De vorbă cu strănepoata lui Ion Creangă, despre Basarabia și Grigore Vieru. Scriitoarea Olguța Creangă-Caia: „Simt că reîntregirea este aproape și prin revenirea fraților la Mitropolia Basarabiei!”

De Irina Nastasiu  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La ceas de sărbătoare, când toată suflarea românească serbează împlinirea a 106 ani de la unirea Basarabiei cu patria-mamă, am stat de vorbă cu scriitoarea și preoteasa Olguța Creangă-Caia, strănepoata marelui povestitor Ion Creangă, o veche prietenă a Basarabiei și a lui Grigore Vieru. Olguța Creangă-Caia din Târgu Neamț este urmașul direct al scriitorului Ion Creangă, moștenind de la acesta atât zestrea spirituală, cât și harul de povestitor. Soție a preotului paroh de la Biserica „Sfântul Haralambie” din Târgu Neamț, Olguța Caia s-a născută la Pipirig, la 13 august 1951, într-o familie cu unsprezece copii. Are trei fete, cunoscute pe plan național, Ana-Maria fiind producător tv, iar Claudia și Olguța – cântărețe de operă, pe marile scene ale lumii. Între performanțele Olguței Creangă-Caia se numără înființarea Muzeului „David Creangă” din Pipirig, implicarea în diferite proiecte educative și, nu în ultimul rând, lupta pentru cauza românilor din Basarabia.

Rep.: Vă rugăm să ne spuneți, pentru început, câteva cuvinte despre descendența dumneavoastră..

Olguța Caia: M-am născut în Pipirig, pe 13 august 1951, într-o familie cu unsprezece copii, eu fiind mezina. Părinții noștri, Maria și Dumitru Creangă, ne-au crescut în frică de Dumnezeu și, deci, în iubire creștină. Pe atunci, Părintele Sofian Boghiu picta biserica „Catedrala munților” din Pipirig, ctitorie a Patriarhului Nicodim Munteanu. Părintele Sofian Boghiu picta împreună cu doi preoți basarabeni și toți trei m-au botezat și mi-au pus numele Olga, după Olga, Împărăteasa Rusiei. După Arborele genealogic, ultimul studiu al cercetătorului științific comandor Gheorghe Vartic, cel care a făcut cercetare la fața locului și în Biblioteca Academiei Române, a descoperit că bunicul meu patern a fost fiul lui Dumitru Creangă, cel care a învățat cu Nică a lui Ștefan A Petrei Ciubotariu, la Școala lui Nanu de la Broșteni, duși acolo de Vornicul David Creangă, bunicul lui Nică și tatăl lui Dumitru. În memoria acestor neamuri, am făcut un muzeu în casa noastră din Pometea Târgului Neamț, cu obiecte ce au aparținut și vornicului David Creangă. 

Rep.: Ați fost fiica duhovnicească a părintelui Ilie Cleopa căruia, pe când aveați doar 8 ani, îi duceați mâncare în ascunzătoarea sa. Ce vă mai amintiți din acele vremuri?

