30 mai: începe procesul „ziariștilor-criminali de război”. Cum au fost condamnați de soția lui Brucan marii scriitori-apostoli ai neamului și jurnaliști interbelici Nichifor Crainic, Pamfil Șeicaru, Stelian Popescu și Radu Gyr

De Andreea Ilie  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La 30 mai 1945 începea procesul ziariștilor „criminali de război și vinovați de dezastrul țării”. Printre acuzați se aflau și Radu Gyr, pentru activitatea lui de ziarist și poet, academician Nichifor Crainic (revista „Gândirea”) și Pamfil Șeicaru (fondatorul și conducătorul cotidianului „Curentul”), Stelian Popescu (fondatorul „Universului”), Ilie Rădulescu („Porunca Vremii”),  Grigore Manoilescu, Pan Vizierescu și alți români de geniu, care au fost încadrați în „Lotul ziariștilor”. Cei 14 au fost condamnați la moarte și închisoare de soția lui Silviu Brucan, acuzatorul public Alexandra Sidorovici.

„Tribunalul poporului decidea atunci la ce pedepse vor trebui să se supună inculpații: „1. PAMFIL ȘEICARU, pentru că a părăsit țara natală și s-a pus în slujba inamicilor României, a atacat prin viu grai aliații țării, pedeapsa cu moartea, iar pentru faptul de crimă pentru dezastrul țării, se pedepsește cu detențiune grea pe viață, iar conform art 1. din Codul penal, se aplică pedeapsa cea mai grea. Osebit, mai este condamnat la confiscarea întregii averi, afară de cea provenită din succesiuni. 2. IONEL DUMITRESCU, pentru crimă de dezastrul țării, fiindcă s-a pus în slujba hitlerismului și fascismului, la detențiune grea pe timp de 20 de ani, degradare civică zece ani și confiscarea averii soției și descendenților 3. ROMULUS DIANU, pentru crimă de contribuție la dezastrul țării și instigare la crime de război, la 20 de ani detențiune grea, 10 ani degradare civică și confiscarea averii. 4. ROMULUS SEIȘANU, pentru aceleași vini, la detențiune pe viață, zece ani degradare civică și confiscarea averii. 5. ILIE RĂDULESCU, condamnat cu majoritate de șapte voturi pentru instigare la crime de război, la muncă silnică pe viață și zece ani degradare civică, iar pentru contribuție la dezastrul țării, condamnat în unanimitate la detențiune grea pe viață, aplicându-i-se conform Codului penal, pedeapsa cea mai grea; condamnat deasemeni la confiscarea averii, aflată atât pe numele său, al soției și descendenților, afară de cea provenită din succesiuni. 6. ILIE POPESCU PRUNDENI, pentru crimă de dezastrul țării, la detențiune grea pe viață și confiscarea averii. 7. AL. HODOȘ, pentru crima de contribuție la dezastrul țării, la 20 de ani detențiune, zece ani degradare civică și confiscarea averii. 8. RADU DEMETRESCU-GYR, pentru crimă de contribuție la dezastrul țării, la 12 ani detențiune riguroasă, cinci ani degradare civică și confiscarea averii. 9. GRIGORE MANOILESCU, pentru că a părăsit țara natală și s-a pus în slujba inamicilor României, ca ministru al propagandei  în guvernul Horia Sima, la pedeapsa cu moartea, iar pentru contribuție la dezastrul țării, la detențiune grea pe viață și confiscarea averii. I se va aplica pedeapsa cea mai grea. 10. GABRIEL BĂLĂNESCU, pentru crimă de contribuție la dezastrul țării, la detențiune grea pe viață, degradare civică pe zece ani și confiscarea averii. 11. PAN VIZIRESCU, pentru crimă de contribuție la dezastrul țării la detențiune grea pe viață, degradare civică pe zece ani și confiscarea averii. 12. AUREL COSMA, pentru crimă de contribuție la dezastrul țării, la detențiune grea pe viață, zece ani degradare civică și confiscarea averii. 13. ION DOBRE, zis NICHIFOR CRAINIC, pentru crimă de dezastrul țării, la detențiune grea pe viață, zece ani degradare civică și confiscarea averii. 14. STELIAN POPESCU, pentru crimă de contribuție la dezastrul țării, la detențiune grea pe viață, zece ani degradare civică și confiscarea averii personale, a soției, și descendenților, afară de cea provenită din succesiuni". 

