24 ianuarie: Unirea Principatelor Române. Cuza: Alesul vostru vă dă astăzi o singură Românie. Vă iubiți Patria, veți ști a o întări. Să trăiască România! HORA UNIRII cântată de frumoasa noastră Maria Tănase (VIDEO)

De ActiveNews  /  

Foto: ziarulunirea.ro

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La 24 ianuarie 1859 a avut loc Unirea Principatelor Române, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, primul pas important pe calea infăptuirii statului național unitar român. (Ascultați în bază Hora Unirii cântată de Maria Tănase)

Ideea unității de neam, limbă și cultură în cele trei țări române a reprezentat un deziderat de veacuri, la cristalizarea căruia și-au adus contribuția numeroase figuri marcante ale istoriei. Prima unire a fost realizată în 1600 de către Mihai Viteazul, care a reușit să aducă sub sceptrul său cele trei țări românești. Chiar dacă a fost de scurtă durată, destrămată de un context internațional nefavorabil, amintirea acestei uniri nu s-a mai stins niciodată, constituind un punct de reper important pentru urmași.

În secolele XVII-XVIII, conștiința națională începe să se contureze tot mai pregnant. Deschizători de drum, cărturarii moldoveni Grigore Ureche și Miron Costin au insistat asupra originii comune a celor trei neamuri românești. Apoi, episcopul greco-catolic Inocențiu Micu-Klein și reprezentanții de seamă ai Școlii Ardelene (Samuil Micu, Gheorghe Șincai, Petru Maior) au contribuit la elaborarea și afirmarea unei ideologii naționale.

În primele decenii ale secolului XIX, ideea unirii politice a românilor de pretutindeni a ajuns să se impună ca o necesitate obiectivă. Revoluțiile de la 1821 si 1848 înmulțesc glasurile care afirmă unitatea de neam și țară, iar lupta tuturor românilor pentru împlinirea acestui nobil deziderat se intensifică, devenind o problemă europeană.

Tratatul de pace semnat de către marile puteri la Paris, în 1856, după înfrângerea Rusiei în Războiul Crimeii, stabilește consultarea populației din cele două Principate Române cu privire la problema unității statale, prin organizarea unor adunări ad-hoc. A devenit evident că Unirea va putea fi impusă numai din interior, printr-o amplă mobilizare a tuturor românilor. Liderii unioniști au întemeiat o formațiune politică numită Partida Națională, care a ieșit învingătoare în lupta pentru constituirea adunărilor ad-hoc.

Acestea au exprimat, prin rezoluțiile adoptate, dorința unirii Principatelor sub numele de România, sub conducerea unui principe străin, cu moștenirea tronului. Convenția de la Paris (1858), document ce devine Constituție, stabilea unirea parțială (legislativă) a Munteniei și Moldovei sub numele de Principatele Unite, precum și faptul că fiecare țară va avea domnul său, care va cârmui cu ajutorul miniștrilor.Conform acestei Constituții, la 5 ianuarie 1859, colonelul Alexandru Ioan Cuza, reprezentantul Partidei Naționale, a fost ales în unanimitate ca domnitor al Moldovei. În Țara Românească, la București, fracțiunile conservatoare au fost înfrânte în cele din urmă de către unioniști, sub presiunea populației. La 24 ianuarie 1859, Adunarea Electivă îl alege ca domn tot pe Alexandru Ioan Cuza, înfăptuind astfel unirea Principatelor Române într-un singur stat.

Statul condus de Alexandru Ioan Cuza era însă ciuntit: Basarabia, Nordul Bucovinei și Dobrogea erau sub stăpânire străină.


Proclamația de la Iași a domnitorului Alexandru Ioan Cuza către națiune, din 11 decembrie 1861, aduce oficial la cunoștință că:
Unirea este îndeplinită.

Naționalitatea Română este întemeiată.

Acest fapt măreț, dorit la generațiunile trecute, aclamat de Corpurile Legiuitoare, chemat cu căldură de noi,  s-a recunoscut de Înalta Poartă, de Puterile garante și s-a înscris în datinile Națiunilor.

Dumnezeul părinților noștri a fost cu țara, a fost cu noi. El a întărit silințele noastre prin înțelepciunea poporului și a condus Națiunea către un falnic viitor.

În zilele de 5 și 24 Ianuarie ați depus toată a voastră încredere în Alesul nației, ați întrunit speranțele voastre într-un singur Domn.

Alesul vostru vă dă astăzi o singură Românie.

Vă iubiți Patria, veți ști a o întări.

