Se spune că orice creație artistică are un mesaj ascuns și chiar așa și este. Dar, nu întotdeauna ideea de a descoperi un secret a adus peliculei succesul de casă, ci o reclamă bine cumpănită. Nu despre aceste genuri de realizări vă voi vorbi, ci despre cele care nu poartă amprenta comercialului.
Să fim bine înțeleși. Eu nu condamn ideea de business, dar de multe ori genul acesta de filme falsifică realitatea, prezintă un trecut inexistent și promovează un viitor cel puțin dubios. Ați ghicit, este vorba despre Hollywood, dar, chiar și așa nu voi ocoli excepțiile. Oricum, va fi vorba despre filme nu neapărat noi, nici măcar obligatoriu anglofone, dar trebuie ca respectiva creație cinematografică să fi rămas în conștiința publicului pentru ceva. Un CEVA de care nu toată lumea a fost conștientă, deoarece mesajul subliminal este cel mai greu de identificat ca atare, cu toate că vei acționa în viață după aceea exact după schema filmului american "Inception".
A doua categorie de filme despre care vă voi vorbi va fi reprezentată de cele care au în centrul lor omul. Omul simplu, cu problemele sale existențiale, cu ceea ce face bine în viață sau cu ceea ce lasă moștenire spirituală. Dar, o introducere prea lungă este în dezavantajul mesajului articolului, așa că să purcedem la prezentarea filmelor. Repet, într-o ordine total aleatorie, fie ele alb-negru, color, mute sau 3 D, americane, daneze sau japoneze.
Astăzi m-am gândit să vă supun atenției filme a căror acțiune se desfășoară sau sunt legate de tren. Recunosc că sunt fan declarat al trenurilor în general și al locomotivelor cu abur în special, deci admit că partea aceasta este un pic subiectivă. Dar, să fim obiectivi în același timp și să admitem că trenurile, căile ferate, de fapt, au modelat Planeta și se confundă în fond cu istoria capitalismului. O istorie cu niște consecințe discutabile, recunosc acest lucru, dar asta nu scade cu nimic din poezia acestor mașinării minunate. Hollywood-ul, Armata, Serviciile Secrete, nici măcar marii scriitori nu au trecut sub tăcere acest modern mijloc de locomoție. Vă voi vorbi, deci, de patru filme care onorează drumurile de fier și ideea de aventură sau de romance pe calea ferată.
25. The lone ranger (SUA, 2013)
Film care parodiază în mod strălucit creațiile cinematografice interbelice sau imediat post-belice cu cowboys și indieni, dar și ideea de Vest în general. Într-adevar, un wild west în care fie te distrezi, fie ești mâncat de viu. În cel mai rău caz, ți se propune o aventură cu trenul. Clișeul nu este nou, este chiar vechi, inspirat din pelicula "The General", de care vom vorbi mai jos într-un mod separat. Oricum, pregătiți-vă să râdeți, Johnny Depp este un actor excepțional, poate cel mai talentat al generației sale, iar efectele cinematografice asistate, evident, de calculator, sunt pe măsură. Deci, o luptă, dar și o alianță între o față-palidă și omul indian văzută prin ochii unui apaș bătrân și inutil, ținut pe post de piesă de muzeu într-o expoziție menită să deschidă ochii copiilor asupra trecutului recent american. Oricum, partea cu trenul și jocul actoricesc al lui Johnny Depp fac toți banii. Best money can buy, cum ar zice americanii.
< >
26. The General (SUA, 1926)
Deși îmi propusesem să evit filmele americane și în special cele produse la Hollywood, trebuie să-mi calc pe inimă și să-i dau Cezarului ce-i al Cezarului. Dacă vorbim despre subiectul căi ferate, atunci trebuie să acceptăm că americanii sunt cei mai buni. Să trecem, deci, la un film celebru și nemuritor, produs de un actor genial și irepetabil, Buster Keaton zis Malec, omul care nu râde niciodată. Din păcate, doar cei în vârstă sau cinefilii înrăiți știu de această peliculă care prezintă un aspect real al Războiului Civil. O locomotivă sudistă pătrunde adânc în teritoriile nordiste, este interceptată și ulterior, începe o urmărire nebună pe căile ferate. Sigur, pelicula se îndepărtează destul de mult de adevărul istoric, dar, ce vreți, doar nu era să admită cenzura un pattern în care nordiștii executau fără judecată niște sudiști care aveau chef doar de puțină distracție. Pentru că soarta celor care au fost în trenul tractat de General, porecla locomotivei, a fost tristă. Au fost executați cu toții sub acuzația de spionaj. Oricum, o superbă parodie și simțul datoriei la un bărbat care este refuzat la încorporare deoarece nu corespundea fizic... Dar, dacă nu participi la război, nu ești bărbat, nu poți fi acceptat de familia logodnicei, drept pentru care trebuie luat taurul de coarne. Așa că eroul nostru se urcă în locomotivă și p-aci îi fu drumul! Întortocheate sunt drumurile de fier... Semnalele acustice nu funcționează, cele plasate de-a lungul căii ferate sunt acționate manual, iar macazurile sunt schimbate chiar de către cei care manevrează trenurile. Ironia este că acest film, la vremea lui, a fost un dezastru financiar, iar Buster Keaton a trebuit să își ipotecheze proprietățile și să devină sclavul oficial al Hollywood-ului. Abia după 20 ani criticii au admis că "The General" este o creație genială, iar Malec un actor care poate sta lejer alături de Charlie Chaplin.
