Prof. Dr. Radu Baltasiu: Eminescu este un mare sociolog, precursor al sociologiei sistemului mondial modern

De Prof. Radu Baltasiu  /  

Foto: Mihai-Eminescu.Ro

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Eminescu avea XVI volume editate de Academia Română până în 1989, și din acestea primele cinci erau de poezii, al șaselea de literatură populară – da, Eminescu a fost un mare culegător de folclor!, al șaptelea de proză, al optulea de teatru, patru volume de analize politico-economice, juridice și sociologice (IX-XIII), un volum de traduceri (XIV) și Fragmentarium (XV).

Gândind logica societății cu mare acuitate, din multiple perspective, Eminescu este un mare sociolog, precursor al sociologiei sistemului mondial modern.

La aproape 100 de ani de la moartea lui, cel care a avut puterea să ne înfățișeze sistemul de sociologie eminescian este acad. Ilie Bădescu, în două lucrări de referință pentru cei interesați să capete sau să își dezvolte ochiul interior asupra românescului și locului nostru în ansamblului angrenajului mondial: „Sincronism european și cultură critică românească” (1984) și „Sociologia eminesciană (1994)”.

Piatra de temelie a sociologiei eminesciene este legea compensației, elaborată în cadrul mai larg al sociologiei progresului negativ, sau al dezvoltării subdezvoltării, asupra cărora vom reveni cu extrase.

Acad. Ilie Bădescu sintetizează astfel teoria eminesciană a elitelor și dezvoltării: „Numai elitele înălțate prin muncă, adică cele care produc «înlesniri de civilizațiune» popoarelor, se înalță cu adevărat la rangul de factor de direcționare istorică a popoarelor.” („Sociologia Eminesciană”, p.232)

LEGEA COMPENSAȚIEI – CE ESTE, ÎN CE CONSTĂ ȘI CE SE ÎNTÂMPLĂ CÂND NU ESTE RESPECTATĂ?

Enunțul:

„Teoria socială a compensației fiind a noastră și neaflîndu-se în nici un manual de politică, ne credem în drept a o esplica.

Compensația nu se dă de cătră o clasă sau de cătră un om decât prin muncă intelectuală sau musculară. Munca musculară consistă în producere de obiecte de utilitate necontestată, cea intelectuală în facilitarea producțiunii acestor obiecte. Din acest punct de vedere vânzarea de rachiu de cucută prin sate și colportajul nu ni se par nici a fi produs obiecte de utilitate, nici a fi înlesnit producțiunea prin o mânuire mai inteligentă a instrumentului de muncă.” (Eminescu, XII, p.373)

Eminescu este adeptul societății meritocratice:

„Meritul consistă în escedentul valorii producțiunii peste consumațiune. (XII, p.178)

Eminescu susține necesitatea elitelor virtuoase, ca în Republica lui Platon: să țină dreapta socoteală (dreptate, cumpătare).  

„… pentru a conduce economia generală a unui popor mai trebuiește încă ceva, deosebit de cărți franțuzești și dicționare enciclopedice, adică judecată sănătoasă, cunoașterea dreptei proporții între mijloacele întrebuințate și scopul urmărit. Oricari ar fi scopurile urmărite de clasa cultă a unui popor, ele sunt rele și de nimic dacă nu ecuivalează sacrificiile aduse pentru realizarea lor, și constatăm că mulțimea semidocților și cârciocarilor pe cari i-a produs sacrificiile stoarse populațiilor rurale, nenumărata plebe a scribilor netrebnici nu compensază defel sărăcirea și mortalitatea poporului nostru.” (IX, pp.146-147)

Nerespectarea legii compensației atrage exploatarea nemiloasă a societății și prăbușirea demografică a acesteia. Statul devine demagogic:

„Simulacre, forme goale ale culturei străine fără nici un fel de fond, beșici de săpun cari, plesnind, nimeni n-ar simți lipsa lor decât bugetofagii , iată progresul făcut! Nici instrumentele de muncă agricolă nu s-au îmbunătățit, nici meseriile vechi nu s-au perfecționat , nici meseriașii nu s-au înmulțit, nici din școli nu iese oameni practici și capabili a se hrăni fără ajutorul bugetului, nici clerul n-a înaintat pentru a substitui convingerea morală și religioasă vechei și naivei credințe dogmatice, nici literatura nu e superioară celei de la 1850, ci, din contra, inferioară, nici vrun progres se vede în activitatea științifică. Plagiatori de texte străine fără sentiment de demnitate, iată cine ocupă catedrele universitare, destinate iubirii dezinteresate de adevăr, sete de știință.” (vol. XII, p.178)

În unele din statele apusene vedem în adevăr bugete foarte mari, dar serviciile pe cari statul le aduce în schimb cu banul contribuabilului sunt nu numai echivalente, ci întrec cheltuiala făcută. Prin sumele ce le consumă mecanismul statului se înlătură piedicile ce se opun producțiunii și schimbului ; prin cheltuielile făcute i se ușurează oricărui producător condițiile în cari muncește, încât producțiunea crește în proporție cu cheltuielile statului și viceversa. Bunăstarea fiecărui individ sporește și, fiindcă, bunăstarea e condiția bunului trai, media vieții fiecăruia devine mai lungă, copiii sunt crescuți în condiții mai bune decum fuseseră părinții lor, o generație și mai viguroasă, și mai aptă pentru producțiune ia locul celei ce se stinge.

La noi sporirea veniturilor statului înseamnă însă totdeuna diminuarea veniturilor fiecării economii private. Nu din prisosul producțiunii , ci, la clasele de jos, de-a dreptul din primele necesități , din plata muncii zilnice se percepe darea; mărimea contribuțiilor statului e echivalentă cu mărimea mizeriei populațiunii.

De aci se explică de ce rasa română descrește continuu ca număr și degenerează ca constituție fizică.

... Dar orice ban care se ia contribuabilului — și în ce condiții grele și uzurare adesea, căci trebuie să se împrumute ca să plătească dările — orice ban, zicem, se scade din greutatea pânii săracului, deci din puterea lui musculară , din putința lui de-a produce. E drept că marile goluri ce se nasc prin scăderea poporului nostru se vor umplea, dar se vor umplea cu străini, căci imigrația lor e în termen mediu de 20 000 pe an de la 1866 încoace.” (XII, pp.50-51)

Eminescu, Opere, IX, Publicistică 1870-1877, Albina, Familia, Federațiunea, Convorbiri literare, Curierul de Iași, Studiu introductiv de Al. Oprea, cu 68 de reproduceri după manuscrise și publicații”, Editura Academiei Republicii Socialiste România, 1980

Eminescu, Opere XII, Editura Academiei, 1985, Coordonatorul ediției:  AL. OPREA, DIMITRIE VATAMANIUC, responsabil al secțiunii de publicistică, stabilirea paternității textelor, comentariile.

Disponibile și la Mihai-Eminescu.Ro

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews

Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNewsTV

CÂT PROTEJEAZĂ PFIZER DE COVID? 0,84%!

VIDEO TERIBIL ADRESAT PREȘEDINTELUI BIDEN:

Bill Gates a zis că vrea să depopuleze lumea prin vaccinuri. VERIFICAT ACTIVENEWS

Mitingul pentru Libertate de la Washington: BILL GATES - LOCK HIM UP - ÎNCHIDEȚI-L!

ActiveNews, primul portal românesc de știri pe https://rumble.com/c/ActiveNews

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (0)

Sprijină ActiveNews ca site-ul să poată continua mai departe lupta pentru ceea ce a avut mai scump poporul nostru peste veacuri: Țara, Credinţa şi Libertatea!

ActiveNews și noi, jurnaliștii lui, îl mărturisim pe Dumnezeu, pentru că-L iubim şi ne încredem în El. ActiveNews crede în România, în ceea ce am fost şi am putea fi ca popor.

ActiveNews este un site deținut în totalitate de acționari români. Dar de fapt ActiveNews este deţinut de fiecare cititor.

Dacă crezi în ceea ce credem și noi, sprijină ActiveNews ca acesta să poată lupta in continuare, pentru Adevăr, pentru România!

