5 spre 6 iunie 1871: Nașterea marelui Nicolae Iorga. Mesajul marelui cărturar pentru români: Orice încercare de a rupe solidaritatea națională este un păcat față de această țară și acest neam

De Mária Berényi și Redacția  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La data de 5 iunie, mai exact la ora 00:00 între 5 și 6 al lunii respective, anul 1871, se năștea, la Botoșani, cu numele de botez Niculae, Iorga. Mai târziu, prenumele i-a devenit Nicolae, sub care s-a și consacrat, devenindu-i semnătură oficială.

Iorga avea un spirit enciclopedic, formându-se ca istoric, cu studii la Iași, Leiptzig, Berlin și Paris. Universitatea din Iași a absolvit-o într-un singur an, cu diploma ”Magna cum laudae”. La 23 de ani, își obține doctoratul, și intră în Academia Română.

Nicolae Iorga a fost critic literar, documentarist, dramaturg, poet, memorialist, om politic (parlamentar, ministru, prim ministru). Este, deasemenea și cel mai mare poligraf român: a scris 1 003 volume, 12 755 de articole, 4963 de recenzii în cei 69 de ani de viață, dintre care, mai importante sunt: ”Studii și documente cu privire la istoria românilor”, în 25 de volume, ”Istoria Imperiului Otoman”, în cinci volume, apărută în limba germană, ”Istoria românilor”, în 10 volume.

Ca om de literatură, Iorga a scris poezii și drame cu conținut istoric : ”Învierea lui Ștefan cel Mare”, ”Tudor Vladimirescu”, ”Sfântul Francisc din Asisi”, volume memorialistice ”Oameni care au fost”, ”O viață de om, așa cum a fost”.

Ca istoric literar a publicat ”Istoria literaturii române în secolul al XVIII-lea”, ”Istoria literaturii religioase”, ”Istoria literaturii românești contemporane”.

Și-a început de tânăr activitatea politică, ca și co-fondator al Partidului Naționalist Democratic, bazându-se, din punct de vedere ideologic, pe solidaritatea națională. A fost Ministru de interne, prim ministru între 1931 - 1932, consilier regal, parlamentar, funcții politice în care nu a excelat, însă, ca politician, fiind, în primul rând, om de știință, un savant.

Iorga a obținut, în străinătate, o mare popularitate. A fost omagiat de zeci de universitați din Europa cu titlul de ”doctor honoris causa”, însă mai important este faptu că a putut să și înființeze școli de cultură românească : Școala română din Paris, Academia Română de la Roma, în țară înființând Institutul de Studii Est Europene, Institutul de istorie Universală și Universitatea populară de la Vălenii de Munte. 47 de universități din Europa au arborat drapelul în bernă la aflarea veștii morții sale controversate.

Maria Berenyi ne oferă amintirea lui Axente Baciu despre vizita lui Nicolae Iorga la Societatea „Petru Maior” din Budapesta:

 

[...] În dup-amiaza unei zile de toamnă din anul 1902 mă găseam în biblioteca Academiei Maghiare de științe. Căutam informații privitoare la teza ce preparam. În liniștea care domnea în sală își făcu deodată apariția un domn înalt, cu barbă respectabilă și cu niște ochi mari care din primul moment fixau asupra lor atenția celor din sală. În urma lui, un om de servici cu două teancuri de documente pe care le așeză pe un pupitru la care nu se putea lucra decît stînd în picioare. Un alt servant aduse călimară cu cerneală și condei. Amintesc acest amănunt fiindcă noi, "mușterii” obișnuiți ai Bibliotecii nu aveam voie să întrebuințăm condei și cerneală. Nu ni se îngăduia decît folosirea creionului. Neștiind cine poate fi domnul cu care se făcea excepție de la regulă stabilită, curiozitatea ne concentră și mai mult atenția asupra privilegiatului vizitator. Cum era în apropierea mesei la care ședeam eu, nu l-am mai slăbit din ochi, uitînd că eu mă aflam acolo cu alt scop. Fără să dea vreo atenție, măcar din curiozitate celor din jurul său, domnul cu barbă, după ce desfăcu legăturile primului teanc de documente in folio, își aruncă privirea asupra primei pagini cu o vădită aviditate de a cunoaște taina ce o cuprindea.
 
