SENZAȚIONAL: Bunicul Oliviei Steer, luptător transilvănean pentru România Mare, delegat la Marea Adunare de la Alba Iulia și senator în primul Parlament. A fost prigonit pentru că a depus o cunună cu un tricolor la mormântul lui Avram Iancu

De Victor Roncea  /  

Oradea Mare, 1917. Cu pipa în gură dr. Coriolan Steer concentrat la Oradea cu mai mulți camarazi de la birou. Și nepoata lui, Olivia Steer Moisescu

Oradea Mare, 1917. Cu pipa în gură dr. Coriolan Steer concentrat la Oradea cu mai mulți camarazi de la birou. Și nepoata lui, Olivia Steer Moisescu

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Avocatul Coriolan Steer (n. 11 iunie 1879, Tășnad, județul Satu Mare – d. 1924, Tășnad, județul Satu Mare) a fost un proeminent luptător român pe tărâm național în Transilvania. A urmat Liceul la Oradea și la Beiuș, a fost student la Academia de Drept din Oradea, de unde este exmatriculat de autoritățile ungare pentru manifestarea atitudinii sale militante pentru cauza națională românească, după cum informează Historicana citată de ActiveNews. În noaptea dintre secole. 31 decembrie 1899 - 1 ianuarie 1900, tânărul Steer a depus împreună cu doi colegi o cunună de lauri cu un tricolor românesc și o placă pe care scria „Tinerimea română, lui Avram Iancu. Dormi în pace, noi veghem”. Fapta nu a rămas nesancționată de ocupanții austro-ungari. Coriolan, care a reușit să-și dea doctoratul la Budapesta, a fost prieten cu Iosif Vulcan, marele patriot român care l-a debutat pe Eminescu în revista „Familia” și a militat pentru înființarea unei biblioteci populare și fondarea băncii românești „Vulturul”, după cum Viorel Câmpean în „Oameni și locuri din Sătmar”.

Redăm pagina de memorie despre bunicul cunoscutei luptătoare pentru drepturile românilor Olivia-Veturia Steer, o demnă moștenitoare a strămoșului ei:

„Pe fondul accentuării tendinței de asimilare a celorlalte naționalități din partea de est a Imperiului Austro-Ungar, Coriolan Steer, în anul 1899 student la Drept la Cluj, unde se mutase după exmatricularea de la Oradea, se avântă și mai puternic în lupta națională. Continuând această luptă, împreună cu alți doi colegi (Ioan Scurtu și George Novacovici), depune în mod simbolic și profund sfidător față de autoritățile timpului o coroană pe mormântul lui Avram Iancu de la Țebea, tocmai în noaptea de 31 decembrie 1899/1 ianuarie 1900.

Cununa de lauri era împodobită cu tricolorul românesc și purta inscripția "Tinerimea română, lui Avram Iancu. Dormi în pace, noi veghem”. Descoperiți rapid de autorități, cei trei au fost oprimați de către acestea în cel mai înalt grad, întreaga lor viață ulterioară fiindu-le marcată de acest eveniment.

Nu doar că au fost exmatriculați din facultate, dar li s-a intentant un process răsunător în epocă, ceea ce le-a atras o profundă simpatie în rândul populației românești. Mutat la Viena pentru a-și putea continua studiile, Coriolan Steer își obține doctoratul în Drept în anul 1903.

Lucrează apoi în cabinetele de avocatură ale lui Ioan Ciordaș, martirul Bihorului și Ștefan Cicio-Pop, unul dintre fruntașii viitoarei Mari Uniri de la Alba Iulia din anul 1918. Își deschide cabinet de avocatură la Tășnad și se implică în lupta politică, în anul 1906 candidând ca reprezentant al românilor din cercul electoral Tășnad.

Nici el, nici vreun alt candidat al românilor nu reușește să fie ales, din cauza presiunii și mașinațiunilor autorităților. În anul 1907 a fost unul dintre organizatorii adunării naționale românești de la Șimleul Silvaniei, județul Sălaj, care a protestat împotriva legii de maghiarizare a învățământului confesional românesc.

A fost membru ASTRA, în activitatea căreia s-a implicat profund. Participă la constituirea Băncii "Vulturul” din Tășnad (1908), care susținea interesele românești din zonă. Participă la Primul Război Mondial ca ofițer în armata austro-ungară.

În luna noiembrie 1918 organizează la Tășnad Comitetul Național Român și la 1 Decembrie 1918 participă ca delegat la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, fiind ales membru în Marele Sfat Național. Vânat de trupele inamice pentru participarea sa la Marea Adunare Națională, este nevoit să se refugieze pentru a-și salva viața.

În 1919 este ales senator în Parlamentul României Mari. Se îmbolnăvește în anul 1922 și moare în anul 1924. În anul 2000 a fost dezvelit bustul său în centrul localității Tășnad”, mai informează sursa citată.

Citiți și Procesul pentru românism al străbunicului Oliviei Steer, avocatul Coriolan Steer. Prigonirea de către autoritățile maghiare a studenților la drept Coriolan Steer, Ioan Scurtu și George Novacovici, pentru cinstirea lui AVRAM IANCU - FILE DE ISTORIE

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Părintele Arsenie Papacioc alături de IPS Teodosie, în 2004: Eu am militat pentru Mitropolia Tomisului!

Cine plătește pentru milioanele de decese provocate de vaccinurile Covid?

