4 mai: Rapsodia Română se ridică la Ceruri împreună cu marele ei compozitor, românul genial George ENESCU, copilul-minune al muzicii (19 august 1881 - 4 mai 1955)

De Luciana Pop  /  

George Enescu în 1954

George Enescu în 1954

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Încă de la frageda vârstă de 5 ani, George Enescu, poreclit, de către părinții săi, Jorjac a impresionat prin determinarea, talentul și pasiunea sa pentru muzică și compoziție.

Jorjac a descoperit pasiunea pentru muzică în jurul vârstei de 4 ani, când tatăl său i-a dăruit o mică vioară cu 3 corzi, încurajat fiind de interesul manifestat de copil pentru tot ceea ce ține de muzică, sunetele instrumentelor și acordurile muzicale. Văzând că nu este luat prea în serios și fiind convins că mica vioara este de jucărie, copilul Enescu a aruncat în foc vioara cu 3 corzi, spunând că își dorește o vioară adevarată, pe care să poată cânta cu adevărat, lucru care s-a întâmplat, primind, astfel, în scurt timp un instrument adevărat, pe care a învățat, în scurt timp, să cânte.

Pe lângă faptul că era înzestrat cu un auz absolut și reusea să imite perfect sunetele auzite, folosindu-se de corzile vocale, copilul genial George Enescu avea o memorie fabuloasă, reușind să rețină un cântec după ce îl asculta chiar și o singură dată. Memoria sonoră era ajutată de memoria vizuală, deasemenea impresionantă, cu ajutorul căreia putea înregistra vizual o partitură.

George Enescu a fost, într-adevăr, un copil-minute. La 4 ani știa să scrie, să citească, să adune și să scadă; la 5 ani cunoștea notele muzicale; la 6 ani desena cu un talent uimitor portrete și peisaje iar la 9 ani știa să vorbească fluent engleza, franceza și germana.

În scurt timp, înclinația sa către muzică a fost sesizată de către profesori și a fost îndrumat să studieze la Conservatorul din Paris, unde s-a perfecționat sub îndrumarea unor mari profesori ai vremii și unde a compus cele mai importante opere ale sale.

„Genialul copil-artist de 13 ani George Enescu a executat timp de trei ore și mai bine bucăți muzicale, unele fiind compoziții proprii de cea mai mare forță artistică, ca într-un vis sublim, în Dorohoiu” – Ziarul „Curierul Român”, 6 octombrie 1894.

Violonist desăvârșit, compozitor remarcabil, pianist, dirijor și profesor, Enescu a înființat și condus la Paris, orașul său de suflet, două formații de muzică instrumentală, însă pentru el, pe lângă experiența interpretativă, compoziția a rămas pe primul loc, recunoscând că tot ceea ce visa să facă pe viitor era să compună, lucru care s-a întâmplat.

Enescu a fost un bun patriot și filantrop, în timpul primului război mondial, susținând concerte în România pentru răniții din spitale. A întreprins, aici, numeroase acțiuni umanitare iar după cel de-al doilea război mondial s-a retras definitiv la Paris.

Reproducem mai jos un articol cuprinzător scris de Pr. Prof. Univ. Dr. Nicu Moldoveanu în Ziarul Lumina:

George Enescu, genialul muzician român

 


Se împlinesc, în 2022, 141 de ani de la nașterea celebrului muzician român George Enescu și 67 de ani de la mutarea sa în veșnicie (1881-1955), odihnin­du-se, până la învierea cea de obște, în cimitirul Père Lachaise din Paris. Este singurul muzician român care, din mila lui Dumnezeu, se bucură, din trei în trei ani, începând de la 4 septembrie 1958 (la trei ani după trecerea sa în lumea celor drepți) de un Festival și Concurs inter­național de mare prestigiu și care îi poartă numele. 

Ca „orice pom plin de roade bune, în care mulți aruncă cu pietre”, au existat și încă sunt și astăzi cârcotași, ba chiar detractori mai duri, care au încercat să minimalizeze genialitatea muzicală și moștenirea artistică și culturală enesciană, cum a fost aproape acum un veac ministrul conservator dr. Constantin Argetoianu (1871-1955). Dar și mai recent am auzit păreri ciudate și greu de înțeles, într-o încercare de a întina memoria genialului muzician român - pianist, violonist, compozitor, dirijor și pedagog celebru, toate stăpânite la nivel de virtuoz și recunoscute internațional.

Fiindcă s-au scris deja sute de mii de pagini în anii care s-au scurs după trecerea la Domnul a marelui muzician, vom încerca foarte pe scurt să amintim câteva dintre cele mai importante realizări artistice din viața și activitatea genialului muzician român.

