30 iulie: 17 ani de la trecerea la Domnul a Patriarhului Teoctist. VEȘNICA LUI POMENIRE!

De Tudor Matei și Victor Roncea  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Preafericitul Teoctist, Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, s-a născut la 7 februarie 1915, în satul Tocileni, comuna Stănceni din județul Botoșani. A fost cel de-al zecelea dintre cei unsprezece fii ai familiei Dumitru și Marghioala Arăpașu. La botez a primit numele de Toader. Între 1921 și 1927 a urmat școala primară din satul natal.
 
În 1928, în Duminica Tomei, a intrat ca frate la Schitul Sihăstria Voronei din județul Botoșani, aparținând de Mănăstirea Vorona din același județ. La 14 septembrie 1931, a fost primit în rândul fraților-elevi la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț, unde a rămas vreme de un an, în 1932 fiind admis la Seminarul monahal de la Mănăstirea Cernica din București. După absolvirea Seminarului (1940), a urmat cursurile Facultății de Teologie a Universității din București (1940-1944). În 1945 a obținut Diploma de Licență în Teologie, specialitatea Liturgică, primind calificativul "Magna cum laude", se arată pe site-ul www.patriarh.ro.

Între anii 1946 și 1948, a studiat la Facultatea de Litere și Filosofie din cadrul Universității din Iași, iar în 1949 a urmat cursurile pastorale preoțești. La 6 august 1935, a depus voturile monahale la Mănăstirea Bistrița, județul Neamț, primind la călugărie numele de Teoctist. A ocupat, pe rând, posturile de ierodiacon, diacon, preot, ieromonah, eclesiarh, exarh al mănăstirilor, vicar administrativ și arhimandrit.

La propunerea patriarhului Justinian, la 28 februarie 1950 a fost ales de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, episcop-vicar al Patriarhiei, cu titlul "Botoșăneanul". La scurt timp, în 5 martie 1950, a fost ridicat la rangul de arhiereu, în Biserica "Sfântul Spiridon-Nou" din Capitală, de către patriarhul Justinian, mitropolitul Firmilian al Olteniei și episcopul Chesarie al Dunării de Jos.

În calitate de episcop-vicar patriarhal (1950-1962), a fost rector al Institutului Teologic Universitar din București (1950-1954), îndeplinind în același timp și atribuțiile de secretar al Sfântului Sinod și de vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor; din 1954 și până în 1962 a condus cancelaria Arhiepiscopiei Bucureștilor. La 28 iulie 1962, Colegiul Electoral Bisericesc l-a ales episcop al Aradului, Ienopolei și Hălmagiului (înscăunat la 16 septembrie), funcție în care a rămas timp de zece ani. În această calitate, a avut sub jurisdicție Vicariatul de la Gyula și două protopopiate din Banatul Sârbesc. În perioada decembrie 1969-decembrie 1970, a îndeplinit funcția de locțiitor de episcop al Oradiei, Bihorului și Sălajului.

La 28 ianuarie 1973, a fost ridicat la rangul de arhiepiscop al Craiovei și mitropolit al Olteniei, fiind înscăunat în Catedrala Mitropolitană din Craiova de către patriarhul Justinian, la 25 februarie 1973.

A fost ales arhiepiscop al Iașilor și mitropolit al Moldovei și Sucevei la 25 septembrie 1977, fiind înscăunat în Catedrala Mitropolitană din Iași la 9 octombrie 1977. În perioada iulie 1980-ianuarie 1982, a fost delegat de Sfântul Sinod să suplinească Mitropolia Ardealului. După moartea patriarhului Iustin Moisescu (31 iulie 1986), Teoctist a devenit locțiitor de patriarh.

Colegiul Electoral Bisericesc l-a ales în demnitatea de arhiepiscop al Bucureștilor, mitropolit al Munteniei și Dobrogei, locțiitor al Scaunului Cezareii Capadociei și patriarh al Bisericii Ortodoxe Române în 9 noiembrie 1986. La 19 noiembrie 1986, a fost instalat în Catedrala Patriarhală "Sfinții Împărați Constantin și Elena".

