

Până unde merge arta? Regizorul Silviu Purcărete a dus-o la extrem. Piesa Faust, după J. W. Goethe, jucată la Teatrul Național Radu Stanca din Sibiu, este un spectacol nerecomandat tinerilor sub 16 ani. Și totuși, pe scenă copiii au roluri. Este vorba de șapte fetițe cu vârste între 8 și 12 ani.
Pe parcursul a aproape două ore, spectacolul a inclus repetate scene de violență, sânge, vulgaritate, brutalitate, gesturi cu caracter sexual și nuditate. Diferite personaje dezbrăcate au simulat acte sexuale, viol, consum de alcool și urină, acte sexuale cu animale.
În piesă, Faust seduce o minoră, iar regizorul a dorit să respecte vârsta pe care, în opera lui Goethe, o avea acest personaj.
"După ce este așezată pe genunchii săi, într-un pat, Faust are gesturi erotice față de fetița minoră pentru ca, în final, să o abuzeze sexual, o dezvirginează, spectatorii văzând cum mâinile îi sunt pline de sânge. Apoi Mefisto, alt personaj jucat de o actriță, se urcă tot peste corpul fetiței și o sărută. Când se ridică, fetița are rochița plină de sânge", este descrierea pe care psihologul Mihai Copăceanu o face în Adevărul.
În orice alt context, aceste gesturi sunt considerate agresiuni sexuale cu minori.
Copăceanu a mers mai departe și a reclamat autorităților că există acte de abuz sexual și emoțional asupra fetițelor pe durata spectacolului, iar Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu a început o anchetă.
Directorul Teatrului Național Radu Stanca din Sibiu, Constatin Chiriac, s-a declarat întristat de acuzațiile lansate în spațiul public de psihologul sibian.
"Am aflat cu tristețe de ieșirea publică a domnului Copăceanu Mihai cu referire la posibile încălcări ale legislației privind protecția și promovarea drepturilor copilului în cadrul producției „Faust", spectacol devenit un brand de țară, cerut pe marile scene ale lumii.Dorim să informăm publicul că Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu a îndeplinit toate obligațiile legale privind obținerea acordului ambilor părinți, avizul psihologic obținut în urma unei atente evaluări a copiilor, adeverință medicală eliberată de medicul de familie care atestă starea de sănătate a copilului, avize evaluate într-o relație firească a copilului cu familia din care acesta provine, cu respectarea prevederilor Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului republicată și a H.G. 75/2015 privind reglementarea prestării de către copii de activități remunerate în domeniile cultural, artistic, sportiv, publicitar și de modeling”, spune Constantin Chiriac.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
tuturor ca se inseala profund ( inclusiv asa-zisului psiholog din Sibiu ) cu privire la piesa '' Faust '' a lui Silviu Purcarete .
Am vazut piesa si pot spune doar atat : este o capodopera care socheaza prin scenografie , miscarea personajelor ,
costume si formidabilul joc actoricesc ( in frunte cu talentata actrita Ofelia Popii ) ,toate puse EXCLUSIV in joc pentru
a transmite un mesaj artistic puternic . Iar scena finala cand toti spectatorii sunt invitati sa se miste de la locurile lor si
sa patrunda efectiv in Iad este antologica . Contrazic comentatorii care califica piesa ca satanista , mesajul ei socant
este exact invers : un avertisment vizual si sonor de neuitat a ce poate insemna coborarea in Infern.
Recomand piesa inclusiv celor care se considera crestini , poate fi o experienta initiatica . Nu e cazul sa judecam
si sa punem la zid un regizor roman genial. Cine vorbeste ,probabil o face din auzite . Mergeti si vedeti piesa si mai
vorbim dupa aceea .
nu exista nimic din ce comentati voi mai jos in aceasta piesa a lui Goethe . Este un act artistic autentic si memorabil.
Se vede treaba ca nimeni dintre marii comentatori de pe aici nu au vazut spectacolul .
Si mare grija cu invocarea celui rau ( Satan ) ca la cat va ganditi la el s-ar putea sa-l descoperiti pe undeva nu in
exterior ,ci chiar mai aproape de voi . Obesia asta cu LGBT / pedofilie ,corecta in esenta , insa aplicata aiurea oricui,
oricum si in orice situatie este inselatoare . Fiecare caz trebuie ''judecat '' individual , iar a face un ghiveci in care amesteci o piesa dupa Goethe cu Barnevernetul norvegian si cu miscarea LGBT , sau cu alte obsesii personale ,
ne duce deja in sfera psihopatologiei . Insist ,mergeti si vedeti piesa ...daca gasiti bilete bineinteles.