31 martie: Sfântul Sfințit Mucenic Ipatie, Episcopul Gangrei. Sf. Mc. Veniamin diaconul

De Ioana Ivan  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sfântul Mucenic Ipatie, Episcop al Gangrei este sărbătorit de Biserica Ortodoxă în fiecare an, la data de 31 martie.

Acest Sfânt Mucenic s-a născut în Cilicia, în a doua jumătate a secolului al III-lea și a fost hirotonit episcop al Gangrei, în Paflagonia, Asia Mică (în regiunea  Anatolia din Turcia de azi).

A fost unul dintre cei 318 părinți care au participat la Primul Sinod Ecumenic de la Niceea, din anul 325, condamnând împreună cu ceilalți Sfinți Părinți erezia lui Arie, în prezența împăratului Constantin cel Mare (306-337).

Sfântul Ipatie a ajuns vestit datorită faptului că a răbdat foarte multe ispite, preferând să își petreacă viața și timpul în numele Domnului, în rugăciune și să săvârșească nenumărate minuni.

Iubitor al înțelepciunii Sfintelor Scripturi încă din tinerețe, Sfântul Ipatie a săvârșit multe fapte bune și a propovăduit neîncetat dreapta credință păstoriților săi. Însuși împăratul Constanțiu (337-361) îl cinstea și-l prețuia pentru minunile pe care le săvârșea Dumnezeu prin el.

Însă, pentru că s-a dovedit un stâlp al Ortodoxiei, Sfântul Ipatie a fost atacat și bătut de o ceată de eretici novațieni când se întorcea din Constantinopol la cetatea sa, Gangra. Apoi l-au aruncat într-o prăpastie și l-au lăsat pradă păsărilor și fiarelor sălbatice.

Chinuindu-se în durerile morții, și-a adunat puterile și s-a rugat pentru iertarea și îmblânzirea ucigașilor săi. Dar l-a găsit o femeie care ținea eresul lui Arie și luând o piatră ascuțită i-a zdrobit capul, dându-și astfel sufletul.

Creștinii din Gangra au luat trupul episcopului lor și l-au înmormântat cu mare alai și jale.

Multe minuni și tămăduiri s-au petrecut apoi, cu harul lui Dumnezeu, oamenilor ce veneau cu credință la mormântul Sfântului Sfințit Mucenic Ipatie.

Sfântul Mucenic Veniamin, diaconul

În vremea împărăției lui Teodosie cel Mic, Izdigherd, împăratul perșilor, a pornit război împotriva Bisericilor, luând pricină din următoarea împrejurare: un episcop oarecare, Avdas, împodobit cu multe feluri de virtuți, împins de zel dumnezeiesc a nimicit Pirionul, adică templul în care perșii se închinau focului. Aflând împăratul acest lucru de la magi, a trimis, de l-a adus înaintea lui pe Avdas, pe care l-a întrebat mai întâi cu blândețe pentru ce a făcut acest lucru și i-a poruncit să zidească din nou templul acela. Dar Avdas împotrivindu-se și spunând că nu poate nicidecum să facă așa ceva, atunci Izdigherd a amenințat că va distruge toate bisericile și a pus început amenințărilor lui, poruncind mai întâi să fie omorât dumnezeiescul Avdas. Auzind aceasta, sfântul s-a bucurat foarte. Și în felul acesta bucurându-se și veselindu-se și-a primit sfârșitul.

Sfinții Mucenici Avdas episcopul, Veniamin diaconul, nouă mucenici împreună cu ei și alți mulți sfinți care au mărturisit în Persia, au fost aruncați în închisoare și au fost mâncați de vii de șoarecii și de pisicile închise laolaltă cu ei.

După trecere de treizeci de ani, furtuna prigoanei dezlănțuită de magi, întocmai ca de niște vânturi puternice, a adus asupra credincioșilor iarăși încercările chinurilor. Căci mistuind pe mulți cu tot felul de pătimiri, îi dădeau apoi morții, iar pe alții supunându-i la surghiunuri îndelungate și la tot felul de chinuri, îi slobozeau din viață prin morți de tot felul.

Dar nu trebuie să ne mirăm, fiindcă acestea s-au întâmplat prin îngăduința lui Dumnezeu. Căci lupte de felul acesta a spus Stăpânul nostru aveau să aibă loc. Pentru aceasta și sfinții aceștia, prin răbdare și mucenicie, au primit cununile biruinței. (Doxologia)

Acest sfânt mucenic al Domnului este pomenit alături sfântul sfințit mucenic Avdas episcopul socotindu-se a fi pătimit dimpreună cu dânsul, însă Mineiul împăratului Vasile al II-lea Bulgaroctonul, săvârșit în preajma anului 985 la Constantinopol, consemnează faptul că a acesta a primit cununa cea nestricăcioasă a muceniciei la 3 ani după sfântul Avdas, deci în anul 421 sau 424, în orașul persan Susa. (Sfinți și Icoane)

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Monahul Filotheu – Cuviosul Arhim. Justin Pârvu și Sfinții Primului Sinod Ecumenic

