Astăzi e Ziua ta! La Mulți Ani Doamnei cântecului românesc, Corina Chiriac! Portret aniversar și Mărturisiri despre Părintele Arsenie Papacioc - VIDEO

De Redacția  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Corina Angela Chiriac s-a născut pe 26 octombrie 1949, la București. Tatăl său, apreciatul compozitor Mircea Chiriac (1919-1994), era profesor de armonie și contrapunct la catedra de compoziție și dirijor la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București, iar mama sa, Elisabeta Chiriac ( Eliza Arșaluis Calaigian) (1920-2002), pianistă și profesoară de pian la același Conservator. Puțini știu că mama Corinei, Arșaluis Calaigian, provenea dintr-o familie armeană. Unchiul său, Părintele Mampree Biberian, a fost preot la Catedrala Armenească din București, iar această moștenire culturală și etnică, alături de muzica insuflată de părinții săi, a avut un impact profund asupra vieții și carierei artistice a Corinei Chiriac. Foto cu mama sa:

ActiveNews îi urează cu multă dragoste La Mulți Ani! și publică un portret aniversar al Doamnei cântecului românesc realizat de Rador cât și mărturisirile acesteia despre marele Duhovnic Părintele Arsenie Papacioc:


Corina Chiriac se înscrie, în anul 1955, la Școala de muzică nr.1 din București, unde studiază vioara, în principal, și pianul, timp de 6 ani, avându-l ca profesor pe George Manoliu.

A urmat cursurile liceale la Liceul Special de Muzică nr.1 din București, clasa de vioară, sub îndrumarea unor prestigioase nume ale muzicii românești, iar clasa a XII-a la Liceul Sf. Sava, absolvită cu diploma de bacalaureat, în anul 1967.

În anul 1965 debutează radiofonic la Casa de cultură a studenților „Grigore Preoteasa” din București, în cadrul concursului „Debuturi”, unde obține premiul de popularitate pentru cel mai tânăr concurent, cu două compoziții proprii – "Plouă” și "Iubește viața” și cu melodia "Pe valea Prahovei” de George Grigoriu.

Între anii 1967 și 1972 parcurge studiile superioare la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale din București, la clasa de actorie, avându-i printre profeori pe Constantin Moruzan, Mihai Mereuță, Mony Gellelter și Adriana Piteșteanu, iar Diploma de Stat este obținută cu rolul Baba Rada-Zâna Lacului din feeria poetului și dramaturgului V. Alecsandri "Sînziana și Pepelea", în regia lui Alexandru Tocilescu.

Corina Chiriac a făcut parte din generație cu alți actori de succes precum George Mihăiță, Florin Zamfirescu, Gelu Colceag, Tamara Crețulescu sau Mircea Diaconu.

În 1967 debutează la Teatrul de comedie din București, cu un rol secundar în piesa "Sfântul”, de Eugen Barbu, în regia Sandei Manu. Pe perioada studenției joacă la Teatrele Cassandra, Comedia și Giulești, în piese de teatru precum „Sfântul”, "Căsătoria” sau "Platonov”.

Începând din anul 1967 până în 1970, Corina face parte din echipa de studenți actori care fac figurație și la studiourile de la Buftea și la TVR.

În perioada 1968-1970 apare în interpretări muzical-literare în cadrul clubului de presă al Casei de cultură a studenților Grigore Preoteasa care îi aduc primele cronici favorabile în presa vremii.

În anul 1970 debutează la concursul TV „Steaua fără nume”, cu melodiile "Valurile Dunării”, o arie din opereta "My Fair Lady” și piesa din repertoriul francez "Il est mort le soleil”.

În mai 1970 obține Premiul I al Juriului și Premiul I al Publicului, la cea de-a IV-a ediție a "Concertului Speranțelor” din București.

Debutul său internațional se produce în perioada 16-25 august 1970 la "Zilele culturii române” în Polonia, unde a participat alături de artiști precum Constanța Cîmpeanu, Irina Loghin și Dorin Anastasiu.

