7 ianuarie: Nașterea Domnului, în lumea ortodoxă pe stil vechi. Mesajul Mitropolitului Basarabiei

De Cronicar  /  

Icoana de Corina Petculescu (studiu dupa icoana lui Savu Moga)

Icoana de Corina Petculescu (studiu dupa icoana lui Savu Moga)

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Astăzi, 7 ianuarie, o parte din românii basarabeni dar și alții, sărbătoresc Nașterea Mântuitorului. Acest lucru se întâmplă deoarece basarabenii care aparțin de Mitropolia Basarabiei folosesc calendarul vechi. Cu toate acestea mulți români din Basarabia serbează Crăciunul ca și românii din România mică dar se bucură de sărbătoare și alături de cei care au rămas „pe vechi”.

Expresia „stil vechi” se referă la calendarul Iulian, predominant în întreaga Europă la un moment dat, dar care a mai rămas în uz în unele țări până în secolul al XX-lea și mai este folosit încă de mai multe biserici naționale ortodoxe, dar și în Sfântul Munte Athos și în Țara Sfântă. Calendarul Iulian a fost calendarul folosit de poporul român până la adoptarea calendarului iulian revizuit, în 1923.

Astfel, în creștinism au rămas atât calendarul iulian cât și calendarul gregorian. Cel de-al doilea reprezintă varianta modificată a primului. În 1582 s-a făcut această rectificare, atunci când s-a constatat că vechiul calendar avea o întârziere de 10 zile. Bisericile apusene au adoptat calendarul nou mai repede decât cele din Est. Diferenta dintre cele două este în felul cum se calculează data Paștilor (aceasta fiind și cauza din care catolicii sărbătoresc Paștile separat). În România, Biserica Ortodoxă folosește un calendar gregorian îndreptat, astfel încât să prăznuiască Învierea Domnului în același timp cu toată Ortodoxia.

În Răsărit, trecerea la calendarul îndreptat sau la stilul nou s-a întâmplat mult mai târziu și sub presiuni politice.

Biserica Ortodoxă Română a făcut-o în 1924, când diferența ajunsese la 13 zile. Alte Biserici Ortodoxe au rămas însă pe stilul vechi până astăzi. E cazul Bisericilor Rusă, Sârbă, Ucraineană, al Patriarhiei Ierusalimului și al monahilor de la Muntele Athos. Toate aceste comunități sărbătoresc Nașterea Domnului la 7 ianuarie, cu o diferență de 13 zile față de stilul nou.

Mitropolitul Petru al Basarabiei a transmis la sărbătoarea Nașterii Domnului pe stil un mesaj pastoral în care își exprimă aprecierea pentru eforturile preoților parohi din cuprinsul Mitropoliei Basarabiei, potrivit Ziarului Lumina al Patriarhiei Române.

„Un alt aspect deosebit de important al anului acesta îl reprezintă eforturile vrednice de laudă ale preoților parohi, care s-au jertfit în fiecare parohie pentru a sluji credincioșii”, scrie Înaltpreasfinția Sa.

„Cu pioșenie și dragoste față de chemarea lui Dumnezeu și față de semenii lor, au contribuit la consolidarea comunităților și la întărirea credinței noastre în timpuri în care solidaritatea și înțelegerea sunt mai importante ca oricând.”, afirmă acesta în Pastorala sa.

La Mulți Ani!

