Cum arăta cu adevărat chipul lui Moș Nicolae. Reconstituiri istorice după moaștele inundate în mir ale Sfântului Nicolae, din Bari, și imaginile sintetizate ale icoanelor sale. FOTO (6 Decembrie)

De Redacția  /  

Sfântul Ioan Botezătorul, Maica Domnului cu Pruncul și Sfântul Nicolae în capela Sf. Isidor din Biserica Sf. Marcu din Veneția, unde portretul lui Moș Nicolae este considerat de cercetătorul moaștelor sale drept cel mai apropiat de chipul său real


Moș Niculae este numele popular al sfântului creștin cu același nume și vine în fiecare an să aducă daruri copiilor cuminți în seara de 5 spre 6 decembrie. Practic, tradiția a început de la viața Sfântului Nicolae, care a ajutat trei fete sărace făcându-le daruri.

Tot de la Sfântul Nicolae avem și tradiția ciorapului în care copiii primesc cadouri, acesta dând drumul pe horn unei pușculițe cu bani care a aterizat fix într-o șosetă pusă la uscat.

Sfântul Nicolae este unul dintre cei mai populari sfinți atât în România, cât și în toată lumea creștină. Dar cum arăta în realitate Sfântul Nicolae? Câțiva oameni de știință au reconstruit chipul marelui sfânt după moaștele sale, aflate la Bari.

Astfel, cercetătorii conduși de profesorul Luigi Martino, în două examinări, în 1953 și 1957, au descoperit că sfântul avea o înălțime de 1,67 m, aparținea tipului mediteranean caucazian și avea o constituție zveltă spre medie. Avea o frunte înaltă, nas acvilin, pomeți și o bărbie proeminente, dar și o osatură de duritate medie. Era de peste 70 de ani (relatările istorice relatează că Sfântul Nicolae a murit în jurul vârstei de 75 de ani, rapoartele variază între 72 și 80 de ani). Circumferința capului ar fi fost de 52,4 cm. Capul avea o formă normală, ușor alungită. Fața era în mare parte scurtă și lată, cu bărbia împinsă în față mai mult decât de obicei. Fruntea era lată, orbitele ochilor destul de mari, iar nasul de dimensiuni medii. Pomeții scobiți ieșeau ușor în afară. Dinții puternici arătau o carie recentă și indicau, de asemenea, că dieta sa era în principal vegetariană de post. 

Imagine din studiu:

 

Torturat

Analiza, efectuată de profesorul de anatomie de la Universitatea din Bari, Luigi Martino, care a catalogat, măsurat și fotografiat relicvele osoase ale sfântului, a demonstrat că Sfântul Nicolae a suferit torturi în perioada în care a stat în închisoare. Scheletul prezenta urme de suferință, așa cum ar fi fost îndurată în timpul detenției, în închisorile umede și nesănătoase în care a stat timp de mai mulți ani, la vârsta de 51 de ani. 

În anii 1950, cripta care conținea mormântul Sfântului Nicolae din Bazilica di San Nicola, Bari, Italia, a necesitat lucrări de amploare la podea și la pereți. Acest lucru a dus la scoaterea capacului greu de pe mormânt și îndepărtarea moaștelor Sfântului Nicolae pentru prima și singura dată de când au fost înhumate de Papa Urban al II-lea în 1089 (când mormântul a fost finalizat).

O comisie pontificală specială, condusă de Monseniorul Enrico Nicodemo, Arhiepiscop de Bari, a dispus ca examinarea relicvelor să fie efectuată în prezența comisiei. Luigi Martino, profesor de anatomie umană la Universitatea din Bari, a fost angajat să efectueze examinarea. Acesta a fost asistat de colegul său, Dr. Alfredo Ruggieri, după cum arată Centrul Sf. Nicolae, care reproduce din lucrarea „Recunoașterea anatomică și studiul antropometric al relicvelor osoase ale Sfântului Nicolae din Bari”, de Louis Martin, Buletinul Sfântului Nicolae, număr special aprilie-decembrie 1957, din care ActiveNews redă în continuare:

Moaștele erau inundate în mir

Osemintele au zăcut netulburate, fără să fie atinse sau văzute, timp de 866 de ani, până în noaptea de 5 mai 1953. Când au deschis cripta aceștia au găsit moaștele inundate în mir. Oasele erau umede, cu spațiile din măduvă pline de lichid. După ce moaștele și mirul au fost îndepărtate, mormântul a fost uscat. O examinare amănunțită la lumină puternică nu absolut găsit nicio fisură în pereții săi de piatră foarte groasă, solidă, compactă și tare, pentru a se putea presupune că lichidul venea din altă parte.

Craniul era în cea mai bună stare, ceea ce arată că a fost probabil manipulat cu cea mai mare grijă atunci când moaștele au fost aduse la Bari de echipa specială de marinari care le-au recuperat și salvat de la biserica sa din Myra, Turcia de azi. Craniul este complet, lipsind doar jumătatea posterioară a unui maxilar. Acesta conținea mulți dinți, unii dintre ei fiind încă în locașurile lor.