În perioada 2 – 6 martie 1971 reprezintă România la a IV-a ediție a Festivalului Internațional "Cerbul de aur” de la Brașov, unde obține din partea juriului internațional "Cerbul de bronz” (Locul III), intrepretând melodiile "Inimă nu fi de piatră”, de Edmond Deda și "Va veni o clipă”, de Paul Urmuzescu.

În anul 1972 primește un rol secundar în primul serial de televiziune produs în România, "Mușatinii”, realizat de Sorana Coroamă Stanca dupa trilogia lui Barbu Ștefănescu Delavrancea.

Participă pentru prima oară la Festivalul național de muzică ușoară "Mamaia” la ediția 1972 (25 – 27 iulie) cu melodiile "Cine spune că-i ușor ?” (Paul Mihăescu/Fred Firea) cu care obține Mențiune, „A-ntinerit romanța” (Aurel Giroveanu/Felea) – care obține Premiul III, "Pasăre de apă” (Radu Șerban/Gh. Vâlcu), "Chemare” (Liviu Marcovici/Daniella Caurea), "Dulcele târg al ieșilor” (Richard Stein/M. Djentenirov) – Mențiune.

Dealtfel Între anii 1972 și 1988, Corina Chiriac participă la toate edițiile Festivalului de la Mamaia. Tot în anul 1972 începe și colaborarea cu Radio Vacanța.

În august 1972 are loc, la cinematograful "Patria” din București, premiera filmului "Aventuri la Marea Neagră” în regia lui Savel Stiopul, în care Corina interpretează rolul principal feminin, jucând alături de Florin Piersic.

În anul 1974 este admisă prin concurs la Teatrul Giulești, ca actriță, iar în anul 1975 participă ca tânăr solist vocal la trei Festivaluri Internaționale: în iunie – "Orfeul de Aur” Bulgaria – unde obține Diploma de onoare, în august – Festivalul de la Sopot – Polonia – unde obține Premiul 1 cu "Privighetoarea de Chihlimbar”, iar în septembrie – Festivalul de la Dresda – unde obține Premiul III.

În anul 1976 participă la Festivalul Internațional Lira Bratislavei, la care obține diploma de onoare.

Un an mai târziu reprezintă România la Friedrich Stadt Palast, una dintre cele mai reprezentative săli de concert din Berlin în cadrul spectacolului „Heiss und Kalt”.

În 1979 reprezintă România la Festivalul Internațional de filme de televiziune cu primul recital color al TVR "Eu sunt Corina " în regia Sandei Balaban, producător fiind regretatul Tudor Vornicu.

Între anii 1989-1994 artista se stabilește temporar în SUA unde concertează dar frecventează și diferite școli pentru reorientarea sa profesională.

În anul 1991, Federația internațională de organizare a festivalurilor, prin președintele său profesorul Armando Moreno, îi conferă artistei Diploma și Medalia de Onoare pentru 20 de ani de activitate artistică internațională.

În anul 1992 se căsătorește cu Virgil Anastasiu, un om de afaceri cu dublă cetățenie româno-americană, însă cei doi divorțrază în anul 1996.

Solista revine în țară în anul 1994 pentru a fi alături de tatăl său grav bolnav, însă acesta se stinge din viață în 1 decembrie 1994. Corina Chiriac hotărăște să rămână definitiv în România.

În anul 1995, artista reia activitatea de solist vocal la posturi de televiziune românești, activând și ca producător de talk-show-uri, sau emisiuni matinale la TVR, Tele 7 abc, ProTV și posturi de radio – Radio Total și Radio România Cultural.

În anul 1998 este ales expert asociat al Comisiei Naționale UNESCO România precum și membră al clubului UNESCO alături de alte personalități artistice, medicale, literare.

În luna octombrie 1999 participă alături de solista Maria Butaciu la un turneu artistic, ale căror venituri au fost donate Mitropoliei Ortodoxe Române pentru Germania și Europa Centrală, gest pentru care Înaltpreasfințitul Mitropolit Serafim Joantă, acordă artistei, în ianuarie 2000 o "Grămată de Ctitor " alături de o medalie.

