17 septembrie: Sfânta Muceniță Sofia și fiicele sale: Pistis, Elpis și Agapis - Credința, Nădejdea și Dragostea

De Răzvan Marinescu  /  

Icoană: Doxologia

Icoană: Doxologia

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sfânta Muceniță Sofia (Înțelepciune) a trăit în timpul împăratului Adrian (117-138) și fiind căsătorită a născut trei fiice, cărora le-a pus numele după cele trei virtuți creștine: Pistis (Credința), pe a doua Elpis (Nădejdea), pe a treia Agapis (Dragostea).

Sfânta Sofia rămânând văduvă după nașterea celor trei fete, le-a crescut pe acestea în credința creștină. Domnitorul Antioh, auzind de înțelepciunea și frumusețea celor trei fete și convingându-se că sunt creștine, l-a înștiințat pe împăratul Adrian, care în scurt timp a trimis slujitorii pentru a le aduce pe cele trei fete la palat. Împreună cu ele a venit și mama lor, care le-a întărit în credință sfătuindu-le și învățându-le.

Împăratul dorind să le facă să jertfească zeiței Artemida, cele trei fete au refuzat cu desăvârșire, mărturisind credința în Domnul nostru Iisus Hristos, singurul și adevăratul Dumnezeu. Atunci ele au fost supuse supliciilor, suferind moarte martirică și îmbrățișând cununa muceniciei. Mama lor le-a luat trupurile și le-a îngropat, ea însăși trecând la Domnul în timp ce se afla la mormintele fetelor sale.

Mai mulți Sfinți ai zilei la Calendar-Ortodox.ro

 

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Grupul Nectarie Protopsaltul - Slavă la Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir (26 oct):

Arhid. Mihail Bucă și Grupul Psaltic TRONOS - Ofrandă Sfântului Cuvios Dimitrie (27 oct):

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (2)
  • manole 17.09.2024 11:22
    “Acum nu mai sunt diavoli in iad, toti sunt pe pamant.” (parintele Paisie Aghiroratul, parintele Iustin, ?)

    De multe ori in Sf Scriptura se vorbeste despre rugaciunea sfintilor pentru oameni.
    “...și robul Meu, Iov, se va ruga pentru voi; că dacă Eu n’aș căta la fața lui și dacă nu de dragul lui aș face-o, atunci v’aș fi nimicit, deoarece n’ați grăit întru adevăr asupra lui Iov, robul Meu”.” (Iov, 42,8)

    Condacul 1 al Acatistului Sf. Acoperamant al Maicii Domnului:
    “Imparatesei celei alese mai inainte de veci, Imparatesei celei mai inalte decat toata faptura cerului si a pamantului, care a venit oarecand la rugaciune in biserica din Vlaherne, si se ruga pentru cei din intuneric.”

    Iar exemplele pot continua. Deci daca iadul e gol pentru ca diavolii sunt pe pamant, atunci ei sunt aici cu treaba. Si, cum Cerul stie ca lupta e inegala, ne vine in ajutor. („Atunci când temeliile sunt nimicite, ce poate face dreptul?” (Ps 10, 3))

    Adica sfintii si ingerii sunt si ei aici si ne ajuta. Intrebarea e insa daca ne vin la toti in ajutor sau la toti in acelasi fel, sau la fel de mult.

    “Căci celui ce are i se va da și-i va prisosi, dar de la cel ce nu are se va lua și ceea ce are.” (Matei 13, 12)

    “Și șarpele a aruncat după Femeie din gură-i apă ca un râu, ca s’o ia puhoiul. Și pământul i-a venit Femeii într’ajutor; că și-a deschis pământul gura și a’nghițit râul pe care Balaurul îl aruncase din gura sa.” (Apoc. 12, 15-16)

    Cine e Femeia si cine e pamantul? Femeia e biserica iar pamantul cred ca sunt sunt oamenii-trupuri, cei care traiesc lumeste. (“Asemănatu-s’a împărăția cerurilor cu o comoară ascunsă în țarină, pe care a găsit-o un om și a tăinuit-o; și de bucuria ei se duce și vinde tot ce are și cumpără țarina aceea.” (Mt 13, 44) ). Deci balaurul va sufla duh de inselaciune iar cei slabi duhovniceste il vor primi.

    Am nu convingerea dar intuitia ca e posibil ca acum sa fim cernuti pentru incercarea finala. Pentru cea mai grea incercare de cand e lumea. Si cei care trec testul vor avea nu privilegii (nu vor fi scutiti de suferinte) ci vor fi ajutati sa nu-si piarda credinta, pentru ca Biserica va suferi la sfarsit ca si Capul Ei, adica va fi strivita fizic “dar portile iadului n-o vor birui” adica cei care cred nu-si vor pierde credinta.