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Vlad Țăranu, elevul prigonit pentru Basarabia, la ActiveNews:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (20)
  • kalinikos 07.01.2015 12:59
    1. Termenul corect este de 'calendarul iulian indreptat'. Calendarul gregorian este folosit numai de catre biserica catolica. Diferenta este in felul cum se calculeaza data Pastilor (aceasta fiind si cauza din care catolicii sarbatoresc Pastile separat) 2. nu toate tarile din vest au introdus calendarul gregorian imediat. De exemplu Anglia a introdus calendarul gregorian de-abia prin secolul 18.
    3. pe langa Nae Ionescu, Mircea Vulcanescu si Nichifor Crainic, ar merita amintit si Octavian Goga
    4. "E cazul Bisericilor Rusă, Sârbă, Ucraineană, al Patriarhiei Ierusalimului şi al monahilor de la Muntele Athos." Patriarhia Antiohiei, Patriarhia Alexandriei (deci pana acum 3 din patriarhiile istorice, mai putin Constantinopolul, care a initiat de fapt aceasta indreptare a calendarului). Bulgarii sunt impartiti (si pe vechi si pe nou), cam ca si BOR. Ciudat este ca in ciuda controverselor calendaristice, BOR accepta Mitropolia de Balti, care sarbatoreste Craciunul pe stil vechi, pentru a nu crea sminteala intre fratii din Basarabia si a-i indeparta de BOR
  • Sanda 07.01.2015 15:13
    Care-i diferenta intre ”calendarul iulian indreptat” si ”calendarul gregorian”?
  • Sanda 07.01.2015 13:56
    Si uite-asa Biserica Ortodoxa Romana si Biserica Greco-Catolica din Romania sarbatoresc Nasterea Domnului dupa calendarul nou (gregorian) si Invierea Domnului dupa calendarul vechi (iulian). Acum, daca tot am trecut la "stilul nou" cu sarbatorile Craciunului, nu era firesc sa utilizam acelasi "stil" si pentru Pasti ? Sau pur si simplu n-am vrut sa sarbatorim Invierea Domnului odata cu Biserca Romano-Catolica ?
  • kalinikos 07.01.2015 17:36
    Inca o data, BOR nu tine calendarul gregorian. Asta e exact motivul pentru care Pastile nu cad in aceeasi zi, si mai mult, motivul pentru care de multe ori pastile latinilor cad de multe ori inaintea pastilor evreiesti.

    Elementul de baza al unui calendar bisericesc este data Pastilor, dupa care se socoteste data Rusaliilor. In functie de Rusalii se numara Duminicile de peste an (a 1-a dupa Rusalii, a 2-a dupa Rusalii s.a.m.d). Aceasta ordine este importanta pentru stabilirea pericopelor evanghelice ce se citesc in Duminica respectiva. Da, sarbatorile cu data fixa pot cadea in aceeasi zi cu cele ale latinilor (intentionat nu folosesc cuvantul catolic aici, fiindca inseamna cu totul altceva). Dar inca o data, calendarul nu se stabileste dupa acestea, ci dupa data Pastilor.

    Deci nu se pune problema ca 'n-am vrut sa sarbatorim Invierea Domnului' odata cu biserica latina (as zice chiar dimpotriva, papa Grigorie nu a mai vrut sa sarbatoreasca Invierea o data cu Biserica Ortodoxa), ci pur si simplu, prin introducerea celor 10 zile (la momentul inventarii calendarului gregorian), latinii au schimbat ordinea fireasca a lucrurilor. Drept urmare, fiindca regula introdusa de papa Grigorie nu a functionat satisfacator, au fost nevoiti sa introduca o noua regula, care sa o corecteze, mai apoi inca una si tot asa. Consecinta? Asa cum am amintit mai sus, de multe ori pastile latinilor cad inaintea celor evreiesti, si se pare ca ei nu au nici o problema cu asta.

    Daca ati citit cu atentie articolul, ati vazut ca de fapt trecerea la calendarul indreptat a fost o decizie luata sub presiune politica. In fapt existau multe studii (cel mai apropiat de momentul schimbarii calendarului, fiind un studiu facut in 1920 chiar de catre Sfantul Sinod al, pe atunci autocefalei BOR - nu era inca Patriarhie) care sustineau ca schimbarea calendarului nu este nici oportuna, nici dorita si chiar impotriva invataturii Bisericii. Dar inca o data, Bratienii au fost mai 'catolici decat papa' si s-au gandit ei ca cel mai bine pentru 'tarisoara asta a noastra, de care ni se rupe sufletul' e ca toti sa le faca pe plac. Nu conteaza ca au rupt Biserica (schisma stilista), nu conteaza ca au fost destui oameni care, din cauza ca s-au impotrivit acestei schimbari, au avut de suferit, la final au putut spune 'asta-i pohta ce-am pohtit!'

    Oricum, tema schimbarii/indreptarii calendarului este una extrem de vasta si sensibila in acelasi timp, si care nu se poate resuma doar la 'n-am vrut' sa facem ceva. Daca vreti mai multe detalii despre ce s-a intamplat cu adevarat, va recomand cu caldura articolele lui Nae Ionescu.