Susține ActiveNews


 1. OPRIȚI URGENT VACCINAREA COPIILOR! Citiți și DAȚI MAI DEPARTE! Apel GRAV către Ministerul Sănătății, cadrele medicale, părinți, educatori și întreaga societate civilă. Rugămintea Federației Organizațiilor Ortodoxe PRO VITA din ROMÂNIA

 2. Washington: Cel mai mare marș din pandemie împotriva ordinelor de vaccinare obligatorie impuse de Administrația Biden și a pașapoartelor de vaccinare. VIDEO

 3. Camionagiii au blocat intrarea în vama americană dinspre Canada, după ce ordinele de vaccinare obligatorie ale Administrației Biden au început să condiționeze intrarea pe teritoriul SUA. Se pregătește un mare protest sâmbătă la Ottawa

 4. Simona Halep a fost eliminată în optimile de finală ale Australian Open de jucătoarea Alizé Cornet. Românca nu era în formă, vorbea singură și se plângea că nu poate să respire. Nu știe Djokovici ce-a pierdut nevaccinându-se!

 5. Un pilot care a devenit victimă a vaccinului COVID rupe tăcerea: Am fost naiv, a fost cea mai mare greșeală pe care am făcut-o vreodată. Voi plăti pentru ea tot restul vieții mele. VIDEO

 6. Cuplul de lesbiene judecat pentru uciderea fetiței uneia dintre ele a fost condamnat la închisoare. Ancheta continuă, privind modul în care au răspuns poliția și serviciile sociale la sesizările familiei înainte de producerea tragicului eveniment

 7. TESTUL COVID NEGATIV AL ÎPS TEODOSIE. Ierarhul va sluji Sfânta Liturghie la adresa de carantinare, fără public, dar în comuniune cu credincioșii prin Internet

 8. Pr. Dr. Sofian Costea: Noua persecuție la adresa Înaltpreasfințitului Teodosie. Din nefericire, se reconfirmă faptul că, în România, logica elementară este plasată în carantină

 9. Ce ar fi dacă... COȘMARUL lui Orwell este deja AICI și noi NU îl putem vedea?

 10. VIDEO TERIBIL! AVERTISMENT PENTRU PĂRINȚI: Dacă vi se îmbolnăvește copilul de la vaccinul COVID, veți trăi un coșmar și veți fi pe cont propriu. Mărturia mamei unei adolescente care a rămas invalidă și cu multiple suferințe după vaccinul Pfizer

 1. SONDAJELE ActiveNews: APOSTOLII vs INTOXICATORII. Vă invităm să VOTAȚI AICI! ULTIMA ZI DE VOT!

 2. Simona Halep a fost eliminată în optimile de finală ale Australian Open de jucătoarea Alizé Cornet. Românca nu era în formă, vorbea singură și se plângea că nu poate să respire. Nu știe Djokovici ce-a pierdut nevaccinându-se!

 3. A spus Bill Gates că vrea să reducă populația planetei prin vaccinuri și avorturi „dacă facem o treabă nemaipomenit de bună”? VERIFICAT ACTIVENEWS

 4. MOARTE SUBITĂ: Cosmin Cristian Viașu a decedat la doar 45 de ani în urma unui infarct. Senatorul USR era vaccinat și, totodată, un fervent susținător al campaniei de vaccinare. Dacă vaccinul i-a grăbit sfârșitul, familia poate să mulțumească Partidului

 5. Djokovic și Semnul: Cum poate fi ZĂDĂRNICITĂ Noua Ordine Mondială - Povestea celui de-Al Treilea Avorton al Iadului

 6. Ultimele zile ale Cultului Covidian... ATENȚIE: Când vraja se destramă, Sectele Morții încearcă să tragă toată lumea în prăpastie

 7. Daniel Bejan: Prostia 1 vs. prostia 2

 8. Marea Resetare merge înainte cum s-a stabilit. Agenda de la Davos și înfrățirea „elitelor”: Ce ne pregătesc pentru 2022 Klaus Schwab, Ursula von der Leyen, Anthony Fauci, Bill Gates, Stéphane Bancel (ModeRNA), Christine Lagarde, Xi Jinping și alții

