Adriana Tîrnoveanu: Miracolul din miez de noapte

De Adriana Tîrnoveanu  /  

Foto: Dinu Lazăr

Foto: Dinu Lazăr

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Noaptea fugea după mine cu buzele ei negre și cu părul ciufulit prin care stele indecise se agățau a podoabe. Eu alergam după ultima mașină care m-ar fi putut duce spre casă, acolo în cartierul acela unde lumea se retrăsese de mult, din tumulturile zilei, c-o precauție aparte. Nu era tocmai aproape de centrul orașului, astfel că ne bucuram să călătorim și pe ultima treaptă a autobuzului, cu ușile deschise cu tot, numai s-ajungem acasă. Am înlemnit când am realizat că l-am pierdut, iar altul venea peste aproape două ore.

-Doamne! În miez de noapte, să stau singură în stația asta imensă, luminată prea tare, de ai impresia că pericolul s-ar fi speriat de atâta lumină! Un coșmar!

Trăgeam insistent de fustă, mult prea scurtă pentru ora aceea târzie, de m-ar fi băgat în bucluc instantaneu. Nu mai aveam bani de taxi și fusesem prea mândră să spun că n-am.

Abonamentul pe-o singură linie, cea  pe care-o foloseam zilnic, de altfel, mă putea salva. Aveam și-un bilet mototolit, pentru urgențe. Acum era urgența, dar s-aștept două ore?!! N-aveam de ales!

Am cotrobăit prin poșeta mea de poștaș și-am dat de eșarfa de mătase, cea lată  de jumătate de metru, dar atât de fină și subțire, c-o făceai-ntr-un pumn, și nu te mirai prea tare când o zăreai băgată-ntr-un colț de geantă, de zici c-ar fi vrut s-arate cât e de ,,mică" și utilă. Am întins-o peste genunchi, cu atâta recunoștință, de parcă-i vorbeam unui prieten. Mă salvase pentr-o vreme. Ce fusese-n capul meu să-ntârzii-n oraș atât, nu știu!

Un boschetar țipa că vrea țigări. Oprea fiecare om și-i cerea, aproape urlând, măcar un chiștoc.

-Doamne, va ajunge și la mine!, îmi ziceam, dar eu eram ca o statuie, împietrită-n spaime seminude. 

-N-ai o țigară, domnișoară? Măcar un chiștoc!, mă-ntrebă el răgușit, cu glas stins, spre surprinderea mea.

-Nu am, nene!, îi răspund apatic. De-aveam vreun leu îți dădeam să-ți iei un pachet!, șopteam, încurcată rău...

Se așeză lângă mine, cu tot cu sacul ăla plin de.... el știa ce. Își așeză cotul pe genunchi, și maxilarul în palme.

-N-avem! Suntem amândoi aici, fără bani, fără țigări, dar măcar nu suntem singuri, nu-i așa domnișoară?, și-mi zâmbea printre găurile în care altădată, cine știe când, fuseseră ceva dinți. Inima-mi bătea cu putere, iar eu, alungând primul instinct, acela de repulsie de conjunctură, îi confirmam c-un surâs tâmp.

-Da, doi pierduți pe banca nopții!, bâiguiam eu, ca pentru mine, ca și când mă luase brusc o febră poetică despre care însă nu știam nimic, decât de la alții. Nu trecuseră nici zece minute, iar eu mă fâțâiam a nerăbdare, ba căutând eșarfe, ba vorbind  cu omul străzii de-ai fi jurat că eram prieteni buni ori măcar ceva cunoștințe.

Un bărbat cu pasul a fugă  traversa strada și ne fixa dezaprobator pe amândoi.

-De-ar sta locului!, gândesc eu;

-Asta mi-ar lipsi, să mă ,,salveze" de boschetar și să dau de ochii lui îndrazneți! Măcar bărbatul ăsta prăpădit nu voia nimic de la mine! Părea pașnic încă...