După examinarea și inventarierea inițială, moaștele au fost așezate într-o urnă de sticlă, vizibilă pentru venerarea de către credincioși în timpul celor patru ani de lucrări de renovare a criptei.

În toată această perioadă moaștele au continuat să emane mir.

Chipul lui

Când reparațiile criptei au fost finalizate, sfintele moaște au fost examinate a doua oară pentru a le păstra imaginile și caracteristicile. Atât examinările anatomice, cât și cele antropologice au fost efectuate în noaptea de 7 mai 1957. Luigi Martino, asistat de colegii Alfredo Ruggieri și Luigi Venezia, a efectuat examinările.

La capătul acestora, profesorul Luigi Martino a încercat să schițeze cum ar fi arătat Sfântul Nicolae dacă pe craniu ar fi fost prezente țesuturi moi.  

Luigi Martino a folosit numeroasele fotografii ale craniului din diferite unghiuri - frontal, lateral și oblic - pentru a descoperi cum ar fi putut arăta fața. Astfel, proiectând țesuturile moi, el a desenat sprâncenele, ochii și pleoapele, nasul, buzele, bărbia, obrajii și barba, corespunzător osului scheletului. Rezultatul a fost o față destul de ascetică, subțire, cu ochii și fruntea mari. El a considerat că aceasta corespundea diferitelor reprezentări ale sfântului, cea mai apropiată fiind un mozaic al Sfântului Nicolae cu Maica Domnului și Sfântul Ioan Botezătorul din Capela Sfântul Isidor din Biserica San Marco din Veneția (foto sus din studiul doamnei profesoare de istoria artei Stefanie Gerevini)

Desenul său (stânga) nu este departe de realizarea computerizată de peste ani, efectuată de un grup de oameni de știință ruși (dreapta) sau de icoane ale Sfântului, ceea ce arată cât de fidel s-a transmis, prin harul Duhului Sfânt, imaginea sfântului copiilor și aparătorului dreptei credințe:

În 2004, Proiectul Deisis desfășurat în Rusia a creat imagini digitale dezvoltate din mii de fotografii digitale luate din reprezentări iconografice tradiționale ale figurilor religioase. Portretele au fost create de programe de calculator care sintetizează caracteristicile din toate icoanele incluse. Expoziția a fost deschisă la Galeria de Stat Tretiakov și la Centrul de Artă Contemporană M'Ars la 14 aprilie 2004. Chipul Sfântului Nicolae a fost unul dintre cele douăzeci și trei de portrete realizate.

Rezultatele arată cum ar fi putut arăta Sfântul Nicolae și cum apare de altfel în multe dintre icoanele sale. Iată imaginea:

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews

Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

Top 5 autori
ActiveNewsTV

Dezvăluirile Project Veritas despre Pfizer ignorate de presa neo-anti-vaccinistă și vechio-vaccinistă din România:

Articole pe ActiveNews

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (1)
 • Sorin 15.12.2014 18:02
  Asemănarea chipului reconstituit cu cel care apare în icoane este remarcabilă. Felicitări exhipei de cercetători.
  Așteptăm și o analiză corectă a giulgiului din Torino.
 1. VICTORIA LUI NOVAK - Reprezentantul psihopaților și un tenisolog local au asistat la propria lor execuție. Av. Florentin Țuca: Nole-Stefanos, 6-3, 7-6, 7-6; Djokovic-Gates, 6-0, 6-0, 6-0

 2. CTP s-a ramolit: a uitat să înfiereze antivacciniștii care îl iubesc pe Novak Djokovic. Luminița Arhire: TENISUL ȘI INVECTIVUL/ ÎNTĂREȘTE NARATIVUL! (ZICĂTOARE)

 3. Av. Gheorghe Piperea: Începutul sfârșitului pentru regimul Zelensky

 4. Și a fost 28 ianuarie 1990. Și apoi 29... Zile negre din Istoria României foto-povestite de Dinu Lazar. FOTOGRAFII și VIDEO

 5. Raport: Armata britanică a urmărit și monitorizat persoanele sceptice cu privire la lockdown-uri. Jurnaliștii și politicieni care au chestionat măsurile pandemice au fost puși sub supravegherea unei unități speciale de Război Informațional

 6. Șantaj la Casa Albă: Joe Biden – Slugă la doi stăpâni. De ce să ucizi Găina cu Ouă de Aur?

 7. Dr. Robert Malone: Pfizer s-a dat de gol – Comunicatul prin care Compania Farma se îngroapă singură – Am MODIFICAT virusul COVID-19

 8. Dezvăluire explozivă: între 2020 și 2021, Big Pharma a cheltuit peste 30 de milioane de euro pentru a „cumpăra” Uniunea Europeană. Șeful PFIZER, Albert Bourla, și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în prim-planul unui Raport zguduitor

 9. NEVACCINATUL IA TOT! Novax Djokovic intră în istorie cu victoria sa triumfală de la Australian Open, după ce anul trecut a fost discriminat brutal de Dictatura Covidistă. Cu noi este Dumnezeu!

