ÎNTOARCEREA LA HRISTOS! 5 februarie: Urcarea la Ceruri a lui Ioan Ianolide, unul dintre marii SFINȚI MĂRTURISITORI din închisorile bolșevice. Scrisoarea soției DEȚINUTULUI PROFET și CĂRȚILE LUI (PDF) / MĂRTURII VIDEO

De Victor Roncea  /  

FOTO: Ioan Ianolide ca elev (1939)/Studentul Ianolide/Ianolide în 1959/ Ianolide la Aiud

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mărturisitorul Ioan Ianolide a fost pomenit sâmbătă, 4 februarie 2023, la împlinirea a 37 de ani de la trecerea sa la veșnicele lăcașuri, la Mănăstirea Cernica, acolo unde și-a aflat vremelnica odihnă întru nădejdea învierii, scrie Ziarul Lumina al Patriarhiei Române. Slujba Parastasului a fost săvârșită de către părintele protosinghel Vasile Pîrjol, starețul obștii monahale, împreună cu părintele conf. univ. dr. Gheorghe Holbea, cadru didactic al Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, mai scrie sursa citată. La slujba de pomenire au participat reprezentanți ai filialelor din București și din Brașov ale Asociației Studenților Creștin Ortodocși Români, precum și credincioși care îi cinstesc memoria, între care s-a distins și doamna Maria Trifan, fiica mărturisitorului Traian Trifan, surprinsă de fotograful Basilica:
 
Ioan Ianolide s-a născut pe 27 ianuarie 1919, în comuna Dobrotești, județul Teleorman, în același an cu Părintele Justin Pârvu (născut pe 10 februarie). A fost al doilea fiu al lui Nicolae (aromân) Ianolide și al Aspasiei.

În 1937, pe vremea când era elev de liceu, Ioan Ianolide se înscrie în Frățiile de Cruce, iar în 1941, în urma unei înscenări a Siguranței, este arestat.

Timp de 23 de ani trece prin mai multe locuri de detenție, de suferință și biruință: Aiud, Gherla, Pitești, Tîrgu Ocna, Galda de Jos, Caransebeș, etc.

În timp ce își ispășea condamnarea la Galda de Jos, o cunoaște pe Valentina Gafencu, sora lui Valeriu Gafencu, Sfântul Închisorilor.

În 1958, autoritățile îi înscenează un nou proces. Acuzațiile sunt demente: că ar fi organizat o bandă de legionari la Târgu Ocna și că a dispus ca cei ce se eliberează să mențină organizația și să realizeze o contrarevoluție împotriva ”clasei muncitoare”.

În timpul anchetelor, Ianolide află că o nuntă poate fi considerată „adunare legionară contrarevoluționară”, un cadou făcut la botez ar putea fi „ajutor legionar” organizat în scopuri antistatale; un pelerinaj la mănăstire este „marș legionar de antrenament” în „scopul cuceririi puterii politice” și multe astfel de interpretări absurde pe care le întâlnim și azi.

Ioan Ianolide primește o condamnare de 25 de ani de muncă silnică. După ce ispăsește 23 de ani din pedeapsă, este eliberat în 1964, ca urmare a decretului general de amnistiere a tuturor deținuți politici.

După eliberare, încearcă să intre ca monah la o mănăstire, dar este oprit de autoritățile comuniste. În 1965, se căsătorește cu Constanța, o femeie care îl va iubi și îngriji cu devotament până la final.

Deși este urmărit permanent, hărțuit și amenințat cu moarte de către Securitate, Ioan hotărăște să își riște din nou viața și sufletul pentru a lăsa o mărturie scrisă despre cele trăite și văzute în temnițele comuniste. Astlfel, vreme de trei ani, din 1981 până în 1984, deși se afla sub teroarea continuă de a fi depistat de Securitate, scrie sute de pagini, ce vor fi editate mai târziu, după 1990, sub titlul „Întoarcerea la Hristos. Document pentru o lume nouă" – PDF AICI, carte de referință a fenomenului Sfinților Închisorilor bolșevice.
 
