18 mai: Sfânta Muceniță Hristina - Cristina și Sfinții Mucenici Petru, Dionisie, Andrei și Pavel împreună cu Sfinții Paulin, Iraclie și Venedim

De Răzvan Marinescu  /  

Sursa: sfinteleicoane.ro

Sursa: sfinteleicoane.ro

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sfânta Muceniță Hristina și Sfinții Mucenici Petru, Dionisie, Andrei și Pavel sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox la data de 18 mai, împreună cu Sfinții Paulin, Iraclie și Venedim
 
În timpul persecuției împotriva creștinilor a împăratului păgân Deciu (249-251), un tânăr cu numele Petru a fost prins în Lampsac, o cetate aflată în Helespont. Petru a fost adus la dregătorul Optimus și silit să jertfească zeiței Afrodita. Dar acesta nu a vrut să se supună, ci a mărturisit că nu poate să se închine unei zeițe desfrânate, pentru că este creștin. Drept urmare, Petru a fost supus la chinuri, primind cununa muceniciei prin tăierea capului.

Sfântul Dionisie, probabil din Mesopotamia, era un creștin închis pentru credința în Hristos alături de ostașii Pavel și Andrei și de o creștină, fecioară de 16 ani, cu numele Cristina. Această Cristina a reușit să aducă la Hristos pe cei doi tineri care încercau să o necinstească. Din acestă cauză, și cei doi tineri, și Dionisie, Andrei și Pavel, au fost uciși cu petre, iar Sfintei Cristina i s-a tăiat capul.

Sfântul Paulin, care era din Atena, propovăduia Evanghelia lui Hristos alături de Sfinții Iraclie și Venedim. Cei trei au fost prinși și dați dregătorului Atenei, care, după ce i-a supus la chinuri, a poruncit să li se taie capetele
 
Istoria Sfintei Hristina (Cristina)
 
Fecioară extrem de frumoasă, Sfânta Hristina a trăit în secolul al III-lea, în timpul împăratului Deciu, persecutor al creștinilor. La vârsta de 16 ani, pe când venise vremea căsătoriei, a fost prinsă de păgâni în Lampsac (cetate a Elespontului, pe țărmul răsăritean al Mării Marmara), în timpul schingiuirii publice a mărturisitorilor creștini Dionisie, Andrei și Pavel de către guvernatorul Opidim, care, cu puțin timp înainte, îl omorâse pe Sfântul Mucenic Petru prin tragere pe roată și tăierea capului.

Prinzând-o, guvernatorul cetății a întrebat-o dacă este creștină și a îndemnat-o să aducă jertfă publică zeilor păgâni, amenințând-o că, dacă refuză, va fi batjocorită cu rușine și arsă de vie în foc. Hristina și-a mărturisit cu mult curaj credința în Dumnezeul creștin și a condamnat fățiș închinarea la idoli. Pentru a o pedepsi, guvernatorul a dat-o pe mâna a doi desfrânați care s-o violeze. Aceștia au dus-o la casa lor însă, când au început să-și pună în aplicare misiunea, au fost miraculos loviți de neputință fizică, nereușind nimic. La miezul nopții, un înger a strălucit în odaie, făcându-i pe cei doi să cadă ca morți de frică și salvând-o, astfel, pe sfânta fecioară de supliciul la care aceștia încercaseră să o supună. Venindu-și în fire, bărbații și-au cerut iertare și stăruiau în fața ei să se roage lui Dumnezeu pentru dânșii ca să nu-i ajungă vreun rău. Sfânta Hristina le-a zis să nu se teamă, dar să nu se mai apropie de ea, fiindcă îngerul trimis de Dumnezeu să o păzească putea să-i omoare.

A doua zi, fiind scoși din închisoare mărturisitorii Dionisie, Andrei și Pavel, la schingiuirea cărora fusese prinsă și Sfânta Hristina, aceștia au fost aduși din nou în fața guvernatorului, care i-a îmbiat pentru ultima dată să tăgăduiască credința creștină și să aducă jertfă idolilor păgâni. „Nici pe Atena, nici pe oricare alt diavol cinstit de voi nu-l știm, nici n-am cinstit vreodată pe alt dumnezeu, afară de Dumnezeul nostru, Iisus Hristos", au răspuns cei trei mucenici. Atunci, guvernatorul a dat poruncă să fie bătuți de soldați și, apoi, dați pe mâna poporului furios, care abia aștepta să-i ucidă cu pietre.

În acest timp, Sfânta Hristina, care fusese eliberată de înger din sechestrul celor doi desfrânați, aflând de mucenicia sfinților Dionisie, Andrei și Pavel, a alergat afară din cetate, unde aceștia erau bătuți cu pietre, și a cerut cu lacrimi în ochi să moară și ea pentru Hristos. Guvernatorul a dat poruncă soldaților s-o scoată din mijlocul mucenicilor și s-o omoare cu sabia.   

