Teleconferința INTEGRALĂ a lui Nicolae Ceaușescu, din 17 decembrie 1989: Tokeș a fost ”un pretext pregătit din timp de agențiile din străinătate, din Est și din Vest”. ”S-a întors și obrazul celălalt, de parcă ar fi fost Iisus Hristos!”

De Marius Mioc, Redacția și Victor Roncea  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vă prezentăm înregistrarea teleconferinței din 17 decembrie 1989, în care Nicolae Ceaușescu încearcă să „restabilească ordinea” la Timișoara. 

Alături de fostul președinte, la teleconferință mai participă Generalul Ion Coman (condamnat ulterior la 15 ani de închisoare pentru evenimentele de la Timișoara), primul-secretar al Comitetului județean Timiș, Radu Bălan, Ioachim Moga, prim-secretarul de la Cluj, Elena Ceaușescu, soția dictatorului, precum și membri și membri supleanți ai Comitetului Politic Executiv, secretari ai CC al PCR.

Redăm cele mai importante replici din stenograma teleconferinței, după cum a fost transcrisă de revoluționarul Marius Mioc:

00:10 Nicolae Ceaușescu: …care s-au întîmplat în ziua de ieri și de astăzi la Timișoara. Aparent, totul a pornit de la un proces de evacuare a unui preot care a fost mutat de cultul respectiv și nu vroia să se evacueze, care, însă, anterior, a făcut declarații antiromânești la Budapesta și s-a aliat cu cercurile revizioniste ostile integrității României.[...]  Acum reiese clar că de fapt aceasta a fost pretext, că a fost pregătit din timp de agențiile străine din străinătate și de cercurile antisocialiste și din Est și din Vest.[...]

Am transmis cu cîteva minute înainte tovarășului Coman, care a sosit acuma cu alți generali la Timișoara, ordinul – toate trupele primesc imediat muniție de război, de front. Se somează, oricine nu se supune, se socotește stare de necesitate și se aplică legea! În Timișoara a fost atacat și sediul [comitetului județean de partid], nu s-a reacționat, s-a întors și obrazul celălalt, de parcă ar fi fost Iisus Hristos!

Începînd de astăzi, toate unitățile Ministerului de Interne, inclusiv miliția, trupele de securitate, unitățile de grăniceri, vor purta armament de luptă, inclusiv gloanțe. Fără discuție! Cu respectarea regulamentelor și normelor legale, de somație, conform legilor, constituției. Dar oricine atacă un ofițer, un soldat, trebuie să primească riposta! Oricine intră într-un consiliu popular, într-un sediu de partid, sau sparge un geam la un magazin, trebuie să primească riposta imediată! Nici un fel de justificare! Umanismul nu înseamnă pactizare sau capitulare în față cu dușmanii! Umanismul înseamnă apărarea poporului, integrității țării și socialismului.

07:56 Ion Coman: Vă raportez tovarășe Ceaușescu, capul a trei coloane intră acum în Timișoara. Am trimes acești ofițeri acolo pentru a le întîmpina și a-i dirija în centrul orașului. Raportez încă o dată: Am ordonat să se tragă foc!

08:15 Nicolae Ceaușescu: Comandantul diviziei din Timișoara unde e? Tovarășe Coman, comandantul diviziei din Timișoara unde e?

08:26 Ion Coman: Raportez, comandantul diviziei este la divizie, tovarășe Ceaușescu!

08:40 Nicolae Ceaușescu: Imediat să vină la, împreună cu voi să fie la locul de comandă. Și locul de comandă este comitetul județean al partidului! Ăsta e punctul de comandă!

08:56 Radu Bălan: Am înțeles, tovarășe secretar general.

08:59 Nicolae Ceaușescu: Generalii care au mers cu tine unde sînt? Coman, generalii care au venit din București – șeful statului major [Ștefan Gușă], ministrul adjunct [Victor Atanasie Stănculescu] și ceilalți unde sînt?

09:14 Ion Coman: Vă raportez că acuma am vorbit cu ei pentru a merge la divizie să vedem cele trei coloane. După aceea am chemat aici pe șeful securității, pe șeful miliției, care sînt lîngă mine! Și organizăm așa cum ați ordonat!

09:28 Nicolae Ceaușescu: Te rog, acționezi în numele meu și preiei comanda și îmi raportezi din 15 în 15 minute cum se soluționează problemele! Toți îi chemi și le dai ordin să execute! Toate unitățile să iasă, să fie în centru și să pună ordine! S-a înțeles?