Pe una din aceste file va nota: „am scris în pripă, pe furiș, singur și fără corecturi. Rog să se facă corecturi. Nu am avut documente, nici prieteni cu care să mă consult, nici cel puțin nu am putut reciti cele însemnate căci imediat ce o filă este scrisă, este bine ascunsă. (…) Am scris ca o mărturisire. Am scris ca un testament. Am scris cu speranța că aceste rânduri vor supraviețui mie.”
 
Vrednicul de pomenire mitropolit Bartolomeu Anania scria: „În închisoare s-a desăvârșit, era ca un sfânt. După eliberare, într-o bună zi, m-a chemat pe mine, mi-a trimis vorbă mie și părintelui Grigore Băbuș (trecut la Domnul pe 7 februarie 2008 - n.n.) să ne ducem să-l vedem. L-am văzut acasă. Era întins pe pat, învelit cu o pătură, liniștit, senin cum a fost totdeauna. Aveam două scaune lângă patul lui și-mi spune: "V-am chemat ca să-mi iau rămas bun, pentru că diagnosticul îmi este de cancer în ultima fază și urmează să mă mut dincolo. Vreau să stăm de vorbă înainte de a ne despărți." Iar ultimul său cuvânt a fost: "Nu v-am chemat aici pentru serviciul religios, sunt spovedit și împărtășit. Sunt pregătit de drum. Eu v-am chemat să vă rog un singur lucru. Amândoi sunteți călugări și preoți, să vă rugați pentru mine! Dacă vă veți ruga, eu voi simți vibrația rugăciunii voastre acolo unde voi fi, dar dacă mă veți uita și nu vă veți ruga pentru mine, eu acolo mă voi simți din ce în ce mai singur.”
 
Iată de ce este important să nu uităm să ne rugăm și să-i pomenim pe toți ai noștri, împreună cu Sfinții Închisorilor!

Pleacă la Domnul pe 5 februarie 1986, fiind înmormântat în cimitirul mănăstirii Cernica.
 
Aici găsiți un blog dedicat marelui român: https://ioanianolide.wordpress.com/
 

VEDEȚI: Trei Sfinți: Părintele Justin citește din Ioan Ianolide despre Valeriu Gafencu 

MĂRTURISITORII vă oferă AICI 15 articole cu despre mucenicul mărturisitor Ioan Ianolide

 
ActiveNews vă oferă spre a descărca și citi și lucrarea DEȚINUTUL PROFET. Video: Părintele Nicolae Bordașiu la conferințele MARTOR și Scrisoarea Constanței Ianolide, soția mărturisitorului:

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews

Susține ActiveNews
PayPal
Participă prin sprijinirea noastră
la lupta pentru Adevăr!
Buton Donează acum
căci mâine nu se știe ce ne mai așteaptă.
Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

Top 5 autori
ActiveNewsTV

Marius Pieleanu: „Dacă mor 10.000 de oameni dintr-un milion de la vaccin e un vaccin valid”. La 20.000.000 - populația României, dacă mor 200.000 e de bine. Știința... idioțeniei criminale:

Trump vorbește. Valabil și la noi

Ion Cristoiu ne sare în ajutor: „Excelentul site ActiveNews are nevoie de sprijin financiar”. MULȚUMIM!

PUTEȚI SĂ DONAȚI CU PAYPAL, CARD SAU DIRECT ÎN CONTUL NOSTRU, AICI

 

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (6)
 • Andri 07.02.2022 05:39
  Sa ne ocroteasca cu rugaciunile lor !
 • Petronius 05.02.2023 10:21
  Alerta pt nevaccinati
  Intrati pe Bitchute , iar la cautare , scrieti : Se vor vaccina fara sa stie : ARNm in alimente

  Face parte din arhiva ascunsa a site-ului .
 • Carbid 05.02.2023 20:46
  Faceți cruce cu credinț pe orice mâncați!
 • Poenaru2016 05.02.2023 12:04
  Pentru parastasul de ieri astept reactia unui nemernic, antiroman notoriu, consilier al primului ministru. Imi scapa numele acestui gunoi, parca Muraru il cheama !
 • IC XC NI KA 05.02.2023 14:31
  DUMNEZEU SĂ-L IERTE!

