19 octombrie. 17 de la plecarea lui Ernest Maftei la Ceruri. Victor Roncea: Bădia era România și România era Bădia!

De Răzvan Marinescu  /  

Foto: Dinu Lazăr

Foto: Dinu Lazăr

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ernest Maftei sau Bădia, cum i se spunea, s-a născut la 6 martie 1920 în comuna Prăjești de lângă Bacău. Ca elev, începe să scrie versuri în revista Liliacul, editată împreună cu patru colegi de la Școala Normală din Bacău.

La vârsta de 17 ani intră în Frăția de Cruce de la Școala Normală, al cărei lider devine. Este închis în lagărul de la Vaslui în anul 1938, timp de cinci luni, pe timpul lui Armand Călinescu.

Între 1941-1945 studiază la Conservatorul de Muzică și Artă Dramatică din Iași.
 

Deținut politic în închisorile Galați, Jilava și Văcărești. Judecat de patru ori pentru apartenență la Mișcarea Legionară, este achitat de fiecare dată. După război este șomer, hăituit pentru tinerețea lui legionară. Joacă la Teatrul Poporului sub numele de Erma Valahul și i se conferă Meritul Cultural clasa I, la care renunță pentru a nu se deconspira. "Viața este așa cum mi-a spus tata, pentru că era răzeș deștept: «Mă băiete, asta este o cărare pe care mergi tu în viață. De o parte și de alta sunt numai flori. Cărarea o pângăresc toți golanii. Tu să alegi florile sau rahatul». Și eu văd numai florile.”, povestea Bădia.

În întreaga sa carieră a jucat în peste 200 de filme.

Printre cele mai importante producții cinematografice în care a jucat amintim:


Păcală se întoarce (2006)
Tusea și junghiul (1991)
Drumul câinilor (1991)
Cireșarii (1984)
Dumbrava minunată (1980)
Mihail, câine de circ (1979)
Vlad Țepeș (1979)
Iarba verde de acasă (1977)
Accident (1977)
Osânda (1976)
Ștefan cel Mare - Vaslui 1475 (1974)
Duhul aurului (1974)
Reconstituirea (1968)
Meandre (1966)
Valurile Dunării (1959)
Desfășurarea (1954)


Puțină lume știe faptul că acesta a fost activ ca naționalist și în viața politică, din această cauză având la un moment dat și de suferit, fiind deținut politic, în închisorile Galați, Jilava și Văcărești.

Ernest Maftei a participat și la Revoluția din decembrie 1989, când s-a făcut remarcat în fața demonstranților după ce a venit cu un steag fără stemă (nedecupat).

Apoi, celebrul actor a luat parte și la protestele din iunie 1990, iar după intervenția minerilor din Piața Universității a fost bătut și lăsat inconștient pe malul Dâmboviței, fiind salvat ulterior de un trecător. Dumnezeu l-a ajutat și l-a ținut până la 86 de ani, în 2006. Dumnezeu să-l odihnească în pace!


O evocare a ziaristului Victor Roncea

Bătrânul și steagul. 21 Decembrie 1989

„În lutul greu din care am plecat / Am frãmântat simțire. / Din urã am clãdit iubire. / Între seninul din Înalt / Și jalnicul de jos / Mereu m-am întors / În lutul greu din care am plecat. / N-am fost învins, dar nici n-am câștigat. / Mi-e barba albã, încâlcitã, roasã. / Pãrinte, o sã vin curând acasã”. (Ernest Maftei, 21 Decembrie 1989)
 

Era acum 21 de ani, pe 21 decembrie. Luasem bataie deja, pe bulevardul Magheru, de la primii scutieri pe care-i vedeam pe viu in viata mea. Fugisem spre centru impreuna cu prietenii mei tonitzisti, ingramaditi vreo sapte intr-o Dacie, la risc. Lucram la un mozaic la Combinatul Fondului Plastic. Impropriu spus lucram. Ne invarteam in cerc, frematand in jurul unui aparat de radio din centrul unei hale imense. In momentul in care s-a intrerupt transmisia, am zbughit-o ca din pusca. L-am imbrancit pe portarul care, deja avizat, incerca sa ne impiedice si, cu artistul plastic care ne coordona la volan, am gonit-o pe strazile pustii, din zona Casei Scanteii, pana la prima baricada.

