DROGUL TEHNOLOGIC VA FACE VICTIMELE SĂ SE SUPUNĂ ȘI SĂ-ȘI IUBEASCĂ OPRESORII. Interviu profetic din 1958 cu Aldous Huxley: despre „dușmanii libertății”, pericolele tehnologizării și noile metode de control în „dictatura viitorului”. VIDEO

De Irina Bazon  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Într-un interviu profetic din 1958, acordat realizatorului Mike Wallace, Aldous Huxley avertizează că lumea de coșmar descrisă în romanul său distopic este pe punctul de a se materializa, anticipând multe dintre evoluțiile care fac parte deja din realitatea lumii de azi și care, prin supratehnologizare, lăsată să acapareze toate sferele vieții noastre, amenință să transforme omenirea într-o adevărată închisoare globală.

În colecția de eseuri „Dușmanii libertății”, Huxley evidenția amenințările la adresa libertății, într-o societate democratică, precum Statele Unite, subliniind că „dictatura viitorului” va fi „foarte diferită de dictaturile cu care am fost familiarizați în trecutul recent”. În interviu, autorul celebrei distopii „Minunata lume nouă” (1932) spune că în prezent sunt disponibile metode de control superioare în unele privințe metodelor lui Hitler, care folosea teroarea, forța brută și propaganda prin intermediul tuturor dispozitivelor moderne valabile la acel moment. Potrivit lui Huxley, metodele în „dictatura viitorului” vor fi facilitate de avansul tehnologic. 

Totodată, în interviu, el anticipa că „este foarte posibil să avem [acces la] droguri care ne vor schimba profund starea mentală fără să ne facă vreun rău [fizic]” - anticipând aici, cel mai probabil, apariția și răspândirea „drogurilor” mediatice, care au o putere incredibilă, deși subtilă, de modelare a mentalităților și comportamentelor și de inoculare a propagandei și a gândirii unice. 

E un „drog” care seduce și creează dependență – făcând posibilă cu ușurință condiționarea omului nu numai prin plăcere, dar și prin frică – și tocmai de aceea poate fi folosit drept cel mai eficient instrument în controlul maselor, în tipul de dictatură „actualizată” și adusă pe noi culmi prin progresul tehnologic, deși drapată sub masca „democrației”.

Scriitorul se referă în interviu la „o serie de forțe impersonale care ne împing în direcția unei libertăți tot mai reduse și, de asemenea, cred că există o serie de dispozitive tehnologice pe care oricine dorește le poate folosi pentru a accelera acest proces de pierdere a libertății și de impunere a controlului”. Una dintre forțele care duc la diminuarea libertății noastre este, potrivit gânditorului, „supraorganizarea”. După cum explică Huxley, pe măsură ce tehnologia devine tot mai complicată, „devine un lucru necesar să apară organizații tot mai elaborate, organizații mai ierarhice și, întâmplător, progresul tehnologic este însoțit de un progres în știința organizării”. Mai exact, „acum este posibil să se creeze organizații la o scară mai mare decât a fost vreodată posibil înainte și în așa fel încât tot mai mulți oameni să își trăiască viața ca niște subordonați în aceste sisteme ierarhice controlate de birocrație – fie de birocrațiile marilor afaceri, fie de birocrațiile marelui guvern”.

Astăzi, astfel de organizații sunt cele supranaționale și globaliste, care se consideră chemate să îndeplinească o „nobilă” misiune în folosul întregii omeniri, pentru construirea unei societăți „echitabile” și „incluzive” la nivel global, pentru a ne face viață mai „ușoară” și mai „sigură”. Obiectiv care poate fi, desigur, realizat doar cu ajutorul progresului tehnologic – digitalizarea, inteligența artificială, tehnologiile emergente sunt considerate a avea un rol major. 

Summitul Guvernului Mondial, „Agenda noastră comună” reflectă planurile acestor organizatori devotați „salvării planetei” și „îmbunătățirii” ființei umane, iar punerea lor în aplicare va rezulta într-un grad și mai mare de supraveghere, cenzură și control mondial. Toate aceste evoluții au fost anticipate de Huxley.

Huxley a mai subliniat că, în viitor, „dictatorii vor descoperi, după cum spune vechea zicală, că poți face orice folosindu-te de baionete, dar nu poți sta pe ele”. Cu alte cuvinte, își vor da seama că metodele brute bazate pe teroare și pe violența fizică nu sunt suficiente pentru menținerea puterii și a controlului, pentru menținerea locului privilegiat în structura ierarhică de putere.

