„ÎNCET, A ADORMIT CA UN SFÂNT” - Ciprian Porumbescu (14 octombrie 1853 - 6 iunie 1883)

De Maria Toacă  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ÎN NUMAI 30 ANI DE VIAȚĂ ȘI-A VĂZUT VISUL ÎMPLINIT, STRĂLUCIND ETERN CRAI NOU PE CERUL ROMÂNIEI

S-ar cuveni astăzi să prindem o panglică neagră la Tricolor, pentru că e 6 iunie, ziua morții lui Ciprian Porumbescu. L-a doborât tuberculoza, l-a mistuit o dragoste neîmpărtășită, i-au scurtat zilele cele trei luni cât a fost încarcerat în închisoarea din Cernăuți, după procesul nedrept intentat de autoritățile austriece Societății studențești "Arboroasa", conduse de Ciprian Porumbescu. Avem de la harul divin al tinereții sale răscolitoarea Baladă, avem "Crai Nou", Imnul Unirii și Tricolorul, și o frumoasă poveste a întâlnirii tânărului Ciprian cu Eminescu la Marea Serbare de la Putna. (6 iunie 2022)

„ÎNCET, A ADORMIT CA UN SFÂNT”

Din scrisoarea Mărioarei Porumbescu-Rațiu, adresată profesorului Leca Morariu, la 21 septembrie 1931, aflăm că ultimele cuvinte ale ilustrului ei frate înainte de a păși în veșnicie au fost: „Nu lăsați să moară munca mea”, după care „a adormit ca un sfânt”.

La 6 iunie 1883, Mărioara i-a vegheat ultimele clipe, ținându-se tare să nu izbucnească în plâns, când Ciprian, ”cu ochii lui mari și frumoși” se uita trist la ea, rugând-o să fie pregătită pentru sfârșitul lui și să-i poarte de grijă ”tătuței”. Scumpa soră a lui Ciprian, acea dulce ființă care a stat lângă el până la ceasul din urmă, a fost bunica dnei Nina Cionca. Un generos dar al întâmplării a făcut s-o cunosc și s-o însoțesc prin Cernăuți în 2003, un anul marcat de a 150-a aniversare a nașterii lui Ciprian Porumbescu. Venise la ediția a doua a Salonului de carte românească, aducându-ne volumul ”Puneți un pahar cu vin și pentru mine”. M-am apropiat surprinzător de ușor de descendenta unui neam aureolat de legendă, prin venele căreia curgeau sevele Baladei” (Nina Cionca a plecat la Domnul în ianuarie 2019), admirând-o cum se bucura ca un copil de toate câte-i apăreau în cale în orașul studenției unchiului Ciprian. La tot pasul îmi mărturisea că a așteptat o viață întreagă să vină la Cernăuți, că-și amintește de fermecătoarea stradă Iancu Flondor, care în copilăria ei era parcă mai largă și urca la deal. Mi-a mărturisit că a găsit în grădina publică aceiași copaci bătrâni și viguroși, bucurându-se că nu-i ea cea mai bătrână în acest oraș. Sorbindu-i cu înfrigurare amintirile, am contrazis-o nu din bun simț, ci pentru că, într-adevăr, mi s-a părut mult mai energică și mai plină de viață decât tinerii întâlniți în cale în acea zi. În continuare, un crâmpei de poveste de la acea memorabilă întâlnire:

– Când pășiți pe străzile Cernăuțiului, simțiți legătura cu unchiul Ciprian?

– Chiar astăzi, trecând prin centru, m-am întrebat: „Oare câte din aceste edificii minunate au existat pe vremea lui?". De exemplu, Palatul Mitropolitan a existat, pentru că el a fost student la teologie. Dar el n-a condus corul în biserica de acolo, așa cum credeam eu, ci în Catedrală sau într-un paraclis al studenților. Mi-a fost interesant să descopăr în Biserica de la Universitate icoane, mai ales cele de la catapeteasmă, pictate de Epaminonda Bucevschi, care a fost prietenul lui Ciprian. Iar interiorul acestei mari clădiri îmi evocă, datorită scrisorilor lui Iraclie Porumbescu, momente trăite de el, pentru că descrie, de exemplu, festivitatea în cinstea Mitropolitului Silvestru. La această sărbătoare a luat parte un imens public, care se afla în fața balconului. Am văzut acest balcon, în care, după cum descrie Iraclie Porumbescu, a ieșit Mitropolitul. Pentru mine acest lucru este fantastic.

– Sunt și locuri de tristă amintire, ca închisoarea unde a fost încarcerat Ciprian...