Citiți mai pe larg despre controversa acestor Stenograme în documentarul lui Victor Roncea STENOGRAMELE false și presupus originale de la ședința CPEx al CC al PCR din 17 decembrie 1989. Plus: TELECONFERINȚELE lui Ceaușescu. FOTO/DOC și AUDIO/VIDEO

Conferința integrală este mai jos, în format AUDIO:

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Monahul Filotheu – Cuviosul Arhim. Justin Pârvu și Sfinții Primului Sinod Ecumenic

România – Ukraina 3-0

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (17)
  • Zevedei 17.12.2016 17:51
    Oare cum ar suna o teleconferinta in acelasi ori similar context dar...cu alt sef de stat (la alegere, dupa imaginatia fiecaruia): "Tov Coman asteptati sa primesc telefonul acela de care v-am zis!"?
  • Cc Cc 17.12.2018 08:53
    Tb observat aici, că, deși Ceaușescu afirmă că ar fi stare de necesitate, și se comportă ca atare, în realitate nu a dat niciun decret în acest sens. Deci acțiunile acestea au fost practic ilegale.
  • Mircea Dragan 17.12.2022 17:43
    A citit asa ceva dar nu a fost inregistrat.
    Uite-l aici:
    Revolta populară pornită în decembrie 1989 la Timișoara l-a găsit iarăși plecat din țară pe Nicolae Ceaușescu, de astă dată în Iran. Revenit de urgență în țară pe 20 decembrie, a emis imediat un decret prezidențial prezentat la TVR de George Marinescu astfel:

    „Decret prezidențial cu privire la instituirea stării de necesitate pe întreg teritoriul țării. Având în vedere încălcarea gravă a ordinii publice, prin acte teroriste, de vandalism și de distrugere a unor bunuri obștești, în temeiul articolului 75 punctul 14 din Constituția Republicii Socialiste România, președintele Republicii Socialiste România decretează:

    Articolul 1. Se instituie starea de necesitate pe întreg teritoriul țării. Toate unitățile armatei, ministerului de interne și formațiunilor gărzilor patriotice sînt puse în stare de alarmă.

    Articolul 2. Pe timpul stării de necesitate se interzic orice întruniri publice, precum și circulația în grupuri mai mari de 5 persoane. Se interzice circulația pe timpul nopții, începînd cu ora 23, cu excepția persoanelor care lucrează în schimburi de noapte.

    Articolul 3. Toate unitățile socialiste sînt obligate să ia măsuri imediate pentru desfășurarea normală a proceselor de producție, pentru paza bunurilor obștești, pentru respectarea strictă a ordinii, disciplinei și programului de lucru.

    Articolul 4. Consiliile populare municipale, orășenești și comunale sînt obligate să asigure respectarea strictă a ordinii publice, paza bunurilor proprietate socialistă de stat și cooperatistă, aprovizionarea în bune condiții a populației, desfășurarea normală a transporturilor, organizarea și desfășurarea în bune condiții a întregii activități economice și sociale.

    Articolul 5. Întreaga populație a țării este obligată să respecte cu strictețe legile țării, ordinea și liniștea publică, să apere bunurile obștești, să participe activ la înfăptuirea normală a activității economico-sociale.
    Decretul este semnat de tovarășul Nicolae Ceaușescu, președintele Republicii Socialiste România.

