TEROAREA BOLȘEVICĂ: Torționarul Franț Țandără recunoaște cum a torturat deținuții politici în anii '50: Era o satisfacție pentru noi să-i batem la testicule. Majoritatea mureau. Nu pot să zic că mă pocăiesc, nu pot să zic Doamne, iartă-mă!

De Redacția  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fragmente dintr-un interviu de-acum celebru acordat lui Fabian Anton de către Franz Țandără, un torționar al anilor regimului bolșevic, circulă pe internet de cele mai multe ori fără a se menționa autorul interviului. Șocul pe care îl provoacă oricărui om normal afirmațiile torționarului care nu se putea pocăi scuză omisiunea, să spunem. Facem noi cuvenita îndreptare. Am vorbit cu scriitorul și jurnalistul Fabian Anton și acesta ne-a furnizat încă un interviu, cu un alt torționar, mândru de el, de la Periprava, Nicolae Postea, care apare cu mărturia sa în filmarea din baza materialului, după o scurtă introducere cu fostul deținut politic Ilie Zeană (VIDEO MAI JOS).

Interviul integral cu torționarul Franz Țandără face parte din filmul documentar „Cuvinte pentru comuniști”, realizat de Fabian Anton în 2002 (VIDEO MAI SUS). Crimele povestite de către Țandără s-au petrecut la Spitalul 9 din București, în perioada în care sistemul politic, administrativ și cel represiv din România erau conduse de „consilierii” sovietici NKVD. Iată câteva dintre afirmațiile șocante făcute de Franz Țandără în cadrul interviului:

„Nu puteam să-l ținem (pe deținut) mai mult de 24 de ore. În 24 de ore trebuia să-l terminăm: venea cald și pleca rece. Mă întreba Nicolau (un alt torționar), „câte căpățâni ai făcut luna asta”? Făceai una, două căpățâni pe noapte. Îi spuneam uneori că am făcut 19. Cum, n-ai făcut 30? Adică dacă stăteai 30 de zile, trebuia să faci una pe zi.

La politici, nu le făcea niciun bine(șeful Penitenciarului). Ăsta era interesul. În anii 50 era lupta de clasă, trebuia să scurtăm intelectualii. Trebuia eliminați toți filfizonii, că așa le ziceam. Fie că făcea sau nu studii la Paris, așa ni-i arunca. Trebuia să-i lichidăm. Nu eram numai eu.

Comunismul s-a făcut cu mulți ca mine. Și erau oameni care știau să te incite la nenorociri. Și reușeau.

Unii veneau începuți...și noi îi terminam. Îi terminam prin diferite metode. Bătut la testicule. Era cea mai cruntă bătaie. Era o satisfacție pentru noi să-i batem la testicule. O femeie ne-a învățat. Se zice că ea îi bătea cu creionul, dar eu îi băteam cu o nuielușă până leșinau. Că majoritatea mureau.

Era o plăcere de a tortura. Era o distracție. Nu pot să mă dau înapoi. Nu pot să zic că mă pocăiesc, nu pot să zic Doamne, iartă-mă!”

Vedeți și RAFILA, fiu de TORȚIONAR bolșevic criminal născut în URSS, la fel ca Tismăneanu și Roman. "A executat 27 de țărani"! VIDEO Memorialul Durerii

Torționarul își amintește că la Canal, un alt torționar a aruncat un deținut - viu - într-un cuptor aflat în colonia de muncă. Iar el, Franț Țandără, a luat piciorul care nu arsese și l-a pus pe foc ca să termine treaba.

Pe parcursul filmului Țandără mai face și alte afirmații interesante: el îi cere lui Silviu Brucan, care pe-atunci realiza emisiunea „Profeții despre trecut la Pro TV” cu Lucian Mîndruță, să spună „tot ce-a făcut el înainte, așa cum spun eu acum”.

De asemenea, Țandără mai afirmă că Ion Iliescu nu și-a ars niciodată carnetul de membru de partid al PCR.  Spre final, Țandără mai spune că morții din decembrie 1989 sunt „pe mâinile sale” și ale celor ca el, care au „făcut comunismul”.

Torționarul s-a autodenunțat la Poliție ca torționar și criminal dar fără nici o urmare, ne spune Fabian Anton. „Franț Țandără a murit în 2004, după doi ani de la filmarea noastră. Până în ultima clipă a sperat ca cineva din autoritățile statului să vină să-l tragă la răspundere. Cînd a văzut că pe nimeni nu interesează mărturia sa a înțeles că ce s-a întîmplat în 1989 nu a fost decât o minciună”, a mai relevat realizatorul interviului.