Știam că dacă-l alungă, se vor  isca agitație,  revoltă, țipete, iar eu nu voiam să mă ridic.  Nici să vorbesc nu voiam.

-Ce-o fi fost în mintea mea?, îmi tot repetam de zeci de ori, ca și când exorcizam o nemulțumire...

În secundele acelea însă, omul cu sacul verde îmi spuse încet:

-Nu, nu suntem singuri! Suntem cu Dumnezeu! Ai pierdut mașina, nu-i așa, domnișoară? Of, ce-aș vrea un chiștoc! Nu vezi vreunul?

Îi confirm cu ochii plecați, oftând prelung, și c-am pierdut mașina și că nu văd nimic pe jos. Se ridică o clipă și spuse îngrijorat:

-Cam ai de așteptat, fătucă! Vine târziu mașina de noapte. E adevărat ce spun pentru că mereu stau acolo pe Șirul Livezii și le pândesc luminile. Altă treabă n-am. Număr sosiri, veniri și lumini. Oamenii nu-i număr. Nu mă interesează. Am culcușul meu mai sus, știi?, și-mi arăta cu mândrie, întinzând brațul drept, spre direcția știută doar de el.

Mă fac că mă uit, dar eu eram cu ochii la omul care ne fixase mai devreme.  Se oprise la un telefon public și-și aprinsese o țigară. Bănuiam că acela va fi momentul când omul străzii îi va cere și el una. Însă dumnealui, surprinzător, se reașezase lângă mine și se tot căuta prin buzunare și-n sacul verde, foșnind a haos.

Intuisem bine, se ridică după câteva secunde și se-ndreptă spre cabina telefonica unde țigara bărbatului din miez de noapte îl atrăgea ca un magnet, credeam eu..

-Du-te acasă mai repede!, îmi spuse omul sărman, cu glas îngrijorat. Eu plec. Știi tu, cu Dumnezeu!

-M-aș duce!, îmi zic în minte, dar nu scot niciun sunet, doar salut c-un zâmbet speriat, privindu-l cum se depărtează și cum mă lasă cu noaptea aia cu buze negre și c-un sentiment de regret bizar, căci, incredibil sau nu, prezența lui îmi oferise protecție pasageră.

Ciudat, trece de telefonul public cu pași hotărâți, de ajunge rapid într-un colț în care o altă stradă se pregătea de somn.  O secundă am întors capul și nu l-am mai văzut.

Mă credeți sau nu, dar frica aia de el fusese la un moment dat amănuntul de care mă agățasem cât să nu-mi  mai fie teamă de altele care s-ar fi ivit.

Și atunci, observ cu uimire  pe colțul eșarfei mele de mătase, un albastru indigo. O sută de lei se ivise de nicăieri, cât sa-mi lase senzația unei magii din miez de noapte.

-Doamne, nu-i posibil așa cevaaaa! Nu-i posibil! Am fost neglijentă doar cu ieșirea în oras; el n-are nimic pe lumea asta...!, zburau cuvinte în plinul inimii mele copleșite...

În loc să-i dau eu lui un ban, îmi dă el mie!, stăteam blocata căutându-l cu privirea, dorindu-mi s-ajungă banii înapoi la el. Nu mai era! Un chiștoc de țigară, aproape jumătate din țigară, era la piciorul băncuței pe care stătusem amândoi.

Am zâmbit amar, deși aș fi plâns în hohote, dar m-am adunat, am luat banii tremurând și-am urcat în getax, cum le spuneam taxiurilor atunci.

Am bâiguit adresa și-am plătit cu banii unui om fără casă, fără dinți, fără țigări, fără familie, dar c-un Dumnezeu prieten și c-o inimă mare și generoasă.

Nu m-ar fi crezut nimeni dac-aș fi povestit, astfel c-am ținut ascuns totul mult timp. Nici n-aș fi rezistat, recunosc, să-mi fie luată întâmplarea altfel decât a fost. Ori în derâdere.  Am  păstrat-o ca pe-un vis. Unul aievea, dintr-un miez de noapte.

