6 septembrie: Pomenirea minunii Sfântului Arhanghel Mihail în Colose. Bizanticons: ce înseamnă numele Îngerului cu sabia de foc

De Ioana Ivan  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La 6 septembrie, Biserica Ortodoxă face pomenirea minunii săvârșite în Colose (Frigia) de Sfântul Arhanghel Mihail.
 
„Când a trecut prin Frigia ca să propovăduiască Evanghelia, Sfântul Apostol Ioan a proorocit o apropiată vizită providențială a prințului arhanghelilor, Mihail, în locul numit Heretopa. Și, într-adevăr, la puțin timp, în acel loc, în mod minunat a izbucnit din pământ un izvor vindecător de toată boala. Unul din mulții credincioși care s-au perindat pe la acest izvor, a cărui fiică s-a vindecat prin această apă, a construit pe acel loc, în semn de recunoștiință, o mică biserică închinată Arhanghelului Mihail”, potrivit Sinaxarului.
 
Pe de altă parte, nouăzeci de ani mai târziu, în această biserică s-a așezat pentru a practica asceza și a servi la altar, un tânăr numit Arhip, originar din Hierapolis.
 
„Pentru zelul și dragostea acestui tânăr, Dumnezeu i-a dat harul de a face minuni și vindecări. Dar oarecare elini, aprinși de zavistie din pricina minunilor preamărite ce se făceau în biserica Arhistrategului Mihail, au vrut să abată râul care curgea acolo, aproape, și să-l pornească asupra Bisericii, ca să înece și Biserica și să piardă și pe Arhip. Dar dumnezeiescul Arhistrateg, însuși arătându-se și poruncind lui Arhip să se îmbărbăteze, a lovit cu un toiag piatra și, făcând cale apei, de atunci până în ziua de astăzi, se vede cum acolo este înghițită apa și se mistuiește”.
 
„Îndrăznește și nu te teme! Scoală-te și vino la mine aici și vei vedea puterea lui Dumnezeu în apele acelea.” Și sculându-se fericitul Arhip s-a apropiat cu frică de arhanghelul puterilor cerești și a stat de-a stânga, după porunca lui, și a văzut un stâlp de foc de la pământ până la cer. Iar când s-au apropiat apele, și-a ridicat arhanghelul dreapta sa și a însemnat cu semnul crucii peste fața apelor, zicând: „Să stați acolo!”.  - Din Viețile Sfinților - Despre marea minune, pe larg, la Doxologia.
 
Totodată, astăzi mai sunt pomeniți Sfinții Mucenici Eudoxie, Zinon, Romil și Macarie împreună cu alți 11 mii de mucenici; Cuviosul David, făcătorul de minuni; Sfântul Mucenic Maxim Sandovici. Tot în această zi, pomenirea celor 1104 ostași, și a Sfintei Calodoti, care de sabie s-au săvârșit.  Tot în această zi, pomenirea Sfinților Faust prezbiterul, Macarie, Andrei și Viv monahul, Chiriac, Dionisie, Andronic, și sfintele: Andropelaghia și Tecla, și Teoctist corabierul, și alt Chiriac, Dimotul, țăranul, care de sabie s-au săvârșit. Tot în această zi, pomenirea Sfântului Sarapavon senatorul, care de sabie s-a săvârșit. (Calendar-Ortodox.ro)
 
Îngerul cu sabia de foc 
 
 
 
 
După cum bine știm, pe parcursul întregului an bisericesc Sfinții Părinți au rânduit să închine Sfinților Arhangheli mai multe zile de prăznuire. Astfel, pe 26 martie, a doua zi după Buna Vestire a Preacuratei Fecioare Născătoare de Dumnezeu, prăznuim Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil, pe 13 iulie, Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil, iar pe 8 noiembrie, cu doar o săptămână înainte de a intra în Postul Nașterii Domnului, cinstim cu toții Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și al tuturor cereștilor puteri. Nu în ultimul rând, Biserica noastră face, la început de septembrie, în data de 6, pomenirea unei minuni săvârșită de Sfântul Arhanghel Mihail, amintește blogul Bizanticons.
 
Dacă răsfoim calendarul nostru ortodox și observăm cu atenție, în ziua de 6 septembrie, sărbătoarea este consemnată chiar astfel: „Pomenirea minunii Sfântului Arhanghel Mihail în Colose” fără a explica, însă, despre ce minune este vorba, cum și în ce context a fost ea săvârșită și cine a fost „destinatarul” sau „subiectul” acestui fapt minunat. De aceea, ne-am gândit că este potrivit ca în această zi de sărbătoare să expunem în câteva rânduri motivul sărbătorii, spre a vă fi mai ușor de reținut și de transmis celor apropiați.
 