Prof. Constantin Barbu la ActiveNews și Starea de Libertate: Mitropolia Tomisului - Războiul și pacea documentelor

VIDEO: Marea Resetare contra BOR. Cum lovește România, Ortodoxia și păstorii ei, cu Ținta Teodosie. Emisiunea ActiveNews - Starea de Libertate cu Adrian Pătrușcă, Victor Roncea și Pompiliu Diplan:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (2)
 • Rusi 02.12.2022 17:30
  Dumnezeu sa-i binecuvanteze.
 • Radu Comsuta 01.12.2023 20:22
  Un adevărat erou mărturisitor. Dați-mi zece ca el astăzi și Victor Orban nu și-ar mai întinde ghearele murdare asupra Transilvaniei. Iarăși istoria se repetă? Doamne până când???
 1. ”Noaptea, ca hoții!” Primăria Municipiului Iași a instalat o ”Hidră” jignitoare în fața Grupului Statuar al Voievozilor. ACTUALIZARE: Curatoare ”operei” este Ioana Ciocan, cea cu blasfemia de la ART SAFARI - FOTO/VIDEO

 2. Scrisoarea lui Dan Puric către conducătorii României de azi

 3. Șoc și groază pe culoarele puterii globaliste: Dan Puric președinte!

 4. Pericolul Iohannis: Tornada Ucraineană amenință să înghită România

 5. Omenirea a fost deja infectată cu nanotehnologie de supraveghere de ultimă oră? Dr. Ana-Maria Mihalcea: Vaccinații Covid emit o strălucire fluorescentă, vizibilă sub o lumină UV - Luciferaza și fenomenul Ochiul lui Horus - VIDEO

 6. Breaking News: CANDIDEAZĂ LA PREȘEDINȚIA ROMÂNIEI! Dan Puric - Gladiatorul Președinte - ridică mănușa și intră în cușca cu lei de la Antena 3, azi, la orele 21.45. Va candida sau nu va candida? - aceasta este marea întrebare. VIDEO ÎN DIRECT

 7. Franța: Opoziția față de “vaccinurile” ARNm, infracțiune care ar putea fi pedepsită cu până la 3 ani închisoare și 45.000 de euro amendă - Fascism medical în ascensiune

 8. Jacob Rothschild, descendent al familiei de bancheri Rothschild, a murit la vârsta de 87 de ani – asocierea acestuia cu sataniști? - FOTO

 9. Președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, a murit la doar 46 de ani. "Vaccinarea reprezintă încă un pas spre revenirea la normalitate"

 10. Instanța și ActiveNews spulberă MAE în scandalul Canalului Bâstroe declanșat exact acum un an. Tribunalul București obligă Ministerul Afacerilor Externe să ne spună cine a semnat pentru Afacerea Bâstroe. Adică CINE A TRĂDAT - DOCUMENT

Ultima oră

11:35

Pauză de șase săptămâni în războiul din Gaza. Biden a făcut anunțul

11:17

Ion Cristoiu: Piedone - otrava lui Marcel Ciolacu pentru Gabriela Firea

10:27

Doliu în lumea televiziunii! A murit cunoscutul jurnalist Horia Enesel

09:58

Un fotbalist din Sibiu a murit la doar 40 de ani, după un cancer diagnosticat vara trecută

09:03

Fermierii din UE, front comun împotriva Ucrainei

08:45

Macron nu exclude trimiterea de trupe NATO în Ucraina: ”Vom face tot ce este necesar pentru a ne asigura că Rusia nu poate câștiga”

07:00

Marele Duhovnic al Ortodoxiei de la Marea Neagră, categoric pentru Mitropolia Tomisului. Părintele Arsenie Papacioc alături de IPS Teodosie: Eu am militat pentru Mitropolie! Înaltpreasfințite, Dobrogea și Sf. Andrei vă așteaptă de 2000 de ani! VIDEO 2004

06:30

27 februarie: Sfinții Cuvioși Mărturisitori Procopie și Talaleu

23:10

Părintele Ioan Istrati: Cum se naște un izvor

22:21

Morți subite în ultimele zile în rândul unor persoane tinere din România – tănăr de 25 de ani, sănătos - infarct miocardic; decese cauzate de cancer: pancreas diagnosticat înaintea Crăciunului; cancer mamar diagnosticat în vara 2022; și alte cazuri

22:00

Monahul Filotheu, mărturie despre Părintele Marcu Dumitru de la Sihăstria – Mărturisitorul lui Hristos (+26 Februarie 1999). Declarație în fața Securității, la Aiud: ”Adevărata libertate ne-o dă Dumnezeu, adică eliberarea din păcat”

21:33

Prof. Constantin Barbu: Erudiții Patriarhiei plagiază și falsifică Istoria Ortodoxiei doar pentru a contesta reactivarea Mitropoliei Tomisului. Patriarhul știe? Mitropolitul Marcus al Tomisului a participat la primul Sinod de la Niceea din anul 325 (III)

20:59

Chatbotul Google Gemini AI, întrebat de un utilizator, a dat răspunsuri halucinante: “comunismul nu trebuie judecat printr-o lentilă negativă”, “a spune că toți pedofilii sunt răi este greșit” - VIDEO

20:30

26 februarie 1950: Prima victimă a Experimentului Pitești. In Memoriam Academician Radu Ciuceanu: Cum a fost asasinat bestial studentul ”cu față de copil”, Corneliu Niță

20:00

ADEVĂRATA BIOGRAFIE A AGENTULUI BOLȘEVIC MIHAI ȘORA: Documente CC al PCR, CNSAS, DSS, CIE, DIE, SIE, MAE, MEN