Dintre aceștia, poetul Radu Gyr are o poveste mai deosebită. El a fost, cu această ocazie, condamnat la 12 ani de închisoare. A fost eliberat în 1956, iar în 1958 a fost condamnat la moarte pentru instigare la luptă împotriva regimului comunist, după ce a scris poezia-manifest cu titlul "Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane", pedeapsa fiind comutată în 25 de ani de muncă silnică, dintre care, 16 i-a făcut în închisoare. În 1963 a fost eliberat, prin amnistie generală dar a fost șicanat și amenințat în mod constant în următorii ani. Aproape jumătate din viața sa matură, poetul și-a petrecut-o în temniță.

O viață petrecută în suferință l-a adus pe poet aproape de sfințenie și, deși nu a fost canonizat, încă, de către sfânta noastră Biserică națională, cu siguranță va fi trecut, în curând, în rândul sfinților, împreună cu Sfinții Mărturisitori de la Aiud, având în vedere minunile ce se petrec cu moaștele lui, despre care s-a mai scris în presă, dar cu foarte puțină vâlvă în jurul subiectul, cum se întâmplă, de obicei, în România, cu știrile cu adevărat importante: „În momentul de față, bunicul se află la închinare la Mănăstirea Petru Vodă. Moaștele lui, din care izvorăște mir, sunt puse într-o raclă, iar credincioșii vin și se închină. Este în aceeași linie în cimitir cu Părintele Calciu Dumitreasa”, declară, pentru Ziariști Online, Radu Popa, nepotul „apostolului poet al închisorilor românești”.

Prima parte a poemului "Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane" - pentru care poetul a fost condamnat la moarte, în România anului 1958 sună așa: "Nu pentru-o lopată de rumenă pâine,/ nu pentru pătule, nu pentru pogoane,/ ci pentru văzduhul tău liber de mâine,/ ridică-te Gheorghe, ridică-te Ioane!// Pentru sângele neamului tău curs prin șanțuri,/ pentru cântecul tău țintuit în piroane,/ pentru lacrima soarelui tău, pus în lanțuri,/ ridică-te Gheorghe, ridică-te Ioane!// Nu pentru mânia scrâșnită-n măsele,/ ci ca s-aduni chiuind pe tapșane/ o claie de cer și-o căciulă de stele,/ ridică-te Gheorghe, ridică-te Ioane!".

În inchisoarea din Aiud, unde a fost trimis să-și ispășească pedeapsa, Radu Gyr a fost supus unui regim de detenție deosebit de aspru. Doi ani de închisoare i-a executat purtând lanțuri grele la picioare iar când s-a îmbolnăvit grav, autoritățile i-au refuzat acordarea de asistență medicală.

Iată cum a sunat, în procesul din 1945, ultimul cuvânt adresat de Radu Gyr în fața Tribunalului Poporului: "Domnule președinte, domnilor judecători ai poporului, în inchizitoriul său de joi seara (31 mai), onorata acuzare a spus răspicat : «Dacă există credință adevarată, atunci să fie absolvită». Și a mai spus acuzarea: «Sunt prăbușiri de idealuri, de credințe, dar numai pentru curați». Într-adevăr, sunt naufragii sufletești. Eu am avut o credință. Și am iubit-o. Dacă aș spune altfel, dacă aș tăgădui-o, dumneavoastră toți ar trebui să mă scuipați în obraz. Indiferent dacă această credință a mea apare, astăzi, bună sau rea, întemeiată sau greșită, ea a fost pentru mine o credință adevarată. I-am dăruit sufletul meu, i-am închinat fruntea mea. Cu atât mai intens sufăr azi, când o văd însângerată de moarte".

În vinerea neagră a zilei de 1 iunie, „jurnaliștii-criminali” erau aduși în fața completului de judecată.