  HRISTOS A ÎNVIAT!
 • CAV 05.02.2023 14:38
  "Întoarcerea la Hristos" ar trebui să fie parte din bibliografia obligatorie în gimnaziu, cel târziu la liceu!
  Mie mi-a recomandat-o cineva, după care, aflând că Ioan Ianolide e înmormântat la Cernica, am mers acolo.
  Ajunsă acolo, am întrebat un călugăr unde este mormântul, mi-a desenat, mi-a explicat, după care mi-a recomand și împrumutat "Deținutul profet". Slavă lui Dumnezeu pentru toate! Iar călugărului... mântuire, ce altceva aș putea să îi doresc...? Mulțumesc din inimă că încă mai există oameni!
  Mulțumesc și vouă că nu uitați experimentul de la Pitești.
Ultima oră

21:35

Fratele procurorului general CPI, care l-a acuzat pe Putin de "răpirea copiilor", este PEDOFIL

21:03

Planurile lui Soros în 2023: Cum este răspândită agenda radicală a „societății deschise” pe întreg globul. Pași rapizi spre o NOUĂ ORDINE MONDIALĂ

20:30

Legiunea asta care nu vrea să moară - Poetul mărturisitor și psaltul Ilie Tudor, tatăl rapsodului Tudor Gheorghe. 100 de ani de la naștere, 8 ani de la adormirea întru Domnul (3 Martie 1923 - 22 Martie 2015)

19:30

Pronunțarea deciziei în cazul lui Donald Trump, amânată din nou după un raport bombă potrivit căruia procurorul Alvin Bragg, susținut de George Soros, ar fi ascuns probe esențiale

19:05

Marinela Chelaru a ajuns de urgență la spital. Actrița în vârstă de 63 de ani are probleme de sănătate grave

18:40

Luminița Arhire: DEȘTEPTAREA PRESUPUSELOR OI ȘI RENEGAREA SPIRITULUI GREGAR

18:25

Austria va înființa un fond de 30 de milioane de euro pentru a despăgubi victimele vaccinurilor și ale măsurilor draconice din timpul plandemiei COVID. Bucureștiul mut și surd: RAFILA TOT STUDIAZĂ PROBLEMA DE 8 (OPT) LUNI

17:55

Novak Djokovici, reacție virală după ce a ratat turneele din SUA pentru că nu este vaccinat împotriva Covid-19: Demnitatea și integritatea mea sunt mai presus de orice!

17:40

Fostul ministru de Externe Titus Corlățean despre Scandalul Bîstroe: Ucrainenii NU au dat acordul ROMÂNILOR să măsoare, NU au dat acordul VASELOR ROMÂNEȘTI CU APARATURA ROMÂNEASCĂ!

17:15

Sorin Grindeanu acuză Ucraina că trage de timp în Scandalul Bîstroe. Ziarista Velentina Șerbănescu: MAE de la București a devenit o anexă a Kievului

16:40

Lumea sportului, din nou în doliu: Un celebru boxer a decedat subit în timpul antrenamentelor. Acesta avea doar 19 ani

16:25

Acord istoric între Vladimir Putin și Xi Jinping: Este amenințat dolarul american

16:05

Comemorarea martirilor români/aromâni din Balcani și a părintelui Haralambie Balamace, cel care s-a jertfit pentru credința ortodoxă, pentru limba română și pentru românism, la Catedrala Arhiepiscopală Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Constanța

16:00

Youtube a cenzurat discursul unui parlamentar britanic despre efectele adverse ale vaccinurilor COVID

15:15

Greta Thunberg, Doctor Honoris Causa în Teologie și Mircea Cărtărescu, Doctor Honoris Causa în Medicină. IMAGINILE ZILEI