Mai exact, explică Huxley în interviu, „Dacă vrei să-ți menții puterea pe termen nelimitat, trebuie să obții consimțământul celor conduși și [cei aflați la putere] vor face acest lucru parțial prin [folosirea] drogurilor, așa cum am prevăzut în Minunata lume nouă, parțial prin aceste noi tehnici de propagandă. Vor face acest lucru suprimând latura rațională a omului și apelând la subconștientul și emoțiile sale profunde, și chiar la fiziologia lui, astfel încât să-l facă să-și iubească efectiv sclavia. Pericolul este că oamenii vor fi fericiți sub noul regim, dar ... în situații în care nu ar trebui [nu ar avea motive] să fie fericiți”.

Pentru a preveni astfel de metode de propagandă, scriitorul recomanda menținerea lucidității și a vigilenței: „în definitiv, prețul libertății este vigilența permanentă.”

Huxley s-a referit și la modul cum se desfășoară campaniile politice și cum este obținută aderența maselor. În „Dușmanii libertății” scria: „Singurele lucruri de care este nevoie sunt banii și un candidat care poate fi instruit cum să pară sincer; principiile politice și planurile de acțiune specifică și-au pierdut, în cea mai mare parte, importanța. Personalitatea candidatului, modul în care este promovat de experții în publicitate, sunt lucrurile care contează realmente.”

Pe de altă parte, Huxley a subliniat în interviu că nu e vorba doar de personalitatea candidatului, care trebuie „promovat ca o marfă, ca și cum ar fi săpun și pastă de dinți”, dar și de metode noi precum „proiecția subliminală”. „Vorbeam zilele trecute cu unul dintre cei care efectuează o muncă experimentală în acest sens în laboratoarele de psihologie și spunea acest lucru, că, în acest moment, nu este un pericol, dar, odată ce s-a stabilit că o metodă funcționează, puteți fi absolut siguri că tehnologia pe care se bazează se va îmbunătăți în mod constant”, a atras atenția scriitorul. Prin urmare, oamenii vor ajunge să fie convinși să voteze cu un candidat fără să conștientizeze că au fost influențați subliminal în acest sens. „Acesta este aspectul alarmant: faptul că ești convins [făcându-se apel la o latură inferioară celei legate de] alegere și rațiune”, arată Huxley.

Altfel spus, este vorba de încercarea de a „ocoli latura rațională a omului și de a apela direct la aceste forțe inconștiente din profunzime, astfel încât să se corupă întregul proces democratic, care se bazează pe alegerea conștientă, din temeiuri raționale”.

Realizatorul Mike Wallace a făcut referire la un eseu în care Huxley îi descria pe copiii din Europa drept „carne de tun”, iar pe cei din Statele Unite drept „«carnea de tun» a televiziunilor și radioului”. La aceasta, scriitor i-a răspuns: „Ei bine, puteți citi în revistele comerciale … despre cât de necesar este să cuceriți copiii, pentru că atunci vor deveni mai târziu cumpărătorii fideli ai mărcii. Din nou, dacă traducem acest lucru în termeni politici, dictatorul va spune că toți vor fi «cumpărători [fideli]» ai ideologiei când vor fi mari.”

Spre finalul interviului, dialogul s-a axat asupra problemei puterii. Deși politica, televiziunea și energia atomică nu sunt un „rău în sine”, „acestea sunt instrumente pentru obținerea puterii și, evident, patima puterii este una dintre cele mai puternice pasiuni care există în om; în fond, toate democrațiile se bazează pe principiul că puterea este foarte periculoasă și că este extrem de important ca niciun om sau niciun grup restrâns să nu aibă prea multă putere pentru mult timp.

În definitiv, Constituția britanică și cea americană nu sunt decât instrumente de limitare a puterii, iar toate aceste noi metode sunt instrumente extrem de eficiente pentru exercitarea puterii de către mici grupuri asupra unor mari mase de oameni.”

Întrebat despre ce trebuie făcut pentru a fi menținută integritatea și a fi reafirmată valoarea ființei umane, Huxley a accentuat că opusul gândirii de grup/de turmă (și, am spune noi acum, al fenomenului formării maselor) este principiul potrivit căruia, în virtutea alcătuirii genetice a ființei umane, „fiecare ființă umană este unică. Și, desigur, tocmai pe această bază genetică se întemeiază valoarea libertății. Cred că este extrem de important pentru noi să subliniem acest lucru în întreaga noastră viață educațională și aș spune că este, de asemenea, foarte important să-i învățăm pe oameni să fie în gardă în fața curselor [ideologice] care li se întind și să analizeze lucrurile care li se spun”.