Copilul-minune

Nepotul preotului Gheorghe Enescu (1820-1898), George Enescu s-a născut în ziua de 7/19 august 1881, în satul Liveni-Vârnav din ținutul Botoșanilor, fiind ultimul copil și singurul rămas în viață (minune adevărată!), deci al doisprezecelea sau al treisprezecelea, căci primii patru s-au născut morți, iar următorii șapte sau opt n-au ajuns la maturitate. Părinții săi, Costache (1848-1919) și Maria (Cosmovici) Enescu (1839-1909), buni gospodari, cu oarece stare materială, și-au revărsat toată dragostea părintească asupra singurului copil rămas în viață, George, foarte inteligent și uimitor de receptiv, un adevărat copil-minune și un viitor geniu muzical. Observând aptitudinile lui George pentru muzică, l-au dus, când avea vreo 5 ani, la Iași, pentru a fi verificat cu mare atenție de către eminen-­tul profesor de la Conservatorul ie­șean, Eduard Caudella, care într-adevăr i-a sfătuit prietenește să ducă imediat copilul la Viena, capitala muzicii, pentru a fi instruit metodic în studierea viorii și a pianului de la început. Părinții s-au hotărât imediat să-l ducă pe Geor­ge la Viena, dar mama îmbolnăvindu-se și suferind o operație dificilă, părinții s-au întors în Moldova, iar copilul a rămas la Viena, în grija guvernantei lui, Mam’zelle Lédie, profesoara de limba franceză și limba germană.

La Viena, copilul George a urmat cursul preparator de vioară cu profesorul Sigismund Bachrich (1841- 1913), iar cursul superior cu profesorul Hellmesberger junior (1855- 1907), de la care copilul-minune, cu inteligența și memoria sa sclipitoare, a deprins destul de repede și temeinic tehnica și interpretarea corectă a unor capodopere muzica­le, compuse de către marii maeștri europeni.

De altfel, George Enescu, în toată cariera sa, a promovat, din postura de interpret genial, dar și din cea de dirijor, lucrările celebrului compozitor german Ludwig van Beethoven, titanul de la Bonn, ale lui Richard Strauss, Jean Sibelius, Franz Schübert, Claude Debussy, Arnold Schonberg și alții.

Inteligența, memoria și precocitatea copilului român au impresionat atât de mult la Viena, încât, la 21 august 1890, ziarul vienez Rumänicher Lloyd a publicat un articol intitulat „Un Mozart român”, în care reliefa succesul copilului Enescu la examenul de sfârșit de an, la Conservatorul din Viena, notând: „În cercurile muzicale din Viena se vorbește mult acum despre băietanul de 9 ani, George Enescu, și e probabil că în curând îl vom vedea ca artist de primul grad pe tărâmul muzicii”. Cel care scria acestea preciza că George Enescu „e favoritul întregului Conservator vienez, unde e numit micul Mozart, fiindcă stăpâ­nește deja nu numai vioara, ci și pianul”. Poate că ar fi bine să adăugăm, scria Viorel Cosma, că „profesorii și unii colegi l-au auzit pe băietanul Enescu executându-și primele compoziții pentru pian, precum: Polca op. 1, Capriciul, Fantezia la patru mâini, op. 2, Fantezia, op. 10, Studiu pentru pian și altele”. Și mai precizează Viorel Cosma că „acestea au fost descoperite de regretatul muzicolog Clemansa Liliana Firca printre manuscrisele de la Muzeul «George Enescu» din București și tipărite în Catalogul tematic al creației enesciene, la Ed. Muzicală, Bucu­rești, 1985” (Viorel Cosma, Florilegiu enescian, Ed. Pim, Iași, 2016, pp. 59, 110-116, 326).

Momentul de triumf

Ceva mai târziu, George Enescu se va stabili la Paris, ca student al Conservatorului de aici, între anii 1895 și 1899, și tot la Paris își va începe cariera muzicală de interpret violonist, pianist, dar și de compozitor și dirijor, așa încât, în anul 1898, la vârsta de doar 17 ani, își va prezenta ,,Poema Română”, op. 1, care s-a bucurat de un mare succes. „Nici o lucrare românească nu a înregistrat până astăzi, scria presa atunci, la prima audiție absolută, un impact mai puternic asupra opiniei publice mondiale, ca #Poema Română», op. 1 de George Enescu..., lucrare de debut a tânărului român în vârstă de numai 17 ani.”