„Să fie interogat Radu Demetrescu-Gyr. Câtă vreme ați exercitat profesiunea de ziarist, și la ce ziare ați colaborat? RADU DEMETRESCU-GYR: Colaborarea mea în presă a fost din luna Octombrie 1937 și până la 15 Aprilie 1938, în paginile  „Bunei Vestiri". Am mai avut apoi o epocă de gazetărie, de 4 luni fără ceva, în 1943, epoca August-Noembrie. PREȘEDINTELE: La ce ziar? RADU DEMETRESCU-GYR: „Capitala" PREȘEDINTELE: Pentru activitatea legionară ați fost pedepsit? RADU-GYR: Recunoaște că a fost membru al mișcării legionare, și că a fost condamnat, după vechime. PREȘEDINTELE: Recunoașteți că la 3 Ianuarie 1941 ați trimis o adresă Ministerul Artelor în care arătați că, în prezent – datorită măsurilor dvs energice- nu funcționează ca trupe minoritare de teatru decât una germană în Sibiu? RADU GYR: În fața actului trebuie să recunoască. PREȘEDINTELE: Recunoașteți că în articolul „Amurgul unei bestii" din 15 Ianuarie 1933 atacați pe ministrul Iamandi? RADU-GYR: Era un ton violent de polemică, nu un îndemn la asasinat. PREȘEDINTELE: Recunoașteți că în articolul „Fabricanții de venin" apare evidentă tendința pentru dictatură, dvs. arătându-vă antidemocrat și antisemit? RADU-GYR: „Evreismul în cultură", nu am atacat pe omul evreu, n’am atacat o rasă pe bază de „misticism" PREȘEDINTELE: Recunoașteți că sunteți autorul unor versuri și imnuri, care îndeamnă tineretul la asasinate și atrocități? RADU-GYR: Versurile mele sunt strict „lirice". AC. PUBLIC VICOL: Este acuzatul autorul cântecelor legionare, pe care le cântau legionarii pe toate străzile? RADU-GYR: Da. AC. PUBLIC VICOL: Care au fost consecințele acestor cântece, o să vedem la proces. RADU-GYR: Patru sunt ale mele.”, a declarat Radu Gyr, la proces. (Sursa: ziariștionline.ro )

 

Închisoarea comunistă a fost un prilej de evoluție pentru poezia lui Radu Gyr, însă ea a evoluat odată cu istoria greu de suportat a acelor ani. Poetul scrie despre foamea permanentă, despre frigul cumplit, moartea ca prezență zilnică, despre cearta cu Dumnezeu, pentru ca,într-un final, să ajungă la liniște sufletească, la pace și la o credință adâncă, transformatoare, înțelegând soarta ce i-a fost rezervată și jertfa mântuitoare ca pe un dar divin, ca pe o cale ce duce la sfințenie.

Despre închisoarea comunistă pot fi scriși munți de cărți, însă cel mai important de menționat, în câteva cuvinte este faptul că Radu Gyr și toți colegii săi de suferință demnă și pentru adevărul în care credeau au fost și sunt niște eroi ai neamului românesc și sunt nume peste care istoria nu poate trece fără a-i consemna. Chiar dacă au fost cenzurați atunci, ei rămân, totuși, în memoria colectivă românească, prin refuzul lor de a ceda presiunilor comuniste și prin curajul cu care au insistat să spună ce gândesc.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews

Susține ActiveNews
PayPal
Participă prin sprijinirea noastră
la lupta pentru Adevăr!
Buton Donează acum
căci mâine nu se știe ce ne mai așteaptă.
Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

Top 5 autori
VideoNews

Starea de Libertate și ActiveNews vă invită la Cluj, luni, 12 iunie, orele 19.00, la conferința Românii vs Marea Resetare. Vă așteptăm!

ULTIMELE ZILE - FINAL DAYS - VIDEO TRADUS ÎN ROMÂNĂ:

Arafat judecat pentru cei legați de pat - Remember Plandemia. Dr. Geanina Hagimă despre vaccinare și Marea Resetare - Exclusiv ActiveNews