Să trăiască România!
HORA UNIRII CÂNTATĂ DE MARIA TĂNASE

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews

Susține ActiveNews
PayPal
Participă prin sprijinirea noastră
la lupta pentru Adevăr!
Buton Donează acum
căci mâine nu se știe ce ne mai așteaptă.
Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Părintele Bogdan Florin Vlaicu împreună cu medicii Geanina Hagimă și Damian Baciu:

CE CONȚIN DOCUMENTELE PFIZER - VIDEO TRADUS ÎN ROMÂNĂ

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (15)
 • Cc Cc 24.01.2017 09:19
  Trăiasă România!
 • Adevaruri despre dacisti 24.01.2017 10:04
  "(...)într-un singur Domn", nu într-un rege. Mare atenție, că deosebirea e fundamentală!
  Domn am avut de la Dioclețian și Constantin cel Mare, Domn trebuia să avem până la a doua venire a lui Hristos.
  Regalitatea barbar-apuseană ne-a separat de poate cel mai important element al conștiinței romanității noastre orientale: titlul imperial al conducătorului statului. Și ne-am pricopsit, în loc, cu o mizerie de titlul găsit pe toate drumurile: cel de rege.
  Regalitatea barbar-apuseană nu are ce căuta la noi. Am făcut mortală greșeală să o primim odată; să nu încercăm un nou suicid pompând viață în ea în continuare. Lăsați-o să moară că a făcut destul rău.
 • 1 24.01.2021 10:23
  corect!
 • Lykon 24.01.2023 11:53
  Subscriu! Mare adevar ati spus!
  Neamul nostru are nevoie de o renastere, de o revalorificare a radacinilor noastre spirituale vitale, a etosului strabunilor pe care l-am uitat odata cu navalirile, stapanirile, jafurile si razboaiele de tot felul care ne-au intoxicat si ne-au debusolat, facandu-ne sa ne lepadam in buna parte de identitatea noastra -- "chipul si asemanarea", blocate fiind undeva in adancurile subconstientului.
  Avem nevoie de o mana de oameni entuziasti, intelepti si devotati, asa cum au fost tinerii patrioti care au pregatit Unirea de la 1859.
  Speranta moare ultima, se spune...
 • Ortodox 24.01.2018 14:41
  Traiasca Romania Mare!
 • Antoneag Mihai 24.01.2021 09:55
  Bai FRAȚILOR. Toată suflarea o trage cu 24 ianuarie dar nimeni nu menționează în cîteva cuvinte pe CALENDARUL VECHI. Adică pe 6 Februarie. Eu nu sunt stilist și nici satanist nu vreau să fiu. Poporul român a fost unul și același. E singurul popor caruia i-a fost răstignit neamul și teritoriile de la DECEBAL pînă în zilele noastre. Suntem de temut dacă am fi uniți cu adevărat. De aceea ne dezbină ca să stăpînească.
 • Alexandru. 24.01.2022 17:47
  https://basilica.ro/te-deum-patriarhul-romaniei-s-a-rugat-pentru-unitatea-nationala-convietuirea-pasnica-si-cooperarea-demna-cu-alte-popoare/

