31 mai: Ziua Internațională FĂRĂ TUTUN. Provocare pentru fumători: Puteți rezista 24 de ore fără tutun?

De Andreea Ilie  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


E al 33-lea an de când se sărbătorește, anual, la data de 31 mai, Ziua Internațională Fără Tutun. Acest eveniment a fost creat, în 1987, de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), deoarece, din cauza fumatului, mor, anual, mai mult de 5 milioane de oameni.

de081adc-da97-4355-a949-a193f66cb3e1

OMS propune tuturor fumătorilor de pe Glob să se străduiască să reziste, o zi, fără tutun. Timp de 24 de ore, fumătorii sunt provocați la abstinență de la fumat, în favoarea vieții și a sănătății. Chiar dacă o zi nu va rezolva milioanele de cazuri tragice de decesuri din cauza fumatului, totuși, ar putea aduce în conștiința fumătorilor că fumatul nu este o alegere, ci un viciu care le face rău tuturor, nu doar lor, cei care cred că „preferă” fumatul, deși, în realitate, fumatul „îi preferă” pe ei.


OMS atrage atenția asupra faptului că cei mai afectați din ecuație sunt copiii. Aceștia cresc văzând oameni care fumează, zilnic, la toate colțurile, părând că fac ceva normal. Celor mici li se imprimă acest model ca fiind unul pozitiv și asta doar pentru că unii adulți „preferă” să fie egoiști, făcându-și, în același timp, foarte mult rău, singuri.

OMS vorbește despre creșterea taxelor și accizelor pentru tutun, ca strategie de forțare a oamenilor să renunțe la acest obicei dăunător pentru ei, pentru copii, pentru ceilalți oameni și pentru mediu. Observând că, pe măsură ce prețul pe tutun a crescut, o parte din fumători a început să renunțe, concluzia a fost că fumătorii există, într-un număr atât de ridicat, deoarece tutunul e prea accesibil.


Astfel, OMS oferă câteva exemple vii:

În 2012, Guvernul din Filipine a crescut taxele pe tutun, în ciuda rezistenței cu care a încercat să se opună acestei schimbări industria tabacului. „Președintele a validat taxa ”pe păcat” ca pe o reformă urgentă”, a spus președintele senatului Franklin Dilon.

Acțiuni asemănătoare au avut loc și în alte părți ale lumii, precum Egipt, Franța și Turcia, concluzia fiind aceeași, peste tot: „Creșterea taxelor pentru tabac este cea mai eficientă politică de reducere a consumului acestuia”, conform broșurii Campaniei de anul acesta. S-a dovedit că în țările în care prețul tutunului a crescut cu 10%, rata fumătorilor a scăzut cu 4-5%.

În concluzie, „creșterea prețului tutunului salvează vieți”. Acesta este mesajul transmis de Organizația Mondială a Sănătății și toate țările sunt invitate să ia această soluție, în considerare, cât mai curând posibil, în timp ce fumătorii sunt provocați să reziste măcar o zi tentației de a fuma, pentru a vedea: Este oare, imposibil, pentru o persoană obișnuită să fumeze, să refuze acest viciu, categoric, timp de 24 de ore?

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Monahul Filotheu – Cuviosul Arhim. Justin Pârvu și Sfinții Primului Sinod Ecumenic

România – Ukraina 3-0

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (2)
  • Florin 01.06.2017 09:05
    Hehe! Io am două săptămâni :)))
  • OMAGA 01.06.2020 13:16
    Premierul a incercat o zi fara tigari, dar nu a reusit.
    Ce-i drept, nu-i usor sa faci fata tensiunii (cand conduci o tara) fara o tigare in coltul gurii.
Ultima oră

00:30

20 iunie: Sfântul Sfințit Mucenic Metodie, Episcopul Patarelor, Sfântul Ierarh Calist, Patriarhul Constantinopolului

23:49

AUR și-a decis calea în Parlamentul European: Europarlamentarii români vor activa în tabăra Giorgiei Meloni, care devine un jucător cheie în Europa

23:10

Studiu în Frontiers in Immunology: Persoanele “vaccinate” Covid testate pozitiv au un risc mult mai mare să moară decât cele nevaccinate

22:44

EXECUȚIA soților Rosenberg - 19 iunie 1953

21:33

Starea de Libertate: “Vreți RAZBOI? ÎL VEȚI AVEA CU NOI!” - Documentele de transmis urgent guvernanților pentru a-i împiedica să adopte un proiect de OUG care va arunca România într-un război devastator în care nu avem ce căuta - VIDEO

20:10

La Festivalul Mondial de Poezie „Mihai Eminescu“, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, i-a conferit Medalia de Aur Dionysius Exiguus poetului Knut Ødegård, Președintele Academiei Norvegiene de Literatură - FOTO

19:02

Conferință organizată de ASCOR Timișoara - Biofizicianul Virgiliu Gheorghe: “Efectele stresului pentru sănătatea biologică, psihologică și duhovnicească a omului contemporan”

17:43

Revoltător: Câțiva tineri cu icoane au fost ridicați și amendați de jandarmeria LGBT din Cluj pentru că protestau pașnic față de marșul “mândriei” homosexuale. George Simion: “Mai ai voie să fii creștin în România?”

15:36

Gestul teatral al lui Duda și Al III-lea Război Mondial

15:30

Armata Română nu vrea să trimită sistemul Patriot către Ucraina

13:50

Interviul care a trecut neobservat în presă. Aleksandar Vucic: ”Europa va fi în război în cel mult trei sau patru luni. Ne verificăm stocurile de petrol, făină și zahăr”

13:33

Bombă pe scena politică din Franța! Macron ar putea activa articolul 16

12:21

România preia comanda NATO în Marea Mediterană

12:07

Istoria Neamului ale Țasta de la Vădastra (XV): "Copereți-o, fi a dlacu, copereți-o!" - Apariția chiloților în sat

12:06

Dan Bittman la ”Pe Drept Cuvânt”: Nu aveam de niciunele, dar nu renunțam la visele noastre. Nu renunțăm la luptă! Merită să mori pentru libertate! - VIDEO