– Poetul sucevean, Dumitru Oniga, născut la Stupea, mi-a spus să încerc să pătrund în această închisoare, în adolescență poetul a fost închis, ca deținut politic, într-o cameră de la etajul I, dedesubt, la parter, fiind celula unde a pătimit Ciprian Porumbescu. Este un loc istoric și ar trebui să fie cumva însemnat, să se poată ajunge acolo unde i-a plâns vioara. Căci, la câteva zile după arestare, când l-au vizitat tatăl și sora, el i-a rugat să-i aducă vioara, fără de care înnebunește.

– Se mai păstrează undeva aceea incomparabilă vioară?

– Povestea viorii este foarte tristă, în primul război mondial întreaga familie Rațiu se afla la Câmpina. În prima zi, după intrarea României în război, toți au fost arestați și duși la Doftana, pe simplul motiv că bunica coresponda în limba germană. Iar după o altă versiune, pe care o știu de la mama, cică ar fi fost niște „discuții" dintre un om al ordinei și bunicul meu, care era foarte abrupt în aprecieri... Dacă-1 călcâi pe bătătură, apoi se zburlea urât. În orice caz, a fost o întâmplare tragică pentru bunicii mei, care în timp de iarnă, în cea mai grea perioadă a războiului, au stat șase săptămâni în detenție. Bunica a ieșit de acolo foarte bolnavă, dar cea mai mare nenorocire îi aștepta la Câmpina, unde au găsit casa devastată. Atunci vioara lui Ciprian Porumbescu a dispărut fără de urmă.

– Ce ați mai dori să ne spuneți la despărțire?

– Aș dori să vă spun o strofă dintr-o poezie a lui Iraclie Porumbescu, care îmi ține mereu viu dorul de Cernăuți: „Bucovină, Bucovină,/ Țară veche și creștină,/ Tu pe toți îi ții la sân/ Dar nu toți dreptatea-ți țin". (Maria Toacă, decembrie 2003)

Vedeți și Maria Toacă: 140 de viori au cântat Balada la mormântul lui Ciprian Porumbescu

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Cum reușim să păstrăm noua generație pe linia de plutire? Răspund: Gabriela Alexandru și Iulia Țoța - NOUA EMISIUNE ActiveNews - Starea de Libertate. Transmisie VIDEO

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (1)
  • Tic 06.06.2023 23:39
    Am interpretat prima oară BALADA la 9 ani.Aveam cativa ani de exercitiu in urmă ,iar durerea simțită atunci copil fiind,ca si cea de acum ,au rămas aceleași.Era o durere sfâșietor de dulce,de nedescris de copilul care eram atunci!Mama nu înțelegea de ce plângeam de fiecare dată,iar plânsul acela ma ușurează de fiecare dată,de parca întreagă durerea lumii se duce dupa sunetele viorii spre Dumnezeu sa fie alinata!Dumnezeu sa-l odihnească pe Ciprian Porumbescu!
Ultima oră

15:48

Zelenski agită din nou apele: Putin va ataca Țările Baltice, Polonia și Germania. Cetățenii Statelor Unite vor lupta în Europa - VIDEO

14:47

Șoc în magistratură! Un judecător de la Curtea de Apel București a murit la nici 40 de ani. Cauza: AVC

13:47

Patru președinți SUA în New York: trei după bani, al patrulea pentru a omagia un polițist ucis de un fost deținut

13:00

Date Eurostat: UE a primit 5,1 milioane de migranți în 2022. Câți au ajuns în România

12:30

Bătaie cu Bălegar între Washington și Moscova

12:06

Tucker Carlson: Medicii care au recomandat vaccinul anticovid ar trebui să-și ceară scuze - VIDEO

11:30

Imagini șocante din Gaza: Soldații israelieni ucid civilii, îi îngroapă cu excavatoarele, apoi se joacă cu lenjeria intimă a femeilor

10:41

Biden l-a numit din nou "măcelar" pe Putin

10:21

România e declarată de Putin țintă militară legitimă

09:39

Ion Cristoiu: Coaliția vede în alegerile pe București o demonstrație a unității sale

09:24

Explozie la Rafinăria Petromidia. A fost activat planul roșu

09:14

Iulian Capsali: PRIMUL candidat cert la președinție este Răzvan Constantinescu, care și-a făcut publică intenția în emisiunea doamnei Anca Alexandrescu

08:42

Fondatorul FTX, Sam Bankman-Fried, condamnat la 25 de ani de închisoare

08:20

Alertă în Brăila! O dronă militară s-a prăbușit la 15 km de oraș: ”Scotea un sunet ciudat, puternic” - VIDEO

00:15

29 martie: Sfântul Mucenic Marcu, episcopul Aretuselor și Chiril, diaconul