Olivia Steer și Florin Chilian despre ActiveNews și Libertatea Presei:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (4)
 • minita 30.05.2020 10:17
  Radu Gyr e pseudonimul lui Radu Demetrescu si a stat prin puscarie nu doar sub comunisti ci si sub Carol si Antonescu. Iar daca vorbim de ziaristi, Eminescu a fost si el ziarist.
  Ce legatura au cei doi cu astia care isi zic azi ziaristi si cand nu sunt platiti sa scuipe sau sa linga pe unul si altul, abordeaza in mod intelectual problemele de interes national gen silicoanele vedetei sau noul iubi( care compenseaza faptul ca e gras, urat si are 50 de ani cu miliardele din cont), ultima postare pe fb a lui "eu sunt smecher, am parai, si toate gagicile e moarte dupe mine"vloger, influencer si cantaret sau ce petrecere a tras la ziua de nastere a catelului Gigi Rapsodescu, ala pe care cu niste ani in urma procurorii il intrebau de sanatate?
 • Brick 30.05.2023 23:18
  Întoarcerea din cruciadă – Radu Gyr

  Întâiul cruciat

  Trist geme cornul stinsei Cruciade.
  Și noi, betegi și jalnici seniori,
  ne poticnim sub platoșe schiloade,
  în vechi armuri, cârpite strâmb cu sfori –
  baroni și prinți care-au purtat în spate
  Ierusalimul altor aurori.

  Cu trupul supt de răni ce se usucă,
  amari și-nfrânți ne-mpleticim în fier
  câți n-am murit sau câți mai știu s-aducă
  vreo țandăra de chivără din cer;
  pe-o umbră de mârțoagă, o nălucă,
  pe-un ciob de scut, un ciot de cavaler …

  Când am plecat demult în Cruciadă,
  – Mai știi, Bertrand? – eram numai lumini;
  Se îmbulzea tot burgul să ne vadă,
  ne troinea sub roze și sub crini,
  iar noi, pe armăsarii de zăpadă,
  ardeam printre vasali și palatini.

  Cetatea scânteia cu mii de fețe
  și ne-așternea covor de borangic
  sub strălucirea razelor semețe
  -îți mai aduci aminte, Alberic?
  Cu fruntea-n cer, cu spada-n tinerețe,
  încovoiam vecia ca pe-un spic!

  Și soarele bătea medalioane
  pe scuturi și pe sulițe-minuni.
  Mulțimile vuiau și, din balcoane,
  madonele cu mâini de rugăciuni
  ne surâdeau prin lacrimi ca-n icoane
  ori ne-aruncau în ulițe cununi.

  Și-acum ne-napoiem o hâdă ceată,
  pe piept cu câte-o urmă de blazon,
  cu coiful spart, cu fața sfâșiată,
  sub zdreanță unui rest de gonfalon,
  strigoi de cruciați ce altădată
  au fulgerat în zale de baron.

  Și cum povara-ntoarcerii ne frânge
  pe cai ologi, în zale care curg,
  convoiul de fantome parcă plânge
  pornind încet spre vechiul nostru burg
  pe când, necucerit și plin de sânge,
  Ierusalimul scapără-n amurg.

  O clipă numai porțile de-aramă,
  sub care n-a fost dat să biruim,
  se fac de foc și-n urmă se destramă,
  topindu-se în cerul lor sublim,
  și, tot mai jalnic, cornu-nfrânt ne cheamă,
  tot mai departe de Ierusalim.

  Al doilea cruciat

  De ce, Gotfried, de ce ne înspăimântă
  o rană-n piept și-un hârb de scut beteag,
  cât încă-n noi Ierusalimul cântă
  și mai păstrăm prăjina unui steag
  sau când noblețea-ntreagă stă, ne’nfrântă,
  în sângele rămas pe zale cheag?

  Și dacă fu armura să se spargă,
  tot mai suspini, nevolnic scutier?
  Adună-mi trupul în platoșa prea largă,
  din spada mea dă-mi ciobul de mâner
  și fă-mi pentru întoarcere o targa
  din crengi cerești și verzi de palmier.

  Presară-mi-o cu crini și roze toată,
  de multa lor mireasmă să mă-mbăt
  ca-n burgul fermecat de altădată
  ce ne-ngropa sub floare de omăt …
  Așa – cules pe targă-nmiresmată
  purtați-mă spre țară îndărăt.

  Și ce-i de-am fost învinși sub metereze?
  Pe trup aceste biete sfâșieri
  o veșnicie n-or să sângereze…
  Cândva uita-vom marile căderi
  și brațele s-or ridica mai treze,
  sfințite-n mirul rănilor de ieri.

