21 septembrie: Sfântul Prooroc Iona, Sfântul Apostol Codrat, Odovania praznicului Înălțării Sfintei Cruci

De Răzvan Marinescu  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Biserica Ortodoxă Română sărbătorește astăzi, 21 septembrie, pe Proorocul Iona (c. 800 î.Hr.).

Iona a fost fiul lui Amittai din Gat-Hahefer, din seminția lui Zabulon, aproape de orașul Azot. A profețit între anii 830-800 î.Hr. Sfânta Scriptură a Vechiului Testament, în cartea numită Iona, cuprinde mai multe informații cu privire la viața sa.

Astfel, Proorocul a fost trimis de către Dumnezeu să-i îndemne pe niniviteni la pocăință (cetatea Ninive, capitala imperiului asirian). Acesta, însă, nesocotește poruncile Lui.

Încercând să fugă pe mare, Iona a fost înghițit de un chit (pește uriaș), în pântecele căruia a stat trei zile. Rugându-se, a fost aruncat pe țărmul mării și a primit din nou poruncă de la Dumnezeu de a merge în orașul Ninive (Iona 3, 4). Aici, Iona a prevestit distrugerea orașului, iar ninivitenii s-au pocăit, primind iertarea divină. (Basilica)

Tot astăzi - Sfântul Codrat, ucenic al Apostolilor Domnului. După Tra­diția Bisericii, el a propovăduit Evanghelia în mai multe locuri, dar în special în Atena, unde a fost și episcop.

În apărarea creș­tinilor care erau persecutați, el a scris în anul 124 o Apologie adresată împăratului Adrian (117-138), pe când acesta era în Atena.

Sfântul Codrat a arătat popoarelor calea cea dreaptă a credinței în Mântuitorul Hristos, dar păgânii, închinători la idoli, l-au bătut cu pietre ca pe un alt Ștefan.

Din acest motiv, a mers și a propovăduit cuvântul Evangheliei lui Hristos în Magnezia, dar, fiind prins de păgâni, a fost cumplit chinuit de aceștia până ce, sfârșit de puteri, și-a dat sufletul în mâinile Domnului. (Ziarul Lumina)

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Cum reușim să păstrăm noua generație pe linia de plutire? Răspund: Gabriela Alexandru și Iulia Țoța - NOUA EMISIUNE ActiveNews - Starea de Libertate. Transmisie VIDEO

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (2)
  • ioansperling 21.09.2021 07:47
    Și noi care le stim si care credem in toate acestea asteptam un alt Iona sa ne spună ce avem de facut ( ca sa nu se distruga lumea) sau am putea sa facem pocainta si impreuna sa ne rugam sa ne ierte Dumnezeu?
  • DanielSimion 21.09.2023 14:25
    Slava lui Dumnezeu!
    Atat de mult imi place Cartea lui Iona! Alaturi de Iov, sunt unele dintre cele mai dragi sufletului meu. In special ultima parte din Iona, indeosebi versetul 2 si ultimele 3 versete in care vedem nemarginita iubire a lui Dumnezeu, pentru noi, oamenii, creatia Lui.

    " Cine este Dumnezeu mare ca Dumnezeul nostru? Tu esti Dumnezeu, Care faci minuni!"



    4. Iona se intristeaza, Dumnezeu il mustra.

    1.Dar Iona s'a intristat cu intristare mare si s'a tulburat .
    2.Si I s'a rugat Domnului, zicand: "O, Doamne!, oare nu acestea erau cuvintele mele pe care eu le-am grait pe cand inca ma aflam in tara mea? Tocmai de-aceea apucasem sa fug la Tarsis: fiindca eu stiam ca Tu esti milostiv si indurat, indelung-rabdator si mult-milostiv, si ca-Ti pare rau de rautati.
    Ies 34:06, Ps 85:5, Ioil 2:13, Naum 1:3

