
Foto: ziaristionline.ro

La 26 ianuarie 1918 se năștea la Scornicești, într-o familie de țărani, primul președinte al României, Nicolae Ceaușescu, personaj care a marcat istoria recentă a României timp de câteva decenii.
La trei zile de la moartea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, în martie 1965, Ceaușescu preia funcția de secretar general al Partidului Muncitoresc Român. Una dintre primele acțiuni ale lui Ceaușescu, odată ajuns la putere, a fost transformarea Partidului Muncitoresc Român în Partidul Comunist Român. În același timp, decide schimbarea numelui oficial al țării din Republica Populară Română (R.P.R.) în Republica Socialistă România (R.S.R.). 1964-65 marchează și perioada eliberării foștilor deținuți politic din închisori. În 1967, Ceaușescu preia și funcția de președinte al Consiliului de Stat.
La 28 martie 1974, Marea Adunare Națională instituie funcția de președinte al Republicii Socialiste România, iar Nicolae Ceaușescu este ales în unanimitate, devenind astfel primul președinte al României.
Începând cu anii ’70, Ceaușescu devine obiectul unui cult al personalității tot mai pronunțat, care avea să-l ducă în înșelare în timp.
În anii „Epocii Ceaușescu” se construiesc Metroul din București, Canalul Dunăre-Marea Neagră, zeci de mii de noi blocuri de locuințe, cu ajutorul unor împrumuturi de la instituțiile internaționale.
Pe plan extern, Nicolae Ceaușescu a dus o politică de independență față de Marile Puteri, în timpul mandatului său România obținând importante succese diplomatice. Ceaușescu nu s-a sfiit să colaboreze cu Statele Unite sau Germania, aceasta din urmă țară chiar ajutând la înființarea Brigăzii Speciale de Luptă Antiteroristă (fosta USLA), conform mărturiilor furnizate de Iulian Vlad, ultimul șef al Securității, implicat în acest proiect..
Cu siguranță, unul dintre momentele de glorie a lui Ceaușescu a fost decizia de a nu participa la invadarea Cehoslovaciei de către forțele tratatului de la Varșovia, în august 1968, stârnind mânia Moscovei.
Ulterior, președintele american Richard Nixon a vizitat Bucureștiul iar în 1970 Ceaușescu era primit triumfal la Washington (VIDEO mai jos).
Nicolae Ceaușescu a jucat, în anul 1977, rolul de intermediar în negocierile de pace dintre Israel și Egipt, promovând și intensificarea contactelor cu fostul lider palestinian Yasser Arafat, precum și recunoașterea Palestinei, dar s-a implicat decisiv și în apropierea Chinei de SUA, încă din anii '70. Henry Kissinger s-a lăudat fraudulos de această legătură înfăptuită de fapt de Nicolae Ceaușescu, pe care consilierul american l-a ”uitat” din memoriile sale pe acest subiect.
Conform documentelor de arhivă ale Statelor Unite, în octombrie 1970, Henry Kissinger i-a raportat președintelui Nixon despre o întâlnire pe care a avut-o la Washington cu președintele român Nicolae Ceaușescu. Kissinger a declarat că i-a spus lui Ceaușescu că SUA doreau să deschidă comunicațiile cu China și că guvernul american nu credea că are "interese conflictuale pe termen lung". Ceaușescu a spus că le va transmite acest lucru chinezilor. Clic AICI pentru a citi documentul original.
China nu avea să uite rolul lui Ceaușescu și la intenția URSS de a invada România în decembrie 1989, Beijingul s-a opus, conform mărturiilor unor diplomați de rang înalt ai fostului regim.
Cu toate acestea, lucrurile au luat o turnură negativă după vizitele în China și Coreea de Nord, la revenirea acasă instituindu-se un apăsat cult al personalității, întreținut cu brio de o mare parte a intelectualității, de la scriitori la actori, artiști și cântăreți.