Cât de necesară ar fi fost urmarea acestui sfat în timpul experimentului social de proporții fără precedent pus în aplicare în pandemie, în care s-a testat cât de ușor pot fi ocolite și suprimate latura rațională a ființei umane, capacitatea de gândire, simțul libertății și al demnității!

O altă soluție propusă de Huxley este descentralizarea: „Mulți oameni au vorbit despre importanța descentralizării pentru a da alegătorului sentimentul că ar avea o putere directă. Însă... alegătorul dintr-o sferă electorală imensă este destul de neputincios, iar votul lui pare să nu conteze. Nu același lucru este valabil când electoratul este în număr mai mic și când se raportează la un grup pe care îl poate gestiona și înțelege... și dacă se poate, așa cum sugera Jefferson, ca unitățile să fie împărțite în unele și mai mici, atunci se poate obține o democrație reală, bazată pe autoguvernare.”

Întrebat dacă, în opinia sa, libertatea este necesară într-o societate productivă, Huxley a subliniat că „s-ar putea produce o mulțime de bunuri fără prea multă libertate, dar cred că viața creativă a omului este, în definitiv, imposibilă fără un grad considerabil de libertate individuală, de inițiativă, de creație, toate aceste lucruri pe care le prețuim - și cred că le prețuim corect -, sunt imposibile dacă nu există libertatea într-o măsură mare”.
 

„Dictatura perfectă va avea aspectul unei democrații, dar va fi în esență o închisoare fără ziduri, din care prizonierii nici măcar nu-și vor dori să evadeze. Va fi un sistem de sclavie în care, prin consumerism și divertisment, sclavii își vor iubi stăpânii” (Aldous Huxley).
 
VIDEO:
 

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews

Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

Top 5 autori
ActiveNewsTV

MOARTE SUBITĂ - FILMUL DOCUMENTAR, TRADUS ÎN ROMÂNĂ

MOARTE SUBITĂ ȘI ÎN ROMÂNIA:

REMEMBER PLANDEMIA: „COLEGII” DE LA REALITATEA PLUS AU CERUT ARESTAREA ȘI ELIMINAREA NOASTRĂ. ALEXANDRA PĂCURARU FEAT VASILE BĂNESCU:

Ion Cristoiu: TOPUL CIOCLILOR APOCALIPTICI și Învingatorii lor între care și ActiveNews

O ALTĂ OPINIE: E timpul să-i băgăm pe toți acești nenorociți la închisoare. Nu iertăm nimic! Au omorât oameni!

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (2)
 • Andri 25.09.2022 14:18
  Coronavirusul si injectia sunt drogul de spalare a creierului, prin modificarea genetica. E filmare din 2005 intre bill gheitz si CIA unde gheitz le explica celor de la cia “beneficiile” mutatiilor ADN-ului facute prin coronavirusuri.
 • Tic 25.09.2022 22:03
  Descentralizarea!!!!
  Spargerea UE! Spargerea ONU! Spargerea oricărui bloc! Abia atunci putem spera la un control al nostru mai bun asupra vieții noastre.

Sprijină ActiveNews ca site-ul să poată continua mai departe lupta pentru ceea ce a avut mai scump poporul nostru peste veacuri: Țara, Credinţa şi Libertatea!

ActiveNews și noi, jurnaliștii lui, îl mărturisim pe Dumnezeu, pentru că-L iubim şi ne încredem în El. ActiveNews crede în România, în ceea ce am fost şi am putea fi ca popor.

ActiveNews este un site deținut în totalitate de acționari români. Dar de fapt ActiveNews este deţinut de fiecare cititor.

Dacă crezi în ceea ce credem și noi, sprijină ActiveNews ca acesta să poată lupta in continuare, pentru Adevăr, pentru România!