Cele peste o sută de cronici, articole, note, publicate în 1898, în Franța, Anglia, Germania, SUA, România etc., identificate până în prezent (majoritatea păstrate azi în Muzeul „George Enescu” din București), ilustrează momentul de triumf al unui tinerel român de 17 ani, care a surprins, deopotrivă, melomanii și specialiștii, instru­mentiștii Orchestrei „Colonne” și profesorii Conservatorului parizian, ziariștii și cronicarii muzicali ai timpului (Ibidem, 591). Aici, în Parisul sfârșitului de secol XIX, „unde se perindau celebritățile artistice și se consacrau toți marii interpreți și creatori europeni, un tânăr poposit de pe meleagurile Moldovei direct la Paris s-a apucat să scrie o simfonie, inspirându-se din straniile balade și cântece popu­lare naționale, atât de pitorești ale patriei sale”, uimind prin precocitatea talentului său pe toți martorii evenimentului artistic de la ,,Theatre du Châtelet” din ziua de duminică, 6 februarie 1898, ora 14:15. „La cererea insistentă a publicului, maestrul Edouard Colonne a fost obligat să treacă peste uzanțele sălilor de concert franceze... și să-l aducă pe scenă, pentru aplauze, pe foarte tânărul compozitor român”... (Ibidem, pp. 541-542). Era comparat cu Mozart, Berlioz, Bee­thoven, Wagner, Saint Saëns și alții, ceea ce înseamnă o onoare și o mare speranță.

În ziarul Liberté din 7 februarie 1898, un cronicar francez avizat remarca siguranța mâinii de orchestrator a lui George Enescu, conchizând: „Trebuie să urcăm până la Mozart și dl Saint Saëns pentru a descoperi exemple de o precocitate la fel de surprinzătoare. Suita românească ce s-a executat ieri, la Châtelet, bine alcătuită pe motive naționale (românești, n.n.), relevă o natură excepțional de dotată”. Sau alt critic muzical de la Courrier National, din 9 februarie 1898, scria: „Opera dlui Enescu re­levă mari calități descriptive. Prin diferitele teme, prin orchestrația iscusită a lucrării, autorul a lăsat să treacă un parfum al sufletului patriei sale”. Sau altul scria că „presa a salutat în George Enescu aurora unui mare talent” și multe altele (Ibidem, pp. 543-546).

În toată viața și activitatea sa muzicală, fie ca violonist sau pianist, fie ca dirijor, George Enescu a programat și executat lucrările multor compozitori de talie mondială din Europa. Pentru el, Beethoven era un zeu, era titanul de la Bonn. Iată ce frumos scria despre acesta în amintirile sale: „Gân­diți-vă că în orchestra Conservatorului din Paris, copil fiind, interpretam anumite simfonii ale titanului de la Bonn după manuscrise. Pentru mine, Beethoven nu era în nici un caz același ca pentru tinerii de azi, un om ce se pierde în negura timpului, ci un artist viu încă în amintirea bătrânilor” (Ibidem, p. 417).

Citiți de același autor, în Ziarul Lumina, și George Enescu - genialitatea și suferințele unui mare compozitor

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Top 5 autori
VideoNews

CALIN GEORGESCU LA ANCA ALEXANDRESCU:

DE EXCEPȚIE! Ce răspunde Călin Georgescu la întrebarea DACĂ VA FI ARESTAT:

Călin Georgescu deconspiră OLIGARHII CARE FURĂ ALEGERI și MAFIA INTERNAȚIONALĂ:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (1)
  • Aljones 04.05.2022 15:29
    Un articol excelent. Daca ne-am inghesui sa ne sustinem valorile culturale romanesti Precum Enescu, Brancusi, Eliade, Tutea, Nae Ionescu, Vulcanescu , Parintele Staniloaie, Parintele Iustin Parvu, si multi altii, a fi o treaba extraordinara. Noi ne inghesuim sa scriem despre putin, biden, cîtu si alte scursuri cu chip uman. Daca Nu trecem la actiune, atunci o sa ramanem cu scrisul.
  1. CCR A DECIS ANULAREA TURULUI 1 AL PREZIDENȚIALELOR - DOCUMENT. ”LOVITURĂ DE STAT”!

  2. AUR AR PUTEA FACE GUVERN ALATURI DE PSD, CU GEORGESCU PREȘEDINTE! Ponta nu vrea ca PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT să se AUTODISTRUGĂ prin susținerea USR-istei pro-LGBT Elena Lasconi la prezidențiale. Ciolacu dă semne bune. O NOAPTE LUNGĂ

  3. OPRIȚI LOVITURA DE STAT !

  4. S-A ÎNTORS MILIȚIA: Publicistul Iulian Capsali luat pe sus la Secție pentru activitatea de pe Facebook la 35 de ani de când a luptat în stradă contra comunismului VIDEO. OPERAȚIUNI similare în întreaga țară. NU VĂ FIE FRICĂ! AVERTISMENT: OPRIȚI ABUZURILE!