    P.S. Ca sa vedeti ca de fapt papa Grigorie a fost cel care a schimbat data Invierii dupa bunul plac, pana in ziua de azi, latinii iau Lumina de la Sfantul Mormant in Sambata Mare socotita dupa... exact, calendarul iulian. Asa ca nu prea stiu ce sarbatoresc ei de fapt de pastile latin.
  • Sanda ► kalinikos 08.01.2015 05:57
    Sunteti confuz si nu mi-ati raspuns la intrebare, n-ati explicat diferenta intre calendarul iulian "indreptat" si calendarul gregorian. Nu explicati de ce avem Craciun pe "stil nou" si Pasti pe "stil vechi"? Chiar daca ar fi fost impus de Bratieni, suntem la multi ani distanta si s-ar fi putut reglementa, nu? Si doar in bisericile orientale se "numara" duminicile de peste an in functie de data Rusaliilor, in Biserica Catolica duminicile sunt cele "de peste an", fara legatura cu data Rusaliilor. Apoi, data Pastilor se stabileste in functie de calendar ( respectiv in functie de echinoctiul de primavara) si nu invers. Si da, "catholic" in limba greaca inseamna "universal", deci Biserica Universala?! Dar s-a numit asa de la inceput si, evident, dinainte de Marea Schisma! Ma amuza ca-i numiti pe catolici "latini', iar noi, romanii, nu suntem latini, suntem slavi, nu?
  • kalinikos ► Sanda 08.01.2015 09:11
    A, ma scuzati, mi-a cazut fisa cam greu: sunteti din Biserica Greco-Catolica. Atunci chiar nu mai are rost sa discutam despre calendare. 'Succesuri' pe mai departe.

    P.S. Universalitatea (catolicitatea) Bisericii nu este data nici de numar, nici de intindere, ci de marturisirea credintei, in acelasi fel, peste tot, in toate timpurile. Din pacate 'catolicii' (ca sa nu va ofensez orgoliul de ginta latina), nu mai marturisesc aceasta credinta, oficial de la 1054. Puteti sa-i multumiti 'latinului' Charlemagne. Si nu, noi nu suntem slavi, suntem ortodocsi.

    P.P.S. De curiozitate, BGC ii sarbatoreste pe Sfintii Marturisitori din Transilvania? Ce parere aveti despre ceea ce s-a intamplat acolo dupa uniatie?
  • Sanda ► kalinikos 08.01.2015 12:12
    Nu "v-a cazut fisa" deloc. Iar daca as fi din BCG, de ce nu are rost sa discutam despre calendare, cata vreme BGC si BOR au acelasi calendar? N-am inteles de ce folositi cuvantul patentat de Elena Basescu ("succesuri"), ce rost sau ce conotatie are, in afara de faptul ca dvs., ortodox fiind, trebuie "musai" sa fiti impotriva celor care nu sunt ortodocsi?
    Sigur ca cea mai buna aparare este atacul, dar n-ati vrea totusi sa explicati de ce BOR si BCG sarbatoresc Craciunul "pe stil nou" si Pastile "pe stil vechi" ?

    Oricum, sintagma "noi nu suntem slavi, suntem ortodocsi" este memorabila!
  • zcalin ► Sanda 08.01.2015 18:50
    Biserica Ortodoxa este universala!
  • kalinikos 08.01.2015 18:07
    daca ati fi citit mai pe indelete postul meu referitor la data Pastilor, ati fi vazut de ce se sarbatoresc Pastile 'pe stil vechi' - in calendarul iulian Pastile sunt elementul central, in cel gregorian nu. Fiind pivotul pe care se sprijina intregul calendar, e putin mai greu sa-l muti intr-o parte sau alta, dupa bunul tau plac.

    Si nu, nu sunt deloc 'impotriva celor ce nu sunt ortodocsi'. Pur si simplu consider pierdere de vreme sa explic cuiva un lucru pe care oricum nu ar vrea sa-l inteleaga, din diverse motive. Poate amandoi avem ceva mai bun de facut cu timpul nostru decat sa batem apa in piua pe tema noi suntem mai catolici decat voi si voi sunteti mai slavi decat noi. Terenul e mult prea vast pentru a fi abordat in niste comentarii pe activenews.

