24 mai: Sfântul Cuvios Simeon cel din Muntele Minunat aflat cu moaște sfinte în România, dăruite de însuși Ștefan cel Mare și Sfânt Mănăstirii Neamț - cea mai veche inscripție păstrată de la Atletul lui Hristos. FOTO

De Tudor Matei  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sfântul Cuvios Simeon cel din Muntele Minunat (521/522 - 24 mai 592), pomenit în calendarul creștin ortodox la 24 mai, a trăit în timpul împăratului Iustin (518-527), fiind originar din Antiohia.

Sfântului Cuvios Simeon i se mai spune „cel din muntele minunat” pentru a fi deosebit de Sfântul Simeon Stâlpnicul, care trăise cu 133 de ani mai devreme (459). Tatăl său Ioan era din Edesa (Mesopotamia), mama sa, Marta, era din Antiohia.

A intrat în mănăstirea Tavmastore sau „muntele minunat” de lângă Antiohia, ca fiu duhovnicesc al starețului Ioan. Dorind să se nevoiască și el ca părintele Ioan, și-a construit un stâlp pe care a viețuit timp de 68 de ani. Cu ajutorul lui Dumnezeu a învins toate ispitele și a fost învrednicit cu darul tămăduirii și al înainte-vederii. După un timp, i s-a zidit un stâlp cu patruzeci de trepte. Patriarhul Antiohiei și episcopul Seleuciei l-a hirotonit diacon și i-au îngăduit să se urce pe noul stâlp. Aici a trăit încă opt ani săvârșind multe minuni. Când perșii au atacat Antiohia, cuviosul a scăpat nevătămat împreună cu credincioșii care s-au ascuns cu el în munte.

Venirea în număr din ce în ce mai mare a credincioșilor la Cuviosul Simeon l-a determinat pe acesta să se mute într-un munte și mai înalt pentru a se putea ruga în liniște. Cu ajutorul oamenilor tămăduiți de el, Cuviosul Simeon a zidit o mănăstire. Episcopul Dionisie al Seletkiei l-a hirotonit preot. Aici și-a petrecut cuviosul restul zilelor până la vârsta de 75 de ani, săvârșind multe minuni și vindecări.
 
Capul Sfântului Simeon din muntele minunat se află la Mănăstirea Neamț și românii se pot închina în pronaosul bisericii mari a celei mai cunoscute lavre monahale românești. Aceste sfinte moaște au fost dăruite Mănăstirii Neamț de către Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, scrie și Mitropolia Moldovei și Bucovinei într-un articol pe această temă.
 
Textul de pe cunună, scris în slavonă, spune: „Moaște de la Sfântul Simeon cel de la Muntele cel Minunat. S-au ferecat de Io Ștefan voievod la leatul 6971”. Această inscripție este socotită de istorici drept cea mai veche inscripție păstrată de la Ștefan cel Mare și exprimă în mod absolut autenticitatea acestor sfinte moaște.
 
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Înmormântarea Părintele nostru Justin Pârvu

Primul film documentar despre Mihai Eminescu

Mihai Eminescu - Marturie despre mine însumi

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (1)
  • Cronicar Ortodox 24.05.2024 08:43
    https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FTaviTrance%2Fposts%2Fpfbid0ZTi17Xzn73we9Q3syQKhFgrx37SgxcSsh7gyQBChdExMtiKt2tSn6J8pzTZDG9Qql
Ultima oră

16:25

Moartea subită a unui șef de tren. ”Mi-a rămas pe retină ce tălpi muncite avea săracul...”

16:05

Luminița Arhire: UN INDEPENDENT CU COCOAȘĂ

15:30

ROMÂNII AU DAT CU FLIT PE COLDPLAY - VIDEO. Revista Presei 10 – 14 iunie 2024

14:35

Klaus dispărut în ceață. S-a supărat ca văcarul pe satul planetar

14:20

Petru Romoșan: Alegerile anticipate din Franța

13:55

Dialoguri de Duminică. Pr. Dan Bădulescu la Calea spre Mântuire: LIBERTATEA OMULUI ȘI LUCRAREA DUHULUI SFÂNT ÎN CREAȚIE. Politică, alegeri, război… Credință când? - VIDEO

12:59

Mitul Eternității pe Internet a murit – Trecutul este în pericol!

12:00

Rugăciunea lui Iisus. Duminica a șaptea după Înviere, a Sfinților Părinți de la Niceea. ÎPS Bartolomeu Anania: Diavolul lucrează - după persecuția din exterior a început persecuția din interior și s-au ivit ereziile, adică abaterile de la dreapta credință

01:10

16 iunie: 11 ani de la trecerea la Domnul a sfântului Părinte Justin Pârvu de la Mănăstirea Petru Vodă. ”Vor veni vremuri în care numai cei ce vor simți harul lui Dumnezeu vor putea distinge binele de rău. Cu mintea omenească va fi cu neputință de ales”

00:30

16 iunie: Sfântul Ierarh Martir Neofit Cretanul, Mitropolitul Țării Românești; Sf. Ier. Tihon, Episcopul Amatundei; Sf. Sfințit Mc. Marcu, Episcopul Apoloniadei

23:45

Dispărută de la Crăciun, Prințesa Kate, lovită de cancer la 42 de ani, și-a făcut prima reapariție - VIDEO

23:28

Prăznuirea Voievodului Ortodoxiei Românești, Părintele Justin de la Petru Vodă - 11 ani de la înveșnicire. FOTO-REPORTAJ și OMAGIU VIDEO

23:10

Pr. Ioan Istrati: Despre Eminescu nu poți gândi decât în două cu lacrimi

22:35

O știre care lipsește cu desăvârșire din întreaga mass-media: ”Opriți Genocidul! - Miting și Marș la București pentru eliberarea Palestinei de sub ocupația Israelului” - VIDEO

22:00

ADEVĂRUL DESPRE ROMÂNUL ABSOLUT: MIHAI EMINESCU - MĂRTURIE DESPRE MINE ÎNSUMI. Mărturisesc: Vladimir Beliș, Dimitrie Vatamaniuc, Ion Filipciuc, Theodor Codreanu, Nae Georgescu, Ilie Bădescu, Mihai Ungheanu, PF Patriarh Teoctist