Părintele Justin Pârvu cu o apariție miraculoasă a unui Arhanghel surprins într-o fotografie deși la fața locului nu se vedea. Foto din Albumul „Părintele Justin, Mărturisitorul”

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit despre calitățile și slujirile puterilor cerești la o Sfântă Liturghie oficiată de „Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil”.
În primul rând, Părintele Patriarh a explicat că termenul de „îngeri” este folosit, în general, referitor la toate puterile cerești netrupești, dar îngerii sunt, de fapt, treapta ierarhică cea mai apropiată de oameni, a transmis Basilica.
Calitățile și slujirile puterilor cerești
Avem nouă cete îngerești împărțite în trei grupe sau triade. Prima triadă este formată din Serafimi, Heruvimi și Tronuri. A doua triadă, din Domnii, Puteri și Stăpânii. Și a treia, din Începătorii, Arhangheli și Îngeri, a enumerat Patriarhul.
Aceste puteri cerești grupate în nouă cete au calități și slujiri deosebite.
„Sfintele puteri cerești netrupești numite ‹Serafimi› sunt în jurul Tronului lui Dumnezeu; sunt ființele netrupești cele mai apropiate de Sfânta Treime. Iar ‹Heruvimii› urmează după Serafimi”.
Patriarhul a precizat că Serafimii au câte șase aripi: „Cu două zboară, cu două își acoperă ochii pentru că îi copleșește slava lui Dumnezeu – adică frumusețea, bunătatea și înțelepciunea Lui – și cu două își acoperă picioarele pentru că se află în imediata apropiere a Preasfintei Treimi.
Heruvimii au ochi mulți, ceea ce înseamnă că au o atenție sporită în a recepta slava lui Dumnezeu, dar și în a împlini cu foarte multă abnegație, dăruire de sine și fidelitate voia Lui, a explicat Preafericirea Sa.
„A doua triadă, a Domniilor, Puterilor și Stăpâniilor, se ocupă în mod deosebit de păzirea universului creat de Dumnezeu și au stăpânire și asupra iadului, au și putere asupra demonilor”.
„Iar triada cea mai de jos – a Începătoriilor, Arhanghelilor și Îngerilor – nu doar arată care este voia lui Dumnezeu de împlinit, ci îi și ajută pe oameni”.
În general, îngerii binevestesc voia lui Dumnezeu, a spus Patriarhul.
„Ei sunt vestitori sau, cum spune un dicționar biblic mai nou, sunt ‹purtători de cuvânt ai lui Dumnezeu›”.
Iau forma omului pentru a comunica mai ușor
Patriarhul Daniel a menționat că Arhanghelii și Îngerii iau adesea forma omului deși ei nu au substanță, ci doar formă.
„Iau formă sau chip de om pentru a comunica mai ușor oamenilor voia lui Dumnezeu și pentru a-i încuraja mai mult. Dacă s-ar arăta sub altă formă decât de om, îngerii, în general, i-ar speria pe oameni. Se arată în chip de om fără să aibă substanță de om pentru că ei sunt ființe spirituale nemateriale. Sunt limitate în spațiu, dar au putere de deplasare deosebit de rapidă prin harul lui Dumnezeu”.
Patriarhul a spus că numele Arhanghelilor Gabriel (sau Gavriil) și
Mihael (sau Mihail) sunt menționate prima dată în Cartea prorocului
Daniel. Apoi, Cartea I a lui Enoh și ceea ce se cunoaște din Tradiție
completează lista numelor celor șapte arhangheli cu: Rafail, Uriil,
Salatiil, Gudiil, Varahiil.
Vestesc pe Dumnezeu nu doar prin laudă, ci și prin felul lor de a fi
Patriarhul Daniel a continuat amintind că încă din Vechiul Testament se spune că „Tronul Dumnezeului celui veșnic Făcătorul îngerilor, al cerului și al pământului este înconjurat de miriade (mii și mii) de serafimi și heruvimi”.
„Miriade de îngeri laudă pe Dumnezeu neîncetat și vestesc slava Lui nu doar prin laudă, ci și prin felul lor de a fi icoane ale sfințeniei lui Dumnezeu”.
„Fiecare putere cerească netrupească este o icoană de lumină în care se reflectă ca într-o oglindă slava lui Dumnezeu”.
„De aceea, îngerii apar în fața oamenilor ca fiind îmbrăcați în haine strălucitoare, haine de lumină și au fețe de o frumusețe deosebită”, a explicat PF Daniel amintind de îngerul care a binevestit Femeilor Mironosițe învierea lui Hristos.
