HRISTOS S-A ÎNĂLȚAT! Se sărbătoresc eroii martiri și se pomenesc cei adormiți întru Domnul. Toate clopotele bisericilor ortodoxe vor fi trase joi în semn de prețuire și recunoștință față de Eroii Neamului

De Răzvan Marinescu  /  

Imagine: Ziarul Lumina

Imagine: Ziarul Lumina

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Înălțarea Domnului, sărbătorită joi, la 40 de zile după Paști, este și ziua Eroilor în Biserica Ortodoxă Română și un prilej de pomenire a morților, de această sărbătoare fiind legate și mai multe tradiții.

Joi, creștinii ortodocși vor sărbători Înălțarea Domnului. Conform cărții biblice "Faptele Apostolilor", Mântuitorul Iisus Hristos, după Înviere, s-a arătat ucenicilor, timp de 40 de zile, după care, în prezența lor, s-a înălțat la cer. În acel moment Hristos și-a profețit revenirea și i-a încredințat pe apostoli că îl va trimite pe Duhul Sfânt la ei, prevestind astfel Rusaliile, când Sfântul Duh s-a pogorât asupra apostolilor, înzestrându-i cu cunoașterea limbilor străine, pentru a propovădui cuvântul Domnului. Rusaliile se sărbătoresc la 50 de zile de la Paști, numai duminica.

Începând din secolul al IV-lea, Înălțarea este celebrată atât în Imperiul Roman de Răsărit, cât și în cel de Apus, la 40 de zile după Paști, întotdeauna într-o zi de joi, înainte de fixarea acestei zile, evenimentul fiind prăznuit de Rusalii, și, potrivit tradiției, locul de pe care Mântuitorul Hristos s-a înălțat la cer este situat la Ierusalim pe Muntele Măslinilor. Micuța capela rotundă de acolo păstrează încă o piatră imprimată cu urma piciorului lui Hristos. Capela Înălțării Domnului este un loc de închinăciune, atât pentru creștini, cât și pentru musulmani.

De Înălțarea Domnului, Biserica Ortodoxă Română (BOR) face praznic de pomenire a eroilor și în toate lăcașurile de cult din țară și străinătate ale BOR sunt pomeniți eroii - ostașii și luptătorii români din toate timpurile și din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre și în închisori pentru apărarea patriei și a credinței strămoșești, pentru întregirea neamului, libertatea și demnitatea poporului român. Totodată, după Sfânta Liturghie, vor fi oficiate slujbe de pomenire și la cimitirele, troițele și monumentele dedicate cinstirii eroilor neamului.

Prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1999 și 2001, sărbătoarea Înălțării Domnului a fost consacrată ca sărbătoare națională bisericească a Eroilor. Astfel, după Sfânta Liturghie, vor fi oficiate, slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele, troițele și monumentele acestora din țară și din străinătate.

În popor, sărbătoarea Înălțării Domnului se mai numește si Ispas, după numele martorului ascuns, nevăzut al Înălțării. Tradiția spune că Ispas, un cioban, ascuns pe după pietre, a urmărit evenimentul, tăcut și uimit, și mai apoi a povestit alor săi cele întâmplate.

Ispasul mai este numit și Paștele Cailor, după o legendă populară, conform căreia, la nașterea lui Iisus, în grajdurile lui Crăciun, boii au fost blânzi și liniștiti, dar caii și-au cam dat în petec. Atunci Maica Domnului a zis ca aceste animale să nu fie sătule decât în joia din săptămâna a șasea de după Paști.

În anumite zone se țin Moșii de Ispas, când se fac pomeni pentru morți, împărțindu-se mai ales pâine caldă, brânză, ceapă verde și rachiu. Sunt marcate vitele și se taie mieii. Este ultima zi în care se mai pot roși ouă. Oamenii se salută în această zi cu formulele "Hristos s-a înălțat!" și "Adevarat s-a înălțat!".

La sat, în această zi, dupa terminarea slujbei religioase, preotul iese cu credincioșii în câmp pentru a sfinți apa folosită la stropitul semănăturilor. Tot în această zi se sfințesc plantele de leac - leușteanul, paltinul, alunul.

Oamenii se ating cu leuștean, pe care îl pun și la ferestre, ca să fie feriți de rele și de boli. Vitele sunt bătute și ele cu leuștean, ca să se îngrașe, să fie sănătoase și ferite de vrăjitorii. De asemenea, la Înălțare, se taie păr din vârful cozilor de la vite și se îngroapă într-un furnicar, cu urarea: "Să dea Dumnezeu să fie atâția miei și viței câte furnici sunt în acest furnicar!".