    P.S. Stiti cum se numea Imperiul Roman de Rasarit? Nu, nu ati ghicit, nu se numea bizantin. Se numea Romania. De aici mai departe mergeti dvs. cu rationamentul despre Roma ce veche, Roma cea Noua, Bizant dupa Bizant, 'noi de la Ram ne tragem', ortodoxie, latinitate, slavism si scoala ardeleana. Neaparat scoala ardeleana.
  • Sanda 09.01.2015 07:48
    Bun. Daca data Pastilor poate fi stabilita doar pe calendarul iulian, de ce nu sarbatorim si Craciunul dupa acest calendar? Nu-i ciudat sa utilizezi calendare diferite pentru cele doua mari sarbatori? Toata stima pentru ortodocsii "de rit vechi", pentru ca folosesc un singur calendar. La fel si romano-catolicii. Numai ortodocsii si greco-catolicii din Romania folosesc doua calendare pentru cele doua mari sarbatori (greco-catolicii din Ungaria, de exemplu , sarbatoresc Pastile odata cu romano-catolicii, adica folosesc un singur calendar, cel gregorian, pentru ambele sarbatori).Oricum, explicatiile dvs. nu m-au convins, dar poate ca n-am inteles eu.

    Va inselati, eu chiar vreau sa inteleg. Indiferent cat de vast este domeniul, la o intrebare punctuala se poate raspunde punctual, eventual cu trimiteri bibliografice.

    Nu stiam ca Imperiul Roman de Rasarit se numea Romania. Chiar va rog sa-mi indicati sursele istorice (laice ori teologice) din care rezulta aceasta denumire.
  • thirteen ► Sanda 08.01.2016 17:43
    Daca doriti pot sa incerc sa explic eu de ce romanii sarbatoresc Pastile dupa un calendar (Iulian) si Creciunul dupa altul (Gregorian) deoarece se pare ca KALINIKOS nu stie (prea e virulent si voit ofensator in comentarii).Daca sarbatoare nasterii este simpla fiind calendarisstica(25 dec) sarbatoarea Pastelui depinde de mai multe (nu repet deoarece probabil stiti) Oricum Romania ca si stat a adoptat calendarul gregorian in 1924 si biserica are sarbatorile in functie de acest calendar.Pastele ca si celelalte sarbatori au fost tinute la inceput intre anii 1924 pana in 1927 inclusiv, au fost dupa acesta(gregorian),Apoi s-a luat hotararea de catre BOR ca pentru unitatea comunitatii ortodoxe rasaritene Pastile sa fie socotite dupa cel Iulian.Biserica greco catolica (si la recomandarea papalitatii) a decis sa sarbatoreasca si ea Pasile la aceeasi data cu comunitatea ortodoxa (in tarile majoritar ortodoxe) pentru a nu se crea nota discordanta
  • thirteen ► Sanda 08.01.2016 17:49
    Daca doriti pot sa incerc sa explic eu de ce romanii sarbatoresc Pastile dupa un calendar (Iulian) si Creciunul dupa altul (Gregorian) deoarece se pare ca KALINIKOS nu stie (prea e virulent si voit ofensator in comentarii).Daca sarbatoare nasterii este simpla fiind calendarisstica(25 dec) sarbatoarea Pastelui depinde de mai multe (nu repet deoarece probabil stiti) Oricum Romania ca si stat a adoptat calendarul gregorian in 1924 si biserica are sarbatorile in functie de acest calendar.Pastele ca si celelalte sarbatori au fost tinute la inceput intre anii 1924 pana in 1927 inclusiv, au fost dupa acesta(gregorian),Apoi s-a luat hotararea de catre BOR ca pentru unitatea comunitatii ortodoxe rasaritene Pastile sa fie socotite dupa cel Iulian.Biserica greco catolica (si la recomandarea papalitatii) a decis sa sarbatoreasca si ea Pasile la aceeasi data cu comunitatea ortodoxa (in tarile majoritar ortodoxe) pentru a nu se crea nota discordanta
  • Leon1 ► Sanda 07.01.2017 16:10
    Nu este ciudat doamna sa folosim alta data, pentru ca ortodocsii au un indiciu precis pentru Pasti care nu are nevoie de calculele astronomice sau de bula vreunui papa, de alfel infailibil: Pogorarea Luminii Sfinte la Ierusalim.