    În București și în întreaga țară, muncitorii să apere tot ceea ce s-a realizat, suveranitatea și independența țării. Informăm că ministrul forțelor armate a acționat ca trădător împotriva independenței și suveranității României, și dându-și seama că este descoperit, s-a sinucis. Facem apel către toți cei care-și iubesc țara și poporul să acționeze cu cea mai mare fermitate împotriva oricărui trădător. Toate zvonurile și minciunile au fost dirijate în strânsă legătură cu trădătorii de țară și cu cercurile imperialiste de trădătorul Milea, care a organizat aceste provocări, a spus minciuni și a informat fals în legătură cu situația din țară, nespunând nimic despre crimele și distrugerile din Timișoara. Apelăm la clasa muncitoare, țărănime și intelectualitate, la întregul popor, de a acționa cu înaltă răspundere pentru a întări ordinea și liniștea. Problemele noastre să le rezolvăm în strînsă unitate, fără nici un amestec din afară. Să facem totul pentru a apăra suveranitatea, independența și integritatea României socialiste!”
  • Patriot Roman 17.12.2021 18:55
    Eu am trait timpurile alea,aveam dreptul la o juma de paine pe zi,pe cartela,dar nu era ceva sigur! Masa principala a zilei era la cantina fabricii,altfel nu aveam efectiv ce minca! Curent electr.aveam de la ora 6-0 dimineata si de la 19-la 22/23 seara .Ceasca fusese informat de securitate ca va fi dat jos de
  • Pixelu Albastru 17.12.2022 17:43
    Hai să nu exagerăm! Dumnezeu e sus și vede!
  • NDorin 18.12.2022 07:59
    Erai un fericit, eu veneam de la școală seara si mă asezam la coada pentru pâine - să nu vă imaginați că oamenii nu se împingeau la cozile astea și exista prea mare înțelegere între oameni! Si apropo, aveam dreptul la un sfert de pâine pe zi nu la jumătate de pâine! Dimineața pe la patru se auzeau sticlele oamenilor in sacoșe mergând să se aseze la coada pentru lapte, erau și multi copii!
  • Patriot Roman 17.12.2021 19:05
    De rusi si americani, jos, iar cum a tinut el ceausescu poporul romani in foame ,frig, si in cele mai proaste conditii ,nu se mai putea rabda! Celelalte tari RDG,Cehoslovacia,Ungaria ,Polonia,Bulgaria traiau in lux aproape de standartul vestic,nu le lipsea nimic. De Yugoslavia nu pot zice nimic,aia aveau voie sa plece oriunde-n lumea larga si sa detina si valuta ceea ce noi nu aveam dreptul. In viata ca si sef de stat ,conducator daca faci un lucru bun si zece rele .se cheama ca n-ai facut nimic! N-am nici un fel de compasiune fata de balbait! In exercitarea puterii s-a servit de forta/securitate si nu pe popor, fiind tradat de securitate, ca nu puteau sa-si etaleze averile de milioane de $ pe care le aveau!
  • Bibicu 17.12.2021 20:39
    Esti tu sigur ca el stia ca poporul e tinut in frig si foame? Era intr-o bula informationala controlata de securitate si pupincuristi. Aia ii spuneau verzi si uscate, era rupt de realitate, credea ca lucrurile merg bine.
  • antitirani ► Bibicu 17.12.2021 22:56
    Nici nu contează dacă știa sau nu. Faptele din istorie ne indica ca orice forma de dictatura (ca e personala, militara, reptiliana sau medicala) are șanse foarte mari sa producă asemenea aberații social-politice și discriminatorii sau ruperi de realitate (un megaloman poate fi rupt de realitate). Vorba aceea, dă-i unui om putere și atunci vei face cunoștință cu adevăratul caracter al individului.
  • Pixelu Albastru ► antitirani 17.12.2022 17:45
    Ai impresia că atunci era dictatură? Dictatura de atunci e griș cu lapte față de cea actuală!
  • Mircea Dragan ► Bibicu 17.12.2022 17:37
    @BIBICU stia tot. Ce nu stia? Pai nu stia ca astia de sub el pe scara ierarhica faceau raportari eronate sa nu fie inlocuiti si bagati la puscarie ptr sabotaj. Stii aia cu raportatul ? :''scroafa a facut 9 purcei'' Ceausescu: '' 8 sa fie dati la export si unul sa fie dat la intern''. In realitate scroafa facuse 8 purcei.
    Ce am remarcat eu incepand cu septembrie 1989 a fost efectiv o stopare a fluxului de bunuri si alimente catre populatie.
    Brusc incepana cu 25 decembrie 1989 piata se umple cu bunuri si alimente nemaivazute de ani de zile (cafea, tigari, bauturi, tigari straine , etc) desi era imposibil sa faci un asa import in 3 zile.
    Asta dovedeste ca astea existau in depozite si duce la premeditare.
    Din pacate ptr tot a raspuns doar Ceausescu desi meritau sa raspunda toti din partid pana la simplii membri de partid.(oricine avea cat de cat o pozitie era membru de partid cel putin).
    Ce s-a intamplat cu activistii de partid?
  • GÂGĂ ► Mircea Dragan 18.12.2022 08:56
    Totusi cine raspunde pentru situatie de acum care este cu mult mai rea. Milioanele de romani si familiile lor care au plecat la munca in strainatate, ar fi fost muritori de foame acum. Ei nu ai plecat din dorinta de libertate, ci constransi de faptul ca nu mai au unde sa isi castige traiul. Nici cu libertatea nu stam mai bine. ultimii ani au aratat asta din plin. Crimele democratice din pandemie nu sunt mai putin abominabile decat cele din anii '50. Pe plan economic, "aliatii" de acu ne jefuiesc tara mai rau decat ocupantul din tipul regimului comunist care nu au zabovit pe aici decat 14 ani.
  • Tic ► Mircea Dragan 18.12.2022 11:10
    Subscriu.
  • aj 17.12.2021 20:53
    https://ioncoja.ro/indicatiile-lui-ceausescu-de-reprimare-a-dezordinilor-de-la-timisoara-n-a-ordonat-uciderea-demonstrantilor/
  • Pentru fiica mea 17.12.2022 23:35
    Vorbim de dictatura? Acum 10 luni în urma, "progresismul, dragostea fata de aproape, nivelul de educație, democrația respsabilitatea, etc" ne țineau în pușcărie!
  • Nick Cohen 18.12.2022 10:42
    In raport cu ce se pune acum la cale , continuarea vaccinarii cu alte scuze , 5G, microciparea oamenilor si alte
    forme de genocid , pe vremea lui Ceausescu a fost destrabalare de libertate . Tot comertul era cash , taranii vindeau la piata carute de pepeni si alte legume si isi umpleau sorturile cu bani . Daca as fi stiut ce urmeaza l-as fi aprat pe Ceausescu cu arma in mana .
  • Passagero 17.12.2023 19:11
    Mai Nick, esti simpatic! Pai si taranii care n-aveau pepeni, cu ce-si umpleau sorturile? Asta este o gluma, pentru ca pe atunci taranii mai aveau si vite, multe vite, vaci, oi, porci si multe pasari de curte, iar azi nu mai au, la o clatinare mondiala va fi vai si amar. Mai aveau vii si pruni, fiecare bea vin si tuica facute in casa, ceva de apreciat , fata de otravurile care se cumpara azi de la centrele de desfacere globaliste.
    Ceausescu a fost un ateu care avea in cap doar invataturile lui Marx, Engels si Lenin si s-a inconjurat de oameni de nimic care s-au comportat ca atare, cu alte cuvinte a fost lucrat de troienii din interior ai agenturilor externe si a sfarsit rau. N-am inteles de ce nu a explicat niciodata poporului ca tara are o datorie de platit camatarilor mondiali care trebuia platita. Viata devenise urata in ultimii ani, iar lumea avea nevoie sa stie de ce trebuia sa traiasca asa. Viata de azi este mult mai urata decat cea de acum 40 de ani, cine zice ca-i frumoasa sa aiba grija cu somnul mortii...
Ultima oră

