În urmă cu 79 de ani, pentru prima dată omenirea se afla în fața unuia dintre cele mai mari dezastre nucleare. În dimineața zilei de 6 august 1945, la ora 8.15, era lansată de americani „Little Boy”, prima bombă atomică din istoria omenirii, deasupra cerului orașului japonez Hiroshima. Care astfel a fost ras de pe suprafața pământului.
S-au scurs aproape 8 decenii de când americanii au folosit la Hiroshima prima bombă atomică din istoria omenirii. După trei zile, aceeași soartă urma să o aibă orașul japonez Nagasaki.
Hiroshima, orașul cu 1,2 milioane de locuitori este acum, din nou, un centru prosper, dar cicatricele fizice și psihice persistă.
Little Boy a fost lansată de aviația americană la ora 8.15, de la bordul unui bombardier B-29, poreclit Enola Gay. Bomba nucleară fabricată pe bază de uraniu avea o forță echivalentă cu 16 tone de TNT. Uriașa ciupercă atomică s-a ridicat până la 16 kilometri deasupra orașului Hiroshima. Se estimează că 140 de mii de oameni au murit în momentul impactului și ulterior din cauza radiaților.
Temperatura la sol a atins 4.000 de grade, suficient pentru a topi orice oțel.
Pentru supraviețuitori, urmarea a fost un calvar. Boli noi, nemaîntâlnite până atunci, i-au marcat pe toți. De teamă să nu fie contagioși, multă vreme acești "hibakusha" au fost izolați de restul populației.
Cele douà bombe nucleare, de la Hiroshima si Nagasaki, aveau să pună la pământ Japonia imperială odată cu cel de-al doilea război mondial.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Dacă bomba a fost făcută pe bază de uraniu,care este perioada de înjumătățire a uraniului?
A doua întrebare:
De ce s-au reconstruit orașele sus-menționate pe aceeași vatră și relativ rapid?
Și ultima întrebare:
Chiar există bombe pe bază de elemente radioactive ☢️?