„Apar ca tineri îmbrăcați în haine albe. Această frumusețe, slavă, lumină dumnezeiască de pe chipul îngerilor și de pe veșmintele lor strălucitoare – care sunt făcute nu din material, ci din lumină, din prezența harului lui Dumnezeu în ei – au fost adesea zugrăvite de pictorii inspirați de Dumnezeu ca să arate că puterile cerești netrupești binevestesc pe Dumnezeu nu doar prin mesajul, ideile și cuvintele pe care le transmit, ci și prin felul lor de a viețui, de a fi”.
În finalul predicii sale, Patriarhul Daniel și-a îndreptat gândul către cei aproape 1,5 milioane de români care poartă numele de „Mihail” și „Gabriel” sau derivate cărora le-a adresat urări de bine și „La mulți ani!”.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
“În timpul ocupației germane, cuviosul Charalambos a fost la Atena și apoi a cunoscut o călugăriță bătrână pe nume Makaria, din Asia Mică, care era călugăriță singură într-o casă săracă. Era cu adevarat un înger pământesc.
Aveam dreptul la dorința ei”, a spus el, „ca și eu, nenorocitul, să-i văd pe Îngerii cerești. Această Gerontissa avea o icoană a Panagiei Glykophiloussa, foarte miraculoasă, pe care o adusese din Asia Mică. Într-o zi, în timpul Ocupației, m-a dus într-o peșteră din munții Penteli, în afara Atenei, să facă un post de trei zile, priveghere și rugăciune pentru foamete, si torturile Gestapo-ului, pentru numeroasele ucideri și pentru cei care au suferit de multele greutăți. În timpul zilei aprinsesem o lumânare mică în fața Sfintei Icoane a Fecioarei Maria. Noaptea însă am oprit-o, ca să nu fim observați de catre nemți.
În a doua noapte, însă, destul de brusc, un curcubeu strălucitor a înconjurat Icoana Fecioarei Maria. Strălucire și vibratii, În a doua noapte, însă, destul de brusc, un curcubeu strălucitor a înconjurat Icoana Fecioarei Maria. Strălucire și radiații, cu totul altceva, în afara lumii pământești în care trăim. Nu am suportat, am căzut jos și am început nenumărate metanii.., nu știu câte. Disperat, m-am rezemat de stânca peșterii și cu ochii închiși am început să spun Rugaciunea iar și iar: „Doamne, Iisuse Hristoase, miluiește-mă”.
În scurt timp, mă chemă maicuța și, deschizând ochii, am fost surprins să văd ființe cerești. Îngerii treceau prin fața Icoanei Fecioarei Maria! Au intrat dintr-o parte a peșterii și au ieșit din cealaltă. Ce frumusețe! Și frumusețea Îngerilor nu poate fi descrisă... Fețele lor sunt pline de lumină, tunicile lor sunt strălucitoare, părul lor este frumos strâns înapoi, aripile lor sunt deschise! De îndată ce au ajuns la Icoana Fecioarei Maria, și-au adunat aripile, și-au încrucișat mâinile și s-au închinat Născătoarei de Dumnezeu!
Am închis ochii, pentru că nu mă consideram vrednic și capabil să văd Îngeri. Toți semănau. Ei diferă unii de alții puțin, pur și simplu pentru a arăta că sunt persoane diferite una de cealaltă, în timp ce în esență sunt la fel. Nu m-am gândit să o rog pe Fecioara Maria la acel moment să-mi dea o binecuvântare să-mi spună numele lor! În acel moment nu te gândești la cel mai mic lucru. Numai privești și te bucuri, te miri, admiri... Simți o fericire infinită. Frica dispare.
Au trecut și arhangheli, care s-au remarcat puțin față de Îngeri pentru că aveau niște dungi pe haine.
Dumnezeul meu și Domnul meu, am exclamat, într-adevăr este extrem de demn de Tine că asemenea glorioase ființe cerești strălucitoare înconjoară Tronul Tău Ceresc! Cât de minunate sunt lucrările Tale, Doamne, cerești și pământești!... Ce frumusețe a fost aceasta, Dumnezeule! Ce frumusețe! Ce frumusețe! Bucuria divină din acea frumusețe inefabilă a Îngerilor!...”.
Traducere google de pe
https://konstantinoupolipothoumeno.blogspot.com/2024/11/blog-post_59.html?m=1