    3.Si acum, Stapane Doamne, viata mea ia-o de la mine; ca mai bine-mi este sa mor decat sa traiesc !"
    3Rg 19:4, Iov 3:21, Iov 4:21

    4.Iar Domnul a zis catre Iona: "Esti foarte suparat ?"...
    5.Si a iesit Iona din cetate si a sezut in preajma cetatii; si acolo si-a facut un umbrar; si a sezut sub el, la umbra, pana cand va vedea ce se intampla cu cetatea.
    6.Si Domnul Dumnezeu i-a poruncit unui vrej , iar acesta a crescut pana deasupra capului lui Iona, ca sa fie umbra deasupra capului sau si sa-l umbreasca de necazurile lui. Si s'a bucurat Iona de vrej: mare bucurie!
    7.A doua zi de dimineata, insa, Dumnezeu i-a poruncit unui vierme, iar acesta a ros vrejul pe dedesubt, si el s'a uscat.
    8.Si a fost ca la rasaritul soarelui i-a poruncit Dumnezeu unui vant cald, plin de zaduf; si soarele lovea pe capul lui Iona, iar acesta se sfarsea si nu mai tragea nadejde de viata lui; si zicea: "Mai bine-mi este sa mor decat sa traiesc!"
    Ps 120:6, Iac 1:11, Ap 16:8-9

    9.Si a zis Domnul Dumnezeu catre Iona: "Asa de tare te-ai mahnit tu din pricina vrejului?". Iar el a zis: "Foarte mult m'am mahnit, pan' la moarte!"
    Mt 26:38, Mc 14:34

    10.Iar Domnul a zis: "Tie ti-a parut rau de un vrej, pentru care nu te-ai ostenit, si nici ca l-ai crescut, si care intr'o noapte a crescut si intr'o noapte a pierit.
    11.Dar Eu, cum sa nu crut Ninive, cetatea cea mare, in care locuiesc mai mult de o suta douazeci de miriade de oameni care nu-si cunosteau dreapta sau stanga? si vitele lor multe?...".
    Fc 18:26, Ps 35:6, Iz 18:23
Ultima oră

13:00

Date Eurostat: UE a primit 5,1 milioane de migranți în 2022. Câți au ajuns în România

12:30

Bătaie cu Bălegar între Washington și Moscova

12:06

Tucker Carlson: Medicii care au recomandat vaccinul anticovid ar trebui să-și ceară scuze - VIDEO

11:30

Imagini șocante din Gaza: Soldații israelieni ucid civilii, îi îngroapă cu excavatoarele, apoi se joacă cu lenjeria intimă a femeilor

10:41

Biden l-a numit din nou "măcelar" pe Putin

10:21

România e declarată de Putin țintă militară legitimă

09:39

Ion Cristoiu: Coaliția vede în alegerile pe București o demonstrație a unității sale

09:24

Explozie la Rafinăria Petromidia. A fost activat planul roșu

09:14

Iulian Capsali: PRIMUL candidat cert la președinție este Răzvan Constantinescu, care și-a făcut publică intenția în emisiunea doamnei Anca Alexandrescu

08:42

Fondatorul FTX, Sam Bankman-Fried, condamnat la 25 de ani de închisoare

08:20

Alertă în Brăila! O dronă militară s-a prăbușit la 15 km de oraș: ”Scotea un sunet ciudat, puternic” - VIDEO

00:15

29 martie: Sfântul Mucenic Marcu, episcopul Aretuselor și Chiril, diaconul

23:30

28 martie: Sfântul Cuvios Ilarion cel Nou, egumenul Pelechitului, Sf. Irodion, ucenicul Domnului și Sf. Ștefan Mărturisitorul, făcătorul de minuni

23:00

La Mănăstirea Paltin – Petru Vodă, maicile adună plante medicinale și le transformă în leacuri pentru lume. Cum puteți comanda - Reportaj VIDEO excepțional

21:50

A apărut revista „Familia Ortodoxă”, numărul din aprilie - Tema numărului: De ce suntem dezbinați? - FOTO