VIDEO CU AL DOILEA TORȚIONAR, mai senin decât primul, care afirmă că nu are nici un regret și că „i-a plăcut munca asta”:

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Pericolele din aer, nanotehnologia și legătura cu pandemia - VIDEO ÎN DIRECT:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (11)
 • Tache Mache 26.01.2019 02:45
  Intre anii 1960 si 1963 psihologul american Stanley Milgram a realizat un experiment foarte cunoscut, Experimentul Milgram, pentru a testa gradul de obedienta fata de autoritate a cetateanului obisnuit. La experiment participau conducatorul experimentului plus un actor si un subiect al experimentului, care erau impartiti in profesor si elev si care trageau la sorti un bilet, iar pe toate biletele scria "profesor". Subiectul experimentului nu stia ca celalat era actor si ca biletele erau masluite, asa ca era repartizat automat in rolul de profesor. Elevul actor trebuia sa raspunda la niste intrebari, in caz de raspuns gresit urmand sa fie electrocutat de catre subiectul experimentului cu un curent de 75 de volti (cand actorul gemea), 120 de volti (cand actorul se plangea ca sufera),135 de volti (cand actorul urla),150 de volti (cand actorul se ruga sa fie eliberat), 270 de volti (cand actorul urla violent),300 de volti (cand actorul anunta ca nu mai raspunde la intrebari), ca in final conducatorul experimentului sa-i ceara subiectului sa aplice curentul mortal de 450 de volti. 65% dintre subiecti au aplicat voltajul mortal, iar in cazul in care au fost cate doi, ca sa se influnteze unul pe altul, procentul celor care au aplicat voltajul mortal a fost de 92,5%.

  https://fr.wikipedia.org/wiki/Exp%C3%A9rience_de_Milgram

  Trupele speciale, de asalt, ale armatei britanice, soldatii Gurka, au fost formate in mod istoric din nepalezi budisti, care in viata de zi cu zi nu ar fi omorat nici macar o musca. Budistii nu au voie sa omoare nicio vietate. S-au remarcat in diverse razboaie pentru ferocitatea lor. Ei au descris asa numita "betie a sangelui": omorarea primului om este mai dificila, dar dupa aceea apare o voluptate in a ucide, si a ucide, si a ucide, si a ucide......

