o bună zi, m-a chemat pe mine, mi-a trimis vorbă mie și părintelui Grigore Băbuș (trecut la Domnul pe 7 februarie 2008 - n.n.) să ne ducem să-l vedem. L-am văzut acasă. Era întins pe pat, învelit cu o pătură, liniștit, senin cum a fost totdeauna. Aveam două scaune lângă patul lui și-mi spune: "V-am chemat ca să-mi iau rămas bun, pentru că diagnosticul îmi este de cancer în ultima fază și urmează să mă mut dincolo. Vreau să stăm de vorbă înainte de a ne despărți." Iar ultimul său cuvânt a fost: "Nu v-am chemat aici pentru serviciul religios, sunt spovedit și împărtășit. Sunt pregătit de drum. Eu v-am chemat să vă rog un singur lucru. Amândoi sunteți călugări și preoți, să vă rugați pentru mine! Dacă vă veți ruga, eu voi simți vibrația rugăciunii voastre acolo unde voi fi, dar dacă mă veți uita și nu vă veți ruga pentru mine, eu acolo mă voi simți din ce în ce mai singur.”
 
Iată de ce este important să nu uităm să ne rugăm și să-i pomenim pe toți ai noștri, împreună cu Sfinții Închisorilor!

Pleacă la Domnul pe 5 februarie 1986, fiind înmormântat în cimitirul mănăstirii Cernica.
 
Aici găsiți un blog dedicat marelui român: https://ioanianolide.wordpress.com/
 

VEDEȚI: Trei Sfinți: Părintele Justin citește din Ioan Ianolide despre Valeriu Gafencu 

MĂRTURISITORII vă oferă AICI 15 articole cu despre mucenicul mărturisitor Ioan Ianolide

 
ActiveNews vă oferă spre a descărca și citi și lucrarea DEȚINUTUL PROFET. Video: Părintele Nicolae Bordașiu la conferințele MARTOR și Scrisoarea Constanței Ianolide, soția mărturisitorului:

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Monahul Filotheu – Cuviosul Arhim. Justin Pârvu și Sfinții Primului Sinod Ecumenic

România – Ukraina 3-0

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (3)
 • Andri 07.02.2022 05:39
  Sa ne ocroteasca cu rugaciunile lor !
 • Poenaru2016 05.02.2023 12:04
  Pentru parastasul de ieri astept reactia unui nemernic, antiroman notoriu, consilier al primului ministru. Imi scapa numele acestui gunoi, parca Muraru il cheama !
 • IC XC NI KA 05.02.2023 14:31
  DUMNEZEU SĂ-L IERTE!

  HRISTOS A ÎNVIAT!
Ultima oră

13:50

Interviul care a trecut neobservat în presă. Aleksandar Vucic: ”Europa va fi în război în cel mult trei sau patru luni. Ne verificăm stocurile de petrol, făină și zahăr”

13:33

Bombă pe scena politică din Franța! Macron ar putea activa articolul 16

12:21

România preia comanda NATO în Marea Mediterană

12:07

Istoria Neamului ale Țasta de la Vădastra (XV): "Copereți-o, fi a dlacu, copereți-o!" - Apariția chiloților în sat

12:06

Dan Bittman la ”Pe Drept Cuvânt”: Nu aveam de niciunele, dar nu renunțăm la visele noastre. Nu renunțăm la luptă - VIDEO

11:44

Ședință crucială în Coaliție. Reprezentanții PSD și PNL stabilesc data alegerilor prezidențiale

11:31

BBC: Locuitorii din Gaza sunt condamnați la ”o moarte lentă”: trăiesc între gunoaie, printre șerpi și câini vagabonzi

10:29

Moment amuzant între Vladimir Putin și Kim Jong Un: Nu s-au putut înțelege care să intre primul în limuzină

09:34

ȘOC ÎN RUGBY! Starul neozeelandez Connor Garden-Bachop a murit subit la 25 de ani

09:18

Moarte subită în comunitatea ortodoxă din Austria. Consilierul parohial Iacob Andreca a murit la numai 50 de ani

08:55

A apărut numărul 1 din acest an al revistei semestriale ”Brașovul și eroii neamului românesc”

08:41

Întrebarea zilei: Cînd și-a dat OK-ul SRI pentru angajarea lui Coldea în Albania?

23:15

Eroii care ne-au lăsat drept moștenire România încă sunt printre noi: veteranul de război Moș Nică Paiu, de 102 ani, despre luptele de la Cotul Donului: “Eram împușcat și la piept, și la mână. Și așa mergeam” - VIDEO

22:30

Monahul Filotheu – Cuviosul Arhim. Justin Pârvu și Sfinții Primului Sinod Ecumenic. Copiii vorbesc cu Părintele Justin la mormântul său. Ieromonahul Nicodim Grosu - Focul rugăciunii - VIDEO

22:22

Eurostat: România are cea mai mare inflație din UE, pentru a cincea lună consecutiv