O.C.: Am avut privilegiul să-i duc mâncare, schimburi și cerneală părintelui Ilie Cleopa, pe când stătea ascuns la familia surorii mele, Maria și a lui Gheorghe Olteanu din Pipirig. Aveam 8 ani și trebuia să țin taină și am ținut. Peste ani am aflat că în spatele casei era ascuns părintele Ilie Cleopa. Îmi amintesc cum sora cumnatului meu, Nastasia Gabor, care era megieșă, îi spune într-o zi fratelui: „Gheorghe, din spatele casei tale iese noaptea un călugăr cu barbă până la brâu și tare seamănă cu părintele Cleopa.” Gheorghe îi spune: „Nastasie, tu ți-ai pierdut mințile, mergi la părintele Paisie Olaru la Mănăstirea Sihăstria și te mărturisește…” Nastasia s-a dus și tot îi spunea părintelui Olaru despre casa lui Gheorghe. Părintele i-a spus: „Nastasie, tu îl mărturisești pe Gheorghe și lasă-l în plata Domnului, iar tu, să-ți ții gura, căci vremurile sunt vitrege (era prin 1959) și poți fi arestată și tu și familia fratelui tău.” Nastasia a tăcut mormânt și bine a făcut… Sora mea avea croitorie în casă și cumnatul meu avea în grădină moară. Zi de zi erau oameni care veneau la casa lor și securiștii n-au bănuit că se poate ascunde cineva la ei… Peste ani, l-am întrebat pe părintele Cleopa ce făcea cu cerneala, căci în fiecare săptămână cerea stăpânilor câte o călimară cu cerneală. Și mi-a spus: „Draga mea, eu scriam rugăciuni și poezii religioase și venea Michiduță în persoană și-mi vărsa cerneala pe scrisul meu. Îl fugăream și-l băteam cu bota…”

Rep.: Activitatea dumneavoastră pusă în slujba revigorării sentimentului național al românilor de peste Prut s-a materializat în nenumărate acțiuni desfășurate în colaborare cu personalitățile culturale basarabene, între care îi amintim pe Grigore Vieru, Spiridon Vangheli sau Claudia Balaban. Cum a început această colaborare?

O.C.: Normal că nu m-am autointitulat strănepoată Creangă, dar am publicat la Editura Cronica Iași o carte „Izvor de Dor”, iar pe ultima copertă, poetul Nicolae Turtureanu a scris că sunt mlădiță de Creangă din Pipirig. Am lansat cartea la un Congres al Asociației Pro Basarabia și Bucovina, la Galați și o doamnă din Basarabia îmi cere o carte. Îi spun că nu mai am, ea îmi zice că vrea o carte pentru Claudia Balaban. Eu o întreb cine este aceea, ea îmi zice: „Uitați-vă în oglindă și o s-o vedeți, vă seamănă leit.” Așa am aflat că era director general al Bibliotecii pentru copii „Ion Creangă” din Chișinău. I-am scris autograf pe ultima mea carte și am intrat pe mâna „Generalului”… Era zăpada cât gardul și-i spun că nu pot veni la Chișinău pentru lansarea cărții… A țipat la telefon și mi-a zis: „Dacă ești cu adevărat strănepoată Creangă, ai să vii, dacă nu, nu. Copiii Basarabiei împreună cu Grigore Vieru, Spiridon Vangheli, Ion Hadârcă, Nicolae Dabija, Claudia Partole, Violeta Diordiev, Mihai Cimpoi, Tamara Pereteatcu, Constantin Dragomir și o mulțime de o ființă cu aceștia vor să te cunoască…” Am îmbrăcat fetițele, pe Ana Maria, Claudia și Olguța, în cojocele și, împreună cu Părintele Teoctist, soțul meu, cu mașina Dacia, am și ajuns la Chișinău la Hotel Dacia, unde ne așteptau frații… Am intrat în aura „generalului” și îndată cu Grigore Vieru au și creat Festivalul „Izvor de Dor”, Festivalul „Zilele Creangă”, Concursul Internațional „La Izvoarele Înțelepciunii” și tot așa, îmi dădea telefon că vin cu patruzeci de copii și scriitori, bibliotecari, cât încape, în cel mai mare autocar. Soțul meu îi caza la enoriașii de la Biserica Nemțișor, apoi la enoriașii de la Biserica Sf. Haralambie din Tg. Neamț și de vreun deceniu ni-i cazează, la Mănăstirea Neamț, Preacuviosul Părinte Stareț, Benedict Sauciuc… De-a lungul a trei decenii, au venit pe meleaguri nemțene, prin grija familiei noastre, câteva mii bune de copii care și-au cunoscut astfel tezaurul străbun.