Pe drum, nici picior de militian. Normal, cu totii erau acum in fata noastra, intre Romana si Universitate. Ajunsi si noi in prima linie, ne-am bucurat sa ne regasim alti prieteni si colegi, inclusiv pe frate-miu cel mare, George, care-l tinea in spate, pentru a face poze mai bune, cand pe Pascal Ilie Virgil cand pe Titi Calistru, deveniti apoi fotografi la "Romania libera”. Era ca o intrunire de gasca, extinsa apoi la Universitate cu toate cunostintele mele din Bucuresti, toti artistii, nebunii si rebelii Capitalei, de la "Tonitza” si Institutul "Nicolae Grigorescu” pana la rockerii din "Lido” si "Cina”.

Pe moment ne blocasem pe Magheru, in dreptul terasei "Gradinita” – acum McDonald’s, pentru cei mai tineri – si cantam, din rarunchi si in genunchi, "Desteapta-te, romane!”. Din cand in cand incercam sa vorbim cu pustanii in uniforma din fata noastra, cu ochii de sub vizeta castii dilatati. Eram de-o varsta. In spatele lor, se vedeau barosanii din Militie, civili si, mai departe, restul trupelor, inarmate si sprijinite de mijloacele speciale de interventie. Armata, ca sa fie foarte clar. Noi, turbulentii linistii publice, incercam sa ne unim cu cei de la Universitate. Dupa un du-te–vino intre grupul de nebuni din mijlocul strazii – vreo 50-70 de oameni – si scutierii, care pareau mai inspaimantati ca noi, a urmat brusc, atacul.
 
 
Langa mine, chiar in primul rand, era un tatic cu un copilas de trei anisori pe umeri, care strigase incontinuu "Libertate te iubim, ori invingem ori murim!”. Fiul meu cel mare e generatia 1989; avea aproape un an in decembrie. Era acasa, dar, cand ma uitam la camaradul meu de revolta, parca il vedeam pe el, cam ingrozit la gandul a ce va urma. Dupa ce-am luat primele "bulane” in cap m-am repezit la copil si l-am prins inainte de a cadea si a se izbi si el, ca tatal lui, de asfaltul de-acum stropit cu sange. In timp ce taica-sau si prietenii mei erau cam calcati in picioare, eu, cu copilul la piept, am reusit sa fug pe straduta care duce spre Piata Amzei, acum "Take Ionescu”, si-am intrat, pe bajbaite, in primul magazin intalnit. Zdrang, s-a auzit zavorul dupa intrarea mea. Era un "Vanatorul si Pescarul” si vanzatoarele ma stiau, fiind cam amator de efecte militare. Mi-am lipit fata de geamul rece de la intrare in timp ce doamnele au inceput sa-l mangaie pe copilas. Ca printr-o minune a trecut si tatal, in goana. L-am tras in magazin, refugiindu-ne apoi cu totii, pe podea, dupa tejghea.

L-am reintalnit zilele si lunile urmatoare pe iubitorul de libertate, in CC, pe 22 decembrie, cu arma in mana, apoi prin structurile de conducere ale "Frontului”. Ajunsese mare. Mereu ma imbratisa si-mi multumea c-un evluviu de recunostinta pentru ca i-am protejat, atunci, copilasul. La cateva luni, ne-am intalnit intamplator pe strada. M-a tras deoparte si, rotindu-si ochii in toate partile, mi-a spus, soptit: "Victor, plec ‘afara’. Si nu ma mai intorc. E de rau. Am vazut prea multe…”. Si s-a dus. Sper c-o fi bine acum…

Dupa ce a trecut primul val de scutieri, ne-am refacut grupul de golani strangandu-ne de pe stradute – ca izvoarele care se varsa intr-un lac – in Piata Romana, unde, mi-aduc aminte, trona un cilindru mare de ciment, pe care Ceausescu vroia sa inalte un monument. Cu forte proaspete si nervi cu carul ne-am asmutit noi asupra pifanilor. De data asta au luat-o ei la fuga. Incet, incet, strigand, scandand si cantand, am castigat metru cu metru pana la "Scala” si, apoi, am "cucerit” si intersectia. Deja puteam sa ne-auzim fratii de la Universitate. Dar pan-aici ne-a fost.

