23 iunie 1950, Vrancea: Cea mai mare revoltă anticomunistă din România. 15.000 de oameni au luptat împotriva colectivizării. „Oamenii s-au năpustit cu furci și topoare asupra securiștilor și le-au dat foc”

De Tudor Matei  /  

FOTO: Imagine din Filmul "Portretul luptatorului la tinerete"

FOTO: Imagine din Filmul "Portretul luptatorului la tinerete"

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În ultimii 30 de ani nu au fost puțini cei care au spus că românii au „pactizat” cu regimul comunist sau că țara noastră a fost printre cele mai supuse în fața tăvălugului roșu de la Răsărit.

Realitatea a fost cu totul alta, din fericire. Unul din numeroasele exemple care demonstrează adevăratele sentimente ale românilor față de comunism s-a petrecut acum 70 de ani, în Vrancea.

Unul din cele mai eroice momente ale românilor de după 1945 este trecut în uitare, cu complicitatea instituțiilor care ar trebui să se ocupe cu salvarea și promovarea memoriei recente.

Acum 69 de ani, în Munții Vrancei, avea loc cea mai importantă răscoală împotriva colectivizării din România. Ultimul supraviețuitor al evenimentelor, domnul Mihai Timaru, a povestit în cartea sa, "Memorial din Cotul Carpaților", o frântură din ceea ce s-a întâmplat în acele zile de chin pentru poporul român.

Atunci, 35 de sate și comune din Vrancea, "de la cascada Putnei și până pe malul Siretului" au ridicat armele împotriva regimului comunist.

Revolta a fost condusă de frații Paragină, Ion, Cristea și Costică, dar și frații Ionel și Octavian Voinea.

Grupul de rezistență "Paragină" era format din 35 de persoane, majoritatea fiind preoți, învățători sau țărani din satele Vrancei. Ion Paragină, liderul grupului, era absolvent al Facultății de Litere și Filosofie din București. Aceștia dormeau în bordeie săpate în pământ, folosite pentru a scăpa de urma Securității. 

Mihai Tinariu, participant activ la evenimente, era fost ofițer în Armata Regală, decorat pentru fapte de vitejie de însuși Mareșalul Ion Antonescu.
 
"Ion mă ruga să-i fiu ajutorul lui în calitatea mea de fost ofițer și să mă ocup de armamentul ce-l aveam în dotare și să-i învăț pe tinerii din grupă cum să folosească și să mânuiască armamentul. Armamentul pe care-l aveam în dotare: un pistol de mână, grenadă și pistol mitralieră", spunea el. 

Un personaj foarte important care s-a alăturat grupului a fost părintele Filimon Tudosie, părintele stareț de la Mânăstirea Brazi. Acesta a fost duhovnicul întregului grup. De altfel, așa cum spune și Mihai Timaru, oamenii erau uniți de "un singur ideal: lupta împotriva fiarei roșii de la Răsărit și pentru a-l apăra pe Hristos și ființa neamului românesc".

Declanșarea răscoalei a fost cauzată de faptul că sătenii auziseră că autoritățile comuniste doreau să pună mâna pe pe "Hrisoavele lui Ștefan cel Mare", prin care domnitorul lăsa munții și cămpiile din Țara Vrancei moștenire către feciorii vrânceni.

Trupe impresionante de securiști și militari au fost trimise pentru a-i prinde pe membrii grupului. Astfel, Ion paragină, Mihai Timaru au fost încercuiți și arestați. Cristea Paragină, Gheorghiță Bălan și colonelul Strâmbei vor declanșa răscoala celor peste 30 de sate din Vrancea, iunie 1950.

"Vrâncenii au pus mâna pe coase, topoare și furci și s-au năpustit asupra securității, dând foc sediilor și forțelor de miliție și securitate. Răsculații aveau armament și muniție trimise de elevii liceului "Unirea" din Focșani, armamentul și muniția fiind trimise cu căruța", spunea Mihai Timaru.


„In această încleștare pe viață si pe moarte vor cădea mulți vrânceni, va muri eroic în luptă Cristea Paragină, Gheorghiță Bălan va fi prins, condamnat la moarte și executat, dar jertfele lor vor fi mereu vii în sufletele noastre și ale generațiilor viitoare. Au murit familii întregi, au luat calea închisorilor sute de vrânceni, dar cea mai mare jertfă a dat-o familia lui Anton Paragină. Răscoala a cuprins cel mai mare număr de participanți și a rămas în istorie ca cea mai mare revoltă anticomunistă din România ( peste 15.000 de oameni)", a rememorat domnul Timaru.

Forțele de represiune erau conduse de un anume General-Maior Nicolae Ceaușescu.

"În mașina în care circula Nicolae Ceaușescu era legat la spate un învățător care se zbătea între viață și moarte", își amintea Mihai Timaru.