După evenimentele din decembrie 1989, la ședința Sfântului Sinod din 10 ianuarie 1990, patriarhul Teoctist a cerut în scris retragerea de la conducerea Bisericii Ortodoxe Române. S-a retras la Mănăstirea Sinaia, revenind însă în scaunul patriarhal după trei luni, la cererea clerului și în urma hotărârii Sfântul Sinod.

Pe parcursul anilor de patriarhat ai vrednicului de pomenire Teoctist au fost înființate 12 noi eparhii în țară, a fost reactivată Mitropolia Basarabiei (în 1992), a fost înființată Mitropolia Ortodoxă Română pentru Europa Centrală și de Nord, și respectiv Mitropolia Occidentală și Meridională, precum și Episcopia Ortodoxă Română pentru românii din Ungaria și Serbia. De asemenea, au fost înființate sau reactivate aproape 400 de mănăstiri și s-au construit peste 2.000 de noi lăcașuri de cult.

În timpul păstoririi sale, Patriarhia Română a primit în folosință Palatul Patriarhiei. De asemenea, a fost reluată inițiativa primului patriarh al României, Miron Cristea, de a construi o nouă Catedrală Patriarhală, Catedrala Mântuirii Neamului, și s-au întreprins demersurile necesare pentru canonizarea unor sfinți români.
 
După 1989, patriarhul Teoctist a promovat învățământul religios, înființând noi seminarii teologice, școli medii de cântăreți bisericești, de pregătire a asistenților sociali și de restauratori de monumente istorice. Totodată, a realizat reintegrarea învățământului religios în învățământul public de toate gradele și profilurile, concomitent cu introducerea predării religiei în școlile publice și reintroducerea asistenței religioase în armată, spitale și penitenciare.

Patriarhul Teoctist a fost primul patriarh ortodox român care a primit, la București, în zilele de 7-9 mai 1999, vizita unui suveran pontif — papa Ioan Paul al II-lea, prima vizită întreprinsă de un papă într-o țară majoritar ortodoxă. A participat, împreună cu patriarhii ortodocși ai lumii, la Jubileul împlinirii a 2000 de ani de la Nașterea Domnului Iisus Hristos, în cetatea Sfântă a Ierusalimului.

A fost decorat cu Ordinul Național Steaua României în Grad de Mare Cruce, la 21 mai 1999. În același an, la 17 decembrie, a fost ales membru de onoare al Academiei Române. La 31 iulie 2007, după trecerea la cele veșnice, i s-a conferit post-mortem Ordinul Național "Steaua României" în grad de Colan.

Patriarhul Teoctist a trecut la Domnul la 30 iulie 2007, la vârsta de 92 de ani, în urma unei operațiuni controversate. A fost al cincilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Patriarhia Ortodoxă Română înființată prin hotărârea Sfântului Sinod, la 4 februarie 1925, a avut ca patriarhi pe Miron Cristea (1925-1939), Nicodim Munteanu (1939-1948), Justinian Marina (1948-1977) și Iustin Moisescu (1977-1986).
 
Citiți și INTERVIU In Memoriam: Dumnezeu ne va ajuta să ridicăm o Catedrală pentru România. Noi, românii, avem mulți sfinți și martiri. Aceasta înseamnă "Grădina Maicii Domnului”

VIDEO In Memoriam:
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Top 5 autori
VideoNews

Mesajul lui Călin Georgescu pentru românii de pretutindeni: Întoarceți-vă ACASĂ!

