9 noiembrie. Patru ani de la trecerea în veșnicie a Părintelui Nicolae Bordașiu, mărturisitor al lui Hristos în temnițele comuniste

De ActiveNews  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La 9 noiembrie 2021 se împlinesc 4 ani de la trecerea în veșnicie a Părintelui Nicolae Bordașiu, mărturisitor al lui Hristos în temnițele comuniste.

Născut la 22 mai 1924 în satul Săbolciu din județul Bihor, a urmat liceul la Beiuș, apoi la București facultățile de Teologie și Farmacie. Președinte al Asociației Studenților în Teologie, căutat de regimul comunist pentru activitate legionară și pentru legături cu „Rugul Aprins”, a stat ascuns în satele din munți între anii 1948-1955. 
 
Arestat de Securitate în 1955, a fost condamnat inițial la 20 de ani muncă silnică, sentință comuntată ulterior în 10 ani de temniță grea pentru „crimă de uneltire”. A executat detenția în temnițele Jilava, Oradea, Timișoara, Constanța, Aiud. 

Eliberat în 1964 odată cu decretul general de grațiere a deținuților politici, avea să fie hirotonit preot 5 ani mai târziu. A luat doctoratul în teologie sub îndrumarea părintele Stăniloae, a studiat teologia la Paris unde a cunoscut numeroase personalități, între care Eugen Ionescu sau Emil Cioran. 

Din 1975 a început să predea la Seminarul Teologic București. După 1989 a fost printre primii profesori de religie intrați în școli și a slujit, până la trecerea sa Domnul, la 9 noiembrie 2018, la Biserica Sfântul Silvestru din București.

„Când s-a desfășurat furtuna bolșevică și au început arestările din mai 1948 nu m-¬am gândit că aș putea fi printre cei căutați pentru arestare. M-a avertizat un înger păzitor și am fugit din calea puhoiului sălbatic. N-am ajuns nici la Interne, nici la Jilava, nici la Aiud. Am plecat singur căutând granița sârbească, stând ascuns în Timișoara până în toamna lui 1949. Și aici m-a găsit Crăciunul din 1948 pe care mi l-au înveselit cei doi verișori: unul mic de grădiniță, unul mai mare, elev de liceu. Cântam colinde dar vocea îmi era stinsă, spuneam povești, dar gândul era tulburat. Ce se va întâmpla mâine?

Când ajunsesem să fiu obosit de lunga așteptare a unei izbăviri, când tristețea nu mai putea fi deplin alungată de rugăciune, când anii adăugau unul după altul nu numai zile, ci și greutăți, când începusem să mă simt prea obosit, a venit… arestarea. În iulie 1955. Era în plină vară și era ziua întâi de seceriș.” - Pr. Nicolae Bordașiu, „Crăciun întemnițat”, Editura Evdokimos, 2016

O prețuire cu totul deosebită o purta Părintelui Arsenie Boca. Prima întâlnire cu Părintele Arsenie s-a împlinit la Mănăstirea Brâncoveanu: "…și Părintele Arsenie zice: Ei, acum să ne ducem să adunăm fânul. Și cred că vreo câteva sute de oameni au pornit după dânsul… Am rămas tare impresionat de această putere de atragere a mulțimii, dar și de dragostea pe care poporul o manifesta față de Părintele!” 
 

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

ÎMPUȘCAREA LUI TRUMP. TRANSMISIE LIVE:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (0)
Ultima oră

21:05

O clinică din Marea Britanie recunoaște că vaccinul experimental recomandat de Vasile Bănescu la Trinitas TV a ucis un tânăr de 26 de ani în 13 zile după ce a fost mințit privind gravitatea riscului generării cheagurilor de sânge

20:06

Pe 16 iulie se împlinesc 970 de ani de la Marea Schisma. Geneza și evoluția Schismei de la 1054 - de Teodor M. Popescu. Despre erezia filioque și ortodoxia isihasmului - Monahul Filotheu și Pr. Bogdan Vlaicu (VIDEO)

19:00

”970 de ani de când Vestul s-a lepădat de Hristos și a devenit eretic”

18:14

Iohannis a promulgat legea: Supraviețuitorii Holocaustului au prioritate la restituirea imobilelor confiscate abuziv în perioada comunistă

17:04

Realegerea președintelui PE: AUR nu a votat-o pe Roberta Metsola – “Pentru proiecte precum Green Deal, achiziția vaccinurilor, certificatele verzi, războiul din Ucraina, conducerea CE trebuie trasă la răspundere, nu premiată cu alte funcții înalte”

15:53

Sorin Roșca Stănescu: Ostașii din fruntea României

15:33

Normalizarea Crimei: Funcția creează Organul și Propaganda Asasinul

15:21

BAROANE

14:41

Bomba lui Năsui. De ce nu a fost Iohannis la recepția de la Summitul NATO

14:09

Viktor Orban: Donald Trump are ”planuri bine întemeiate” pentru discuțiile de pace dintre Rusia și Ucraina

13:28

Un preot catolic din Irlanda a refuzat să împărtășească un ministru pro-avort. Pe când și la noi?

12:36

Ochiade discromate: Dulcețuri nostalgice din verile de odinioară

12:31

A plecat la ceruri maestrul Dan Zamfirescu, istoric literar, bizantinolog, editor și publicist, unul din doctrinarii naționalismului de dinainte de ’89

12:10

16 iulie: Ziua Marii Schisme. Biserica de la Roma se rupe de Biserica de la Constantinopol

12:00

16 iulie: Sfânta Muceniță Iulia. La Mulți Ani!