Nu cred să fi trecut mai mult de o oră pînă ce întregul teanc, de grosimea latului unei palme sdravene fu răsfoit, extrăgîndu-se din paginile lui tot ceea ce-l interesa pe cercetător. Și această minune s-a săvîrșit așa că, în timp ce mîna stîngă întorcea filele mari ale documentelor, dreapta le însemna conținutul într-un caiet, dar fără controlul ochiului care aluneca lacom de-a lungul paginilor ofilite, nedezlipindu-se de textul lor. Al doilea dosar a fost dat gata în și mai scurtă vreme. Ținut mereu sub observație, îmi făcusem repede părerea: un farsor care face pe grozavul. Nu puteam admite ca cineva să fie în stare a descifra pagini de documente vechi, – atît de greu de descifrat uneori –, dintr-o simplă ochire, ba, în plus, în același timp să-și poată trece în caiet și conținutul acelor pagini! poate chiar cu citate din textul lor. Asta vrea să-și da aiere de supraom!, îmi zisei în sinea mea. Și simpatiei și curiozității cu care-l privii la-nceput i-au luat la sfîrșit locul antipatia pe care-o trezește întotdeauna caraghiosul care vrea să apară mai mult decît e.
 
A treia zi un afiș la Societatea "Petru Maior” ne anunța că profesorul Nicolae Iorga, aflîndu-se la Budapesta ar dori să petreacă o seară în mijlocul studențimii române și că spre acest scop a fost reținut, – pentru seara de-a doua zi –, "separeul” de la restaurantul cutare unde vom avea o masă comună. Întîlnirea la ora 8. Vă puteți închipui repercusiunea pe care o avu acest anunț! Vestea a trecut din gură-n gură și cu ea și nerăbdarea de a cunoaște cu un ceas mai devreme pe marele cărturar al neamului, a cărui faimă trecuse de mult frontierele României. De aceea, încă la ora 7 sala destinată întrunirii noastre era ocupată pînă la ultimul loc.
 
La ora 8, condus de șefii studențimii, cine-și făcu intrarea în sală? "Farsorul” meu cu barba mare din sala de lectură a Academiei maghiare...Văzîndu-l am simțit cum valul rușinii îmi inundă fața, și, punîndu-mă acum pe mine în postura de "caraghios”, pe urma judecării pripite a unui om cu calități excepționale. Ne-a vorbit despre primul unificator al provinciilor românești, despre Mihai Viteazul. Tonicul mîndriei naționale pe care l-a infiltrat în sufletul nostru tînăr prezența și conferința acestei personalități proeminente a spiritualității românești s-a manifestat în toate ulterioarele noastre acțiuni de interes obștesc. Mîndria de a ne ști de aceleași neam și-a dat roadele.”
[Axente Baciu, Amintiri din timpul anilor de școală primară, secundară și universitară, Sibiu, 1950, p. 172.]

 

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

ÎMPUȘCAREA LUI TRUMP. TRANSMISIE LIVE:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (4)
 • Duras Diurpaneus 20.12.2018 21:15
  Nicolae Iorga și Virgil Madgearu nu au fost asasinați de legionari:
  https://ioncoja.ro/madgearu-si-iorga-nu-au-fost-ucisi-de-legionari/
  https://sitadeasa.wordpress.com/2007/10/20/nicolae-iorga-nu-a-fost-ucis-de-legionari/
  http://www.justitiarul.ro/asasinate-atribuite-in-mod-mincinos-legionarilor/
  http://www.justitiarul.ro/intrebari-si-raspunsuri-cu-privire-la-crimele-legionarilor/