Rep.: De-a lungul deceniilor, sute de copii din Basarabia și România și-au dat mâna, prin intermediul proiectelor dumneavoastră. Multe dintre aceste proiecte l-au avut în prim-plan pe Ion Creangă. Cum percep copiii din Basarabia opera marelui povestitor humuleștean? 

O.C.: Au tipărit frații basarabeni o carte intitulată „Poveștile lui Ion Creangă” și, tremurând de emoție sfântă, venită de la genialul povestitor, am fost rugată să dau autografe pe această carte…                                                  
Copiii Basarabiei îl țin viu acolo pe Ion Creangă, îi cunosc opera pe de rost! 

Grigore Vieru i-a cerut Patriarhului Teoctist să reînființeze Mitropolia Basarabiei…

Rep.: Identitatea de neam nu poate fi înțeleasă fără identitatea de credință. Astfel, după câștigarea independenței Republicii Moldova, clerul și credincioșii ortodocși români, în frunte cu poetul Grigore Vieru, au hotărât să ceară Patriarhiei Române reactivarea vechii Mitropolii a Basarabiei, sub oblăduirea canonică a Bisericii-mame, Biserica Ortodoxă Română. Cum vedea Grigore Vieru revenirea credincioșilor basarabeni în sânul bisericii strămoșești?

O.C.: Cu emoție, Grigore Vieru ne povestea cum, îndată după obținerea Independenței Republicii Moldova, au plecat la București, la Preafericitul Patriarh Teoctist, să-l roage să reînființeze Mitropolia Basarabiei, sub binecuvântarea Bisericii Ortodoxe Române din Patria Mamă, România. S-au întorși victorioși… Zicea: „Atunci am pus temelia Reîntregirii”. Și totdeauna adăuga: „Eu, când merg la Patriarhia Română, la Patriarhul nostru Teoctist mă închin ca la o icoană!”…

Rep.: Ca urmaș direct al scriitorului Ion Creangă, ați moștenit de la acesta atât zestrea spirituală, cât și harul de povestitor. Cărțile din ciclul „Copilăria Sfinților” dovedesc pe deplin acest lucru. Acestora li se adaugă și cărțile dedicate personalității scriitorilor basarabeni, care au poposit pe meleagurile nemțene, între care îi amintim pe Grigore Vieru și Spiridon Vangheli. Ce ne puteți spune despre aceste cărți?

O.C.: Ca o necesitate, pentru că este premieră în Biserica Ortodoxă Română, a apărut Proiectul „Copilăria Sfinților” sau „Copilăria Copilului Creștin”, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Am tipărit la Editura Doxologia Iași cărțile: „Copilăria Sf. Teodora de la Sihla”, „Copilăria Sf. Parascheva”, „Copilăria Patriarhului Teoctist”, „Copilăria Părintelui Ilie Cleopa” (care anul acesta va fi canonizat), „Copilăria Părintelui Paisie Olaru” (care anul acesta va fi canonizat), „Copilăria Sf. Paisie Velicikovski” (tradusă și în limba rusă) și „Copilăria Sf. Ioan Iacob Hozevitul”. La Editura Danaster Iași au apărut cărțile: „Copilăria Sf. Ierarh Nectarie” și „Copilăria Sf. Ierarh Iosif cel Milostiv” (care a fost mitropolit la Iași vreme de 27 de ani și a fost și membru al Academiei Române”. Este născut în Basarabia, la Răzălăi. Am lansat acolo cartea și Preasfințitul Antonie împreună cu Părintele vicar Valeriu Ciornei au făcut sărbătoare națională. Sfintele moaște se află în Catedrala Mitropolitană din Iași). Despre cărțile din ciclul „Copilăria Sfinților”, Înaltpreasfințitul Teofan, la privegherea de la Înălțarea Domnului, la Mănăstirea Neamț, a spus: „Preoteasa Olguța Creangă-Caia a scris aceste cărți, dar nu le-a scris cu talentul ei, ci cu talentul genialului străbunic Ion Creangă. Ea nu le-a scris cu dragostea ei, ci cu dragostea arzătoare a lui Iisus Hristos…” Tremur și acum de emoție… Am mai publicat și cărțile: „Grigore Vieru - pelerin pe drumuri nemțene” și „Spiridon Vangheli - pelerin pe drumuri nemțene”. Am în lucru, la Editura Publimedia Iași, cartea „Grigore Vieru - pelerin pe meleaguri nemțene”, pe care o voi lansa pe 29 mai, ora 14.00, la Biblioteca Națională pentru copii „Ion Creangă” din Chișinău, în cadrul Festivalului „Grigore Vieru”. Aceste cărți mi-au adus spor la rugăciune, ele însele fiind ca rugăciunile. Mi-au adus și premii meritate sau nu, precum: Cetățean de onoare al Orașului Tg. Neamț, Cetățean de onoare al comunei natale, Pipirig, Marele premiu „Ion Creangă” al Salonului Internațional de carte de la Chișinău, Trofeul „Oameni de poveste” și, cea mai importantă distincție, „Crucea Sf. Ierarh Dosoftei”, dăruită de Înaltpreasfințitul Teofan atât subsemnatei, cât și Violetei Diordiev, ilustratoarea cărților „Copilăria Sfinților” și lui Aurelian Silvestru, recenzorul acestor cărți…