  https://basilica.ro/patriarhul-daniel-rugaciune-de-multumire-si-comemorare-pentru-unitate-nationala-text-integral/?swcfpc=1
 • Laura Outlander 24.01.2023 09:29
  Al doilea pas important către unirea principatelor. Primul pas important a fost făcut de Mihai Viteazul pe 27 mai 1600. El a fost cel care a fost primul care a aruncat sămânța unirii.
 • gabi 24.01.2023 17:40
  Mihai Viteazul a venit pe un fond vechi de un veac si jumatate de gandire unionista, astfel:
  1. Vlad Tepes (1456-1462 - a doua domnie) l-a ajutat pe Stefan cel Mare sa ia tronul Moldovei (1457) si pe Matia Corvinul (1458) sa devina regele Ungariei in perspectiva luptei comune contra turcilor. Ok, Matia s-a incurcat in Boemia si a uitat de turci, Vlad Tepes a devenit prizonierul lui (si a murit prea devreme), dar Stefan cel Mare si-a continuat drumul si a ajuns sa stapaneasca Moldova plus vreo jumatate de Ardeal, fiind numit in documentele secrete italiene ”Rex Daciae”. Petru Rares la randul lui a perpetuat stapanirea Moldovei in Ardeal iar mai tarziu Sigismund de Luxemburg cocheta cu ideea unei Dacii (unguresti) facuta de la Alba Iulia. Mihai Viteazul i-a luat-o inainte, facand o Dacie romaneasca. Un an, e drept, dar realizarea ei a persistat in memoria colectiva a poporului roman pana la 1918 si dupa aceea.
  P.S. Se pare ca poporul roman e foarte bine si insistent indemnat sa-si uite toate aceste realizari.
 • Lykon 24.01.2023 12:12
  Fie-i memoria vesnica in inimile romanilor! Ca si a celor care au infaptuit Unirea din 1859, careia, date fiind contextul istoric-politic si semnificatia, nu pot sa-i zic "Mica" Unire.
  Pentru mine Domnitorul Alexandru Ioan Cuza este in topul de suflet al eroilor istoriei noastre.
 • Patriot Roman 24.01.2023 13:12
  Mihai Viteazul a fost ucis de in belgian mercenar,capitan/general.Ioan Cuza Voda a avut in anturaj tot un belgian care a avut rol in tradarea lui.De asemenea sa nu uitam neamu boierilor sturdza care l-au tradat pe domnitor.Am citit ca urmasii lor traiesc si ar fi zis in presa anul trecut,ca l-au dat jos -conspiratie ,lovitura de stat-pe Cuza alesul poporului roman ,cica ,,din ratiuni de stat"! Sa nu uitam ca am ajuns unde sintem din cauza tradatorilor interni!
 • IC XC NI KA 24.01.2023 13:31
  Premisa u n i r i i neamului românesc de la Dumnezeu e .. t o t u l e de la El!
  Fundația - L I M B A! a se vedea Facerea (Geneza) cap. 11
  Ulterior credința ..

  Plecând de unde?

  Din “cetatea aceea Babilon, pentru că acolo a a m e s t e c a t Domnul limbile a tot pământul și de acolo i-a împrăștiat Domnul pe toată fața pământului.”

  Și tot EL,

  “Dumnezeul părinților noștri a fost cu țara, a fost cu noi. El a
  î n t ă r i t s i l i n ț e l e noastre prin înțelepciunea poporului și a condus Națiunea către un falnic viitor.”

  Haideți fraților “cei cu inima româna” să înțelegem că “eu ți-s frate, tu mi-ești frate” și “în noi doi un suflet bate!”

  De unde suflet?
  De unde bate el?
  De la El!

  Haideți fraților să ne s i l i m și noi să ne unim în “cuget și-n simțiri” ..că:

  “Unde-i unul, nu-i putere
  La nevoi și la durere.
  Unde-s doi, puterea crește
  Și d u ș m a n u l nu sporește!”

  Și uite așa să împlinim Cuvântul:

  “Că unde sunt doi sau trei, adunați în numele Meu, acolo sunt și Eu în mijlocul lor.” (Matei 18,20)

  Să ne ajute Bunul Dumnezeu să ne mântuim ca N E A M în lumea asta ne-bună a babilonului care vrea ca odinioară, împotriva voinței Lui Dumnezeu, și atunci ..și și acum, și de atunci întruna ..”vârf să ajungă la cer și să ne facem faimă”..


  Trăiască neamul românesc într-o singură Românie!

  Îți mulțumim, Doamne, pentru toate!
 • guti flo 24.01.2023 20:07
  Un mason care si-a tradat neamul...a realizat prea tarziu, raul era facut deja.
  Deschideti bine ochii, ca sa intelegeti ce inseamna masonerie....opusul lui Dumnezeu...satanism.
  Cine nu stie lucrul asta...sforaie adanc.
 • Sedo 24.01.2023 22:54
  Te referi la fratii bratianu, masonii care l-au exilat pe DOMNITORUL CUZA si au adus peste noape falimentara familie Hohenzolerhn? da?
 • guti flo ► Sedo 25.01.2023 17:56
  Si-a dat seama prea tarziu ce inseamna masoneria...si cat de greu atarna pacatul tradarii, s-a trezit prea tarziu, raul era facut...si s-au debarasat (exilat) de el.
  Constantin Brancoveanu a fost ultimul care a vrut binele tarii cu adevarat...dupa el din pacate,au venit tradatorii de neam (masoni, ) sub diverse forme "domnitori", "regi", "presedinti" si toate cele.
  Pt asta am spus sa deschidem bine ochii cine este masoneria....sub o forma a binelui (unirea) , iti strecoara picatura de otrava....vezi soarta Romaniei de pe timpul lui Cuza si pana acum.
 1. Olivia Steer: Și eu mi-am pus problema că dîrele albe din urma avioanelor ar fi fum de motor. Dar nu era “fum de motor”, ci cu totul altceva. Ce? Nu știu