În anii '80, Ceaușescu a dispus achitarea rapidă a datoriilor externe, fără a mai contracta noi credite. O mare parte a producției agricole și industriale a țării ia calea exportului, privând astfel populația până și de cele mai elementare alimente și bunuri de consum. Din ianuarie 1982 s-a început limitarea distribuirii energiei electrice și a apei calde, iar în perioada 1986-1987 se instituie raționalizarea produselor de bază.
Plata întregii datorii externe, în valoare nominală de 60 de miliarde de lei (10 miliarde dolari), se încheie în primăvara lui 1989, cu grele costuri pentru populație insuficient explicate de puterea politică. În acest timp, lui Ceaușescu i se regizau scene demne de Potemkin, cu magazine pline de produse în timpul vizitelor sale de lucru, când în realitate populația normală trăia o foamete intensă și îngheța în case.
După protestele stimulate din Timișoara derulate în timpul vizitei dictatorului în Iran, soldate cu numeroase crime, și apoi manifestația anticomunistă din București, declanșată după convocarea unui miting pe 21 decembrie 1989, la 22 decembrie Nicolae Ceaușescu este evacuat de pe acoperișul clădirii Comitetului Central al P.C.R., la bordul unui elicopter. Va fi capturat și dus la Târgoviște, unde va fi ținut trei zile, până-n ziua de Crăciun. A fost executat în urma unui proces-mascaradă organizat de conspiratorii Ion Iliescu și Silviu Brucan, cu „legitimitate revoluționară", dar nul din punct de vedere juridic.
Potrivit mărturiei regretatului profesor Petre Anghel, citate de portalul Ziariști Online via Poezie.ro, filosoful și fostul deținut politic Petre Țuțea s-ar fi exprimat în stilul său inconfundabil că îi este drag de Nicolae Ceaușescu datorită politicii sale naționale și de distanțare față de influența sovietică. Pentru această politică națională a fost urât de vechii agenți bolșevici veniți cu tancurile în România care le-au transferat misiunea lor de distrugere din interior a României urmașilor lor.
„Mor de dragul lui Niculae Ceaușescu ăsta! Îmi vine să-l pup de drag ce-mi e (e bine, gândesc eu, vorbește să-l audă milițienii). Se duce prin toate țările, se pupă cu toți negroteii ăia șefi de stat prin Africa și le bagă pe gât produsele românești, face rost de valută, să nu mai depindă de muscali. (...) Când am ieșit din pușcărie, i-am trimis un memoriu în 64 de puncte, în care i-am explicat, pe limba lui de prost, să înțeleagă și el, principiile de guvernare ale unui stat național. Le-a priceput. Le aplică punct cu punct. Face el ce nu am reușit să facem noi, legionarii!”, ar fi afirmat Petre Țuțea în ultimii ani ai comunismului, conform mărturiei profesorului Petre Anghel.
VIDEO: Nicolae Ceaușescu primit în SUA de Jimmy Carter (1978) și Richard Nixon (1970)
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
In ani de scoala se faceau Pionieri incepind cu clasa a 3 a dar pe mine m au facut in clasa a 4 a in urma nenumaratelor crize de plins ce le aveam cind vedeam prostii clasei facuti Pioneri si eu nu!!!A fost o lectie si am inteles ca de vreau ceva trebuie sa cer si sa demonstrez ce sint!!!!!! Si asa mi am obtinut tot ce aveam nevoie fara sa fiu Membru de Pardid prin munca si invatat!!! Atunci in 1989 am iesit in strada nemultumiti de munca fara intrerupere ce o faceam ,dar aveam in schimb tot ce voiam !!!!Si ce am obtinut dupa ce acei nemernici l au omorit????Inchiderea fabricilor,pierderea locului de munca si in final ca ultima solutie parasirea Tarii in cautarea unui loc de munca sa le pudem da ceva mancare la copii !!!