    Acum, cine face parte din Biserica? Raspuns: “nu tot cel ce-Mi zice Doamne, Doamne”(Mt 7, 21) ci “acela care face voia Tatalui Meu”. Acestia cred ca vor primi ajutor sau cel putin vor fi prioritizati ca sa zic asa. Sigur, o sa spuna unii: ‘dar talharul de pe cruce’? Sigur, Dumnezeu se poate indura si la ultima ta suflare dar esti sigur ca vrei sa astepti pana atunci?

    Daca asa stau lucrurile, sa ne straduim deci sa fim numarati printre cei care vor fi trecuti pe lista asta pantru ca cei ce vor fi lasati singuri in anii de incercare finala, vor fi jucarii in mana celui rau.

    Si cum sa ne pregatim: cei ce se pot ruga, sa inmulteasca rugaciunea. Cei ce fac milostenie si au cu ce, sa dea si mai mult. Cei ce pot suporta batjocura celor din jur, sa suporte mai mult. Cei ce pot face metanii, sa le inmulteasca. Cei ce stiu, sa imparta si altora din cunostintele lor, si mai ales sa intareasca in credinta.

    Doamne-ajuta!
  • manole 17.09.2024 15:51
    Am uitat sa justific de ce credinta e preocuparea Cerului sa ne fie salvata. Credinta, caci fara ea nu avem nimic:
    Cel ce va crede și se va boteza, se va mântui; dar cel ce nu va crede, se va osândi. (Mc 16, 16)

    Si inca:
    Simone, Simone, iată că Satana v’a cerut să vă cearnă ca pe grâu; dar Eu M’am rugat pentru tine ca să nu-ți piară credința; iar tu, oarecând revenindu-ți, întărește-i pe frații tăi”. (Lc 22, 31-32)

    Sigur ca Dumnezeu va face si minuni pentru a salva si viata unora in acele vremuri dar adevarata comoara o reprezinta sufletele noastre asa cum a aratat Mantuitorul in parabola cu tarina expusa mai inainte.

    Toate citatele sunt din Biblia varianta Bartolomeu Anania.

    Doamne-ajuta!
Ultima oră

00:30

Astăzi e Ziua ta! La Mulți Ani Doamnei cântecului românesc, Corina Chiriac! Portret aniversar și Mărturisiri despre Părintele Arsenie Papacioc - VIDEO

00:10

ȘI PE LIE VEI BIRUI ȘI PENTRU HRISTOS VEI MĂRTURISI! Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir - 26 octombrie

00:05

TREI NAȘTERI MIRACULOASE ÎN ACEASTĂ ZI DE 26 OCTOMBRIE: Mitropolitul Dosoftei acum 400 de ani, Dimitrie Cantemir acum 351 de ani, și Dimitrie Onciul, în 1856

00:00

Mihai Tîrnoveanu: Spre Valea Uzului! Cu Dumnezeu înainte!

23:00

Camelia Suruianu: RUGUL APRINS – simbol al isihasmului românesc

22:22

Pr. Bogdan Florin Vlaicu, emisiune cu dr. Geanina Hagimă, dr. Oana Mihaela Secara, dr. Damian Baciu și dr. Dragoș Dinulescu, despre motivele candidaturii lor ca independenți, proiectele lor și noua carte despre crimele Pfizer – VIDEO LIVE

22:03

UCIDEȚI X-UL LUI MUSK & BLACK OPS PENTRU JFK - ”Centrul pentru Combaterea Urii în mediul Digital” condus de un bolnav de ură ordonă operațiuni secrete murdare pentru înlăturarea lui Robert Kennedy Jr. și a rețelei X a lui Elon Musk

20:48

Prof. Dr. Nicholas Dima: Alegerile din America: Cu cine votam?

19:49

Revoltător: Activiștii LGBT fac un marș chiar de Sfântul Dimitrie pentru a cere legalizarea de urgență a “parteneriatului civil” între persoane de același sex

18:21

TELEFOANELE MOBILE și CANCERUL: Dovezi ale Toxicității Celulare. EXPERIMENT și STUDIU din 2024

17:45

25 octombrie 1944, eliberarea Ardealului de sub ocupația trupelor horthysto-naziste. CAREI, ULTIMA BRAZDĂ!

16:56

Simion și Ciolacu în finală. Ionuț Apahideanu, despre partidele “de dreapta”: Ați rămas setați pe cea mai puțin credibilă linie de atac împotriva lui Simion. Vă meritați soarta

15:00

Ion Cristoiu: Dacă e cu adevărat patriot, Nicolae Ciucă trebuie să renunțe în favoarea Elenei Lasconi

14:14

Elon Musk a devenit donator constant pentru Trump: Suma imensă pe care a donat-o șeful SpaceX

13:32

Andrei Gușă și-a anunțat candidatura la alegerile parlamentare