  Acest Franz Țandără se simte din interviu ca a fost un om slab, docil si obedient fata de autoritate. Obedienta fata de autoritate a fost accentuata de faptul ca a fost copil de trupa in armata romana. Provenind dintr-o familie destramata si decazuta nu si-a putut forma nuciun fel de capacitate de discernamant. Si-a omorat chiar si tatal la indemnul unei autoritati superioare, in spatele careia a incercat si a reusit sa scape de responsabilitate. Dar faptul ca a ales sa se destainuiasca la batranete arata ca in alte conditii istorice ar fi avut un alt destin. Majoritatea oamenilor s-au dus la razboi atunci cand statul le-a cerut asta si zeci de milioane de oameni au omorat alte zeci de milioane de oameni.
 • Margineanu Valeriu 19.11.2023 08:10
  Asa cum se spune erau supravegheați de NKVD( securitatea rusa) , un soi de Gestapo pe steroizi.
  Trebuie condamnata unealta care este acest individ pt care denumirea de om este insultatoare pt toți ceilalți oameni, dar mai cu seama trebuie condamnat cel ce o mânuia și anume agentul NKVD și regimul sovietic. Trebuie spus ca nimic nu s-a schimbat în mentalitatea acestor bestii de extracție ruseasca vezi Bucea , Irina etc din Ucraina anului 2023 nu 1950.
 • 1821 ► Margineanu Valeriu 19.11.2023 10:09
  Unii ca tine au generat aparitia celor ca Franz Țandără .
  Ura genereaza ura !
  A propos ?
  De unde stii cele evocate in imunda ta postare ?
  Cumva de la Gestapo-ul FARA STEROIZI, adica mai bun decit NKVD-ul ?
 • Margineanu Valeriu ► 1821 19.11.2023 15:13
  Amice ești un do,,,toc. Cunoști replica?
  Pai ce spun eu s-o si ce înțelegi matale. Cred ca indivizilor de teapa ta trebuie sa le faci schițe și sa le explici silabisit.
  Deci unde vezi matale ura ? Spun și afirm ca trebuie condamnați atât unealta cât și cel care o manuia . Nu ar trebui ?, sau nu înțeleg ce sugerezi?
  Doi ca Nkvd-ul era muuult mai criminal și dezumanizat ca Gestapoul o dovedește crimele comise și sadismul lor.
  Trei de ce imunda?. Poate nu ai proprietatea termenilor, poate limba ta materna este Rusa și atunci este explicabil.
  Patru cunoști cupletul A fost rău cu Was îs das dar mai rău davai ceas?
  Sper sa crăpați în chinuri toți ăștia care chinuiți și distrugeți destinele oamenilor normali fie prin acțiune directa fie prin propaganda desantata. ( Na asta a fost o postare imunda)
 • Mihail Telbis 18.11.2023 21:59
  Demonii iubesc sa tortureze si sa ucida. Este cea mai desavarsita ura, atunci cand un ucigas isi gaseste satisfactie in a-si tortura si ucide victima. Acesti oameni sunt indraciti. Nu au remuscari pentru ceea ce au facut pentru ca sufletele lor sunt asemanatoare cu demonii care ii poseda. Eliberarea lor vine numai prin foarte multa rugaciune si sacrificiu, dar cine are atata iubire ca sa se roage si sa sufere pentru acesti monstrii ?
 • Valmont 19.11.2023 09:30
  O fi fost teroare bolsevica ! Parerea mea este ca nu au fost decat niște psihopați demenți ! Dacă aici a fost teroare bolsevica , în anchetele și arestările GESTAPO-ului ce era ? Dar la ABU-GHRAIB , GUANTANAMO ce a fost ? Teroare democrata ? Numai în România a fost supraveghere NKVD , " după cum se spune " cum zice aici unul foarte informat ? De ce nu s-au întâmplat astea în Bulgaria , Ungaria , Polonia , Cehoslovacia ? De ce nu au fost un Aiud , un Pitesti , un canal , o Poarta Alba , .... in aceste tari ? Tembelism și cainosenie tipic românească ! Uitati-va ce fac acum milițienii din România ! Acum ce supraveghetor NKVD ii monitorizează ?
 • 1821 19.11.2023 10:03
  De la astia or fi invatat cei ce ''ancheteaza'' la Guantanamo si in alte parti....
 • Survivor 19.11.2023 11:20
  Când se dorește înfierarea unui regim, se apelează la acești torționari care trăiesc bine merci fără a fi fost pedepsiți. Mi se pare absolut în neregulă acest fapt. Unul din bunici a fost omorât în lagărul de la Poarta Albă, după ce el a cerut a fi trimis din celula din turnul cetății din Făgăraș, unde a fost supus și unei torturi psihice. De la fereastra celulei până în curtea unde locuia familia, în linie dreapta cred că sînt în jur de 100 de metri. Nu mi se pare în regulă ca fiul unui astfel de criminal, recte Rafila să fie în funcție publică! Atât timp cât altora li s-a inzerzis a merge la școală pe motiv că nu erau din familii "bune", adică de muncitori, fără ca aceste familii să fi avut vreo vină anume. Și regimul în care trăim are criminalii lui pe care-i folosește. Unii sînt mai la vedere și sînt în cadrul forțelor de coerciție numite impropriu "oameni ai legii"! Așa zișii "oameni ai legii" sînt de nenumărate ori INFRACTORI ÎN UNIFORMĂ"! Toti psihopații și marii criminali sînt folosiți de guverne împotriva celor care-i deranjează! Asta-i decând lumea și ca să evoluăm TREBUIE SĂ ÎNCETEZE PE TOATĂ PLANETA! Acum pare imposibil...
 • NS 19.11.2023 14:44
  N-au fost psihopați demenți.
  Au fost oameni, la fel ca oricare alt om de pe stradă, la care te uiți și îi uiți în secunda următoare.
  De ce au făcut ceea ce au făcut? Pentru că li s-a spus să o facă, iar dacă nu ar fi făcut-o, ar fi ajuns lângă cei pe care ar fi refuzat să îi ucidă.
  Trebuie să înțelegeți un lucru: nu există Răul și Omul, ci Omul este Răul.
  Ați mințit vreodată?
  Ați făcut, vreodată, lucruri care au făcut rău altcuiva, pentru că ați considerat că respectivul merita asta, sau pentru că v-ați apărat de ceva?
  Nu? Greu de crezut.
  Puneți-vă în locul acestor torționari. Ați fi avut, SINCER, curajul de a spune NU?
  Omului îi place să tortureze alți oameni, pentru că suntem o specie aparte, total diferită de orice altă specie de pe Pământ.
  Ne place frica, ne place teroarea (industria de miliarde a filmelor horror spune tot), ne place să vedem durere (nu s-o simțim), ne place să vedem cum alții suferă, din confortul fotoliului de acasă. Nu e așa? Ba da, e fix așa.

  Cum spuneam, n-au fost psihopați demenți.
  Au fost ceva mult mai rău: au gândit ceea ce făceau.
  ȘTIAU ceea ce făceau.
  Pe un psihopat dement îl internezi, și-i bagi la injecții în cap până se transformă în legumă.
  Ei, însă, au fost foarte lucizi.
  Mai mult de atât: ajunseseră să le placă ceea ce făceau. De ce? Pentru că Omul e cea mai nenorocită specie de animal.