 10. Dr. Răzvan Constantinescu: INCHIZIȚIA ȘI ERETICUL

 1. Marius Mioc: Pe mîinile nevaccinaților e sângele vaccinaților!

 2. Alexandra Șinc, deces subit la 49 de ani: Am fost hotărâtă să mă vaccinez imediat ce se poate. VIDEO

 3. Ovidiu Doka, ziarist din Carei care ridiculiza nevaccinații: În 3 ani mor, mi-am asumat! A murit subit de infarct la 40 de ani. Marius Mioc: A greșit. Au trecut 2

 4. DAVOS - CASA DE NEBUNI A LUMII. Șeful Siemens: Dacă nu o să mai mâncați carne în 11 ani compensați un zbor până în Thailanda. Eu am început. FILMAREA și ILUSTRAȚIA ZILEI

 5. Papa Francisc, declarație surpriză: A FI HOMOSEXUAL nu este o crimă! TOȚI SUNTEM copiii lui Dumnezeu

 6. Cine conduce lumea? 8 lucruri de reținut de la reuniunea Forumului globaliștilor de la Davos. Nr 1: Elitele globale nealese vor cu adevărat pașapoartele de vaccinare digitale. Fără mașini, carne sintetică, control digital total - Marea Resetare Mondială

 7. A crezut prea mult în știință? Profesorul universitar doctor Mihai Ioana, promotor al campaniei vacciniste Împreună Învingem Pandemia, a decedat subit la doar 47 de ani. UMF Craiova este în doliu, Rafila îi deplânge trecerea în neființă. ERA VACCINAT

 8. Cazul femeii ucise la Lacul Morii: A FOST SFÂȘIATĂ DE CÂINI DE LUPTĂ, NU DE MAIDANEZI! Actualizare

 9. Soția primului ministru din Țara Galilor a murit subit și inexplicabil. Clare Drakeford avea 66 de ani și s-a vaccinat în 2021. Au trecut 2 ani - 2023 E ANUL MORȚII SUBITE. Prințul și Prințesa de Wales au transmis condoleanțe. SE ÎNTÂMPLĂ ȘI LA CASE MARI

 10. Artin Side: Nu acceptați actele electronice! Veți fi discriminați și vi se va refuza accesul în multe locuri. Rezistați!

Ultima oră

23:12

Și a fost 28 ianuarie 1990. Și apoi 29... Zile negre din Istoria României foto-povestite de Dinu Lazar. FOTOGRAFII și VIDEO

22:40

CTP s-a ramolit: a uitat să înfiereze antivacciniștii care îl iubesc pe Novak Djokovic. Luminița Arhire: TENISUL ȘI INVECTIVUL/ ÎNTĂREȘTE NARATIVUL! (ZICĂTOARE)

21:30

VICTORIA LUI NOVAK - Reprezentantul psihopaților și un tenisolog local au asistat la propria lor execuție. Av. Florentin Țuca: Nole-Stefanos, 6-3, 7-6, 7-6; Djokovic-Gates, 6-0, 6-0, 6-0

20:23

Raport: Armata britanică a urmărit și monitorizat persoanele sceptice cu privire la lockdown-uri. Jurnaliștii și politicieni care au chestionat măsurile pandemice au fost puși sub supravegherea unei unități speciale de Război Informațional

19:30

Av. Gheorghe Piperea: Începutul sfârșitului pentru regimul Zelensky

19:01

Dezvăluire explozivă: între 2020 și 2021, Big Pharma a cheltuit peste 30 de milioane de euro pentru a „cumpăra” Uniunea Europeană. Șeful PFIZER, Albert Bourla, și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în prim-planul unui Raport zguduitor

18:09

Șantaj la Casa Albă: Joe Biden – Slugă la doi stăpâni. De ce să ucizi Găina cu Ouă de Aur?

17:11

Noi morți subite: mamă a patru copii, de 40 de ani, a murit subit în timp ce pregătea copilul pentru școală; tânără de 19 ani a murit subit în urma unui stop cardiac

16:20

Dr. Răzvan Constantinescu: INCHIZIȚIA ȘI ERETICUL

15:12

Tragedie: un copil vaccinat anti-Covid a murit subit din cauza unor afecțiuni cardiace

14:05

Fostul general în cadrul NATO Petr Pavel a câștigat alegerile prezidențiale în Cehia. Este susținător al adoptării monedei euro și al „căsătoriilor” homosexuale

13:45

NEVACCINATUL IA TOT! Novax Djokovic intră în istorie cu victoria sa triumfală de la Australian Open, după ce anul trecut a fost discriminat brutal de Dictatura Covidistă. Cu noi este Dumnezeu!

13:27

Dr. Robert Malone: Pfizer s-a dat de gol – Comunicatul prin care Compania Farma se îngroapă singură – Am MODIFICAT virusul COVID-19

12:00

Un exemplu vrednic de urmat de către toți părinții vremurilor noastre care trebuie să se roage permanent pentru copiii lor - Predica ÎPS Bartolomeu Anania la Duminica a 17-a după Rusalii, a femeii Cananeence

01:00

29 ianuarie: Sf. Mc. Filoteu și prietenii lui, ferm înrădăcinați în credința în Hristos. Aducerea moaștelor Sf. Sfințit Mc. Ignatie Teoforul