Dincolo de trupeti duduiau TAB-urile, se invarteau turelele cu mitraliere si straluceau baionetele pe deasupra castilor de razboi ale militarilor insirati de-a latul bulevardului. Mai multi oameni pe trotuare: curiosii si fricosii. In plina strada, aceeasi mana de nebuni de la Romana. In fruntea noastra, parca de nicaieri, aparuse un batran. Cu parul si barba alba. Avea o figura de dac liber. Ochii ii straluceau in seara care se lasa. Se vedea ca astepta momentul asta de vreo 45 de ani. Schiopata, sau cel putin asa imi aduc eu aminte. Intr-o mana avea un baston. In cealalta un steag: Tricolorul. Flutura deasupra noastra, curat, fara stema si fara gaura. Cand au inceput sa se indrepte spre noi militarii cu baionetele la arma si TAB-urile dupa ei, trei sferturi dintre noi am tulit-o automat inapoi, in pas grabit, chiar alergand.

Cand ne-am uitat in spate, intre noi si militari, in mijlocul drumului, acum pustiu de partea noastra, batranul. Singur. Nu se miscase nici un centimetru. Tinea steagul sus de tot, cu o singura mana, intinsa, si cu cealalta se sprijinea bine in baston, pregatit de infruntare, ce putea sa-i fie fatala. Unii dintre noi ne-am oprit, rusinati dar si speriati la ce putea sa i se intample batranului. Cativa ne-am intors si am fugit la batran. Cu forta, l-am tras deoparte, schiopatand si fugind apoi pe strazile adiacente pana ne-am regasit la Universitate. Cand a inceput sa se traga cu trasoarele, m-am retras, cu gandul la pustanul meu de acasa. Dar si la batran. Oare va reusi sa scape?, ma intrebam.

Zilele au trecut rapid, ca clipele: gloante si sange, flacari si intuneric. Apoi iar gloante si flacari si tot asa. Am intalnit alti nebuni frumosi, s-au legat prietenii de viata si de moarte. Traiam ca-ntr-un film in care totul se succede mult prea rapid, pe repede inainte. Pana cand am spus noi "stop”: atunci cand ne-am dat seama ca am fost pacaliti. Pe 28 decembrie am devenit, eu si prietenii mei, teroristi, conform "Frontului Salvarii” lui Iliescu si Televiziunii Romane ocupate. Pentru ca am organizat, dupa 21 decembrie, prima demonstratie anti-comunista, anti-FSN si anti-Iliescu. Era, deja, prea tarziu.

Din cand in cand imi revenea in minte imaginea batranului anonim, cu drapelul sau tricolor. Ma rugam sa nu fi murit, dupa cum il impingea spiritul lui de sacrificiu. Si asa a si fost. Ne-am reintalnit in Piata Universitatii, unde a stat aproape zi si noapte, printre zecile de mii de romani care au facut de garda pentru Romania in cele 53 de zile ale manifestatiei-maraton anti-comuniste. Apoi l-am revazut, din noi in fruntea demonstrantilor, la "marsul alb” al sutelor de mii de bucuresteni iesiti pe strazi pentru eliberarea studentilor inchisi in urma interventiei trupelor si minerilor lui Iliescu in 13-15 iunie. Batranul dac era neinfrant.

Un astfel de exemplu luminos am mai intalnit, apoi, la fratii nostri basarabeni, Alexandru Lesco, Tudor Popa si Andrei Ivantoc, care, la eliberarea din temnitele rusesti din Transnistria, dupa 12 si 15 ani de inchisoare nedreapta, pentru tara lor, au spus, cu o modestie supraomeneasca: "daca s-ar intoarce timpul inapoi, am face exact acelasi lucru”. La fel, veteranii anticomunisti si monahii soldati ai Romaniei, cu 10, 15 si 20 de ani de ocna sub regimul de ocupatie bolsevic, ca bunii si marii duhovnici ai Ortodoxiei Arsenie Papacioc si Justin Parvu. Daca-i intrebi iti spun fara sa pregete ca fiecare clipa de schingiuiala sau de chin, la munca de exterminare de la Canal sau din minele de plumb, a meritat: "iaca, am stat si noi acolo, pentru mantuirea neamului romanesc…” Acesti luptatori sunt caramizile vii ale Romaniei noastre, de pe pamant si din ceruri. Ei sunt cei ce fac sa dainuie aceasta natiune, dragostea de tara, patriotismul. Oricand va indoiti de puterile voastre, ganditi-va si voi la batranul ce tinea steagul sus, singur si darz, in fata unei Armate strambe, de bieti oameni sau chiar de neoameni. Atunci, in acea clipa lunga din 21 decembrie 1989, el era Romania.