Susține ActiveNews


 1. LISTA TUTUROR VACCINIȘTILOR DIN ROMÂNIA. O inițiativă a cititorilor ActiveNews

 2. AU CERUT ARESTAREA ȘI ELIMINAREA NOASTRĂ pentru că devoalam Minciuna Covid. Acum vor amnistie și ne dau lecții de antivaccinism. Să nu uităm să iubim Cioclii Plandemiei: Alexandra Păcuraru și Vasile Bănescu la REALITATEA PLUS. VIDEO

 3. Dacă doriți să revedeți: Propagandă vaccinistă cu vedete, acum ascunsă de Ministerul Sănătății. Joacă: Victor Rebengiuc, Oana Pellea, Medeea Marinescu, Andreea Căpâlnă Moldovan, Pr. Francisc Doboș, Adi Despot și Irina Nistor. Bonus: Anca Alexandrescu

 4. Studiu halucinant: Nevaccinații sunt scoși vinovați de Sindromul Morții Subite

 5. MIRAREA CIOCLILOR APOCALIPTICI. Cititorii ActiveNews despre LISTA VACCINIȘTILOR: Probabil așa se mirau și naziștii când a fost deschis procesul de la Nuremberg. Tic-Tac...

 6. Până la urmă a murit: India s-a rugat în van pentru actrița Aindrila Sharma, de 24 de ani, cu cheaguri de sânge în creier. Zbor întrerupt: un pilot a decedat. Rapper mort în somn. Italiancă căzută la pământ, polițist american și un activist, morți subit

 7. A VENIT BOMBA: Documente oficiale demonstrează că Anthony Fauci și Bill Gates sunt responsabili pentru dezvoltarea virusului COVID-19 într-un biolaborator. CRONOLOGIA FAPTELOR

 8. Nemaivăzut! În China se scandează pe străzi: Jos Xi Jinping! Jos Partidul Comunist! (VIDEO)

 9. VIDEO: DIN CE ÎN CE MAI MULȚI ROMÂNI MOR SUBIT. AUTORITĂȚILE TAC. Christa Todea Gross: NU Există Sindromul Morții Subite!

 10. Marius Mioc: O persoană inteligentă (medic de meserie) care a dat ortul popii recent. Minim 3 doze, deci va ajunge în rai

Ultima oră

20:03

Semne de Pace? - Biden este gata să discute cu Putin despre Sfârșitul Războiului – Build Back Better în Poligonul de Încercare Ucraina

20:00

Medicul stomatolog Juncanaru Iulian a decedat subit în urma unor probleme cardiovasculare

19:25

CDC și CNCAV au mințit cu privire la faptul că miocardita provocată de vaccinuri este o problemă minoră: Un studiu german dovedește că 20% din morțile subite sunt cauzate de miocardită

19:05

După ce Zelenski a interzis Biserica Ortodoxă Rusă și SBU a percheziționat biserici și mănăstiri din Regiunea Transcarpatia, Biserica Ortodoxă Română este întrebată de CASD cum ajută credincioșii români din zonă

18:50

Părintele Benedict Cuciureanu a murit subit la numai 56 de ani. Cel mai probabil a decedat în urma unui infarct

17:40

Gafă sinistră: Ciucă l-a botezat pe părintele Cleopa - Cleopatra. Tăpălingeclanțele de la G4Media au schimbat repede Cleopatra cu Cleopa

17:30

Câteva ambasade ucrainene din Europa susțin că au primit pachete care conțin ochi de animal

17:14

Senatorul Rand Paul: Fauci are mâinile pline de sânge... A provocat moartea a 7 milioane de oameni... Nu va scăpa! (VIDEO)

16:50

Brad William Henke, actorul din serialul Orange is the New Black a murit în somn la vârsta de 56 de ani

16:30

Cum se mai promovează vaccinul anticovid la Viena. Primăria postează videoclipuri cu o persoană în costum de vaccin care îi atacă pe cei nevaccinați. VIDEO

16:10

NUMĂRUL DECESELOR CREȘTE: 93 de medici canadieni COMPLET VACCINAȚI au MURIT SUBIT - În acest moment, este o mușamalizare. Și este o neglijență criminală. FOTO/ VIDEO

15:51

Șeful diplomației spaniole, vaccinat regulamentar, a fost testat pozitiv la Covid-19, după ce a dat mâna cu toți oficialii europeni la întrunirea NATO de la București. Sorin Roșca Stănescu: Sunt foarte curios ce reprezentanți au contractat boala

15:30

Nu ne vrea in Schengen, dar ne vrea copiii homosexuali. Propagandă homosexuală pentru copii, în Republica Moldova, sponsorizată de Olanda

15:01

Ipocrizia Germaniei între LGBT, Fotbal și Gazele din Qatar

14:30

2 decembrie 1935: S-a născut Nicolae Labiș, poetul nedreptățit de destin