15 aprilie: Sfinții Apostoli Aristarh, Pud și Trofim; Sfântul Mucenic Crescent; Sfințitele mucenițe Vasilisa și Anastasia

De Tudor Matei  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sfinții Apostoli Aristarh, Pud și Trofim sunt pomeniți în calendarul creștin-ortodox la 15 aprilie.
 
Cei trei apostoli au fost ucenici ai Sfântului Apostol Pavel. Sfântul Apostol Aristarh (despre care se vorbește în Faptele Apostolilor, 19, 29) a fost episcop în Apamia Siriei. Sfântul Pud (despre care vorbește Sfântul Apostol Pavel în Epistola a II-a către Timotei, 4, 21) a fost senator în Roma, iar casa lui a fost folosită ca lăcaș pentru sfintele slujbe. Iar despre Sfântul Trofim se găsesc date în Faptele Apostolilor (20, 4).

Sfinții Aristarh, Pud și Trofim au fost martirizați în anii 65 sau 67, în timpul persecuției împotriva creștinilor declanșată de împăratul roman Nero, fiind tăiați cu sabia. Sunt prăznuiți împreună pe data de 15 aprilie și cu toți cei șaptezeci de ucenici ai Mântuitorului, în ziua de 4 ianuarie.

În această zi este pomenit și Sfântul Mucenic Crescent. Acest Sfânt a fost din Mira Lichiei, de neam strălucit.

Atunci când a fost prins de persecutori era înaintat în vârstă. A fost supus la judecată și la toate întrebările guvernatorului provinciei, Sfântul Crescent a răspuns: „Sunt creștin!”. A primit moarte martirică în urma chinurilor la care a fost supus.
 

Tot în această zi, pomenirea sfințitelor mucenițe Vasilisa și Anastasia.

Aceste sfinte erau din marea cetate Roma, de bun neam și bogate, ucenițe fiind ale sfinților apostoli Petru și Pavel. După sfârșitul cărora, adunând noaptea sfintele lor moaște, și îngropându-le, au fost pârâte la Neron împăratul, care le-a pus întâi la închisoare. Apoi fiind scoase, și spunând ele că rămân întru mărturisirea lui Hristos, au fost spânzurate, și li s-au tăiat sânii și mâinile și picioarele și limbile și la sfârșit li s-au tăiat și capetele de sabie, amintește Calendar-Ortodox.ro.

Tot în această zi, pomenirea preacuviosului părintelui nostru Leonid episcopul Atenei.

Tot în această zi, pomenirea sfinților mucenici Teodor preotul și Pavsolipic.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi. Amin.

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

ÎMPUȘCAREA LUI TRUMP. TRANSMISIE LIVE:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (1)
  • Cronicar Ortodox 15.04.2024 16:30
    https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%
    2FTaviTrance%2Fposts%2Fpfbid02UoPYaUsBJ
    TzhRerLUpFZmcLgr6KR85vaWs3ZirX8HYqU9f
    cptnTKz3WH73uFTXPdl
Ultima oră

20:57

Un tânăr de doar 26 de ani a murit subit la 13 zile după primirea vaccinului Covid AstraZeneca – Clinica unde s-a vaccinat a recunoscut că nu l-a informat corect cu privire la gravitatea riscului prezentat de “vaccin”

19:06

Pe 16 iulie se împlinesc 970 de ani de la Marea Schisma. Geneza și evoluția Schismei de la 1054 - de Teodor M. Popescu. Despre erezia filioque și ortodoxia isihasmului - Monahul Filotheu și Pr. Bogdan Vlaicu (VIDEO)

19:00

”970 de ani de când Vestul s-a lepădat de Hristos și a devenit eretic”

18:14

Iohannis a promulgat legea: Supraviețuitorii Holocaustului au prioritate la restituirea imobilelor confiscate abuziv în perioada comunistă

17:04

Realegerea președintelui PE: AUR nu a votat-o pe Roberta Metsola – “Pentru proiecte precum Green Deal, achiziția vaccinurilor, certificatele verzi, războiul din Ucraina, conducerea CE trebuie trasă la răspundere, nu premiată cu alte funcții înalte”

15:53

Sorin Roșca Stănescu: Ostașii din fruntea României

15:33

Normalizarea Crimei: Funcția creează Organul și Propaganda Asasinul

15:21

BAROANE

14:41

Bomba lui Năsui. De ce nu a fost Iohannis la recepția de la Summitul NATO

14:09

Viktor Orban: Donald Trump are ”planuri bine întemeiate” pentru discuțiile de pace dintre Rusia și Ucraina

13:28

Un preot catolic din Irlanda a refuzat să împărtășească un ministru pro-avort. Pe când și la noi?

12:36

Ochiade discromate: Dulcețuri nostalgice din verile de odinioară

12:31

A plecat la ceruri maestrul Dan Zamfirescu, istoric literar, bizantinolog, editor și publicist, unul din doctrinarii naționalismului de dinainte de ’89

12:10

16 iulie: Ziua Marii Schisme. Biserica de la Roma se rupe de Biserica de la Constantinopol

12:00

16 iulie: Sfânta Muceniță Iulia. La Mulți Ani!