13 / 23 august: Marea și glorioasa bătălie de la Călugăreni a Voievodului Mihai Viteazul. FILMUL ZILEI - VIDEO

De Andreea Ilie  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Bătălia de la Călugăreni (13/23 august 1595) a fost parte a conflictului otomano-muntean și parte a campaniei otomane din august – octombrie 1595, ce avea ca scop înlocuirea lui Mihai Viteazul (1593 – 1601) și transformarea Țării Românești și Moldovei în provincii otomane (Enciclopedia României).

Citiți și Mihai Viteazul în mărime naturală! - Pictură acoperită de ocupanții unguri descoperită la restaurarea UMF Târgu Mureș sub un strat gros de vopsea. Înainte de ocupația horthystă din 1940 sala era Capela Liceulului Militar Mihai Viteazul. FOTO

Mihai Viteazul atacă în zorii zilei de 13 august 1595 cu grosul oștirii sale (circa 10.000 de oameni), în timp ce Albert Király cu oamenii săi alcătuiau rezerva. (…) În jurul orei 11 dimineața a pornit un atac puternic al ienicerilor, care i-au respins pe oștenii lui Mihai. Ienicerii trec Neajlovul și capturează unsprezece tunuri creștine.

Hasan pașa, cu aproximativ 10.000 de oșteni, încearcă o învăluire largă prin partea de vest, iar Mehmet pașa face același lucru prin est.

Trupele lui Mihai se retrag puțin, în ordine. Armata creștină e dispusă în formă de triunghi, cu vârful spre inamic. După ce reușesc să se regrupeze, aproape de locul unde se afla rezerva lui Király, oștenii lui Mihai resping efectivele lui Mehmed pașa și ale lui Hassan pașa, provocându-le pierderi considerabile și datorită celor două tunuri păstrate cu trupele de rezervă. Otomanii se retrag în dezordine, mulți cad în mlaștină și mor înecați, situație care dă posibilitatea lui Mihai să contraatace. Sunt recuperate tunurile și este creată o stare de degringoladă pe malul sudic al Neajlovului. Au fost ucise patru pașale, șapte sangeaci și 3.000 combatanți turci. S-au recuperat cele unsprezece tunuri pierdute și s-a capturat un steag turcesc verde, al profetului Mahomed, și cinci tunuri.

Episodul este sugestiv prezentat de cronicarul Baltazar Walter:

Era nevoie neapărat în clipa aceea de o acțiune eroică de ispravă măreață care să cutremure inimile păgânilor și să le înalțe pe ale creștinilor. Atunci mărinimosul Ion Mihai, invocând ocrotirea salvatoare a Mântuitorului, a smuls o secure sau suliță ostășească și pătrunzând el însuși în șirurile sălbatice ale dușmanilor străpunge pe un stegar al armatei, taie în bucăți cu sabia o altă căpetenie și luptând bărbătește se întoarce nevătămat. În acest timp, comandantul de oaste Király Albert, adunând pe rând pe ai săi, slobozește două tunuri în mijlocul celei mai dese grupări a dușmanului, deschizând o mare spărtură pe care ienicerii se străduiesc în zadar să o împlinească cu focurile lor de pușcă, pentru că de îndată două sute de unguri și tot atâția pedestrași cazaci, cu comandantul lor Cocea, năvălind cu furie, strică rândurile, aștern la pământ și taie oștile turcilor, pe când din spate și din coastă îi lovește cu bărbăție domnul cu ai săi, făcându-se așa mare învălmășeală, încât până în seară au fost redobândite cele 11 tunuri și, în fugă, erau mânați spre tabără ca vitele. În această învălmășeală ce seamănă a fugă, Sinan-Pașa în partea din față a taberei cade de pe podul râului Neajlov, pierde doi dinți și se rostogolește fericit scăpând cu viață”(Enciclopedia României)