Ca lipsa de alimente o fi fost pe timpul lui Ceausesc dar FOAME nu cred ca a facut NIMENI!!!Am plecat in Occident la lucru in Tarile zise Civilizate unde spre uimirea mea intilneam cetateni ai respectivei tari care erau de virsta mea si erau ANALFABETI !!!Noi generatia lui Ceausescu , ca muncitori aveam pregatirea echivalenta a unui Inginer din Occident !!!Am facut cinste Rarii cu priceperea si harnicia noastra ,toti ne laudau iar despre Ceausescu spuneau lucruri infioratoare!!! Cit de dezinformati erau !!!!Ramineam uimita de ce spuneau!!!!Oribilitati!!!Ceausescu inainte de toate a fost un MARE PATRIOT !! Un Ser Umano care chiar de si a impus restrictii si a iubit Poporul si intodeauna a gindit spre binele tuturor!!! Aveau ce ninca si saracul si bogatul !!!!
Cind la Procesul lui a spus ca este o Tradare , Lovitura de Stat si subminare economica A avut perfecta dreptate!!! Cind Dicta el in Romania era Dictator !!!!Dar acum cind vin cei de la Uniunea Europeana si Dicteaza ce trebuie facut in Tara noastra cum putea sa i numim???
Lasand deoparte raul care a existat,acest om a gandit si simtit romaneste - diferenta de la cer la pamant fata de tradatorii,oportunistii imbogatiti peste noapte din afaceri
negre si urate.
Vointa poporului va fi infaptuita si, intr-o zi aceste carii ale societatii vor raspunde pentru tot raul generat acestei natii.
Minciuna,ignoranta,rautatea ,hotia vor fi platite!
Parca-l vad in 89 pe un ing.sef din uzina, care zicea ca trebuie sa fim atenti la ce punem in loc,sa nu ne para rau, lucru pe care atunci nu-l credeam posibil. Si iata ca o tinem tot intr-o cadere.
Biserici? Mai multe a daramat Carol I. Majoritatea manastirilor din Moldova atunci au fost renovate.
Iar la moartea lui Andruta, tatal lui, s-a facut slujba cu preoti cum se face la noi.
O întrebare am doar (adecălea fro câteva legate): sunteți cumva doctor în drept economic? Ați lucrat cumva la punerea pe roate a tratatelor economice internaționale? Ați fost cumva „coleg” cu domnul Petre Țuțea la Jilava? Sau la Ocnele Mari? Sau la Aiud, poate?
Asta ca să știm și noi dacă puteți a vă permite trasul de șireturi cu „senilul” domn, Petre Țuțea. Sau poate aveți studii și practică îndelungată de psihiatrie, de vă permiteți a pune diagnostice post-mortem?
Gînduri bune și Doamne ajută!
Ceaușescu a fost seful penitenciarului România.
In toate epocile istorice, sclavii au fost mai mult sau mai putin hraniti, adapati, adapostiti, incalziti, ingrijiti, decorati, ingropati...
DAR NU ERAU LIBERI !
FARA LIBERTATE, OMUL E UN ROBOT, O ROTITA RUGINITA IN MAREA MASINARIE SOCIALA.
DUMNEZEU NE'A CREAT LIBERI !
A existat un blestem si la Biserica de la Palatul Cotroceni, posibil si la alte biserici distruse.
PS: O femeie care intra la Sf Manastire Frasineoi este inevitabil lita de legatura Sf Calinic, indiferent de meritele lumesti pe care le au. An de an o multime de femei o patesc urat...
Și ne noi care ne-am bucurat de moartea lui în Sfânta zi de Crăciun! ..și cine știe ce câte și mai câte am făcut și noi și el .. că El are Puterea să ne ierte după faptele noastre .. toate, în parte, nu la grămadă.
Hristos a Înviat!
Sesizați și dvs. diferența!
Evident, Petru Tutea vorbea sa l audă securitatea.
Marele filozof avea o părere execrabila despre comuniști.
A'i găsi merite lui Ceașcă înseamnă a iubi dictatura.
Si'atunci de ce'am fi nemulțumiți de dictatura actuala?
Cei care s'au perindat la putere după 89 sunt odraslele comuniștilor din epoca ceausista.
Un fluviu de corupție, boală si decădere morală, răutate, ipocrizie și crime.
Nu avem ce regreta la Ceaușescu. În nici un caz.
Să facem totul să schimbăm sistemul putred actual.
Doamne, Ajuta!
https://x.com/i/status/1883504029709574439