În această zi, abundă obiceiurile și practicile magice legate de cultul morților, deoarece se crede din timpuri străvechi că sufletele morților se ospătează acum, în zborul lor către cer. De asemenea, se crede că, în drumul către cer, sufletele morților se pot rătăci și rămâne pe pământ, transformându-se în strigoi ce provoacă neajunsuri oamenilor și animalelor.

De aceea, în ziua de Ispas se practică și astazi, în anumite zone, ritualuri magice de apărare: sunt culese și sfințite plante despre care se crede că au putere împotriva duhurilor rele (leuștean, alun, paltin), oamenii și animalele se ating cu ramuri de leuștean, se buciumă la răspântia drumurilor și pe dealuri, femeile și fetele se încing peste brâu cu ramuri de leuștean, se fac pomeni pentru morți, dar și descântece.

Se crede că cine moare de la Paști până la Ispas ajunge în Rai.
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

ÎMPUȘCAREA LUI TRUMP. TRANSMISIE LIVE:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (7)
 • Enya 02.06.2022 01:17
  ADEVARAT S-A INALTAT!
 • INJECTIA FINALA 25.05.2023 15:13
  Adevărat S'a Înălțat!
 • Mars.60 Stefan 13.06.2024 15:23
  Adevarat S-a Inaltat!
 • Cronicar Ortodox 13.06.2024 19:27
  Adevărat S-a înălțat.

  https://www.facebook.com/groups/729411203777049/permalink/7985535794831184/


  &&

  https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%
  2FTaviTrance%2Fposts%2Fpfbid02eafGEiVYa
  UEVURqNXzNNUntM8QzvtzG7UGQoZy78vDH
  rroeEqwZf3b72q65jFpJAl
 • un oarecare... 13.06.2024 21:55
  Adevarat s-a inaltat
 • INJECTIA FINALA 13.06.2024 22:09
  La slujba Înălțării de astăzi, PS Timotei Prahoveanu n'a spus un cuvânt despre eroii și mucenicii care'au suferit și murit în temnițele comuniste.

  Poate asta i'a cerut patriarhul Bănescu?
 • INJECTIA FINALA 13.06.2024 22:29
  Din adâncuri se înalță
  Duhul eroilor mucenici
  Ei au fost adevărați ucenici
  Ce școala vitejilor ne'nvață

  Luptat'au cu arma în munți
  Înfruntând dușmani cruzi și crunți
  Au mărturisit în zărci infernale
  Moartea le'a sosit fără lumânare

  Frați și surori, înalți în Lumină
  Ne imbarbatează din divina Grădină
  Fiți drepți și eroici, răsplata e sus

  Lângă Mântuitorul, dulcele Iisus !
Ultima oră

20:57

Un tânăr de doar 26 de ani a murit subit la 13 zile după primirea vaccinului Covid AstraZeneca – Clinica unde s-a vaccinat a recunoscut că nu l-a informat corect cu privire la gravitatea riscului prezentat de “vaccin”

20:06

Pe 16 iulie se împlinesc 970 de ani de la Marea Schisma. Geneza și evoluția Schismei de la 1054 - de Teodor M. Popescu. Despre erezia filioque și ortodoxia isihasmului - Monahul Filotheu și Pr. Bogdan Vlaicu (VIDEO)

19:00

”970 de ani de când Vestul s-a lepădat de Hristos și a devenit eretic”

18:14

Iohannis a promulgat legea: Supraviețuitorii Holocaustului au prioritate la restituirea imobilelor confiscate abuziv în perioada comunistă

17:04

Realegerea președintelui PE: AUR nu a votat-o pe Roberta Metsola – “Pentru proiecte precum Green Deal, achiziția vaccinurilor, certificatele verzi, războiul din Ucraina, conducerea CE trebuie trasă la răspundere, nu premiată cu alte funcții înalte”

15:53

Sorin Roșca Stănescu: Ostașii din fruntea României

15:33

Normalizarea Crimei: Funcția creează Organul și Propaganda Asasinul

15:21

BAROANE

14:41

Bomba lui Năsui. De ce nu a fost Iohannis la recepția de la Summitul NATO

14:09

Viktor Orban: Donald Trump are ”planuri bine întemeiate” pentru discuțiile de pace dintre Rusia și Ucraina

13:28

Un preot catolic din Irlanda a refuzat să împărtășească un ministru pro-avort. Pe când și la noi?

12:36

Ochiade discromate: Dulcețuri nostalgice din verile de odinioară

12:31

A plecat la ceruri maestrul Dan Zamfirescu, istoric literar, bizantinolog, editor și publicist, unul din doctrinarii naționalismului de dinainte de ’89

12:10

16 iulie: Ziua Marii Schisme. Biserica de la Roma se rupe de Biserica de la Constantinopol

12:00

16 iulie: Sfânta Muceniță Iulia. La Mulți Ani!