25 septembrie: Nașterea Mariei Tănase. Cele mai frumoase melodii ale Reginei cântecului românesc. VIDEO

De Ioana Ivan  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Maria Tănase, una dintre cele mai valoroase cântărețe de muzică populară ale României s-a născut la data de 25 septembrie 1913 în mahalaua Cărămidarilor din București. Aceasta a interpretat muzică populară, ușoară, lăutărească, romanțe și teatru de revistă, fiind supranumită Pasărea măiastră (de Nicolae Iorga) și Regina cântecului românesc.

Maria Tănase a avut un repertoriu extrem de vast ce-a cuprins cântece din toate regiunile României și din toate categoriile: doine, orații de nuntă, cântece de leagăn, de joc (hore, sârbe, învârtite, jienești), de dragoste, de petrecere, lăutărești, satirice, bocete

În mai 1934 se angajează la Teatrul „Cărăbuș” iar pe 2 iunie debutează în revista Cărăbuș-Express. Tot în acest imprimă prima sa piesă, romanța Mansarda la casa de discuri „Lifa Record”.

Debutul radiofonic al Mariei Tănase are loc la data de 20 februarie 1938. Acompaniată de taraful Ion Matache din Argeș, artista prezintă un program de cântece românești la emisiunea „Ora satului”: M-am jurat de mii de ori, Șapte săptămâni din post, Ce-i mai dulce ca alvița, Cine iubește și lasă, Geaba mă mai duc acasă, Mărie și Mărioară, Când o fi la moartea mea.
 
Maria Tanase colorizata de Olga
 Maria Tănase colorizată de Olga

Pe 17 august 1938 cântă la încheierea cursurilor de vară ale Universității populare de la Vălenii de Munte din Prahova, unde istoricul Nicolae Iorga o supranumește Pasărea măiastră. Tot în 1938, Maria Tănase se angajează la Teatrul „Alhambra” al lui Nicolae Vlădoianu iar în septembrie lansează cu mare succes cântecele Mi-am pus busuioc în păr  și Habar n-ai tu.

Între anii 1939-1941 artista pleacă în străinătate pentru a concerta. Aceasta este invitată la Expoziția Universală de la New York dar și într-un turneu artistic în Turcia.

După instaurarea comunismului, în 1952 este solicitată să profeseze la Școala medie de muzică nr. 1 din București, în cadrul unei catedre de cânt popular nou creată.

În anul următor, lansează cu mare succes cântecele Dragi mi-s cântecele mele și Aseară vântul bătea.

În 1958 imprimă la Electrecord patru cântece populare românești traduse și adaptate în franceză de Nicole Sachelarie, cumnata artistei: Doïna de Dolj, La malédiction d’amour (Cine iubește și lasă), Danse montagnarde (Uhăi, bade), Tiens, tiens, tiens et na (Iac-așa). Acestea au fost editate pe un microsion Electrecord  iar apoi au fost incluse, împreună cu alte cântece ale artistei cântate în limba română, pe un disc editat în colaborare cu casa franceză „Le Chant du Monde”, disc distins în 1965 cu „Grand prix du disque” (Marele premiu al discului), decernat de Academia „Charles Cros” din Paris.
 
Maria Tănase de Willy Pragher
 
Maria Tănase a iubit și teatrul. A jucat pe scena Teatrului Municipal în Cadavrul viu de Lev Nikolaevici Tolstoi (1945) și în Horia de Mihail Davidoglu (1956). A cântat în opereta Mascota de Edmond Audran (1944) și rolul principal din comedia muzicală Sfinxul de la Hollywood de Ralph Benatzky (1946). A cântat în filmele Se aprind făcliile (1939 – film care s-a pierdut), România (1947), Ciulinii Bărăganului (1958) și în scurt-metrajul muzical Mic album muzical (filmat în 1958), în care apare cântând piesele Mărioară de la Gorj, În Târgul Moșilor și Salutare, bătrâne București.

În luna aprilie a anului 1954, Departamentul Artelor din Ministerul Culturii a propus decorarea sa cu Ordinul Muncii cls. a III-a.În anul 1955 a fost distinsă cu Premiul de Stat, iar în anul 1957 a primit titlul suprem de Artist emerit.