<
27. The lady vanishes (Marea Britanie, 1938)
Cunoscut la noi în special după un remake făcut în anul 1979 cu Cybill Shepperd și denumit "Femeia dispărută", filmul este, de fapt, o producție a anului 1938 și este regizat de maestrul horror, Alfred Hitchcock. Am ales versiunea originală, cu toate că secvențele cu trenul aflat în mișcare se desfășoară în studiourile casei de producție, dar am privilegiat arta dialogurilor și dreptul la originalitate. Pe scurt, o femeie aflată într-un compartiment de tren dispare brusc, iar singura amică pe care și-o făcuse încă de la plecarea din stația de origine începe s-o caute disperată în trenul care mersese fără oprire. Logica spune că doamna trebuie să se afle undeva în tren, dar toți cei care intraseră în contact cu ea neagă faptul că aceasta ar fi existat vreodată. Nu toți fac parte din conspirație, dar unii au interesul să ocolească adevărul din motive personale, începând cu faptul că își înșeală jumătățile și terminând cu unii care vorbesc despre crichet și nu îi interesează nimic altceva. Aceștia nici măcar nu mint, dar, ca orice englezi care se respectă, nu dau doi bani pe lucrurile care nu sunt made in England. Deci, nici dacă ar fi vrut nu ar fi putut remarca existența băbuței misterioase care este cauza scandalului făcut de tânăra americancă pe care toți o iau peste picior. Au fost multe remake-uri după această peliculă, unele care sunt mult mai spectaculoase din punct de vedere al peisajului sau al drumului sinuos urmat de trenul aflat în Elveția, ultimul chiar în 2013, dar parcă tot ceea ce este la început este cel mai frumos. De fapt, CINE este acea femeie si CE anume reprezintă ea? Aceasta este cheia enigmei.
28. Crima din Orient Express (Marea Britanie, 2010, Agatha Christie: Poirot: Season 12, Episode 3)
Am ales această versiune din două motive principale. Este british și, în comparație cu celelalte, poate fi urmărita direct pe youtube sau... înțelegeți Dvs restul). Evident, este ecranizarea unui roman celebru al doamnei romanului polițist, Agatha Christie. Orient Express a fost cel mai celebru tren al Belle Epoque, farmecul său a rămas aproape neatins inclusiv în perioada interbelică, iar în anii construcției socialismului, sub denumirea de Balt Orient Express, mergea doar până la București. Aveam, pe vremea aceea, un vagon de dormit direct București-Paris. Astăzi, Orient Express-ul mai face doar câte o călătorie pe an pentru nostalgici... Revenind la film, să spunem din start că numele asasinului este pe buzele tuturor, dar nimeni nu îndrăznește să-l spună. Veți vedea și de ce, dar vă mai dezvălui o curiozitate. Este singura carte a celebrei autoare în care se petrece o singură crimă și în care nici măcar nu este prevăzută vreuna suplimentară. Oricum, o carte și un film cărora zicala "Nimeni nu este nevinovat" li se potrivește de minune. În final, repet, nu insist pentru această versiune, mai există una americană, din anul 1974, de exemplu, care mizează pe spectaculos. Alta, din 2013 și, din câte înțeleg, BBC are în vedere o nouă versiune pentru 2017.
<
Recomandare: S-a întâmplat cândva în Vest (Italia, 1968)
De fapt, ar fi trebuit să trec acest film la categoria certitudini. Este vorba de o capodoperă a cinematografului, unul dintre cele șase western-spaghetti produse de regizori italieni sub bagheta Hollywood. Aici este vorba de necesitatea trenului și de imensa miză pe care o presupune traversarea unui teritoriu sau a altuia pentru zona în chestiune. De aceea s-a și modificat de atâtea ori traseul primei linii ferate transcontinentale americane, care a legat definitiv Estul civilizat de Vestul sălbatic o dată pentru totdeauna. După părerea subsemnatului, această peliculă este, de departe, cel mai bun western creat vreodată, mai ales că nu îi lipsește nimic. Iar ideea ca doi bad boys să-și unească forțele pentru a apăra o femeie de un super bad guy este chiar originală, cel puțin după știința mea. Once upon a time in the West și, niște ani mai târziu, Once upon a time in America, ambele create de marele Sergio Leone, reprezintă apogeul cinematografic a ceea ce a dăruit Italia Statelor Unite, țara în care trăiesc milioane de americani de origine italiană sau siciliană. Oricum, personajele acestui film sunt geniale: omul cu muzicuța, paraliticul din tren, individul obsedat de modă, pelerina lungă a oricărui westman respectabil, femeia ușoară și pusă pe căpătuială, asasinul plătit, sunt niște vârfuri actoricești în sine. Cât despre actorii care interpretează aceste roluri, ce să vă mai spun? Repet, aceasta este mai mult decât o recomandare, este o obligație. Nu puteți rata un film fără de care a șaptea artă ar fi mult mai săracă. Ca o excepție, mi-am permis să selectez nu un trailer, nu o singură secvență, ci chiar două definitorii pentru unul dintre filmele mele preferate.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.