  Ne-ntoarcem frânți sub platoșe schiloade
  sau poticniți în zdrențe de furtuni.
  Dar mâine-n burgul nostru cu arcade
  fecioarele cu ochi de rugăciuni,
  zâmbind în cinstea altor cruciade,
  ne-or împleti mai fragede cununi.

  Și mâine burgul iar o să se scoale
  în cântece de calfe și fierari.
  Zburând, vor dănțui pe nicovale
  săbii mai lungi și sulițe mai tari
  și s-or zbârli din fulgere noi zale
  și noi potcoave pentru armăsari.

  Și iarăși, spintecând albastre spații,
  peste doi ani sau peste încă trei,
  cu lăncile sus, în constelații,
  cu platoșele evului în șei,
  ți-or sta în fața porții cruciații,
  Ierusalime care nu ne vrei.

  Și vom veni mai mulți din Soare-Apune:
  și cei de ieri, și cei ce azi încă nu-i știm.
  Pe vechile morminte or să tune
  noi cavaleri cu chip de heruvim,
  și ei sau alții tot te vor supune,
  strălucitorule Ierusalim.
 • INJECTIA FINALA 31.05.2023 02:53
  Inaltului, Radului
  Arhanghelul martirizat de comunisti


  Radu Gyr fu un martir
  Si'un poet dumnezeiesc
  Pentru neamul romanesc

  Pentru neamul omenesc
  Poemele'i stralucesc
  Dor intens de Libertate
  Si pura Fraternitate

  Pasarea lui zboara sus
  Langa tronul lui Iisus
  Cu Eminescu Mihai
  Vegheaza Neamul din Rai !
 • Nick Cohen 31.05.2023 09:22
  Dar nimeni nu-si pune intrebarea ? Cine a construit acele inchisori si cum de pina in 1945 nimeni nu a criticat sistemul penitenciar din Romania ? Ca asa se intelege , ca pina in "45 totul era bine si dupa "45 a devenit rau. Cine erau judecatorii din aparatul de represiune comunist ? Erau tot judecatorii care au activat pina in 1945 . Aceiasi francmasoni au activat tot timpul perioadei comuniste.
Ultima oră

13:24

Sindicatele din Educație, din nou în stradă. Protest cu 20.000 de persoane și marș în București

12:38

"Cinci milioane de dolari pentru un Biden, cinci milioane de dolari pentru celălalt Biden". Presa din SUA confirmă implicarea președintelui într-o schemă de mită

11:58

Rușii au distrus primul tanc german Leopard 2 (VIDEO)

11:45

Sfidarea continuă! Arhitectul maghiar care a proiectat reabilitarea străzii Kogălniceanu din Cluj NU a ținut cont de solicitarea primăriei ca grupul statuar Școala Ardeleană să fie amplasat pe soclu

10:44

Zoe Dantes: În numele Fiului!

09:41

Alianța Familiilor din România: Solicităm voluntari pentru Luna Identității Creștine

09:29

Iulian Capsali: TREI PROBLEME ȘI CÂTEVA IDEI

09:21

Mihai Tîrnoveanu: Sâmbătă 10 iunie și vineri 16 iunie, pomenirea Părintelui Justin Pârvu la Mănăstirea Petru Vodă!

08:47

Pușcării pentru copii! Au apărut sistemele de recunoaștere facială, la o școală din Capitală

23:30

8 iunie 1967: Trecerea la Domnul a Otiliei Cazimir, poeta care a încântat generații întregi de copii. O furnică duce-n spate Un grăunte jumătate...

22:17

Banca Reglementelor Internaționale va folosi IA pentru a monitoriza tranzacțiile bancare globale - Instaurarea unei societăți fără numerar

21:25

OMS plănuiește „simularea” unei noi pandemii

20:35

Bijuteria românilor bucovineni din Boianul canadian, Biserica Maicii Domnului, distrusă de un incendiu. FOTO / VIDEO și cu Biserica originară din Boianul românesc din nordul Bucovinei pomenit de Eminescu în Doină

19:48

Adrian Pintea: În șa, drept, imposibil de uitat

19:18

Zice lumea: Marea contra-ofensivă a Ucrainei a început