  Dacă punem într-un grafic toate speciile de animale descoperite pe Pământ, vom observa că Homo Sapiens Sapiens nu se încadrează în NICI UNUL din tiparele existente. Homo Sapiens Sapiens pare venit din altă lume, transplantat aici, izolat, ca într-o pușcărie. Omul ete singura specie care se bucură la suferința altuia. Omul e singura specie care se bucură atunci când provoacă suferință.
  V-aș spune de emisiile de neurotransmițători, de dopamină, de serotonină, de nevoia cortexului de a le avea în exces, dar nu e cazul, deocamdată. Ceea ce vreau să vă spun e un singur lucru: Homo Sapeins Sapiens este cea mai vicioasă, mizerabilă, distructivă specie de animal de pe Pământ. E ca și cum, cu 22 de milioane de ani în urmă, cineva sau ceva ar fi azvârlit aici precursorii speciei umane, din dorința de a eradica Universul de ceva mult mai rău decât Răul.
  Da, am dat-o în filosofie, într-adevăr. Mă opresc.
  În cazul celor pe care-i cheamă Țandără, Țurcanu, Rafila, Bistran, Goran, și așa mai departe, aceștia n-ar fi trebuit să mai existe. Nu doar că există, însă, dar au ajuns „vedete”.
 • Carbid 20.11.2023 12:50
  Ești demn de toată mila dle!
  Asta ca să nu folosesc alte epitete!
 • Mihail Telbis 21.11.2023 22:36
  Daca consideram doar materia, atunci suntem in fata unui mister, pentru ca nu stim de ce omul alege sa fie rau si sa se bucure de suferinta semenilor. Insa, adevarata origine a raului se afla in pacat, pe care omul il poate faptui fiindca are liber arbitru. Acest liber arbitru il are numai el, omul si il are de la Creatorul sau- Dumneze, nu de la evolutie. Pe cat de rai aleg unii sa devina, pe atat de buni aleg altii sa ajunga prin suferinta, sacrificiu de sine, iubire. Pe acestia ii cinstim ca sfiinti. Insa este mult mai usor sa te arunci in prapastia raului, decat sa urci muntele iubirii prin sacrificiul de sine. Acesta este motivul
Ultima oră

13:10

2 decembrie: 25 de ani de la trecerea la Domnul a Părintelui Cleopa Ilie, sfânt duhovnic al Mănăstirii Sihăstria. VIDEO

12:00

2 decembrie 1935: S-a născut Nicolae Labiș, poetul lovit de pasărea cu clonț de rubin

00:30

2 decembrie: Sf. Proroc Avacum - a trăit cu 600 de ani înainte de Hristos; Sfinții pustnici Ioan, Iraclemon, Andrei și Teofil; Sfinta Muceniță Miropa

23:30

Despre Sfântul Apostol Andrei, despre Mihai Eminescu și despre cele Zece elegii care sfârșesc poezia (I) - Un nou interviu cu profesorul Constantin Barbu

23:00

Pr. Bogdan Florin Vlaicu: La mulți ani România, la mulți ani românilor de pretutindeni! Dezbatere VIDEO despre Pericolele din aer, nanotehnologia și legătura cu pandemia, Summitul Covid și Ziua Națională a României

22:10

Centenarul Mărturisitorilor Aspazia Oțel Petrescu și Nicolae Purcărea (1923-2023) – Conferință duhovnicească dedicată Sfinților din închisorile comuniste, Brașov, 8 decembrie 2023, ora 18.00

21:35

Texas dă în judecată Pfizer pentru că a mințit cu privire la eficacitatea vaccinului anti-COVID-19 și a conspirat pentru cenzurarea criticilor și catalogarea lor drept "criminali"

20:50

New York Times: Cică Israelul a știut dar n-a crezut!

19:42

Klaus Iohannis ne transmite salutări din Dubai, unde a aderat la ”Alianța Solară” (nu e poantă). Geo Grafik l-a surprins în exercițiul funcțiunii. ILUSTRAȚIA ZILEI

18:27

Vlad Cubreacov: DE CE IUBIM ROMÂNIA

17:45

Adrian Onciu: Fără suveranitate, libertatea rămâne doar un vis frumos

16:40

Eugen Mihaescu: 1 Decembrie 1990 - ÎNTRE LINII

15:30

Editorial de la Chișinău: La mulți ani, România, țară de glorii și dor!

15:00

Iulian Capsali: MANIFEST DE ZIUA NAȚIONALĂ: SĂ APĂRĂM CONSTITUȚIA ROMÂNIEI

14:10

SENZAȚIONAL: Bunicul Oliviei Steer, luptător transilvănean pentru România Mare, delegat la Marea Adunare de la Alba Iulia și senator în primul Parlament. A fost prigonit pentru că a depus o cunună cu un tricolor la mormântul lui Avram Iancu