În schimb, n-a fost clipă să nu mă uit în jur după omul cu sac verde și culcuș pe Șirul Livezii. Nu l-am mai zărit niciodată, însă vă zic, încă îl văd cum foșnește și cum îmi pune mie la încercare inima.

Nu îmi imaginez ce-aș fi făcut dacă fusta mea ar fi avut o lungime onorabilă. Oare m-aș fi ridicat a repulsie incontrolabilă? Mai mult ca sigur! Nu sunt ipocrită! Anii mei tineri nu erau pregătiți să-nfrunte astfel de situații, deși în noaptea aceea eșarfa mea a fost martoră că genunchii mei nu tremurau a neliniște.

Mai știu că, din acea seară, lungimea minții mele a fost alta, iar eu am devenit tare sensibilă privind spre oamenii străzii.  Mi-a fost dat să trăiesc altfel de experiențe în raport cu ei și cred că  mulți  cunoașteți povestea lui ,,Ioan, omul pădurii", alt ,,prieten" pribeag, însă în noaptea aceea am înțeles că viața are comori nebănuite și rezolvări de unde nu te aștepți. V-am mai zis eu aceste lucruri. Pe unele le-am aflat din poveștile lumii mele, altele mi s-au amestecat printre nedreptățile tinereții, tinerețe care nu mi-a fost mereu caldă.

Câteodată, când un chiștoc de țigară se așază-n scrumieră, parc-aud a noapte:

-N-ai o țigară, domnișoară?  Măcar un chiștoc...

Și zâmbesc către Dumnezeu..

Seara frumoasa!
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Veridicitatea Datei Paștelui Ortodox - Minunea Mâinii Sfântului Damaschin:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (5)
  • Tic 05.06.2022 01:11
    Ce seară frumoasă mi-ai oferit Adriana ! Mulțumesc din suflet de femeie ce în anii tinereții a avut asemenea surprize ca cea spusa de dumneata! Multe am învățat asa, iar nu de pe băncile facultății. Cu Dumnezeu în suflet!
  • Adriana T 12.06.2022 05:30
    Multumesc și eu pentru lectura și bucuria mesajului! Doamne, ajuta!
  • ion ion 7995 05.06.2022 02:16
    minuni se petrec zilnic , multi dintre noi nu le mai recunoastem
  • Adriana T 12.06.2022 05:35
    Cu adevărat asa este. Dar și când le observam, ce stare de gratie poți trai!

    Va mulțumesc pentru lectura și semn!
  • Năzuim-spre-Înviere 21.07.2022 21:48
    Dumnezeu lucreaza prin oameni. Și câteodată îți stă mintea în loc - prin ce fel de oameni poate lucra...
    Acesta este meritul și lucrarea Lui; de a înmuia inimile.
    Purtarea Lui de grijă ne copleșește câteodată. Câteodată, când noi reușim să realizăm asta! :)

    Îmi plac mult depănările de poveste ale frăției tale Adriana.
    Au un iz tainic de abur de plăcinte de mere cu scorțișoară ce răscolesc vremuri de mult apuse.
    Oamenii au nevoie de astfel de prăjiturele când și când.
    Vremurile sânt grele și încă și mai grele vor veni.

    Domnul sa vă aiba in paza! Și să ne aibă în pază!
    Să îL avem și noi în inimi și ne va fi bine!
    Trecut-am prin foc și prin apă, dar ne-ai scos la odihnă!
  1. Bomba silențioasă a lui Rafila: OMS anunță azi că ”tocmai a semnat cu România Strategia de Cooperare 2024 - 2030”. REACȚII

  2. Care este ultima dorință a lui Celine Dion – artista măcinată de o boală cruntă, depistată în 2022, s-a destăinuit fanilor

  3. La 38 de ani de la Cernobîl, Zelenski se dă de gol

  4. Analiza ”Prafului Saharian”: arsenic, bariu, nichel, zinc, fier, aluminiu. Cum au acționat alte state în timp ce oficialitățile din România tac mâlc. Documente de la Institutul de Inginerie Chimică din Bosnia