În primăvara anului 1963, fiind într-un turneu la Hunedoara cu Taraful Gorjului, află că este bolnavă de cancer la plămâni. Întrerupe turneul, rugând-o pe Mia Braia să o înlocuiască. Pe 2 mai ajunge acasă, în București. La data de 22 iunie 1963, Maria Tănase moare la Spitalul Fundeni.

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Pericolele din aer, nanotehnologia și legătura cu pandemia - VIDEO ÎN DIRECT:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (2)
  • Radu Comsuta 25.09.2022 15:42
    Cântecele de petrecere ale Mariei Tănase nu ar trebui să lipsească din nici un playlist cu muzică de petrecere și voie bună. Poate că e solista care reprezintă cel mai bine sufletul jovial și iubitor de frumos al poporului român. E salutară și adaptarea cântecelor Mariei Tănase în varianta mai modernă a cântecelor interpretate de Loredanei Groza și invitații ei, Catanga și Nelu Ploieștean, etc.
    Când le aud așa îmi vine să arunc cu căciulă în câine, hai iu iu, iu iu iu...

    https://m.youtube.com/watch?v=pe9Mzm2lHa4
  • Tic 25.09.2023 22:41
    Remarcabilă a fost si culegerea de folclor autentic din toată țara ,alipindu-se oamenilor care cântau si prinzand din mers intonatia,inflexiunile melodice,graiul original al cântecului din zona respectiva.
    Avea si o inima generoasă,rămânând adesea fara bani pe care ii dăruia multor oameni in nevoie!
    Mi-a însoțit copilaria,bunica mea ascultând cu mare drag cântecele și si chiar cânta usor seara,după ce se termina " Buna seara,copii" a Silviei Chicos, iar eu si sora mea eram deja in pat.
    Dumnezeu s-o ierte si s-o tina la dreapta sa.
Ultima oră

00:30

2 decembrie: Sf. Proroc Avacum - a trăit cu 600 de ani înainte de Hristos; Sfinții pustnici Ioan, Iraclemon, Andrei și Teofil; Sfinta Muceniță Miropa

23:30

Despre Sfântul Apostol Andrei, despre Mihai Eminescu și despre cele Zece elegii care sfârșesc poezia (I) - Un nou interviu cu profesorul Constantin Barbu

23:00

Pr. Bogdan Florin Vlaicu: La mulți ani România, la mulți ani românilor de pretutindeni! Dezbatere VIDEO despre Pericolele din aer, nanotehnologia și legătura cu pandemia, Summitul Covid și Ziua Națională a României

22:10

Centenarul Mărturisitorilor Aspazia Oțel Petrescu și Nicolae Purcărea (1923-2023) – Conferință duhovnicească dedicată Sfinților din închisorile comuniste, Brașov, 8 decembrie 2023, ora 18.00

21:35

Texas dă în judecată Pfizer pentru că a mințit cu privire la eficacitatea vaccinului anti-COVID-19 și a conspirat pentru cenzurarea criticilor și catalogarea lor drept "criminali"

20:50

New York Times: Cică Israelul a știut dar n-a crezut!

19:42

Klaus Iohannis ne transmite salutări din Dubai, unde a aderat la ”Alianța Solară” (nu e poantă). Geo Grafik l-a surprins în exercițiul funcțiunii. ILUSTRAȚIA ZILEI

18:27

Vlad Cubreacov: DE CE IUBIM ROMÂNIA

17:45

Adrian Onciu: Fără suveranitate, libertatea rămâne doar un vis frumos

16:40

Eugen Mihaescu: 1 Decembrie 1990 - ÎNTRE LINII

15:30

Editorial de la Chișinău: La mulți ani, România, țară de glorii și dor!

15:00

Iulian Capsali: MANIFEST DE ZIUA NAȚIONALĂ: SĂ APĂRĂM CONSTITUȚIA ROMÂNIEI

14:10

SENZAȚIONAL: Bunicul Oliviei Steer, luptător transilvănean pentru România Mare, delegat la Marea Adunare de la Alba Iulia și senator în primul Parlament. A fost prigonit pentru că a depus o cunună cu un tricolor la mormântul lui Avram Iancu

13:23

Biden o Muerte: Democrații nu au un Plan B

12:26

Parada militară organizată la București cu prilejul Zilei Naționale a României, 2023, la 105 ani de la Marea Unire din 1 Decembrie 1918 - VIDEO și FOTO cu Nori Gri deasupra României