Rep.: De poetul Grigore Vieru v-a legat o prietenie profundă. Ce ne puteți povesti despre această prietenie și ce moștenire credeți că a lăsat românilor de dincolo și de dincoace de Prut „poetul podului de cuvinte”? 

O.C.: Grigore Vieru a venit de zeci de ori la familia noastră, preot Teoctist și Olguța Creangă-Caia, și noi l-am dăruit și enoriașilor de la Parohiile Nemțișor și Sf. Haralambie Tg. Neamț. Și-a lansat cărțile în aceste biserici, la Mănăstirile Sihăstria și Neamț, la Liceul „Ștefan cel Mare” din Tg. Neamț, la Școala Nemțișor, unde a scris: „La Nemțișor mi-i mult mai dor/ La Nemțișor mi-i mai ușor/ La Nemțișor aș vrea să mor…” Când venea el, era sărbătoare. Copiii Basarabiei știu pe de rost o mulțime de poezii scrise de Grigore Vieru. Au învățat și învață de pe „Abecedarul” conceput de Grigore Vieru și Spiridon Vangheli. Când ne plimbam cu Grigore Vieru prin Chișinău, mulțime de copii îi săreau în brațe…

Rep.: Și, pentru că interviul nostru stă sub semnul unității de neam și credință, ce mesaj ați dori să transmiteți, în încheiere, cititorilor noștri?  

O.C.: Simt că Reîntregirea este aproape și prin revenirea fraților la Mitropolia Basarabiei! Să cântăm și noi, cum au cântat cetele de îngeri la Nașterea Domnului: „Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu și pe pământ pace, între oameni bunăvoire!”.

Interviu realizat de Irina Nastasiu
 
 
 
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Top 5 autori
VideoNews

Călin Georgescu la vot cu George Simion:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (1)
  • Tic 27.03.2024 22:44
    Multumim stimată Olguța Creangă Caia!Doamne ajută mai departe în muncă dvs atât de frumoasă.
  1. Ciolacu scoate PSD de la Guvernare dar nu-și dă încă demisia de la șefia PSD. Progresistul Daniel David, propunerea PNL pentru premier intermar. Președintele interimar a luat act și anunță pe 6 mai un prim ministru interimar

  2. Nicușor Dan a aprobat Marșul homosexualilor - ”Bucharest Pride” pentru sâmbătă, 7 iunie, în ajunul Rusaliilor

  3. Peninsula Iberică este noul Wuhan?

  4. REZULTATE OFICIALE: Suveraniștii au luat peste 40% - VICTORIA LUI CĂLIN GEORGESCU ȘI GEORGE SIMION! LUPTA se duce în TURUL II cu NICUȘOR SOROS DAN! Au votat peste 9,5 MILIOANE de ROMÂNI! Mobilizare istorică pentru ROMÂNISM la ALEGERILE PREZIDENȚIALE 2025