  5. REACȚIUNEA: Dorel Vișan, Mare Maestru cu grad 33 și jumătate al Ordinului Masonic Umaniterra din Cluj (FOTO/VIDEO)

  6. Noul comunism cu față climatică. Analiză înspăimântătoare a documentelor UE realizată de Prof. dr. av. Gheorghe Piperea și Arina Vasilescu, de la Piperea & Asociații: UNIUNEA EUROPEANĂ, CARBONUL ȘI NOI

  7. FDA semnalează că vaccinurile ARNm Covid pot provoca convulsii la copiii mici

  8. Pr. Bogdan Florin Vlaicu, în dialog cu Ingrid Ileana Bauer, doctor în teologie ortodoxă, și Prof. Florin Popescu, despre calculul datei Paștilor, semnificația Duminicii Intrării Domnului în Ierusalim, Săptămânii Patimilor și a Învierii – VIDEO LIVE

  9. Canada: Un oficial din Alberta dezvăluie că “aproape toate” incendiile din provincie din acest an au fost provocate de om, nu de “schimbările climatice” - VIDEO

  10. Sorina Pintea, fost ministru al Sănătății, condamnată la 3 ani și șase luni cu executare de Tribunalul Cluj

Ultima oră

22:35

FDA semnalează că vaccinurile ARNm Covid pot provoca convulsii la copiii mici

22:13

Pr. Bogdan Florin Vlaicu, în dialog cu Ingrid Ileana Bauer, doctor în teologie ortodoxă, și Prof. Florin Popescu, despre calculul datei Paștilor, semnificația Duminicii Intrării Domnului în Ierusalim, Săptămânii Patimilor și a Învierii – VIDEO LIVE

21:50

Care este ultima dorință a lui Celine Dion – artista măcinată de o boală cruntă, depistată în 2022, s-a destăinuit fanilor

19:47

Canada: Un oficial din Alberta dezvăluie că “aproape toate” incendiile din provincie din acest an au fost provocate de om, nu de “schimbările climatice” - VIDEO

19:26

Moldova va implementa votul prin corespondență. Alte țări care pot introduce acest tip de vot

18:16

Bomba silențioasă a lui Rafila: OMS anunță azi că ”tocmai a semnat cu România Strategia de Cooperare 2024 - 2030”. REACȚII

17:25

Un fotbalist de primă ligă, de 29 de ani, a anunțat că se retrage: A dat în judecată Pfizer și consideră că vaccinul Covid are legătură cu vătămările sale - “se află într-un calvar medical”

16:45

Procuratura a clasat dosarul penal deschis împotriva lui Mihai Tîrnoveanu. Revista Profesionistă a Presei

15:16

S-a stins Nicolae (Nic) Iliescu, publicist la Ziarul Național

14:31

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătății, condamnată la 3 ani și șase luni cu executare de Tribunalul Cluj

13:35

Noul comunism cu față climatică. Analiză înspăimântătoare a documentelor UE realizată de Prof. dr. av. Gheorghe Piperea și Arina Vasilescu, de la Piperea & Asociații: UNIUNEA EUROPEANĂ, CARBONUL ȘI NOI

12:44

Ce făcea Ceaușescu în ziua în care s-a născut Bănescu, 2.06.'66? Document în atenția CNSAS: PROCES VERBAL

12:02

La 38 de ani de la Cernobîl, Zelenski se dă de gol

12:00

Zece noi studii detaliază riscurile pentru sănătate ale tehnologiei 5G. Radiațiile telefoanelor mobile. Analiză realizată de Dr. Joseph Mercola (ENG/VIDEO/PDF)

11:56

Pr. Viorel Cojocaru: Patriarhia Română si Patriarhia Moscovei: dialoguri diplomatice nefinalizate referitor la teritoriul canonic dintre Prut și Nistru. Odiseea Mitropoliei Basarabiei în anii independenței de stat a Republicii Moldova