 9. No-Vak OUT de la Australian Open. Sârbul Djokovic a pierdut apelul și va fi EXPULZAT. Miza procesului kafkian: nerecunoașterea IMUNITĂȚII NATURALE și umilirea celui care a devenit un erou al mișcării mondiale anti-vaccinare

 10. BOMBĂ PLANETARĂ. TEORIA CONSPIRAȚIEI este REALITATE: Virusul SARS-COV-2 a fost conceput în laboratoarele Wuhan cu finanțare din SUA asigurată prin dr. Fauci. DOCUMENTE MILITARE secrete ale Agenției speciale DARPA a SUA publicate de Project Veritas

Ultima oră

00:00

25 ianuarie: Sfântul Ierarh Grigorie Teologul

23:40

Camionagiii au blocat intrarea în vama americană dinspre Canada, după ce ordinele de vaccinare obligatorie ale Administrației Biden au început să condiționeze intrarea pe teritoriul SUA. Se pregătește un mare protest sâmbătă la Ottawa

23:10

Cuplul de lesbiene judecat pentru uciderea fetiței uneia dintre ele a fost condamnat la închisoare. Ancheta continuă, privind modul în care au răspuns poliția și serviciile sociale la sesizările familiei înainte de producerea tragicului eveniment

23:00

Washington: Cel mai mare marș din pandemie împotriva ordinelor de vaccinare obligatorie impuse de Administrația Biden și a pașapoartelor de vaccinare. VIDEO

22:10

Pr. Dr. Sofian Costea: Noua persecuție la adresa Înaltpreasfințitului Teodosie. Din nefericire, se reconfirmă faptul că, în România, logica elementară este plasată în carantină

21:30

TESTUL COVID NEGATIV AL ÎPS TEODOSIE. Ierarhul va sluji Sfânta Liturghie la adresa de carantinare, fără public, dar în comuniune cu credincioșii prin Internet

20:30

Mihai Târnoveanu de la Calea Neamului a sărbătorit Ziua Unirii alături de românii din Sfântu Gheorghe și județul Covasna

19:50

Un pilot care a devenit victimă a vaccinului COVID rupe tăcerea: Am fost naiv, a fost cea mai mare greșeală pe care am făcut-o vreodată. Voi plăti pentru ea tot restul vieții mele. VIDEO

19:00

OPRIȚI URGENT VACCINAREA COPIILOR! Citiți și DAȚI MAI DEPARTE! Apel GRAV către Ministerul Sănătății, cadrele medicale, părinți, educatori și întreaga societate civilă. Rugămintea Federației Organizațiilor Ortodoxe PRO VITA din ROMÂNIA

17:35

Jurnalistul Valeriu Cațer din Chișinău a murit la doar 49 de ani. Oficial, de ciroză. Ziaristul era dublu vaccinat cu Pfizer

16:30

VIDEO TERIBIL! AVERTISMENT PENTRU PĂRINȚI: Dacă vi se îmbolnăvește copilul de la vaccinul COVID, veți trăi un coșmar și veți fi pe cont propriu. Mărturia mamei unei adolescente care a rămas invalidă și cu multiple suferințe după vaccinul Pfizer

15:35

Simona Halep a fost eliminată în optimile de finală ale Australian Open de jucătoarea Alizé Cornet. Românca nu era în formă, vorbea singură și se plângea că nu poate să respire. Nu știe Djokovici ce-a pierdut nevaccinându-se!

14:34

Ce ar fi dacă... COȘMARUL lui Orwell este deja AICI și noi NU îl putem vedea?

14:18

De ziua Unirii, George Simion și-a luat doza. De cerneală!

14:00

ILEGAL! IPS TEODOSIE batjocorit de Poliția din Constanța de Ziua Unirii. Prof Constantin Barbu: Sfinția Voastră le dați un mileniu de Istorie și ei vă amendează. Asta e problema lor, că nu sunteți vaccinat! Conferința România, vechea vatră a Europei