Spectaculoasa evadare din colonia de muncă de la Cavnic, din 1953 (II)

De Raluca Oanță  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În vara anului 1953, 14 deținuți politici au evadat din colonia de muncă din mina Cavnic, o parte dintre ei reușind să înșele vigilența Securității și să rămână în libertate 100 de zile, după cum relatam în prima parte.

Planul evadării, relatat de Ion Ioanid în cartea "Închisoarea noastră cea de toate zilele”, a fost pus în aplicare în ziua de 6 iunie 1953. 

"Împărțiți în două grupe, așa cum fusese dinainte stabilit, de îndată de au ieșit din corfă, doi din ei s-au repezit asupra muncitorului civil pe care l-au tras de lângă semnalizator, Ion Pantazi luându-i imediat locul, iar ceilalți trei l-au înșfăcat pe milițian. Atacul a fost executat cu rapiditate, cei doi fiind târâți spre fundul încăperii, cât mai departe de corfă, pentru ca în eventualitatea că ar fi început să strige, să nu fie auziți pe puț. Simion Cojocaru, care cu toate măsurile noastre de precauție îți procurase un cuțit, I l-a pus milițianului la gât. Dar nici n-a apucat să-și formuleze amenințarea, că acesta, înspăimântat, i-a spus:

-Nu mă omorâți! Duceți-vă pe puț, că nu e nimeni sus!

Era un milițian nou venit la Cavnic, care nu mai intrase în mină. Îl văzusem pentru prima oară la intrarea în șut și-i remarcasem privirea îngrijorată spre cerime, de parcă s-ar fi așteptat să i se prăbușească în orice clipă în cap. Întâmplarea făcuse ca prima lui zi de serviciu în mină să coincide cu evadarea noastră. Spre ghinionul lui și norocul nostru! Neopunând nicio rezistență, Simion i-a spus că dacă vas ta liniștit, nu i se va întâmpla nimic. Înconjurat de cei trei, milițianul a mers de bună voie până la breșa întunecoasă din dreapta încăperii. Aici i s-a spus să se așeze jos lângă un vagonet vechi, scos din uz. Îngrozit, crezând că i s-a apropiat sfârșitul, a început iar să-i roage să-l cruțe. S-a liniștit însă, când i s-a explicat că-l vor lega și îi vor pune și un caluș în gură, putând astfel justifica atunci când va fi găsit de ce nu a dat alarma.

Între timp, muncitorul civil, care-și revenise din primul moment de surprindere, nu s-a arătat la fel de docil ca milițianul. S-a zbătut, a scăpat din mâinile celor doi și a încercat să fugă spre galerie. Dar a fost din nou prins și a urmat o încăierare, omul arătându-se neașteptat de voinic și înverșunat. În învălmășeala care s-a produs la începutul galeriei care ducea spre lagăr, Colea a alunecat și a căzut, rănindu-se la genunchi. Acest tablou l-am văzut noi, când am sosit cu a doua corfă la Rainer, iar cuțitul pe care îl văzusem pe jos lângă el era a lui Simion Cojocaru; cu el îl amenințasepe milițian și îl lăsase apoi să cadă.

După ce Ion Pantazi ne-a spus celor din corfa a doua să urcăm și noi am dispărut pe scările puțului, situația era încă departe de a fi rezolvată. Spre surprinderea tuturor, și-au făcut apariția pe scenă două noi personaje: Ghiță Chiper și Titi Spânu.

Ce se întâmplase? Cei doi erau prieteni cu Ghiță Brânzaru, care, fără să ne spună nimic, îi pusese la curent cu tot planul evadării. Amândoi ne supravegheaseră toate mișcările de când bătuse ora de încetare a lucrului și se plasaseră în fața noastră, în așa fel să iasă cu o corfă înainte. Ajunși la Rainer, au pornit pe galeria care ducea la lagăr, au rămas însă în urma celor patru deținuți cu care mai fuseseră în corfă, s-au întors din drum când aceștia s-au îndepărtat, și-au stins lămpile și s-au ascuns pe un braț de galerie, abandonat, care și el ducea la stația Rainer.

Mult mai târziu am aflat că după ce s-a dat alarma, milițianul a fost găsit, eliberat și dus la infirmerie pentru a fi pansat. Acolo l-au vizitat ofițerii de securitate și i-au cerut să facă o reclamație scrisă pentru a deshide acțiune în justiție împotriva noastră, ceea ce ar fi însemnat o inculpare pentru tentativă de crimă. Milițianul a refuzat să facă reclamația, declarându-se mulțumit că a scăpat cu viață, iar după ce și-a reluat serviciul, s-a dovedit unul dintre cei mai cumsecade și omenoși gardieni din lagăr.”