 2. Olivia Steer: Nu sînt singura vinovată de "conspiraționism”! Din eternele abordări menite să ne intimideze și să ne închidă gura, despre dârele avioanelor: chiar dacă ar fi să se sprayeze cu metale grele sau alte chimicale, șanse zero de a ajunge în orașe

 3. Olivia Steer: Studiu de pe site-ul NASA: Formarea eficientă a aerosolului stratosferic pentru ingineria climatică prin emisia de vapori condensabili din avioane

 4. Reîntoarcerea MARELUI PONEI ROZ direct pe TRINITAS TV. Diana Maria Brăgaru: Slugă la doi stăpâni?! Bănescu îl promovează pe H.R. Patapievici, pe față, în BOR. Pe când și pe Mungiu-Pippidi și "Evangheliștii" ei?!

 5. Falsurile noii ”investigații” Recorder demontate punct cu punct. Hărțuirea unor preoți ortodocși și a soțiilor lor pare o producție la comandă. Familiile Marinela și Mădălin Iscru și Raluca și Ionuț Lipan reacționează: RECORDER - FABRICA DE FAKE NEWS

 6. Eu Săndesc, nu gândesc! Directorul Spitalului Județean Timișoara, dezamăgit de rata scăzută de vaccinare din România: ”Suntem în afara lumii civilizate”

 7. Libertatea de exprimare nu trebuie să încalce alte drepturi. Comunicat PNȚMM

 8. Daniel Polifrone: O filmare cu o aeronavă aflată la altitudine mare, care are pauze în eliminarea gazelor. Nimeni nu a reușit încă să vină cu o explicație pertinentă - VIDEO

 9. Marș LGBT în București, de Sfânta Parascheva, cu sprijin financiar din străinătate

 10. Șoc în lumea medicală! Un tânăr medic din Timișoara a murit subit

Ultima oră

01:10

A murit Generalul (r) Iulian Vlad, ultimul director al Departamentului Securității Statului (23 februarie 1931 - 30 septembrie 2017). Generalul Vlad despre 1989: Mi-ar fi fost cu neputință să execut ordinul de reprimare a revoltei poporului român

01:05

30 septembrie: 16 ani de la întronizarea PF Daniel ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. ÎNTRU MULȚI ANI! O fotografie inedită cu PF Daniel la... costum!

00:15

30 septembrie: Sfântul Ierarh Grigorie Luminătorul Armeniei. Sfintele Mucenițe Ripsimia și Gaiani

23:45

Blocul Naționalist cere îndepărtarea din Capitala României a unor monumente ale ”eliberatorilor” și ”eroilor” care au ucis români

23:30

113 ani de la nașterea Părintelui Arsenie Boca: „A fost un sfânt!” - spovedania de pe patul de moarte a unui securist mai puțin bolșevic decât cei de azi. Românii cer Patriarhiei canonizarea Sfântului Ardealului

23:00

Sergiu Ciocârlan: Cuviosul Părinte Arsenie Boca, darul lui Dumnezeu pentru poporul român

22:30

Artă ”grosolană” și ”lipsită de respect”, fără o ”minimă considerație” față de sentimentele unor oameni, îndepărtată dintr-un spațiu public. Un ”gunoi la suprapreț” din banii contribuabililor

21:45

A început ”Cursul 119 de vindecare sufletească la vremea crizei cu mască”: Părintele Bogdan Florin Vlaicu împreună cu medicii Geanina Hagimă și Damian Baciu. Transmisie VIDEO ÎN DIRECT

21:20

Solombănescu, promptitudine în reacții întârziate

21:04

Un studiu publicat de Radiological Society of North America a descoperit semne de leziuni cardiace la persoanele vaccinate anti-Covid care nu au avut dureri în piept

20:21

Un fenomen periculos ia amploare: DEBANCARIZAREA – Banii Gheață au devenit vitali!

20:00

VACCINUL GĂSIT ÎN OAMENI MORȚI! Studiu în NPJ Vaccines – Nature: Vaccinul ARNm anti-COVID-19, găsit în mostre de țesut de la persoane decedate

19:21

PRECIZĂRI în Cazul Al Di Meola și a unei posibile legături între vaccin și infarct

18:33

Olivia Steer: Vă rog respectuos, nu mai vorbiți prostii. Chemtrails nu există! Știința nu se discută! Se execută!

17:44

Florin Duțu: ZIUA PĂRINTELUI ARSENIE BOCA. UN REGIZOR ȘI O INFECȚIE BOLȘEVICĂ - o diaree cinematografică din bani publici