Astfel, acești sfinți mucenici, luptându-se împreună împo­triva diavolului, a lumii și a lui Opidim ighemonul (guvernatorul), s-au învrednicit a fi biruitori cu ajutorul lui Hristos. Au fost omorâți atunci: Sfântul Petru cu felurite chinuri; Sfinții Dionisie, Andrei și Pavel, cu pietre; iar Sfânta fecioară Hristina, cu sabia. Acestea s-au săvârșit în Lampsac, pe vremea împărăției lui Deciu.

Tot astăzi sunt prăznuiți și Sfinții Mucenici Eraclie, Paulin și Venedim. Aceștia erau cetățeni ai Atenei, unde au propovăduit cu multă îndrăzneală pe Hristos, îndemnând pe toți păgânii să se depărteze de idolatrie și să se boteze în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Din acest motiv au fost prinși și predați stăpânitorului Atenei. Cercetați fiind, au mărturisit pe adevăratul Dumnezeu, Făcătorul a toată făptura; iar pe idoli i-au numit pietre nesimțitoare și lucruri făcute de mâini omenești. În consecință, au fost torturați în multe feluri, la final fiind aruncați într-un cuptor încins, unde și-au aflat sfârșitul pământesc, dar au primit cununile veșnice ale muceniciei.

Calendar-Ortodox.ro: Tot în această zi, pomenirea sfintelor șapte femei mucenițe din Anghira Galatiei: Tecusa, Alexandra, Claudia, Faini, Eufrasia, Matroana, Iulia și mucenicul Teodot.

Tot în această zi, pomenirea sfintei Eufrasia, care în adâncul mării s-a săvârșit.

Tot în această zi, pomenirea celui între sfinți părintele nostru Ștefan cel nou, patriarhul Constantinopolului.

Tot în această zi, pomenirea sfântului mucenic Iulian, care fiind târât pe spinii rugului, s-a săvârșit.

Tot în această zi, pomenirea sfântului sfințitului mucenic Teodor, papă al Romei, care, strujit fiind, s-a săvârșit.

Tot în această zi, pomenirea sfintei Anastaso care întru ale lui Leucadie cu pace s-a săvârșit.

Tot în această zi, pomenirea cuviosului părintelui nostru Martinian, cel dintru ale lui Areovint.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi. Amin.

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (1)
 • Cronicar Ortodox 18.05.2024 14:54
  https://www.facebook.com/100014326395458/posts/pfbid0Nzw4mda9NKiTQWTYPL8g4BMu6YeVUQXLSC8hZ3fp9jxZwKsNrd
  yq84TG95whU7YPl/

  &&

  https://www.facebook.com/100014326395458/posts/pfbid0yiL8A1sAnfB9KtxnRG6EvaLdMCmMFkdYMR8aFuUCLJYXaSZkzar
  ERBSBeAdxdtMvl/

  &&

  https://www.facebook.com/100014326395458/posts/pfbid0WCLMHTosSALedRNJY4Jxw8viSH8f2GbS65odtG58QobN7nE1ncZ
  81fZ33tn9HXUXl/

  &&

  https://www.facebook.com/100014326395458/posts/pfbid02VUHdSDLUaYpxQe1Ldw1gevmQgRUyszF722rK6RQNrk1kQ4L7q
  rE8DdzFtpUa2VKGl/
Ultima oră

00:00

A fost odată o fată frumoasă... și vaccinată: Anca Molnar

23:25

În ziua de Înălțarea Domnului, bucureștenii s-au rugat în Piața Universității pentru victimele mineriadelor și eroii neamului

23:01

Cel mai rapid windsurfer din Marea Britanie, Farrel O'Shea, a murit subit în urma unui stop cardiac, la scurt timp după ce a doborât un alt record de viteză

22:34

Merck a folosit un adjuvant pe bază de aluminiu foarte puternic în studiile clinice pentru vaccinul Gardasil HPV, fără a informa participanții

21:30

Zoe Dantes: Bucurați-vă! Hristos se înalță!

20:03

New York-ul lansează tehnologia de identificare digitală mobilă, în urma adoptării noii legi privind ID-ul digital online – smartphone-urile devin portofele digitale, care stochează cărți de credit, documente de identitate și chiar cheile mașinii

18:54

George Simion și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale - “Am supraviețuit primei confruntări, avem noi corpuri de armată cu care atacăm bandiții Sistemului. Următoarea bătălie este pe 15 septembrie!”

17:04

După eșecul de la europarlamentare, Germania lasă Ucraina cu ochii în soare: Scholz nu mai trimite sistem Patriot

16:15

Luminița Arhire: DESPRE STABILITATE ȘI ALTE ALEA

15:39

Comandor (r) Ștefan Popa: EROISMUL IUBIRII ȘI AL JERTFEI DEPLINE

14:45

G7 va acorda 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina din activele înghețate ale Rusiei

13:58

Adrian Onciu: Liderii de sacrificiu din G7 contabilizează pagubele ”propagandei rusești”

12:33

Sorin Roșca Stănescu: Marcel Ciolacu sau succesul cu picioare de lut

12:25

Controlul informațiilor și Cenzura: Suntem victimele unei Lovituri de Stat militare !

12:09

Argentinienii vor să-l dea jos pe Milei după doar 6 luni de mandat prezidențial. Ciocniri violente între protestatari și forțele de ordine pe străzile din Buenos Aires