În anul 2003, Casa de discuri Electrecord produce vol. 1 din cele mai frumoase melodii românești de muzică ușoară ale solistei Corina Chiriac , precum și un dublu album CD intitulat "Bucureștii de altădată”, cuprinzând parte dintre cele mai frumoase lucrări simfonice românești ale regretatului compozitor și profesor de armonie și contrapunct care a fost Mircea Chiriac.

Președintele României Ion Iliescu i-a conferit artistei Corina Chiriac, la 10 decembrie 2004, Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, Categoria B – „Muzică”, „pentru contribuțiile deosebite în activitatea artistică și culturală din țara noastră, pentru promovarea civilizației și istoriei românești”.

În anul 2005 Corina Chiriac face o călătorie de peste 7 luni în Brazilia și Argentina, unde definitivează nuvelele și povestirile care fac parte din primul volum de literatură originală a artistei, intitulat "Buscando el Amor", apărut în octombrie 2006.

Din anul 2008, a fost moderator al unei emisiuni duminicale de divertisment la postul Național TV – „Să v-amintiți duminica”, iar din septembrie 2014, a realiza emisiunea „Opriți timpul!” pe același post TV.

În cadrul Festivalului „Cerbul de Aur” 2018, ediție aniversară, Corina Chiriac a oferit publicului un remaracabil mini-recital, în cadrul Galei aniversare.

În anul 2020, Corina Chiriac a decis să se retragă din televiziune, după mai bine de 12 ani de activitate în acest domeniu. (Rador) VIDEO Corina Chiriac - Strada Speranței:
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Top 5 autori
VideoNews

Călin Georgescu la vot cu George Simion:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (0)
  1. George Simion "l-a făcut ZOB" pe Nicușor Dan - FOTO/VIDEO. Liviu Pleșoianu: Impecabil răspunsul lui Simion legat de CENZURAREA jurnaliștilor LIBERI și a tuturor românilor ale căror opinii nu convin Sistemului!

  2. NU e o lovitură pentru Trump! Primul Papă american la Vatican, Leon al XIV-lea, "e mai rău decât Francisc". "Va pune Biserica Catolică contra lui Trump"

  3. Radu Cristescu - PSD: 10 motive pentru care nu-l votez pe Nicușor Dan!

  4. SRS: Nicușor Dan turnător la Securitate cu acte! Sorin Roșca Stănescu publică documentele. NOTE INFORMATIVE de POLIȚIE POLITICĂ

  5. A ÎNCEPUT! VIDEO: Firul nevăzut al serviciilor secrete la 6 luni de la anularea alegerilor. Col. (r) SRI Ion Dedu dezvăluie ițele ședințelor CSAT și CCR care au produs lovitura de stat constituțională. Noi documente decriptate la ActiveNews

  6. Florin Palas: Kominternul n-o murit, dor un pic s-o odihnit!

  7. Radu Soviani în Libertatea: Despre dubioasa intervenție a BNR pentru devalorizarea leului. Mugur ”Manole” Isărescu a rămas fără ceai de tei?

  8. Virgiliu Gheorghe: Sunt oameni care frecventează Biserica si vorbesc cu multa ură față de George Simion lăudându-l pe Nicușor Dan care susține homosexualismul, educația sexuală pentru copii și festivalul satanist UNTOLD. Ce legătură are cu Hristos?

  9. DOCUMENTE: Casele de avocatură care au contracte de peste 11.000.000 de euro cu Primăria Capitalei condusă de Nicușor Dan, deși Aparatul Juridic al Primăriei are peste 80 de angajați. DEZVĂLUIRE CETĂȚEANUL.NET

  10. Corbul și dragonul sau modelul politic ortodox

  1. Ciolacu scoate PSD de la Guvernare dar nu-și dă încă demisia de la șefia PSD. Progresistul Daniel David, propunerea PNL pentru premier intermar. Președintele interimar a luat act și anunță pe 6 mai un prim ministru interimar