Ce înseamnă Mihail
 
 
Din punct de vedere etimologic, numele de „Mihail” provine de la ebraicul „Miha’El”, termen compus la rândul său din mi, (cine); ke, (ca); El (prescurtare de la Elohim, „Domnul Puterilor”, nume dat în Vechiul Testament lui Dumnezeu). Cuvântul se traduce prin expresia „Cine este ca Dumnezeu?” sau „Cine se compară cu Domnul?”, un fel de interogație retorică pentru a sublinia ideea că nimeni și nimic din această lume nu se poate compara cu puterea și dragostea lui Dumnezeu. Sfântul Mihail este arhanghelul care poartă mereu o sabie de foc, fiind pus de Dumnezeu să păzească porțile Raiului, după alungarea protopărinților noștri, Adam și Eva, pedepsiti pentru păcatul neascultării poruncii lui Dumnezeu. În Cartea Apocalipsei se menționează că Sfântul Arhanghel Mihail va conduce cetele îngerești în lupta împotriva diavolului, fapt confirmat și de reprezentările iconografice în care el este pictat ca un voievod care ține în mâna dreaptă o lance cu care străpunge diavolul și care are în capăt semnul Sfintei Cruci, iar în stângă o ramură de finic, ne mai învață blogul citat.
 
În preajma acestei zile speciale de 6 septembrie, la început de An Bisericesc, rugăm pe Bunul Dumnezeu să ne dăruiască tuturor sănătate și spor în tot lucrul bun, sub ocrotirea și purtarea de grijă a Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil.
 
Bizanticons amintește că, pe site-ul magazinului biserices, s-a creat o colecție minunată de volume, dar și de icoane închinate Sfinților Arhangheli, potrivite fie pentru a încununa un moment deosebit din viețile celor dragi, fie spre a fi așezate în colțul de rugăciune ca semn de mulțumire adusă pentru ocrotirea pe care ne-o poartă în toate zilele vieții noastre. Click pe link pentru detalii și comenzi

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Cum reușim să păstrăm noua generație pe linia de plutire? Răspund: Gabriela Alexandru și Iulia Țoța - NOUA EMISIUNE ActiveNews - Starea de Libertate. Transmisie VIDEO

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (3)
  • Andri 06.09.2022 05:06
    Mare conducător al cetelor ingeresti, fiu preaminunat al Luminii, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.

    Și în vremea aceea se va scula Mihail, marele voievod care ocrotește pe fiii poporului tău, și va fi vreme de strâmtorare cum n-a mai fost de când sunt popoarele și până în vremea de acum. Dar în vremea aceea, poporul tău va fi mântuit și anume oricine va fi găsit scris în carte.(Daniil, 12, 1)
  • Alexandru ND 06.09.2022 09:42
    De aceea Arhanghelul Mihail este protectorul inginerilor hidrotehnicieni.
  • Andri 06.09.2022 17:45
    E protectorul intregului pamant, e leacul vindecator la toata boala si necazul. Protectorul armatei, aviatiei, copiilor, casatoritilor si monahilor deopotriva, calauzitorul ratacitilor, vindecator de toata boala, izgonitor a tot necazul si ispita, prea milostiv rugator si mijlocitor pentru noi oamenii in fata lui Dumnezeu. Protector al tehnicii.
Ultima oră

18:38

Certificatul de naștere pe hârtie va fi eliminat în Republica Moldova - se va întocmi doar în format electronic. Noi acte de identitate după model european, cu date biometrice

18:34

Războiul Nebunilor: O bandă de scăpați de la Săpoca încearcă să distrugă Lumea

18:00

Cum reușim să păstrăm noua generație pe linia de plutire? Răspund: Gabriela Alexandru și Iulia Țoța - NOUA EMISIUNE ActiveNews - Starea de Libertate. Transmisie VIDEO

17:55

NewsMoldova: Constructorii drumurilor Bucovinei mai au o speranță legitimă după ultimul termen din procesul cu Gheorghe Flutur: aceea că Înalta Curte va sancționa graba Curții de Apel Târgu Mureș

17:30

Loreta Popa, un om dedicat primei sale iubiri: CUVÂNTUL! Interviu ActiveNews cu promotoarea Muzeului Național al Literaturii Române: ”Fără acces la educație copiii noștri nu vor mai fi în stare nici să se semneze, dar să citească”

17:12

George Simion: Vom anunța “un bloc comun, democratic”, cu 30 de partide, pentru locale, pentru a bloca actuala coaliție - “Suntem în plină lovitură de stat”

16:54

Luminița Arhire: PUIUL VOPSIT GALBEN-ALBASTRU, CU TREI TRANDAFIRI PE TÂRTIȚĂ

16:00

Prot. Dr. Ioan Lisnic: Personalități marcante din sudul Basarabiei care au votat Unirea cu Patria Mamă-România

15:11

Noi dezvăluiri despre atentatul de la Moscova: Numărul victimelor ar putea fi mult mai mare decât cel anunțat oficial

14:45

Scholz îi face concurență lui Macron: ”Putin trebuie să-și retragă trupele din Ucraina”

13:25

Dependența de Jocurile Online face ravagii în rândul trupelor ucrainene

13:00

Strategii malefice de escaladare a conflictului

12:41

Ion Cristoiu: Presa română știe ce se petrece la Kremlin, dar habar n-are ce se petrece la CCR cu Ordonanța de urgență privind comasarea alegerilor

11:40

OMS urgentează țările să semneze Tratatul pandemic: ”O nouă amenințare pandemică va apărea - și nu există nicio scuză pentru a nu fi pregătiți”

11:26

Cel mai recent sondaj arată că AUR ar lua cele mai multe voturi de la tinerii între 18-35 de ani „dacă alegerile au loc duminica viitoare”