În scrisoarea către marele duce al Florenței, Ferdinando de Medici, Mihai Viteazul prezenta faptele astfel: „mă încăierai cu ei într-o bătălie în așa fel că ținu toată ziua, unde făcui mare pagubă turcilor, spre rușinea lui Sinan pașa, căci în lupta aceea însuși Sinan pașa se prăvăli de pe cal într-o mlaștină foarte întinsă, de unde cu mare greutate fu scos ... Și după ce Sinan a îndurat o așa batjocură de la noi, se mânie foarte, și așa se hotărî să pornească cu toți ai săi asupra noastră. Deci eu văzând că nu voi putea ține piept, venii la Târgoviște” (Enciclopedia României)

Citiți și  Mihai Viteazul descris la 1601 drept Ahile al Carpaților. În viitorul apropiat: Sfântul Mihai Viteazul Întregitorul (15 ianuarie 1558 - 9 August 1601)Mihai Viteazul descris la 1601 drept Ahile al Carpaților. În viitorul apropiat: Sfântul Mihai Viteazul Întregitorul (15 ianuarie 1558 - 9 August 1601)

Pierderile otomane au fost mari, trei conducători și-au pierdut viața pe câmpul de luptă: Haydar pașa, Mustafa pașa și Hüseyn bey, iar Satırcı Mehmed pașa, grav rănit, abia a reușit să scape cu fuga. Domnul muntean se retrage spre Valea Prahovei pentru că Bucureștiul și Târgoviște au fost ocupate imediat de către otomani. În tabăra de la Stoenești se așteaptă ajutoarele de la aliați.

În concluzie, putem vorbi de o mare victorie a Domnului Mihai Viteazul la Călugăreni, ținând cont de diferența uriașă dintre numărul creștinilor (10.000-16.000 oșteni munteni, steaguri boierești, unități de țărani, 4.000 oșteni unguri și secui, mercenari cazaci, 12 tunuri) și cel al otomanilor (50.000-60.0000). Mihai Viteazul și-a atins scopul de a-i opri sau cel puțin încetini în orice chip pe turci, pe care nu se aștepta să îi învingă, având în vedere numărul lor imens. Domnul Mihai a obținut, la Călugăreni, o victorie morală, cum spun criticii, care a dus la o victorie totală, mai târziu, la Târgoviște (6-8 octombrie), București (12 octombrie), și în Bătălia de la Giurgiu 15-20 octombrie).

Victoria răsunătoare a voievodului valah stârnește admirația întregii lumi creștine și dă speranță de eliberare locuitorilor din Albania, Bulgaria, Serbia, Bosnia, Grecia, țări chinuite de turci, care-și puneau speranța în Mihai Viteazu ca într-un înger de mântuire, numindu-l, cum menționează N. Bălcescu "Steaua lor de la răsărit”. Inclusiv papa Clement al VIII-lea l-a numit "Cavaler al lui Hristos și Apărător al creștinătății”. Aderând la alianța antiotomană "Liga creștină”, datorită vitejiei domnitorului în lupta de apărare a creștinătății, primește în dar de la Cardinalul de Bari mâna dreaptă a Sf. Nicolae îmbrăcată în mănușa de mărgean pe care avea să o poarte cu credință în toate bătăliile. Astăzi mâna Sf. Nicolae se află la Biserica Sf. Gheorghe Nou din București.

Este cunoscut faptul că Mihai Viteazul avea o relație specială cu Sfântul Nicolae, căruia i-a închinat mănăstirea Mihai Vodă din București, cum domnitorul i-a promis sfântului său prieten că va face, dacă îi va salva viața

Citiți aici CUM I-A SALVAT SF. NICOLAE VIAȚA DOMNULUI MIHAI VITEAZUL

VIDEO - MIHAI VITEAZUL - FILMUL:

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Pericolele din aer, nanotehnologia și legătura cu pandemia - VIDEO ÎN DIRECT:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (4)
  • Nata 13.08.2016 20:25
    Nu inteleg de ce se discuta atit despre fiecare centimetru din istoria Romaniei - nici o tara nu face asta asa cum o faceti voi in articolele voastre neadecvate. Totul e sub semnul intrebarii, cit de corect dpdv politic este fiecare afirmatie cind vine vorba de Romania, de insasi existenta ei, trebuie sa ne justificam, sa venim cu "docomentu'" caci altfel nu ne crede - CINE?? Care sint specialistii lui peshte care nu au fost in stare sa citeasca sursele pe care pina si dumneata le-ai gasit? Te referi la victoria de la Calugareni - refera-te numai la ea - caci asta se sarbatoreste. Nu o mai mozoli cu ce zic altii, si..de fapt, si de drept, si de stinga.. Mai mult respect pentru tara si istoria ta - NU strica. Nu lasi decit un gust amar.
  • INJECTIA FINALA 13.08.2022 22:56
    Excelent articol !
  • marius hategan 14.08.2022 09:29
    un articol "sa ne dam cu caramida-n piept" ,eludand adevarul.Din ce era compusa armata aceea de 60000 de oameni ?
  • Gimy 14.08.2022 19:45
    F. Bine Active News. Frumos articol!
    Bozgorii sunt invidiosi cand apare adevarata istorie pe tapet sau ,,sticla"... Trebuie adus aminte celor care vor sa ingroape istoria Romaniei!
    TRAIASCA ROAMANIA MARE!
Ultima oră

00:30

2 decembrie: Sf. Proroc Avacum - a trăit cu 600 de ani înainte de Hristos; Sfinții pustnici Ioan, Iraclemon, Andrei și Teofil; Sfinta Muceniță Miropa

23:30

Despre Sfântul Apostol Andrei, despre Mihai Eminescu și despre cele Zece elegii care sfârșesc poezia (I) - Un nou interviu cu profesorul Constantin Barbu

23:00

Pr. Bogdan Florin Vlaicu: La mulți ani România, la mulți ani românilor de pretutindeni! Dezbatere VIDEO despre Pericolele din aer, nanotehnologia și legătura cu pandemia, Summitul Covid și Ziua Națională a României

22:10

Centenarul Mărturisitorilor Aspazia Oțel Petrescu și Nicolae Purcărea (1923-2023) – Conferință duhovnicească dedicată Sfinților din închisorile comuniste, Brașov, 8 decembrie 2023, ora 18.00

21:35

Texas dă în judecată Pfizer pentru că a mințit cu privire la eficacitatea vaccinului anti-COVID-19 și a conspirat pentru cenzurarea criticilor și catalogarea lor drept "criminali"

20:50

New York Times: Cică Israelul a știut dar n-a crezut!

19:42

Klaus Iohannis ne transmite salutări din Dubai, unde a aderat la ”Alianța Solară” (nu e poantă). Geo Grafik l-a surprins în exercițiul funcțiunii. ILUSTRAȚIA ZILEI

18:27

Vlad Cubreacov: DE CE IUBIM ROMÂNIA

17:45

Adrian Onciu: Fără suveranitate, libertatea rămâne doar un vis frumos

16:40

Eugen Mihaescu: 1 Decembrie 1990 - ÎNTRE LINII

15:30

Editorial de la Chișinău: La mulți ani, România, țară de glorii și dor!

15:00

Iulian Capsali: MANIFEST DE ZIUA NAȚIONALĂ: SĂ APĂRĂM CONSTITUȚIA ROMÂNIEI

14:10

SENZAȚIONAL: Bunicul Oliviei Steer, luptător transilvănean pentru România Mare, delegat la Marea Adunare de la Alba Iulia și senator în primul Parlament. A fost prigonit pentru că a depus o cunună cu un tricolor la mormântul lui Avram Iancu

13:23

Biden o Muerte: Democrații nu au un Plan B

12:26

Parada militară organizată la București cu prilejul Zilei Naționale a României, 2023, la 105 ani de la Marea Unire din 1 Decembrie 1918 - VIDEO și FOTO cu Nori Gri deasupra României