Numele lui este Ernest Maftei. Badia. Badia era Romania si Romania era Badia.

Victor Roncea
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Top 5 autori
VideoNews

Acatistul Părintelui Justin Pârvu

Imnul Golanilor din Piața Universității

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (2)
  • A.C. 19.10.2023 20:57
    Mare actor, mare roman! Dumnezeu sa-l odihneasca!
  • INJECTIA FINALA 20.10.2023 22:15
    De ce plângi în Ceruri, frate?
    Că acolo ai de toate
    Sfinții mari, vitejii verzi

    Sau nu iți vine să crezi?

    O, aicea totu'i bine
    Multe desfătari divine
    Frumuseți fără pereche

    Plâng că văd cumplita streche

    Ce ucide omenirea
    Și vrea să distrugă firea
    Frați Români , sculați la luptă

    Bătălia va fi cruntă!
  1. CRONOCIDUL: Cea mai sinistră crimă împotriva umanității – Se dedică domnului Silviu Vexler

  2. ”Plecați acum!” – Avertismentul Iranului pentru civilii israelieni: ”Teritoriile nu vor mai fi locuibile” - VIDEO

  3. 16 iunie: 12 ani de la trecerea la Domnul a sfântului Părinte Justin Pârvu de la Mănăstirea Petru Vodă. ”Vor veni vremuri în care numai cei ce vor simți harul lui Dumnezeu vor putea distinge binele de rău. Cu mintea omenească va fi cu neputință de ales”

  4. OPERA POLITICĂ a Românului Absolut, disponibilă tuturor online într-un portal unic: Mihai-Eminescu.Ro

  5. 136 de ani de la asasinarea lui Mihai Eminescu. MARTOR OCULAR: ”Mâna îmi era plină de sânge”. Eminescu a cântat “Deșteaptă-te, Române!” cu câteva clipe înainte de a muri și a strigat ”România liberată!” când a fost internat

  6. Șeful serviciilor secrete ale Gărzii Revoluției iraniene și adjunctul acestuia au fost uciși într-un atac israelian. Iranul promite să lupte până la ”distrugerea completă a regimului sionist”

  7. Mărturia medicului care a primit creierul lui Eminescu: Mutilarea și profanarea moaștelor acestui martir nu a fost românească. Prof. Constantin Barbu: Eminescu a fost ucis pentru Transilvania și credința ortodoxă. DOCUMENTE: Interogatoriul și Autopsia

  8. Prof. Ilie Badescu: Mihai Eminescu - ”chestiunea rasială” și teoria ”păturii superpuse”

  9. Jurnalistul Ion Spânu scoate la lumină secretele privind Asasinarea lui Eminescu. ActiveNews publică în premieră extrase din volumul reputatului jurnalist, noua ediție

  10. Un erou care nu trebuie uitat: IOAN MĂNUCU, omul care a oprit minerii din Valea Jiului în Gara Craiova, în iunie 1990. Veșnica lui pomenire!

  1. A bubuit Orientul Mijlociu: Israelul a lovit facilitățile nucleare iraniene. Cel puțin 20 de oficiali de rang înalt au fost uciși. Forțele armate iraniene: ”Nu vom avea limite în răspunsul față de Israel. Au încălcat toate liniile roșii”

  2. Imagini LIVE de la Marșul homosexualilor Bucharest PRIDE 2025. Mihai Tîrnoveanu blocat de Jandarmeria pro-LGBT. Arestați pentru... ouă. La Parada Gay participă și copii - VIDEO

  3. Tucker Carlson, atac devastator la Trump: "E complice! - America este în mare pericol! – Poate urma un război total!"

  4. IRANUL RADE ISRAELUL. ACTUALIZARE: SUA au sprijinit Israelul în contracararea Iranului

  5. Parlamentul a adoptat o lege ANTICONSTITUȚIONALĂ, pentru ”combaterea antisemitismului și a urii online”. Toți parlamentarii din Coaliția lui Nicușor Dan au votat în masă PRO. AUR și POT - CONTRA, SOS, o Abținere. George Simion: Pericol de dictatură!