(Ion Ioanid, "Închisoarea noastră cea de toate zilele”, Editura Albatros, 1991, pag.177- pag.178)

Foto: Schemă realizată de Ion Ioanid în "Închisoarea noastră cea de toate zilele”.
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Top 5 autori
VideoNews

Cea mai tare româncuță anti-plandemie - ActiveNews o caută pentru a-i premia curajul - VIDEO

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (0)
  1. Suferințele lui Lucian Mîndruță

  2. Ce gândește un observator româno-american despre realegerea lui Donald Trump. Dr. Nicolae Dima, fost deținut politic și profesor pentru Armata SUA, special pentru ActiveNews: Alegerile din America. Impact imediat

  3. Victoria lui Trump este cea mai mare victorie a umanității de la începutul acestui secol până azi: va salva copii de la transsexualism și biserici de la demolare. A obținut cel mai mare scor din istorie

  4. Efectul Trump: Lanțurile de iubire se rup unul câte unul...

  5. Cea mai tare româncuță anti-plandemie - ActiveNews o caută pentru a-i premia curajul - VIDEO

  6. Președintele AUR: Am prezentat Planul Simion pentru România la Suceava. Virgiliu Gheorghe Vlăescu este cel mai potrivit să combată vacciniștii, globaliștii, hoții și sataniștii care au condus județul ăsta. Patrioții vor câștiga bătălia cu globaliștii!

  7. ONU: Aproape 70% dintre cei care au murit în Gaza sunt femei și copii. Raport devastator pentru Israel!

  8. Gen. brg. r. Aurel Rogojan: Marcel Ciolacu – pe toboganul căderii libere a social-democrației: O catastrofă politică estompată cu trucuri de imagine, maestru al păcălelilor cu care se străduie să-și ascundă crasa incompetență și propensiunea trădării

  9. Valentin-Marian Toma, comandantul fregatei ”Mărășești”, cea mai mare navă de război construită în România, a murit la 51 de ani. Urma să conducă flota Forțelor Navale Române la parada națională de 1 decembrie

  10. Părintele Nicolae Tănase vă invită la Pro Vita Folks! - VIDEO

Ultima oră

01:00

Ce gândește un observator româno-american despre realegerea lui Donald Trump. Dr. Nicolae Dima, fost deținut politic și profesor pentru Armata SUA, special pentru ActiveNews: Alegerile din America. Impact imediat

23:31

Președintele AUR: Am prezentat Planul Simion pentru România la Suceava. Virgiliu Gheorghe Vlăescu este cel mai potrivit să combată vacciniștii, globaliștii, hoții și sataniștii care au condus județul ăsta. Patrioții vor câștiga bătălia cu globaliștii!

22:59

Suferințele lui Lucian Mîndruță

21:51

ONU: Aproape 70% dintre cei care au murit în Gaza sunt femei și copii. Raport devastator pentru Israel!

20:45

9 noiembrie 1989, ziua care a schimbat Europa: Căderea Zidului Berlinului

19:14

Părintele Nicolae Tănase vă invită la Pro Vita Folks! - VIDEO

18:20

Victoria lui Trump este cea mai mare victorie a umanității de la începutul acestui secol până azi: va salva copii de la transsexualism și biserici de la demolare. A obținut cel mai mare scor din istorie

17:00

9 noiembrie 1330: Bătălia de la Posada, lecția pe care regii Ungariei nu au uitat-o niciodată și actul de naștere al Țării Românești

16:05

Valentin-Marian Toma, comandantul fregatei ”Mărășești”, cea mai mare navă de război construită în România, a murit la 51 de ani. Urma să conducă flota Forțelor Navale Române la parada națională de 1 decembrie

15:30

Părintele Nicolae Bordașiu despre Rugul Aprins și lupta poporului român împotriva comunismul ateu. “Tatăl meu a fost unul dintre participanții la Marea Adunare de la Alba Iulia. Rugul Aprins a rămas ca o făclie care mi-a luminat întreaga viață.”

14:35

9 noiembrie. 5 ani de la trecerea în veșnicie a Părintelui Nicolae Bordașiu, mărturisitor al lui Hristos în temnițele comuniste

13:30

9 noiembrie: Sfântul Nectarie din Eghina, Taumaturgul, unul dintre cei mai mari sfinți contemporani, iubit de români. Hramul Mănăstirii Radu Vodă din București

12:29

Trump a promis că va elimina Cenzura – Se va ține de cuvânt?

11:44

Efectul Trump: Lanțurile de iubire se rup unul câte unul...

23:00

MAICA HERUVIMA DE LA PETRU VODĂ: DE LA PITAGORA LA HRISTOS, DE LA UNIVERSITATEA SOROS DIN BUDAPESTA LA MĂNĂSTIREA PETRU VODĂ (+ 8 noiembrie 1998)