  5. 3 mai 1997: 28 ani de la una dintre cele mai mari TRĂDĂRI din istoria României: TRATATUL CU UCRAINA. Cum au fost cedate teritorii ale patriei-mamă la îndemnul lui Silviu Brucan - Bruckner și prin mâna lui Adrian Severin - Skvosnik, nepot al Anei Pauker

  6. Cu cine votăm la alegerile prezidențiale din 4 mai

  7. George Simion l-a spulberat pe Nicușor Dan: Căzut în "falia satanistă"! VIDEO de la prima confruntare, față în față, dintre candidații la prezidențiale, dintre suveranism și progresism

  8. Instigare la uciderea lui George Simion după o postare a Victoriei Stoiciu. Singura LGBT-istă din PSD care îl susține pe Nicușor Dan, soroșista s-a plasat împotriva deciziei partidului de neutralitate în Turul 2, alături de pro-LGBT-istul Victor Negrescu

  9. Pericolul celor două specii: Românul de Diaspora și Românul de Casă

  10. Călin Georgescu deconspiră OLIGARHII CARE FURĂ ALEGERI și MAFIA INTERNAȚIONALĂ - “SECRETELE ONU”. Av. Reiner Fuellmich: “Un curajos luptător pentru Libertate” - VIDEO TRADUS

Ultima oră

15:32

ȘTIAȚI CĂ Vlad Pascu a fost olimpic la matematică? E bun de președinte

15:04

Atenție, Harap Alb: Să nu faci aceeași greșeală ca acum 35 de ani!

14:44

Ginerele unui torționar al Securității, Victor Rebengiuc, a donat 5.000 de euro lui Nicușor Dan cu condiția să nu fie nominalizat: ”Contribui și eu acolo cu câte ceva”

14:27

Iulian Capsali: Bietul NICUȘOR are o boală din spectrul AUTIST - Asperger

14:09

Ilustrația Zilei: România veselă - cadavrul lui Șora îl susține intens pe Nicușor Dan!...

13:52

Dan Diaconu: Nicușor Dan a avut întrebările de la Euronews livrate dinainte și a fost antrenat cu ele

13:10

Valer Marian aruncă bomba: Dacă președintele CCR este omul rușilor?

12:39

Horațiu Rădulescu: Ca să înțeleagă ceea ce nu s-a văzut la dezbaterea a doua: ”Matematicianul” știa dinainte întrebările iar staff-ul lui i-a pregătit răspunsurile. Dacă Nicușor Dan este candidatul aflat pe poziția 11, ce rost a avut afișajul Euronews?

11:14

Portretul susținătorilor lui Nicușor Dan. Pro-europeanul Dan Șucu, care ne dă lecții de democrație, a fost turnător la Securitate. Document CNSAS

10:48

Nicușor Dan, continuatorul lui Klaus Iohannis. Cultul evanghelist de care aparține fostul președinte îndeamnă la vot împotriva ”candidatului naționalist, amenințător pentru minorități” - DOCUMENT

10:20

Psih. militar Laurențiu Niculescu: Lupta pentru România - între suveranism și neomarxism, fenomenul narcisismului colectiv

09:54

Paradă militară la Moscova. ”Întregul” popor rus susține ofensiva din Ucraina, afirmă Vladimir Putin în discursul său din Piața Roșie - Transmisie Live

09:18

Se transformă în război total: Armata pakistaneză a lansat atacuri de-a lungul întregii frontiere de vest a Indiei

09:00

Lucian Ciuchiță: România, distrusă pas cu pas: Sărăcia ca proiect de țară

08:50

Cornel Nistorescu: ”Jos Simion!”, ”Jos Georgescu!”, Jos Leul și România!