  6. Mesajul DISPERAT al șefei serviciilor secrete americane: “Suntem mai aproape ca oricând de Nimicirea Nucleară!”

  7. Declarație explozivă a unui Ofițer de Contrainformații Militare: TRAIAN BĂSESCU - OMUL MOSCOVEI!

  8. Israelul a atacat Iranul din aceleași motive pentru care Rusia a atacat Ucraina. Adrian Onciu: Iranul, izolat ”strategic”

  9. Marius Tucă: De ce n-au mai venit americanii?

  10. AU VRUT SĂ-I TAIE CAPUL! Crimele din 13-15 Iunie 1990 povestite de martorii lor. Fenomenul Piața Universității și Mineriada expuse de ActiveNews. ISTORII REALE, GALERIE FOTO, FILMĂRI, DOCUMENTE ale ARMATEI și RECHIZITORIUL

Ultima oră

08:58

Ion Dome a eșuat din nou: Cinci morți și zeci de răniți în Israel, în urma atacurilor cu rachete lansate de Iran - VIDEO

08:45

Liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, și familia sa, evacuați într-un buncăr subteran la nord de Teheran

08:08

Șeful serviciilor secrete ale Gărzii Revoluției iraniene și adjunctul acestuia au fost uciși într-un atac israelian. Iranul promite să lupte până la ”distrugerea completă a regimului sionist”

07:57

”Plecați acum!” – Avertismentul Iranului pentru civilii israelieni: ”Teritoriile nu vor mai fi locuibile” - VIDEO

01:10

16 iunie: 12 ani de la trecerea la Domnul a sfântului Părinte Justin Pârvu de la Mănăstirea Petru Vodă. ”Vor veni vremuri în care numai cei ce vor simți harul lui Dumnezeu vor putea distinge binele de rău. Cu mintea omenească va fi cu neputință de ales”

23:30

OPERA POLITICĂ a Românului Absolut, disponibilă tuturor online într-un portal unic: Mihai-Eminescu.Ro

23:00

Prof. Ilie Badescu: Mihai Eminescu - ”chestiunea rasială” și teoria ”păturii superpuse”

22:00

ADEVĂRUL DESPRE ROMÂNUL ABSOLUT: MIHAI EMINESCU - MĂRTURIE DESPRE MINE ÎNSUMI. Mărturisesc: Vladimir Beliș, Dimitrie Vatamaniuc, Ion Filipciuc, Theodor Codreanu, Nae Georgescu, Ilie Bădescu, Mihai Ungheanu, PF Patriarh Teoctist

21:30

Ilie Bădescu: Eminescu la Constanța

20:40

EMINESCU, omagiat la Catedrala Patriarhală și de IPS Teodosie la monumentul său de la Marea Neagră și la Mănăstirea Dervent. Arhiepiscopul Tomisului: SPER CĂ ÎL VOM CANONIZA!

19:47

CRONOCIDUL: Cea mai sinistră crimă împotriva umanității – Se dedică domnului Silviu Vexler

19:00

136 de ani de la asasinarea lui Mihai Eminescu. MARTOR OCULAR: ”Mâna îmi era plină de sânge”. Eminescu a cântat “Deșteaptă-te, Române!” cu câteva clipe înainte de a muri și a strigat ”România liberată!” când a fost internat

18:00

Jurnalistul Ion Spânu scoate la lumină secretele privind Asasinarea lui Eminescu. ActiveNews publică în premieră extrase din volumul reputatului jurnalist, noua ediție

17:15

Un erou care nu trebuie uitat: IOAN MĂNUCU, omul care a oprit minerii din Valea Jiului în Gara Craiova, în iunie 1990. Veșnica lui pomenire!

16:00

15 iunie 1990: Iliescu le mulțumește minerilor pentru măcelul din București. VIDEO