  Mișcarea legionară nu a fost organizație fascistă:
  https://mihailandrei.wordpress.com/2011/02/21/acuzatorii-miscarii-legionare-ar-trebui-sa-stie-ca-aceasta-a-fost-scoasa-de-sub-acuzare-de-tribunalul-de-la-nurnberg-inca-din-1945/
  http://www.cunoastelumea.ro/academia-romana-miscarea-legionara-nu-a-fost-fascista-75-din-detinutii-politici-anti-comunisti-erau-legionari/
 • Patriot Roman 05.06.2024 22:52
  Nicolae Iorga l-a sfatuit/învațat pe regele Carol sa-l aresteze pe CorneliuZelea Codreanu sub orice pretext și apoi sa-l suprime! De asta a fost apoi ucis de legionari. Cind N.Iorga a fost prim.ministru și profesorii au facut grevă-pt. salarii mai mari-public le-a zis sa se arunce în marea Neagra!!! Marin Preda a fost ucis pt. ca vroia sa scrie o carte despre istoria reala traita de el, despre legionari, Antonescu, etc. Mie nu-mi plac jumatatile de adevar, prin omisiune a orice ! Se cheama tot dezinformare! Iorga a fost mare istoric dar a facut și lucrurile astea care au distrus unitatea naționala prin sfatul dat regelui pseudogerman sa-l asasineze in arest pe Codreanu. Așa sa va ajute Dumnezeu! Principiul al II-lea al termodinamicii este legea primă pe Terra, in universul nostru știut,cunoscut! Bine faci bine gasești! Karma..Cenzurezi/vei fi la randul tau cenzurat! Dumnezeu nu poate fi mințit,jignit! El judeca imparțial, orice fapta acțiune, vorba sau gând!
 • INJECTIA FINALA 06.06.2024 02:18
  DURAS DIURPANEUS

  Subscriu !

  Trecutul este dureros și viu...
 • Nata 06.06.2024 04:15
  Bietul Iorga ar muri de inima sa vadă steag străin pe clădirea parlamentului romanesc. Nu are ce cauta steag străin pe Parlamentul ROMÂNIEI! Trădători!
Ultima oră

22:50

Episcopul Maramureșului, despre noile canonizări: Va veni vremea canonizării și a unor intelectuali creștini și femei mărturisitoare - VIDEO

22:00

14 iulie 1967 - Săvârșirea marelui poet Tudor Arghezi, fost diacon la Stavropoleos și călugăr la Cernica. Ce poezie a creat pentru Corneliu Zelea Codreanu: FĂT FRUMOS. Ce spunea despre Românul Absolut: Eminescu e sfântul preacurat al versului românesc

21:05

O clinică din Marea Britanie recunoaște că vaccinul experimental recomandat de Vasile Bănescu la Trinitas TV a ucis un tânăr de 26 de ani în 13 zile după ce a fost mințit privind gravitatea riscului generării cheagurilor de sânge

20:06

Pe 16 iulie se împlinesc 970 de ani de la Marea Schisma. Geneza și evoluția Schismei de la 1054 - de Teodor M. Popescu. Despre erezia filioque și ortodoxia isihasmului - Monahul Filotheu și Pr. Bogdan Vlaicu (VIDEO)

19:00

”970 de ani de când Vestul s-a lepădat de Hristos și a devenit eretic”

18:14

Iohannis a promulgat legea: Supraviețuitorii Holocaustului au prioritate la restituirea imobilelor confiscate abuziv în perioada comunistă

17:04

Realegerea președintelui PE: AUR nu a votat-o pe Roberta Metsola – “Pentru proiecte precum Green Deal, achiziția vaccinurilor, certificatele verzi, războiul din Ucraina, conducerea CE trebuie trasă la răspundere, nu premiată cu alte funcții înalte”

15:53

Sorin Roșca Stănescu: Ostașii din fruntea României

15:33

Normalizarea Crimei: Funcția creează Organul și Propaganda Asasinul

15:21

BAROANE

14:41

Bomba lui Năsui. De ce nu a fost Iohannis la recepția de la Summitul NATO

14:09

Viktor Orban: Donald Trump are ”planuri bine întemeiate” pentru discuțiile de pace dintre Rusia și Ucraina

13:28

Un preot catolic din Irlanda a refuzat să împărtășească un ministru pro-avort. Pe când și la noi?

12:36

Ochiade discromate: Dulcețuri nostalgice din verile de odinioară

12:31

A plecat la ceruri maestrul Dan Zamfirescu, istoric literar, bizantinolog, editor și publicist, unul din doctrinarii naționalismului de dinainte de ’89