30 mai 2016: Monumentul ARIPI, amputat chiar înainte de a fi inaugurat. Dar EXISTĂ!

De Victor Roncea  /  

Foto din noaptea de dinainte de inaugurare, în 30 mai 2016: Ziaristi Online

Foto din noaptea de dinainte de inaugurare, în 30 mai 2016: Ziaristi Online

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


"În fața dumneavoastră se află un monument imaginar al zecilor de mii de morminte necunoscute nouă. Din el se înalță spre cer trei aripi, reprezentând Sfânta Treime. Aceste aripi poartă spre înaltul cerului sufletele noastre, ale foștilor deținuților politici, deportați, uciși, azvârliți mișelește în miez de noapte în gropi comune, fără slujbă religioasă, fără lumânare, fără cruce.”Octav Bjoza, președintele Asociației Foștilor Deținuți din România

Monumentul ARIPI, dedicat memoriei luptătorilor din rezistența anticomunistă (1945 – 1989) – din România și Basarabia, după cum s-a precizat – a fost inaugurat luni, 30 mai 2016, pe locul fostei statui a lui Lenin din fața Casei „Presei libere”, după aproape 20 de ani de la câștigarea acestui proiect de sculptorul Mihai Buculei și după trei amânări ale ceremoniei de dezvelire.

Duminică, 29 mai, înainte de inaugurare, mă aflam la fața locului bucuros că ARIPILE, o reprezentare a Sfintei Treimi, potrivit autorului, el însuși fiu de fost deținut politic, au ajuns, în sfârșit, la locul lor, după atâția ani de chin. Am asistat la montare și la ultimele finisări moment în care am aflat cu uimire că placa de marmură a monumentului, care trebuia să  reproducă și câteva versuri de Radu Gyr, din poezia sa „Cântec de luptă”, a fost eliminată.

„Cică n-au căzut de acord asupra versurilor”, a explicat sec unul dintre instalatorii actualei plăci, care conține doar denumirea monumentului. „Și numele eroilor rezistenței anticomuniste din munți, care trebuiau să fie pe marmura roșie recuperată de la monumentul lui Lenin (luată de la un fost monument al lui Ferdinand), de ce au dispărut?”, am mai întrebat, cu naivitate. „C-așa a vrut artistul…”, ni s-a răspuns, făcându-ni-se cu ochiul.

Organizatorii – cuplul Emil Constantinescu și Klaus Iohannis – au refuzat și afișarea chipurilor unor martiri ai închisorilor comuniste la evenimentul inaugurării, deși printre ei puteau să fie, pe lângă figurile luminoase ale Sfinților închisorilor, și Iuliu Maniu dar și Harry Brauner. Iar în loc de slujba de sfințire, la ceremonia oficială am asistat la un ghiveci ecumenist, în care reprezentați ai șapte-opt culte au îngăimat în barbă, fiecare pe limba lui, niște rugăciuni sau cine mai știe ce, că de la microfon nu s-a auzit nimic… O publicație online „centrală” consemna cu gura păcătosului: „de asemenea, a fost susținut și un moment religios”. Inițial am citit „a fost susținut și un moment artistic” dacă tot „așa a vrut artistul”…

"Astăzi, știm fără urmă de îndoială că regimul comunist a fost instaurat prin crimă și teroare, prin forța armelor, de o armată străină de ocupație, potrivnică voinței națiunii.  Împotriva comunismului s-au ridicat însă sute de mii de oameni, cunoscuți astăzi sau nu, care și-au riscat viața și libertatea pentru ca democrația și demnitatea poporului român să nu fie înfrânte. Lor le este dedicat monumentul „Aripi”,” a spus președintele Klaus Iohannis în discursul său oficial. E bine de știut că însuși șeful statului a subliniat cui îi este dedicat monumentul: așadar și lui Radu Gyr – închis de comuniști pentru o poezie – dar și lui Mihail Manoilescu – un geniu ucis mișelește în temnițele bolșevice în care fuseseră aruncați de ocupantul sovietic sute de mii de români care constituiau elita reală a României -, ca să dăm doar două exemple de personalități maculate de post-bolșevicii vremii…

Monumentul s-a inaugurat, așadar, amputat, și, în mod barbar, cenzurarea marelui român Radu Gyr se petrecea tot într-o zi de 30 mai, când, în 1945, începea procesul-mascaradă bolșevic prin care cel ce avea să devină Poetul Închisorilor era condamnat împreună cu alți apostoli ai neamului de către ocupanții sovietici și agenții lor ticăloși, ai căror urmași stăpânesc și azi România, după cum s-a demonstrat în 2016. Și nimic nu s-a schimbat, în bine, de atunci. Dar dincolo de toate acestea, cum spuneam și la momentul inaugurării: monumentul EXISTĂ!

Poate după cutremurul cel mare, când vom scăpa și de Casa Scînteii, pe soclul de marmură al monumentului se vor întoarce, ca un fum, și versurile nepieritoare ale lui Radu Gyr:

"Înfrânt nu ești atunci când sângeri,

nici ochii când în lacrimi ți-s.

Adevăratele înfrângeri,

sunt renunțările la vis.”