    De asemeni, Ana Comnena, fiica marelui Imparat Alexios Comnenul isi numeste poporul ROMEI in "Alexiada". Bizantin este o denumire data de hipsterii din Apus.
  • Leon1 ► Leon1 07.01.2017 16:13
    In rest, Nae Ionescu va explica in articol ce s-a intamplat atunci.
  • Maria 29.01.2015 14:15
    Ce va tot contraziceti nu avem nimic contra catolicilor dar din anul care sau despartit de noi.Anul 1504 au devenit eretici pentru ca au schimbat nu o dogma dar multe dogme.De ce nu cercetati sa vedeti.Ear clt se vorbeste de noi cei cu stilul vechi asa neam nascut asa vom muri nimeni nu ne schimba.Noi nu urlm pe nimeni doar sa ne lese lmpace spusam noi vreodata de ce fratii romlni tin stilul nou si noi nu.Nu evident ca nu oare bunul Dumnezeu nu ne va judeca pe toti dupa legea care este bine ar fi sa ne rugam declt sa vorbim.
  • Poenaru2016 07.01.2017 11:07
    Ce este calendarul ? Parintele Papapacioc, unul din cei mai mari duhovnici ai BOR (s-ar putea ca unii sa sustina ca este eretic), considera calendarul un instrument de masurare a timpului, un fel de ceas. Ce faci daca ceasul nu merge bine, daca, sa spunem, ramane in urma 1 min. pe zi ? Mergi cu el asa sau il potrivesti din cand in cand cu ora oficiala. Disputa intre sustinatorii celor doua calendare este una falsa, fara obiect, izvorata din orgoliile umane, atata timp cat acest calendar nu este inventia crestinilor.
    Calendarul iulian este un calendar pagan, alcatuit de Sosigenes din Alexandria la cerea consulului Iulius Cezar si pus in functiune la anul 45 inainte de Hristos. Calendarul are la baza calendarul solar egiptean de 365 de zile. A fost folosit de administratia romana pe tot teritoriu imperiului. Sosigenes, la cererea lui Cezar, a suprapus data de 20 martie peste echinoctiul de primavara, iar in urma masuratorilor facute a constatat ca durata anului tropic este de 365 zile si 6 ore. Din aceasta cauza a introdus anul bisect (sau bisexstil) de 366 de zile o data la 4 ani prin adaugarea unei zile la sfarsitul anului, respectiv la luna februarie, anul incepand la 1 martie. Ce a mai facut Sosigenes ? a redenumit luna a cincea (Quintilius) in luna Iulie (dupa Iulius Cezar), iar luna a sasea (Sextilis) in luna august (dupa Octavianus Augustus). Iata deci idolatria.
    In Palestina Romana calendarul iulian a fost folosit doar de administratia romana. In plan religios evreii foloseau un calendar lunar (atunci ca si acum sau acum ca si atunci) care se baza pe miscarea lunii in jurul pamantului fara legatura cu calendarul stapanirii romane care era solar. Acest calendar al evreilor a fost folosit si de Iisus Hristos. Deci disputa nu are un fundament teologic. Primii crestini au adoptat calendarul iulian pentru a nu mai fi considerati o secta iudaica, din acelasi motiv au adoptat si duminica zi de sarbatoare si nu sambata ca la evrei. In imperiul Roman ziua de odihna era duminica (Dies Dominus-ziua zeului). Calendarul iulian ramane in urma o zi la ~150 de ani. Si atunci ? Care este problema ? Cei ce sustin calendarul iulian spun ca acesta functiona pa vremea lui Iisus. Mi se pare fals. Pe vremea lui Iisus echinoctiul de primavara era in data de 20 martie, acum este in data de 7 martie dupa acest calendar. Foarte bune si precizarile lui THIRTEEN.
    Personal nu mi-asi dori ca Anul Nou (revelionul) sa fie in postul Craciunului ca in Rusia, de exemplu. Oricum, Anul Nou bisericesc este la 1 septembrie.
    Multe sute de ani bisericile ortodoxe au numarat anii de la facerea lumii (acum suntem in anul 7525, iar Iisus s-a nascut in anul 5508). Cand s-a trecut la actuala numaratoare s-a scandalizat cineva ?
  • Cc Cc 07.01.2017 20:07
    Destul de exactă expunerea ta; totuși o eroare mare există: Duminica nu a fost stabilită de Ziua Domnului la creștini pt a imita pe romani, ci pt că în a 8-a zi a înviat Mântuitorul, în chiar această zi au început și apostolii să frângă pâinea și să bea vinul. Deci trecerea (pesah) de la Sabat la Duminică s-a făcut absolut lin și natural imediat după Înviere. Creștinii nu mai aveau ce sărbători în ziua a 7-a. Noi sărbătorim Duminica Învierea Domnului!
  • Leon1 07.01.2017 16:04
    Mai exact, calendarul gregorian a fost infiltrat in Rasarit de catre Metexakis, Patriarhul Constantinopolului si mare mason..
  • Ortodox 07.01.2018 20:54
    Cu alte cuvinte nu sa schimbat nimic. In 1924 am avut politicieni, la fel ca cei din prezent, care sau transformat in pres, in fata celor din vest , iar in fata propriului popor , sau transformat in cozi de topor. Bagandu-ne pe gat vointa celor din vest.
  • total 07.01.2022 08:10
    Calendarul Iulian, este folosit in Biserica nu pentru masurarea timpului neparat( secunde, minute, zile, etc) , ci masoara viata liturgica a Bisericii ; la Sinodul 1 de la Niceea a fost hotarat pentru uzul Bisericii de marii nostrii Sf Parinti cum frumos la Sfarsitul Sinodului au scris: 'Parutu-sa noua si Duhului Sfant ......"
    BOR , a picat in plasa si capcana papistasilor si in 1924, la un simplu Congres a schimbat acest Calendar cazand sub cumplitele anateme ale Sf Parinti in anul 1926 si 1929 deoarece au serbat Sf Paste inainea evreilor .
    "Calendarul indreptat".....un termen ofensator , adica cei care au schimbat asezamintele Bisericii producand schisma, au indreptat ceea ce Sf Parinti in unaminitate au conglasuit si hotarat? ...... Patetic si fara socoteala!
    Doua materiale care pot aduce lamuriri pentru cei care iubesc adevarul:
    https://hristofor.wordpress.com/2015/01/11/cele-doua-calendare-doua-timpuri-deosebite-masurate/
    https://nicefor.info/en/problema-calendarului-pr-vasilis-sakkas/
    https://hristofor.wordpress.com/2010/06/02/congresul-pan-ortodox-din-1923-si-inventarea-calendarului-nou-iulian/
    Astazi cerul si pamantul serbeaza Nasterea Domnului ! La multi anis si Sf Sarbatori cu bucurie!
Ultima oră