  5. CĂLIN GEORGESCU CHEAMĂ ROMÂNII LA VOT: ”Să fim duminică în fața secțiilor de vot din întreaga țară, pentru a vota.” RĂZBOIUL DIN UCRAINA POATE IZBUCNI DIN ROMÂNIA. I S-A TĂIAT LUMINA, CĂLDURA ȘI INTERNETUL! VIDEO LIVE la Anca Alexandrescu

  6. Reacția lui Călin Georgescu: Decizia CCR este O LOVITURĂ DE STAT GENERALIZATĂ. Poporul Român își cere drepturile în timp ce Sistemul corupt din România a făcut pact cu diavolul. Repet: Fortăreața lui Soros de aici A CĂZUT! - VIDEO

  7. Victor Roncea: Cine este Călin Georgescu, cel care o poate aduce pe progresista Elena Lasconi în finală. ACTUALIZARE: Ciolacu ”s-a culcat viu și s-a trezit mort”

  8. Raport Final Covid: Am avut dreptate - virusul a fost de laborator, vaccinul, măștile și distanțarea nu au folosit la nimic. Cine plătește pentru denigrarea ActiveNews?

  9. ULTIMELE ZVÂRCOLIRI ale SISTEMULUI IOHANNIS: Declasificarea unor ”documente secrete” pline de banalități, speculații și interpretări, cu excepția STS. Jihadul anti-Georgescu declanșat de artificiul lingvistic ”AR FI FOST” susținut de un ”actor statal”

  10. Breaking News! Helmut Duckadam a murit la 65 de ani. Cum a fost convins legendarul portar să se vaccineze

Ultima oră

01:35

Intervenție nocturnă a lui Călin Georgescu: Suntem în Decembrie 1989. Este frig și democrația a înghețat. Presa nu mai este liberă. Se caută fabricarea de probe false. Se dorește spectacolul cătușelor și în ceea ce mă privește - VIDEO

00:00

Acad. Eugen Mihăescu: Parabola funambulului

23:30

În momentul în care eu am renunțat la cipul lor, m-am opus, eu mi-am câștigat mântuirea. Mă salvez spunând un singur ”NU”. Prin acel ”NU” m-am făcut ostaș al lui Hristos! - Doamna Aspazia Oțel Petrescu (9 decembrie 1923 - 23 ianuarie 2018) - 101 ANI

23:00

"Partidul roșiilor (liberalilor) reunește în sânul său mai multă incapacitate, perversitate morală, lăcomie de avere publică și invidie pentru tot ce răsare cu un cap peste masă" - Eminescu pe 9 decembrie 1878

22:51

Liderii lumii s-au adunat la Paris la ceremonia redeschiderii Catedralei Notre-Dame. Klaus Iohannis și Maia Sandu nu au fost invitați - FOTO

22:00

Andrei Dincă: VIN LEGIONARII!

21:30

Dan Radovici: Incredibilele ”avantaje” ale democrației. Opinie Invitat ActiveNews

20:00

Delirul stalinist al lui Adrian Papahagi și Vasile Bănescu: ”Să fie arestați academicieni, clerici, jurnaliști – nu contează!” Și NEUTRALIZAȚI/SUPRIMAȚI alte mii de români. PATRIARHUL ROMÂNIEI CE ZICE? Ionuț Țene - în atenția Parchetului și a Patriarhiei

19:13

Decizia CCR de a anula alegerile a afectat puternic piața financiară din România

18:44

Fostul campion mondial la box și pilot de raliuri Mihai Leu, de doar 55 de ani, care se luptă cu o boală nemiloasă, a fost mutat de la ATI. A participat la “Vaccinare în viteza a șasea”

18:02

Scrisoare din străinătate în susținerea lui Călin Georgescu, după anularea alegerilor: “S-a săvârșit o crimă la adresa democrației, călcându-se în picioare voința alegătorilor”

16:48

Zero Hedge: În Europa, Democrația este moartă și îngropată

15:42

Adrian Onciu: Cele două Românii și teroriștii de la Cotroceni

14:46

Judecătorul Lucian Buta: HOTĂRÂREA CCR, DE CINCI ORI ILEGALĂ

14:21

Ultima încercare a globaliștilor? Administrația Biden plusează aproape un miliard de dolari pentru Ucraina