Mihai Timaru a fost condamnat la închisoare pe viață, trecând prin infamul proces de-reeducare. A executat 15 ani de pedeapsă, fiind eliberat în 1964, grație decretului semnat de Gheorghiu-Dej,
 
FOTO: Mihai Timaru

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

ÎNTUNECAREA - Planul Diabolic de a întuneca Planeta Pământ prin inginerie climatică

Sfârșitul Umanității așa cum vor artizanii Marii Restări. VIDEO TARDUS:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (6)
  • Arcas 24.06.2018 20:45
    @Erno
    Am fost și am rămas anticomuniști!
  • Alexandru ND 23.06.2019 16:35
    Precizare: rascoala a fost pe 23 iulie 1950, deci cu o luna mai tarziu decat spune articolul. Stiu asta si de la rudele mele - mama' Tinca, mama lui Gheorghita Balan, era sora mai mare a bunicii, iar Ion Paragina era casatorit cu alta sora a bunicii (familia Cosor din Soveja). Gheorghita Balan (student la facultatea de Medicina din Cluj, membru al Fratiei de Cruce de-acolo) si Victor Lepsa vor fi singurii condamnati la moarte din intreg lotul de rasculati. Eu si rudele mele inca nu stim nici acum cu exactitate unde a fost executat Gheorghita Balan- cel mai plauzibil la Jilava, pe 16.08.1952 (a fost prins de Securitate in noiembrie 1950), mai e un raport de la penitenciarul Galati din ianuarie 1951, dar dupa varsta trecuta acolo cred ca e vb de Victor Lupsa. In anii '90 i-am facut un parastas la Galati, dar cred totusi ca a fost executat la Jilava, unde sigur nu exista vreun mormant, executatii de la Jilava atunci erau arsi si cenusa aruncata in canalizare. Deci cea mai mare rascoala taraneasca anticomunista a avut loc la 23 iulie 1950.
  • A.C. 23.06.2021 04:40
    Dumnezeu sa ii odihneasca! Aveti o familie deosebita, cu eroi care s-au jertift pentru neam si pentru tara! Jos palaria!
  • Alexandru ND ► A.C. 24.06.2022 03:00
    Multumesc! Intre timp, am aflat...ca niciodata nu vom sti unde a fost executat si inmormantat Gheorghiță Bălan: nu are nici fișă matricolă și există doar un document de la Securitate din 1968 în care se spune doar că Gheorghiță Bălan a fost împușcat când încerca să fugă de sub escortă. Dumnezeu să-i odihnească în pace pe toți luptătorii împotriva fiarei bolșevice!
  • Monteverdi 24.06.2021 16:20
    Vărul meu, care l-a cunoscut pe Octavian Voinea, m-a întrebat dacă mai știu ceva de rudele acestuia, mai precis despre descendenții lor, care au și ei o vârstă. Octavian Voinea s-a cunoscut cu unchiul meu, tatăl vărului în cauză, numai că unchiul nu s-a mai întors de pe front.
  • Gabiu 23.06.2022 16:39
    Degeaba se rascoala cateva mii intr-un sat daca nu li se alatura milioane din toata tara.
Ultima oră

12:44

Ce făcea Ceaușescu în ziua în care s-a născut Bănescu, 2.06.'66? Document în atenția CNSAS: PROCES VERBAL

12:02

La 38 de ani de la Cernobîl, Zelenski se dă de gol

12:00

Zece noi studii detaliază riscurile pentru sănătate ale tehnologiei 5G. Radiațiile telefoanelor mobile. Analiză realizată de Dr. Joseph Mercola (ENG/VIDEO/PDF)

11:56

Pr. Viorel Cojocaru: Patriarhia Română si Patriarhia Moscovei: dialoguri diplomatice nefinalizate referitor la teritoriul canonic dintre Prut și Nistru. Odiseea Mitropoliei Basarabiei în anii independenței de stat a Republicii Moldova

11:05

Xi Jinping îi înfige un cuțit în spate lui Putin. 4.000 de drone și sisteme antiaeriene chinezești vor ajunge în dotarea Ucrainei

10:33

REACȚIUNEA: Dorel Vișan, Mare Maestru cu grad 33 și jumătate al Ordinului Masonic Umaniterra din Cluj (FOTO/VIDEO)

10:15

Premierul Australiei, cu nervii la pământ, după ce a cerut interzicerea MEME-lor și a devenit ținta glumelor pe X

09:55

26 aprilie: 38 de ani de la catastrofa nucleară de la Cernobîl. Începutul unui coșmar care a durat ani de zile. FOTO

09:50

Primul oraș canadian care cere cod QR la intrare și ieșire

09:19

Alexander Lukașenko: ”Câteva zeci dintre cele mai moderne arme nucleare se află în Belarus”

09:09

Gabriela Firea, dezvăluiri din ședința de 16 ore a coaliției, la Marius Tucă Show. De ce a renunțat alianța la ideea unui candidat ”independent” - VIDEO

09:02

A murit Laurent Cantet, câștigător al premiului Palme d'Or în 2008. Cineastul avea 63 de ani

08:51

Petre Roman, Gelu-Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu și Adrian Sârbu, puși sub acuzare în ”Dosarul Mineriadei”

08:00

26 aprilie: Sfântul Sfințit Mucenic Vasilevs, episcopul Amasiei; Sfânta Glafira; Sfinții Mucenici din Dobrogea Chiril, Chindeu și Tasie din Durostor și Axiopolis - CERNAVODĂ DE AZI

22:18

Părintele Ioan Istrati: “Vă spun o taină. 90% din realitatea ființei e inaccesibilă simțurilor trupului”