  2. Nicușor Dan a aprobat Marșul homosexualilor - ”Bucharest Pride” pentru sâmbătă, 7 iunie, în ajunul Rusaliilor

  3. Peninsula Iberică este noul Wuhan?

  4. REZULTATE OFICIALE: Suveraniștii au luat peste 40% - VICTORIA LUI CĂLIN GEORGESCU ȘI GEORGE SIMION! LUPTA se duce în TURUL II cu NICUȘOR SOROS DAN! Au votat peste 9,5 MILIOANE de ROMÂNI! Mobilizare istorică pentru ROMÂNISM la ALEGERILE PREZIDENȚIALE 2025

  5. 3 mai 1997: 28 ani de la una dintre cele mai mari TRĂDĂRI din istoria României: TRATATUL CU UCRAINA. Cum au fost cedate teritorii ale patriei-mamă la îndemnul lui Silviu Brucan - Bruckner și prin mâna lui Adrian Severin - Skvosnik, nepot al Anei Pauker

  6. Cu cine votăm la alegerile prezidențiale din 4 mai

  7. George Simion l-a spulberat pe Nicușor Dan: Căzut în "falia satanistă"! VIDEO de la prima confruntare, față în față, dintre candidații la prezidențiale, dintre suveranism și progresism

  8. Instigare la uciderea lui George Simion după o postare a Victoriei Stoiciu. Singura LGBT-istă din PSD care îl susține pe Nicușor Dan, soroșista s-a plasat împotriva deciziei partidului de neutralitate în Turul 2, alături de pro-LGBT-istul Victor Negrescu

  9. Pericolul celor două specii: Românul de Diaspora și Românul de Casă

  10. Premierul Spaniei vine cu noi dezvăluiri despre pana masivă de curent care a lovit Peninsula Iberică: 15 gigawați de energie au dispărut inexplicabil

Ultima oră

23:30

Corbul și dragonul sau modelul politic ortodox

23:00

Radu Cristescu - PSD: 10 motive pentru care nu-l votez pe Nicușor Dan!

22:49

Florin Palas: Kominternul n-o murit, dor un pic s-o odihnit!

21:10

SRS: Nicușor Dan turnător la Securitate cu acte! Sorin Roșca Stănescu publică documentele. NOTE INFORMATIVE de POLIȚIE POLITICĂ

20:00

George Simion "l-a făcut ZOB" pe Nicușor Dan - FOTO/VIDEO. Liviu Pleșoianu: Impecabil răspunsul lui Simion legat de CENZURAREA jurnaliștilor LIBERI și a tuturor românilor ale căror opinii nu convin Sistemului!

19:22

Anca Alexandrescu: Nicușor Dan și-a mărit singur salariul și și-a pus și un bonus de 50%

19:13

NU e o lovitură pentru Trump! Primul Papă american la Vatican, Leon al XIV-lea, "e mai rău decât Francisc". "Va pune Biserica Catolică contra lui Trump"

19:00

Virgiliu Gheorghe: Sunt oameni care frecventează Biserica si vorbesc cu multa ură față de George Simion lăudându-l pe Nicușor Dan care susține homosexualismul, educația sexuală pentru copii și festivalul satanist UNTOLD. Ce legătură are cu Hristos?

18:57

Conferință AUR despre relansarea mineritului și metalurgiei în Munții Apuseni

18:21

Magdalena Radu: De ce îl votez pe George Simion

18:00

A ÎNCEPUT! VIDEO: Firul nevăzut al serviciilor secrete la 6 luni de la anularea alegerilor. Col. (r) SRI Ion Dedu dezvăluie ițele ședințelor CSAT și CCR care au produs lovitura de stat constituțională. Noi documente decriptate la ActiveNews

17:41

Patrick André de Hillerin despre apocalipsa intelectualilor: Cât de prost stau Cristian Preda și Tănase Stamule la calcule - FOTO-CAPTURI

17:25

Sorin Faur: ”În frunte cu Liderul, băsiștimea e fiartă”

17:05

George Simion: Sunt și voi rămâne alături de poporul român! Dialog cu asociațiile și sindicatele – primul pas spre o Românie condusă cu respect

16:20

Radu Soviani în Libertatea: Despre dubioasa intervenție a BNR pentru devalorizarea leului. Mugur ”Manole” Isărescu a rămas fără ceai de tei?