Virgiliu Gheorghe Vlăescu despre Alegerile Naționale la ActiveNews și pe YouTube:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (3)
  • Tic 30.07.2023 23:03
    Dumnezeu sa-l ierte!A fost un patriarh cu o activitate remarcabilă.
  • Kydones 31.07.2024 12:05
    Dumnezeu să-l ierte caci mult a slujit regimul comunist. A certificat multe procese și caterisire de preoți pedepsiți nedrept de episcopi locali comuniștilor și agenturii Securității. Probabil Sfântul Sinod îl va declara sfânt!
  • Kydones 31.07.2024 12:10
    Singurul ierarh care a demascat conlucrarea multor episcopi și vicari cu securitatea a fost Mitropolitul Nicolae al Banatului. Și-a recunoscut vina și a încercat sa 'repare' raul mult pe care la produs multor preoți.
    Mai sunt încă în viata muți episcopi, foști agenți de securitate, care astăzi se bat cu pumni în piept și se arata mari romani.
  1. Nanoparticule fluorescente prezente în Coca-Cola și Pepsi-Cola - Studiu apărut în Nanotoxicology și PubMed, Biblioteca Națională de Medicină a SUA

  2. Extremiștii maghiari din UDMR îndeamnă la vot pentru LGBT-ista Elena Lasconi. Kelemen Hunor, împotriva propriului electorat, care votează pentru Călin Georgescu: Vom recomanda să nu-l susțină nimeni. Doamna Lasconi să fie cea susținută

  3. Mesajul lui Călin Georgescu pentru românii din țară, din Republica Moldova și de pretutindeni: De la Nistru pân' la Tisa suntem în aceeași mare horă românească. Întoarceți-vă ACASĂ! Politicieni, ACCEPTAȚI NORMALITATEA, voința populară - VIDEO

  4. Răsturnare de situație: Robert F. Kennedy Jr nu mai poate veni în România înainte ca suveranistul Călin Georgescu să devină președinte al României din cauza unui act federal. În schimb, Donald Trump își trimite șeful de campanie, pe celebrul Brad Parscale

  5. MANIFESTUL LUI DAN PURIC PENTRU POPORUL ROMÂN înainte de turul al II-lea al alegerilor prezidențiale din România. După ce a fost cu suveranistul Călin Georgescu la Alba Iulia, maestrul Dan Puric merge azi la Anca Alexandrescu

  6. Marcel Ciolacu, confirmat la conducerea PSD: “În turul 2, românii trebuie să stabilească singuri cu cine votează"

  7. Osemintele Sfântului Preot Mucenic Constantin Sârbu au fost deshumate

  8. SRS: Amendarea nejustificată a Ancăi Alexandrescu pentru interviul cu Călin Georgescu este o rușine pentru toți membrii CNA, care s-au compromis definitiv

  9. Maria Eftimie: CCR validează primul tur al alegerilor prezidențiale - România iese din haos?

  10. Sondaj CURS pentru alegerile prezidențiale. Călin Georgescu: 57,8%, Elena Lasconi: 42,2%. Pe lângă AUR, POT și SOS și electoratul PSD e în favoarea candidatului independent suveranist

  1. CTP zidește un Front Unit împotriva lui Călin Georgescu prin șantaj public și trafic de influență. Liiceanu, reactivat: candidatul suveranist, ”un pericol pentru România”. CTP: ”Ca să-l votezi acum pe Călin Georgescu trebuie să fii prostul satului”

  2. Enigmaticul CG11 - Loviluția din 1989 s-a încheiat ieri...

  3. Victoria lui Călin Georgescu a demonstrat că sistemul și Soros cu ong-urile sale s-au izbit de partidul invizibil al familiștilor creștini și al tradiționaliștilor din România. Prof. Ilie Bădescu intervievat de Victor Roncea: Rezultatul nu este o surpriză

  4. BREAKING NEWS! Elena Lasconi a intrat în turul 2. Marcel Ciolacu e istorie!

  5. Călin Georgescu se dezice de globaliști în media anti-sistem: Sunt pregătit să negociez pentru bunăstarea și sănătatea poporului meu. Nu poți accepta ca un sclav ce dictează alții, ci trebuie să negociezi ca un președinte care își iubește poporul - VIDEO