23:15

Eroii care ne-au lăsat drept moștenire România încă sunt printre noi: veteranul de război Moș Nică Paiu, de 102 ani, despre luptele de la Cotul Donului: “Eram împușcat și la piept, și la mână. Și așa mergeam” - VIDEO

22:30

Monahul Filotheu – Cuviosul Arhim. Justin Pârvu și Sfinții Primului Sinod Ecumenic. Copiii vorbesc cu Părintele Justin la mormântul său. Ieromonahul Nicodim Grosu - Focul rugăciunii - VIDEO

22:22

Eurostat: România are cea mai mare inflație din UE, pentru a cincea lună consecutiv

21:30

România – Ukraina 3-0. Bucuria Victoriei – cât rezultatul unui Referendum

20:46

Pfizer, acuzat de procurorul general al unui stat din SUA că a conspirat cu guvernul și mass-media pentru a comite fraudă și fapte oneroase, inducând în eroare populația

20:06

S-a închis jocul pentru Klaus Iohannis: A pierdut și ultimul vot pentru șefia NATO – noul președinte al Slovaciei și premierul Ungariei îl susțin pe Mark Rutte

19:33

Scriitorul Constantin Barbu a primit titlul de Doctor Honoris Causa, acordat de o mare universitate din America. Interviul continuă: Despre un nou volum din Supracartea fără de ce

18:20

O bucurie pentru Geoană: Ana Birchall candidează la prezidențiale

18:07

Cântărețul Rod Stewart a fost huiduit copios după ce a afișat un portret al lui Zelenski la un concert din Leipzig, într-o regiune unde Alternativa pentru Germania a ieșit pe primul loc la alegerile europarlamentare - VIDEO

17:30

Părintele James Bernstein, cunoscut pentru cartea sa ”Uimit de Hristos. Călătoria mea de la iudaism la Ortodoxie”, a trecut la Domnul

16:47

Unde-s TREI puterea crește...

16:00

MIRCEA MARIAN vs NAȚIONALA ROMÂNIEI. Luminița Arhire: UN LIMAX DE PRESĂ

15:46

Sorin Roșca Stănescu: Dorin Cocoș o dă în primire pe Monica Macovei. Secretul lui Florian Coldea

15:32

Jumătate de milion de imigranți ar putea obține cetățenie americană conform unui nou plan al administrației Biden

15:23

Vânzările de Mașini Electrice se prăbușesc în Germania