6 februarie: Sfântul Ierarh Vucol, Sfântul Ierarh Fotie, patriarhul Constantinopolului, Sfânta Muceniță Fausta, Sfântul Mucenic Iulian, Episcopul Smirnei, Sfântul Cuvios Varsanufie cel Mare

De Tudor Matei  /  

Ziarul Lumina

Ziarul Lumina

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sfântul Ierarh Vucol este pomenit în calendarul creștin ortodox la 6 februarie. Era originar din ținuturile Smirnei, Asia Mică, a primit credința creștină în urma propovăduirii apostolilor.
 
A fost descoperit de Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan, apreciat pentru credința și râvna sa pentru Hristos și hirotonit episcop al Smirnei.

Înainte de a pleca la Domnul, a lăsat urmaș în locul său pe Sfântul Mucenic Policarp (prăznuit la 23 februarie). Deasupra mormântului său din voința Lui Dumnezeu a crescut o plantă care dădea tămăduire bolnavilor (sursa: vol. "Viețile Sfinților").

Tot astăzi este pomenit și Sfântul Ierarh Fotie, patriarhul Constantinopolului, care s-a născut în această cetate, din părinții dreptcredincioși, Irina și Serghie, fratele Sfintei Împărătese Teodora și rudă cu Sfântul Patriarh Tarasie.

Sfântul Fotie a studiat științele profane, dar și Sfintele Scripturi, scrierile Sfinților Părinți și canoanele Bisericii. A scris cărți cu caracter pedagogic, juridic și literar. 

Sfântul Fotie a pus început încreștinării popoarelor slave în credința ortodoxă a Răsăritului.
 
Tot în această zi, pomenirea sfântului mucenic Iulian, cel din Emesa. Acest mucenic era din cetatea Emesei. Pe când se găsea în floarea vârstei, vrând să-și arate credința în Dumnezeu, a găsit cu cale să poarte grijă întocmai ca un doctor de trupurile oamenilor, îngrijindu-se în același timp și mai mult de sufletele lor, încât era deopotrivă doctor și al trupurilor și al sufletelor. Când, pe vremea împărăției lui Numerian, au fost prinși episcopul Silvan, Luca diaconul și Mochie anagnostul și au fost osândiți de închinătorii la idoli a fi dați pradă fiarelor, în timp ce aceștia erau duși la locul de chin, sfântul Iulian, întâmpinându-i, s-a închinat lor. Dar fiind prins și el, după moartea acelora, i s-au bătut piroane de fier în cap, în mâini și în picioare, și așa precum se afla cu piroanele înfipte în el, a fost închis, într-o peșteră, unde și-a dat duhul lui Dumnezeu.
 
Tot în această zi, pomenirea sfinților mucenici, Fausta, Evilasiu și Maxim. Sfânta Fausta a trăit pe vremea împăratului Maximian și era din cetatea Cizicului. Avea părinți bogați și pioși, iar după moartea lor a rămas stăpână pe multă bogăție. Dar nici tinerețea vârstei, nici înșelăciunea bogăției nu au despărțit-o de faptele cele bune; ci s-a păstrat în nestricăciune, în post și în rugăciune, având pururea gândul la dumnezeieștile Scripturi. Vestea despre ea ajungând până la împărat, a fost trimis la ea un oarecare Evilasiu, care făcea parte dintre cei mai aleși bărbați ai senatului, ca să o înduplece să jertfească idolilor, iar dacă nu se va lăsa înduplecată, să o arunce în mare. Acela întrebuințând față de ea toată cercarea chinurilor, și văzând-o că s-a izbăvit în chip minunat din ele, și că făcea minuni, a crezut în Hristos. Apoi a fost trimis Maxim eparhul la Evilasiu și la sfânta Fausta. Acela i-a supus pe amândoi la chinuri cumplite, dar prin minuni și prin rugăciuni mucenicești, a crezut și acesta în Hristos. Apoi intrând, împreună cu cei doi de bună voie în cazanul pe care-l pregătise pentru sfinți, din porunca împăratului, și-au săvârșit toți lupta, luându-și sfârșitul prin foc. (Calendar-Ortodox)
 
Tot astăzi facem pomenirea Sfântului Cuvios Varsanufie cel Mare, care s-a născut în Egipt și a îmbrățișat viața monahală de tânăr. S-a învrednicit de darul vestirii celor viitoare și tămăduia adesea neputințele sufletești și trupești ale ucenicilor săi. Dintre toate darurile sale pe care i le împărtășea Duhul Sfânt, cel mai mare era acela al dreptei socotințe și al învățăturii duhovnicești, acestea rămânând lucrătoare până în zilele noastre pentru toți cei care citesc cu evlavie cartea Scrisorilor lui de călăuzire spirituală. S-a mutat în pace la Domnul pe la anul 540. (Ziarul Lumina)
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Sfârșitul Umanității așa cum vor artizanii Marii Restări. VIDEO TARDUS:

Gheorghe Becali: VACCINUL E LEPĂDARE! Toți cei care au împins la vaccinare trebuie să facă mai mult

Dan Puric despre Identitate la Librăria Sophia - Conferințele Familia Ortodoxă

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (2)
  • adria 06.02.2023 03:54
    Sfântul Fotie cel Mare (820-891), patriarhul Constantinopolului, a fost cea mai importantă
    personalitate a vremii lui. Întocmai ca Sfinții Părinți, el a păstorit Biserica într-un moment în care era amenințată de intrigile din interior, de inovațiile eretice introduse în dogmele credinței precum și de pretențiile de supremație emise de Biserica Romei. Sfântul Fotie cel Mare a stabilit autocefalia fiecărei Biserici și neamestecul papei în celelalte jurisdicții bisericești, adică a respins primatul papei.

    Biserica Ortodoxă îl venerează pe Sf. Fotie ca pe un „stâlp și fondator al Bisericii,” un „ghid inspirat pentru ortodocși” și un teolog înțelept care a lăsat în urmă o mulțime de lucrări în care demască erorile latinilor, respinge ereziile distrugătoare de suflete, explică Sfânta Scriptură și explorează multiplele aspecte ale Credinței.
    De aceea este numit mărturisitorul.
  • Cronicar Ortodox 06.02.2024 07:31
    https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FTaviTrance%2Fposts%2Fpfbid0CowSfvVHR9nXBz7s8rmJB79wgzaNVNhCj2fzoZrLnXgPegjPkKx6FmvkGwMenju3l
Ultima oră

23:45

"Revoluția” pro-viață a Părintelui Nicolae Tănase evocată de Ziarul Lumina al BOR. "Salvarea națiunii poate veni numai de la femei, care sunt dătătoare de viață. Însă bărbații au marea responsabilitate de a ocroti mamele"

23:30

Scriitorul Constantin Barbu a fost primit în Academia Scientiarum et Artium Europaea din Salzburg - Corespondență din Austria

23:00

Sfârșitul Umanității așa cum vor artizanii Marii Restări. Să nu-i lăsăm! DOCUMENTAR VIDEO TRADUS

22:07

În Japonia a avut loc o conferință de presă majoră despre procesele în care mai multe victime solicită despăgubiri pentru vătămările grave în urma vaccinării COVID-19 – VIDEO

20:54

Pfizer și Moderna au început la Londra bătălia juridică privind brevetele pentru tehnologia din “vaccinurile” Covid - Moderna susține că a brevetat tehnologia ARNm între 2010 și 2016, cu mult înaintea pandemiei COVID-19

20:30

Papirusurile de la Herculaneum dezvăluie locul în care a fost înmormântat Platon

19:31

Au inventat o nouă cauză a morții subite – bolul de mâncare. Cum au fost prinși cu minciuna. O femeie din Sibiu și un bărbat din Brașov au ajuns la spital în stare gravă după ce s-au “înecat cu mâncare”. Femeia făcuse AVC iar bărbatul a murit

18:00

De ziua lui Gigi Becali: ”VACCINUL E LEPĂDARE! Toți cei care au împins la vaccinare trebuie să facă mai mult, pentru a fi iertați.” VIDEO

17:00

Raport al guvernului britanic: Rata de decese este mai mare la tinerii vaccinați Covid cu 4 doze – au un risc cu 318% mai mare să moară decât cei care nu au primit vaccinul. Studii

16:10

ZiuaNews: Părintele și regizorul Ciprian Mega îl contrează dur pe Medvedev chiar la Moscova: ”Românii nu doar că sunt o națiune, dar sunt un popor vechi, teafăr de multă vreme în conștiința europeană”. Ce a zis despre Ciolacu

16:08

"Găsit mort, fără urme de violență". Moartea subită l-a găsit pe un tânăr de 21 de ani pe o stradă din Orăștie

16:00

Iulian Rusanovschi: Lansarea cărții “Războiul Monumentelor” din Basarabia are loc și la București, miercuri, 24 aprilie, ora 16.00, la Fundația Titulescu. Vă așteptăm!

15:18

Claudia Marcu: Energia verde a leșinat

14:26

Un miliard de dolari pentru primul Studio de film fără influențe woke. Elon Musk a pus banii jos pentru Mel Gibson! Cu ce alți actori și producători a bătut palma CEO-ul Tesla. ACTUALIZARE

14:11

România scrie istorie! Aur la Campionatul Mondial de Robotică din Texas