PS: La inaugurare a participat și vrednicul de pomenire părinte Sorin Grecu, unul dintre principalii „vinovați” de demolarea statuii lui Lenin, aflată până în 1990 pe actualul amplasament al Monumentului ARIPI, astăzi plecat la Domnul. Anticomunistul anilor '90 a devenit paroh la Biserica ortodoxă "Sfântul Apostol Pavel și a tuturor sfinților români” din Londra (unde s-a auto-exilat după consolidarea regimului Iliescu). Părintele Sorin Grecu a dat tonul demolării lui Lenin, în 1990, printr-o grevă a foamei declanșată pe 28 februarie, la baza soclului statuii. Ulterior i s-a alăturat revoluționarul Gigi Gavrilescu, un macaragiu care a venit din proprie inițiativă cu utilajul de demolare de pe șantierul unde lucra, operațiunea spânzurării în sens invers a lui Lenin desfășurându-se timp de trei zile. L-am reîntâlnit pe preotul anticomunist, aproape neschimbat, și la înmormântarea marelui duhovnic al României, Părintele Justin Pârvu, care îi dăruise mai multe moaște ale Sfinților închisorilor pentru Biserica sa din Londra. Dumnezeu să-i odihnească pe amândoi în rând cu Sfinții neamului românesc!

Parintele Sorin Grecu pe locul fostei statui a lui Lenin – Foto Raul Giuglea (2016) și Dinu Lazăr (1990)

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Cum reușim să păstrăm noua generație pe linia de plutire? Răspund: Gabriela Alexandru și Iulia Țoța - NOUA EMISIUNE ActiveNews - Starea de Libertate. Transmisie VIDEO

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (5)
  • RomeoB 31.05.2022 07:21
    Greu de acceptat un monument al Sfintilor Martiri anticomunisti, fara o CRUCE EXPLICIT reprezentata.,
    CRUCE ESTE PUTERE DUMNEZEIASCA, NU SIMBOL. Din proiectarea monumentului avem de-a face cu un semiesec, infestat de ideologia antihristica a corectitudinii politice.
  • ActiveNewsRo 31.05.2022 11:34
    Monumentul e plin de cruci, extrem de explicite. Trebuie doar să le vedeți.
  • Nata 01.06.2022 10:43
    Emil Constantinescu care a semnat in secret in 1997 retrocedarea teritoriilor ROMANESTI Ucrainei, si Iohanis un lingau care accepta faramitarea Romaniei cu Tara SeCoieste si inchide ochii cand presedinta Ungariei vine impertinenta pe teritoriul Transilvaniei precum argatul pe mosia altuia, iar Ioha-Oha se face ca nu vede.
    Doi tradatori de tara care ar trebui sa infunde puscaria pentru inalta tradare alaturi de tartorul al batran - Iliescu.
  • adyyon 04.06.2022 20:41
    https://mihaiandreialdea.org/2020/05/01/manipularea-cuie-psd-si-fetele-comunismului/
  • Teo Cezar 11.06.2023 12:43
    Acest ,,monument,, e un mare khici . Nu așa se cinstește memoria acelor martiri. A beneficiat și buculei de puțin ,,cașcaval,, ...puțin mai...mult.
Ultima oră

18:38

Certificatul de naștere pe hârtie va fi eliminat în Republica Moldova - se va întocmi doar în format electronic. Noi acte de identitate după model european, cu date biometrice

18:34

Războiul Nebunilor: O bandă de scăpați de la Săpoca încearcă să distrugă Lumea

18:00

Cum reușim să păstrăm noua generație pe linia de plutire? Răspund: Gabriela Alexandru și Iulia Țoța - NOUA EMISIUNE ActiveNews - Starea de Libertate. Transmisie VIDEO

17:55

NewsMoldova: Constructorii drumurilor Bucovinei mai au o speranță legitimă după ultimul termen din procesul cu Gheorghe Flutur: aceea că Înalta Curte va sancționa graba Curții de Apel Târgu Mureș

17:30

Loreta Popa, un om dedicat primei sale iubiri: CUVÂNTUL! Interviu ActiveNews cu promotoarea Muzeului Național al Literaturii Române: ”Fără acces la educație copiii noștri nu vor mai fi în stare nici să se semneze, dar să citească”

17:12

George Simion: Vom anunța “un bloc comun, democratic”, cu 30 de partide, pentru locale, pentru a bloca actuala coaliție - “Suntem în plină lovitură de stat”

16:54

Luminița Arhire: PUIUL VOPSIT GALBEN-ALBASTRU, CU TREI TRANDAFIRI PE TÂRTIȚĂ

16:00

Prot. Dr. Ioan Lisnic: Personalități marcante din sudul Basarabiei care au votat Unirea cu Patria Mamă-România

15:11

Noi dezvăluiri despre atentatul de la Moscova: Numărul victimelor ar putea fi mult mai mare decât cel anunțat oficial

14:45

Scholz îi face concurență lui Macron: ”Putin trebuie să-și retragă trupele din Ucraina”

13:25

Dependența de Jocurile Online face ravagii în rândul trupelor ucrainene

13:00

Strategii malefice de escaladare a conflictului

12:41

Ion Cristoiu: Presa română știe ce se petrece la Kremlin, dar habar n-are ce se petrece la CCR cu Ordonanța de urgență privind comasarea alegerilor

11:40

OMS urgentează țările să semneze Tratatul pandemic: ”O nouă amenințare pandemică va apărea - și nu există nicio scuză pentru a nu fi pregătiți”

11:26

Cel mai recent sondaj arată că AUR ar lua cele mai multe voturi de la tinerii între 18-35 de ani „dacă alegerile au loc duminica viitoare”