19:50

Cozmin Gușă, candidat independent la Cotroceni, având susținerea Clubului de gândire Gold - “Vrea ca naționaliștii pro-europeni și pro-NATO, dar care luptă pentru independența României în UE, să ajungă la putere”

19:21

Amendamentul Marjorie: Orice Congresmen care votează ajutoare pentru Ucraina să fie înrolat în armata lui Zelenski

19:09

Biserica din lemn de peste două secole din satul Măcăreuca, din Moldova, se poate prăbuși în orice moment

18:40

Ungaria, sfidare totală în România: Un demnitar ungur s-a plimbat prin Transilvania timp de 3 zile fără să menționeze o singură dată numele României

17:55

De ce nu trebuie semnat Tratatul pandemic al OMS! VIDEO

17:22

CONTROLUL INTERNETULUI. O legislație propusă în SUA ar putea deschide calea către implementarea globală a identificării obligatorii online sub pretextul verificării vârstei

16:37

Orwell a prezis Războiul Permanent de astăzi

16:25

Valerian Stan, candidatul PNȚ-MM la Primăria București, despre problemele din Capitală, banii pierduți din PNRR, și averea fabuloasă a doctorului Cîrstoiu

15:17

Suceava ar putea avea un preot ca primar. Cătălin Axinte de la Biserica Sf. Mina va candida din partea AUR

14:46

Se retrage Cătălin Cîrstoiu? Gabriela Firea anunță că situația medicului va fi discutată în weekend

14:37

Fotografia anului 2024: O femeie din Gaza îmbrățișează corpul neînsuflețit al nepoatei sale

13:45

Episcopul înjunghiat la Sydney și-a revenit: ”Îl iert pe atacator. Îl iubesc și mă voi ruga pentru el” - VIDEO

13:13

Eugen Tomac este liderul PMP! Eurodeputatul a câștigat definitiv procesul cu Cristian Diaconescu

12:45

Cursuri de prim ajutor pentru firme, instituții de stat, instituții private și persoane fizice. Dr. Alexandru Radulian: Și copiii pot salva viața cuiva în nevoie!

12:29

Soroca, cetatea construită de Ștefan cel Mare, a fost restaurată - VIDEO