România – Ukraina 3-0

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (4)
  • Homo ereticus 31.03.2015 09:13
    nu mai scrieti la sfinti ca sunt sarbatoriti "şi de Biserica Greco-Catolică în fiecare an" ... caci smintiti lumea. Aici in Ardeal o gramada de ortodocsi merg la slujbele papistasilor ca deh ... e acelasi lucru ...pana si sfintii sunt aceeasi. Adevarul e unul singur, iar noi ortodocsii nu marturisim in Crez acelasi acelasi adevar cu al greco-catolicilor (care fie vorba intre noi sunt catolici ... de rit bizantin, adica papistasi ... adica un cal troian in coasta Ortodoxiei)
  • Sanda 31.03.2015 10:36
    Un exemplu de comentariu venind de la un "crestin": frățesc față de ceea ce ne unește, tolerant față de ceea ce ne desparte (!?).
    Nu reusim noi, crestinii, sa fim uniti măcar in Postul mare, să comemorăm patimile lui Cristos uniți in dragostea față de Dumnezeu si față de aproapele, cu recunoștință față de acela care s-a jertfit pentru noi toți, indiferent de rit sau confesiune. Un preot spunea că postul, adică abținerea de la anumite mâncăruri, dacă nu este însoțit de rugăciune, de gânduri și fapte bune, este doar o dietă alimentară. Și, evident, are dreptate.
    Nu înțeleg care este vina ”papistașilor” că ortodocșii se duc la biserica lor?
  • pavel ► Sanda 31.03.2015 21:39
    se scrie Hristos. Si apropo, de ce voi papistasii tot o dati cu iubirea, cu dragostea fata de Dumnezeu? Stii tu ce inseamna sa-l iubesti pe Dumnezeu? Ce e iubirea asta? E jertfa intru Hristos, adica Duhul umilit , inima infranta si smerita. Nu ecumenismul pe care-l propui. Si apropo, nu putem fii uniti in dragostea fata de Dumnezeu (tu catolica sau reformata si eu ortodox). De ce? Simplu. Nu ne inchinam aceluiasi Dumnezeu. Adevarul e unul singur. Nu sunt mai multe adevaruri. Ori ma aflu eu in adevar, iar tu esti in inselare, ori invers. Nu exista poate, dar. Ori e alba, ori e neagra. Ce e in plus e de la diavol.
  • Andrei-NicolaeMihai ► Sanda 31.03.2021 08:05
    „Doamne, nu le socoti lor păcatul acesta!” Și încă rugându-se, o femeie ce ținea de eresul lui Arie, luând o piatră, a lovit pe sfântul tare în cap și l-a omorât. Iar sufletul lui cel sfânt, îndată ieșind din legăturile trupești, s-a suit la Dumnezeu."

    Dacă ar fi cum spuneți, dacă ar fi mai multe" tipuri" sau "ramuri" de creștinism (și arienii se considerau tot creștini și au urmași până astăzi), atunci degeaba a murit Sfântul și degeaba îl cinstim.

    Vă spun aceasta pentru că îmi pasă: de Dumnezeu, dar și pentru dumneavoastră - așa înțeleg iubirea și prietenia. Dumnezeu să vă lumineze și să cunoașteți Adevărul! Dacă aveți inimă sinceră, așa va fi, negreșit. Ne e drag de toți oamenii, dar și mai drag de Adevăr, fără de care nimic nu suntem și fără de care nu putem iubi nici pe aproapele și nici alte fapte bune nu putem indeplini. Prima condiție în drumul către discernământ este stabilirea adevărului.

    Vă doresc mântuire!
Ultima oră

09:34

ȘOC ÎN RUGBY! Starul neozeelandez Connor Garden-Bachop a murit subit la 25 de ani

09:18

Moarte subită în comunitatea ortodoxă din Austria. Consilierul parohial Iacob Andreca a murit la numai 50 de ani

08:55

A apărut numărul 1 din acest an al revistei semestriale ”Brașovul și eroii neamului românesc”

08:41

Întrebarea zilei: Cînd și-a dat OK-ul SRI pentru angajarea lui Coldea în Albania?

23:15

Eroii care ne-au lăsat drept moștenire România încă sunt printre noi: veteranul de război Moș Nică Paiu, de 102 ani, despre luptele de la Cotul Donului: “Eram împușcat și la piept, și la mână. Și așa mergeam” - VIDEO

22:30

Monahul Filotheu – Cuviosul Arhim. Justin Pârvu și Sfinții Primului Sinod Ecumenic. Copiii vorbesc cu Părintele Justin la mormântul său. Ieromonahul Nicodim Grosu - Focul rugăciunii - VIDEO

22:22

Eurostat: România are cea mai mare inflație din UE, pentru a cincea lună consecutiv

21:30

România – Ukraina 3-0. Bucuria Victoriei – cât rezultatul unui Referendum

20:46

Pfizer, acuzat de procurorul general al unui stat din SUA că a conspirat cu guvernul și mass-media pentru a comite fraudă și fapte oneroase, inducând în eroare populația

20:06

S-a închis jocul pentru Klaus Iohannis: A pierdut și ultimul vot pentru șefia NATO – noul președinte al Slovaciei și premierul Ungariei îl susțin pe Mark Rutte

19:33

Scriitorul Constantin Barbu a primit titlul de Doctor Honoris Causa, acordat de o mare universitate din America. Interviul continuă: Despre un nou volum din Supracartea fără de ce

18:20

O bucurie pentru Geoană: Ana Birchall candidează la prezidențiale

18:07

Cântărețul Rod Stewart a fost huiduit copios după ce a afișat un portret al lui Zelenski la un concert din Leipzig, într-o regiune unde Alternativa pentru Germania a ieșit pe primul loc la alegerile europarlamentare - VIDEO

17:30

Părintele James Bernstein, cunoscut pentru cartea sa ”Uimit de Hristos. Călătoria mea de la iudaism la Ortodoxie”, a trecut la Domnul

16:47

Unde-s TREI puterea crește...