  6. Tapalagă de la G4 Media trăiește ”un coșmar înspăimântător”: Rezultatul șocant obținut de Călin Georgescu este UN PRODUS PUR AL PROSTIEI ROMÂNEȘTI

  7. Români, nu mai alegeți idioți în fruntea țării!

  8. Sistemul a ales „Soluția de Mătase”

  9. Ciolacu anunță că se retrage oricum - Șeful AEP: Indiferent de declarații, candidații rămân pe buletinul de vot!

  10. AUR AR PUTEA FACE GUVERN ALATURI DE PSD, CU GEORGESCU PREȘEDINTE! Ponta nu vrea ca PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT să se AUTODISTRUGĂ prin susținerea USR-istei pro-LGBT Elena Lasconi la prezidențiale. Ciolacu dă semne bune. O NOAPTE LUNGĂ

Ultima oră

23:30

Extremiștii maghiari din UDMR îndeamnă la vot pentru LGBT-ista Elena Lasconi. Kelemen Hunor, împotriva propriului electorat, care votează pentru Călin Georgescu: Vom recomanda să nu-l susțină nimeni. Doamna Lasconi să fie cea susținută

23:00

Mesajul lui Călin Georgescu pentru românii din țară, din Republica Moldova și de pretutindeni: De la Nistru pân' la Tisa suntem în aceeași mare horă românească. Întoarceți-vă ACASĂ! Politicieni, ACCEPTAȚI NORMALITATEA, voința populară - VIDEO

22:49

Osemintele Sfântului Preot Mucenic Constantin Sârbu au fost deshumate

22:32

Nanoparticule fluorescente prezente în Coca-Cola și Pepsi-Cola - Studiu apărut în Nanotoxicology și PubMed, Biblioteca Națională de Medicină a SUA

21:34

Marcel Ciolacu, confirmat la conducerea PSD: “În turul 2, românii trebuie să stabilească singuri cu cine votează"

21:00

SRS: Amendarea nejustificată a Ancăi Alexandrescu pentru interviul cu Călin Georgescu este o rușine pentru toți membrii CNA, care s-au compromis definitiv

20:30

Maria Eftimie: CCR validează primul tur al alegerilor prezidențiale - România iese din haos?

19:52

Curtea Constituțională a validat turul 1 al alegerilor prezidențiale - Turul 2 va avea loc pe 8 decembrie între Călin Georgescu și Elena Lasconi

19:00

MANIFESTUL LUI DAN PURIC PENTRU POPORUL ROMÂN înainte de turul al II-lea al alegerilor prezidențiale din România. După ce a fost cu suveranistul Călin Georgescu la Alba Iulia, maestrul Dan Puric merge azi la Anca Alexandrescu

18:29

Omul de afaceri Călin Donca, de ce îl susține Călin Georgescu: Îmi doresc un președinte ferm, patriot, capabil să negocieze, în loc să execute ordinele externe și care să ne ferească de intrarea într-un război care nu e al nostru. Lasconi e de speriat!

17:06

Tulburări în Georgia: Președinta țării a declarat parlamentul „ilegitim” și spune că nu va demisiona

15:59

Răsturnare de situație: Robert F. Kennedy Jr nu mai poate veni în România înainte ca suveranistul Călin Georgescu să devină președinte al României din cauza unui act federal. În schimb, Donald Trump își trimite șeful de campanie, pe celebrul Brad Parscale

15:32

Sfârșitul regimului Iohannis. Propunerile președintelui pe lista PNL au ratat intrarea în Parlament: Vaccinista Loreta Păun, sexualista Ligia Deca și avocata Cristina Trăilă

15:11

Sondaj CURS pentru alegerile prezidențiale. Călin Georgescu: 57,8%, Elena Lasconi: 42,2%. Pe lângă AUR, POT și SOS și electoratul PSD e în favoarea candidatului independent suveranist

14:13

Ciprian Demeter: România captivă în labirintul obedienței – Klaus Iohannis, Cătălin Predoiu și dilema dreptății pierdute